Omis

Vuoria, rantoja, kristallinkirkas meri ja syvänvihreä joki. Omis, kroatiaksi Omiš, on yhdistelmä aktiivilomaa ja rantalomaa viihtyisällä vanhallakaupungilla höystettynä.

Tekemistä riittää joka makuun.

Missä asua

Omis on pieni kaupunki. Alue keskustan eteläpuolella on rauhallista ja maastoltaan rinteistä aluetta; venelaitureita, pikkukivirantaa sekä loma- että paikallisten asuntoja. Joen pohjois-/länsipuoli on tasaista aluetta ja siellä on enemmän palveluita kuin eteläpuolella, mm. iso ruokakauppa Studenac.

Kaiken keskellä on vanhakaupunki ja pääranta, tosin sillä alueella on melko vähän majoitusvaihtoehtoja.

Omisin länsipuolella sijaitsevassa Dućen kylässä on myös paljon loma-asuntoja ja rantoja. Sieltä on matkaa Omisin vanhaankaupunkiin 2-3 km.

Tekemistä - Omis

Cetina-joki, Omis

Cetina-joki ja ympäristö

Cetina-jokea pääsee ylöspäin joko osallistumalla lyhyille jokiretkille tai vuokraamalla oman veneen. Joen varressa ennen kanjonia ja koskia on ravintola, joka toimii kääntöpaikkana retkillä.

Joella ja sen ympäristössä järjestetään mm:

  • koskenlaskua kumiveneellä
  • SUP-lautailua
  • melontaa kajakilla
  • canyoningia
  • kanjonin ylitystä vaijerilla
  • vaelluksia

Lisäksi Omisista löytyy vuorikiipeilyä, snorklausta, jet-ski-vuokrausta, ym. Lukuisia linkkejä eri retkijärjestäjien sivuille löytyy osoitteesta visitomis.hr.

Mirabella-linnake

Mirabella on pieni linnake lyhyehkön ylämäkikävelyn päässä vanhankaupungin yläpuolella. Reitti alkaa Jurja Šubića -kadulta. Linnake ei ole suuri, mutta sieltä on hieno näköala yli Omisin.

Linnake näkyy alla olevassa kuvassa. Tai tässä kuvassa eri suunnasta.

Mirabella-linnake
Mirabella-linnake näkyy valaistuna taustalla.

Ylhäällä on lipunmyyntipöytä ennen sisäänkäyntiä, pääsymaksu on noin 3-4€. Portit aukeavat kesällä 9-10 aikaan ja sulkeutuvat n. klo 22-23.

Alueella on kolme muutakin linnaketta, mutta ne ovat vaikeampipääsyisiä. Lisää niistä: omisinfo.com.

Saariretket

Kroatian rannikko on kuuluisa monista saaristaan ja kristallinkirkkaasta vedestään. Vaihtoehtoina on vuokrata oma vene tai osallistua yhteiselle retkelle pikaveneellä.

Omisin satama sijaitsee heti päärannan vieressä. Kuuluisista saarista Brač on Omisin edessä muutamien kilometrien päässä ja Hvar heti sen takana.

Rannat - Omis

Omisin pääranta
Omisin pääranta

Omisin pääranta keskustassa on tilava hiekkaranta. Ei kovin hienoa tai pehmeää hiekkaa, mutta hiekkaa kuitenkin - toisin kuin monissa muissa Kroatian kohteissa.

Kapeaa pikkukivirantaa mäntyjen katveessa löytyy kaupungin eteläpuolelta noin kilometrin päässä päärannasta.

Omisin länsipuolella sijaitsevassa Dućen kylässä on monia pieniä rantoja päätien vieressä. Ne näkee hyvin yllä olevalla kartalla siirtämällä sitä vähän oikealle, vaihtamalla vasemmasta yläkulmasta satelliittiversioksi ja zoomaamalla lähemmäksi.

Pikkukiviranta Omis
Pikkukivirantaa keskustan eteläpuolella

Hintataso

Alta löytyy joitain esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Omis on esimerkiksi Splitiin verrattuna huomattavasti edullisempi kohde ja lähempänä Kroatian yleistä hintatasoa.

Hotellihuoneet ovat mediaanihintoja Omisin keskustassa Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

Pihviateria ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

6-8 €

15-26 €

1.90 €

82 €

101 €

Etsi sopiva majoitus Booking.comin kartalta

Booking.com

Lentokentältä Omisiin

Omis sijaitsee 44 kilometrin päässä Splitin lentokentästä. Suoraa bussiyhteyttä Omisiin ei ole, vaan bussia täytