Siirry suoraan sisältöön

Ljubljana

Ljubljana on täydellinen kohde leppoisalle viikonloppulomalle. Kuuluisia nähtävyyksiä aamusta iltaan kiertääkseen kannattaa valita joku muu paikka kuin Ljubljana, mutta jos tarkoitus on ottaa rennosti, katsella kaunista kaupunkia, syödä hyvin, tehdä ostoksia keskustan pienissä putiikeissa, ottaa pari drinkkiä terassilla syvänvihreän joen äärellä, niin tähän tarkoitukseen Ljubljana on ehdottomasti yksi Euroopan parhaista kohteista.

Koko keskusta on kierretty aika lailla päivässä tai kahdessa. Jos tarkoitus on lomailla paljonkin pidempään, niin Slovenia on pieni maa – pääkaupungista ajaa Alpeille tai Välimerelle noin tunnissa.

Ljubljana jokimaisema
Keskustaa Ljubljanica-joen ympärillä.
Mestni trg, Ljubljana
Vanhankaupungin Mestni trg

Missä asua Ljubljanassa

Kartoilla selvästi erottuva Kolmoissilta (Tromostovje) on kaupungin keskipiste. Vanhakaupunki on Ljubljanica-joen ja linnavuoren välissä ja joen pohjois-/luoteispuolella on uudempi keskusta. Uudemman puolen vilkkain aukio on Prešernov trg, joka sijaitsee heti Kolmoissillan pohjoispuolella. Tunnelmallisimmat ravintolat sijaitsevat usein sen läheisyydessä – joko vanhassakaupungissa tai joen molemmin puolin.

Mielenkiintoisin keskusta-alue loppuu etelässä koko lailla Šentjakobski-siltaan, joka sijoittuu leveämpien katujen Zoisova cesta ja Karlovška cesta väliin. Lännessä vastaava rajapyykki on neljästä lohikäärmeestään tunnetun Zmajski-sillan paikkeilla. Pohjoisessa/luoteessa viihtyisin alue sijoittuu Prešernov trgin ja Tivoli Parkin välimaastoon.

Prešernov trgin ja Tivoli Parkin välimatka on 750 metriä ja rautatieasemallekin on keskustasta matkaa vain kilometri. Vanhankaupungin kävelee päästä päähän kymmenessä minuutissa, joten Ljubljana on miellyttävä kaupunki kiertää jalkaisin.

Dragon Bridge, Ljubljana
Lohikäärme on Ljubljanan symboli.

Löydä hotelli Ljubljanassa Booking.comin kartalta

Booking.com

Ljubljana valokuvavideona

Tekemistä ja nähtävyyksiä Ljubljanassa

Ljubljanan linna

Ljubljanan linna

Ljubljanan linna sijaitsee kukkulalla aivan vanhankaupungin vieressä. Kävelymatka ylös on lyhyehkö mutta jyrkkä, reittejä ympäri kukkulaa on useita. Krekov-torilta lähtee maksullinen köysirata.

Linna itsessään ei ole kovin iso, keskellä on viihtyisä sisäpiha ja mm. Michelin-tähden saanut ravintola Strelec.

Suurimpaan osaan linnasta on ilmainen sisäänpääsy, portilta voi ostaa lippuja torniin ja museoihin. Jos ei aio ostaa lippuja, portista voi kävellä suoraan sisäpihalle.

Lisätietoja: ljubljanskigrad.si

Jokiristeilyt

Jokiristeily Ljubljana

Keskustan halki virtaavalla Ljubljanica-joella järjestetään lyhyitä risteilyitä aamusta iltaan. Erilaisia venevaihtoehtoja löytyy keskustasta useita. Risteilyt kestävät yleensä tunnin tai vähän alle sen, ja hinnat ovat noin 12€/hlö. Lähtöpaikat löytyvät pääasiassa kolmoissillan eteläpuolelta.

Jokiristeily on hyvä tapa nähdä Ljubljana uudesta näkökulmasta, ja päälle tulee vielä yleensä selostus (se kannattaa varmistaa varatessa). Jokainen vene ajaa luonnollisesti keskustan läpi ja useimmat kääntyvät etelässä joenhaarassa. Idässä vastaan tulee melko nopeasti pato, joten siellä suunnalla kovin pitkälle ei pääse. Pääpaino risteilyillä on keskustassa ja sen eteläpuolen vehreissä jokimaisemissa.

Myös privaattiristeilyjä on mahdollista sopia. Risteilymyyjiä ei ole Ljubljanican liepeiltä vaikea löytää.

SUP-retket

SUP-lautailua Ljubljanica-joella

Ljubljana on mahdollista nähdä joelta käsin myös SUP-laudalla melomalla. Jos keskusta on jo tuttu, niin melontoja järjestetään myös kohti etelää Ljubljanica-jokea pitkin.

Tivoli Park

Tivoli Park Ljubljana

Tivoli-puisto on laaja viheralue kaupungin luoteispuolella. Sinne on helppo kävellä keskustasta: Cankarjeva cesta -kadun päähän ja alikulkutunnelin ali.

Puistosta löytyy:

 • Kasvitieteellinen puutarha (kuva)
 • Graafisen taiteen keskus
 • Ulkoilmavalokuvanäyttelyitä Jakopič Promenadella (kuva)
 • Nykyhistorian museo
 • Leikkipuistoja lapsille, minigolf, kahviloita

Ljubljana Festival

Festivaali kestää kesäkuusta elokuuhun ja erilaisia kulttuuritapahtumia on laidasta laitaan sekä sisällä että ulkona. Pääulkolava sijaitsee Kongresni-torilla keskustan länsipuolella.

Jos matkustaa Ljubljanaan kesällä, niin ajankohtaa voi suunnitella kalenterin perusteella täällä.

Metelkova

Entinen kasarmialue ja vankila on nykyään Ljubljanan versio Kööpenhaminan Christianiasta, eli jokaisen hipsterin taivas. Alue on päivisin melko autio, mutta muuttuu vilkkaammaksi kohti iltaa ja yötä. Päivisin siellä voi käydä katselemassa vaikka värikästä katutaidetta.

Sijainti on muutama sata metriä rautatieasemalta kohti kaakkoa, kartalla Metelkova ulica.

Taidemuseot

Taidemuseo Ljubljana

Kansallisgalleria sisältää sekä pysyviä että vaihtelevia näyttelyitä. Sijainti on Cankarjeva cesta -kadun päässä juuri ennen Tivoli Parkin alikulkutunnelia. Risteyksen toisella puolella on myös modernin taiteen museo.

Lisätiedot: Kansallisgalleria – Modernin taiteen & nykytaiteen museo. Jälkimmäisessä linkissä on tietoa myös nykytaiteen museosta (MSUM) vajaan kahden kilometrin päässä itään päin Metelkovan alueella. Näillä kahdella museolla on yhteiset kotisivut sekä alennuksia yhdistetyistä pääsymaksuista.

Kasvitieteellinen puutarha

Jos haluaa kävellä poispäin keskustasta muualle kuin Tivoli-puistoon tai linnavuorelle, niin Ljubljanan kasvitieteellinen puutarha keskustan eteläpuolella saattaa olla hyvä kohde, sillä kävelyreitti sinne kulkee pitkin joen vartta.

Itse puutarha ei ole kovin monipuolinen, vaan enemmän puistomainen. Sisäänpääsy on ilmainen, mutta trooppisten kasvien kasvihuoneeseen peritään pääsymaksu.

Aukioloajat ja hinnat löytyvät täältä.

Ljubljana on helppo paikka lähteä päiväretkille

Ljubljana sijaitsee ihanteellisella paikalla päiväretkien kannalta, sillä valtaosa Slovenian parhaista kohteista löytyy alle kahden tunnin ajomatkan päästä.

Vuokra-auto onkin paras tapa kierrellä Sloveniaa, sillä rautatie ei ylety joka paikkaan ja bussi on melko hidas tapa matkustaa paikasta toiseen.

Välimeri

Piran on idyllinen kapeakujainen kaupunki aivan Slovenian läntisimmässä niemenkärjessä ja hyvä kohde, mikäli aikoo tehdä päiväretken Välimerelle.

Piran, Slovenia
Piran – Kuva: LuckyPhoto - stock.adobe.com

Portorož on pieni lomakohde Piranista kolme kilometriä etelään päin, joten nämä kaksi on helppo yhdistää samaan vierailuun. Piranista löytyvät kujat, aukiot, kirkko ja muurit – Portorožista kylpylöitä, rantabaareja ja hiekkaranta. Tosin hiekkaranta on tehty tuomalla rajatulle alueelle hiekkaa, ja meren ja rannan välissä kulkee kävelykatu.

Rautatie ei kulje Välimerelle, joten vaihtoehtoja ovat lähinnä vuokra-auto (Ljubljana-Piran n. 1 h 20 min.) tai bussi, jolla matka-aika on yli 2 tuntia.

Soca Valley

Soca Valley
Kuva: janoka82 - stock.adobe.com

Uskomattoman turkoosi ja kirkas Soca-joki laskee Slovenian luoteisosan Triglavin kansallispuiston Juliaanisilta Alpeilta Italian puolelle Välimereen. Slovenian puolella lähellä Italian rajaa Soca-joen laakso on mahtava paikka harrastaa koskenlaskua. Muita aktiviteetteja alueella ovat mm. kiipeily, patikointi, pyöräily ja varjoliito.

Lisätiedot: soca-valley.com

Bledjärvi

Bledjärvi ja kirkkosaari

Kirkasvetinen Bledjärvi on Slovenian toiseksi suosituin lomakohde heti Ljubljanan jälkeen. Järven ympärillä on runsaasti palveluita ja harrastusmahdollisuuksia, joten alueella viihtyy tarvittaessa pidemmänkin aikaa, mutta se on myös suositeltava päiväretkikohde. Järven ympäri kulkee helppokulkuinen kävelyreitti ja uintimahdollisuudet ovat hyvät.

Koska lentokenttä sijaitsee Ljubljanan ja Bledin välissä, saattaa olla hyvä idea yhdistää Ljubljana ja Bled yhdistelmälomaksi ja viettää aikaa molemmissa.

Bussilla pääsee Blediin noin tunnissa. Lisätietoja löytyy Bledin matkaoppaasta.

Vintgarin rotko

Vintgarin rotko, Slovenia

Vintgarin rotko sijaitsee muutaman kilometrin päässä Bledin pohjoispuolella. Se on 1.6 kilometriä pitkä rotko, jonka keskellä virtaa kirkas ja paikoitellen turkoosi Radovna-joki. Kävelyreitti kulkee joen molemmin puolin ja on alusta loppuun helppokulkuinen. Lisätietoja edellämainitusta Bledin oppaasta.

Bohinj-järvi

Bohinj on Bledjärven tapaan kirkas alppijärvi, mutta Bohinj on syvemmällä ja vähän korkeammalla Triglavin kansallispuistossa ja enemmän luonnonvarainen, vaikka palveluita senkin ympäriltä löytyy.
Bussi Ljubljanasta järvelle (Bohinjsko jezero) kestää pari tuntia, henkilöautolla tunti.

Luolat

Postojna

Kilometrittäin tippukiviluolaverkostoa, johon tutustutaan junalla ja kävellen. Postojna on yksi Slovenian suosituimmista ja vaikuttavimmista turistikohteista. Lämmintä vaatetta kannattaa ottaa mukaan kesälläkin, sillä lämpötila luolissa on noin 10°C.

Postojna-luolat
Kuva: Matthew - stock.adobe.com

Reilun kymmenen kilometrin päässä Postojnan luolista sijaitsee myös Predjaman luolalinna. Postojnan kylään pääsee Ljubljanasta junalla reilussa tunnissa, josta on parin kilometrin kävely luolalle. Bussilla pääsee perille (Postojnska jama) asti.

Lisätiedot: postojnska-jama.eu

Škocjan

Škocjanin luolat kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Ne sijaitsevat n. 30 km kauempana Ljubljanasta kuin Postojnan luolat. Molemmat ovat saman reitin varrella matkalla Välimerelle.

Škocjan ei ole yhtä turistivetoinen paikka kuin Postojna, ja opastettujen kierrosten alkamisajat kannattaa varmistaa etukäteen, ettei tule liian pitkää odotusaikaa. Lähin kaupunki on Divaca, jonne pääsee myös junalla.

Lisätiedot: park-skocjanske-jame.si

Ostokset

Ljubljana ostokset
Vanhankaupungin putiikkeja

Vaatteet

 • Suurin osa kaupoista on siellä täällä keskustassa ja vanhassakaupungissa, eikä varsinaisia ostoskatuja ole. Jotkut kansainväliset merkit, kuten Benetton, Zara, Mango ja H&M löytyvät uudemmalta puolelta Slovenska cestan ja Čopova ulican risteyksestä. Em. risteyksestä lähtee myös pieni kävely-/ostoskatu kohti keskusaukiota eli Prešernov trgia.
 • Paljon muotimerkkejä, luksumerkkejäkin, löytyy aivan keskusaukion (Prešernov trg) laidalla sijaitsevasta useampikerroksisesta Galerija Emporiumista.
 • Stockmannin/Sokoksen tyylinen tavaratalo Maxi on keskustan laidalla Kongresni-torin ja Republike-torin välissä.
 • Muutama kilometri koilliseen löytyy BTC City, joka on yksi Euroopan suurimmista bisnes-, ostos- kulttuuri- ja vapaa-ajankeskuksista. Sillä alueella on myös ostoskeskus CityPark.

Ruoka

 • Tuoretta ruokaa ja paljon muuta löytyy torialueilta Kolmoissillan (Tromostovje) ja Lohikäärmesillan (Zmajski most) välistä joen eteläpuolelta. Siellä on sekä kauppahalli että vihannestori, ja koko alue on kesäperjantaisin täynnä kojuja katuruoasta käsitöihin.
 • Selvästi paras supermarket ruokaostoksiin löytyy edellä mainitun tavaratalo Maxin pohjakerroksesta. Sieltä löytyy mitä torilta tai kauppahallista ei löydy.
Ljubljana - Open Kitchen Market
Open Kitchen Market järjestetään kesäperjantaisin kauppahallin edessä

Ljubljana ei ole hintatasoltaan naapurimaidensa luokkaa

Slovenia on vaurain entisistä Jugoslavian maista ja verrattavissa enemmän Keski-Eurooppaan kuin eteläisiin naapureihin hintatason suhteen. Varsinkin Ljubljana on pääkaupunkina joko Suomen hinnoissa tai lähellä sitä.

Alla on joitain esimerkkejä ravintoloiden ja hotellien hinnoista Ljubljanan keskustassa. Hinnat ovat mediaanihintoja Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

0.33 l olut

3* hotelli (huhtikuu)

3* hotelli (heinäkuu)

Hinta

12-14 €

3-4 €

105 €

127 €

Lentokentältä keskustaan

Sloveniassa on vain yksi kansainvälinen lentokenttä, Jože Pučnikin lentokenttä Brnikissä. Sieltä on noin 26 kilometrin matka pääkaupunkiin, ja sitä nimitetään usein Ljubljanan lentokentäksi.

Junayhteyttä lentokentältä ei ole, joten bussi on ainoa julkinen vaihtoehto. Linja-autoasema (Ljubljana Avtobusna Postaja) sijaitsee heti rautatieaseman vieressä.

Aikataulut löytyvät täältä. Lentokentän pysäkki on Brnik/airport Ljubljana ja linja-autoasema Ljubljanassa siis Ljubljana Avtobusna Postaja.

Sää – Ljubljana

Cankarjevo nabrežje

Ljubljana on sään puolesta hyvä kesäkohde ja päivät ovat pääosin aurinkoisia. Vaikka Ljubljana kuuluu Euroopan sateisimpiin kaupunkeihin ja kesäisin sataa millimetreissä runsaasti, niin sateet keskittyvät usein iltapäiviin, jolloin esiintyy ukkos- ja rankkasadekuuroja. Toki kokonaisiakin sadepäiviä kesään mahtuu, mutta aurinkoisia päiviä selvästi enemmän.

Matkustaminen kesäkuukausien ulkopuolella on sateiden kannalta iso riski.

Päivän ylin lämpötila pyörii kesäisin yleensä 25-33°C välillä. Öisin lämpötila laskee 20°C tuntumaan tai alle.


Teksti ja video: Jussi Ryynänen
Kuvat: Jussi Ryynänen & Adobe Stock
Videon musiikki: By the Fireplace / TrackTribe – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
2 kommenttia Ljubljanasta
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
2 years ago

Ljubljana oli todella miellyttävä yllätys aikoinaan! Odottelin jostain syystä jotain ankeaa neuvostomeininkiä, mutta olikin lähempänä Keski-Eurooppaa.

Kari
Kari
2 years ago
Reply to  Anna

Slovenialla onkin paljon pidempi historia osana Itävaltaa kuin Jugoslavian sosialistista liittotasavaltaa.

Slovenia Jugoslavian kehittyneimpänä valtiona on aina ottanut enemmän vaikutteita lännestä kuin idästä.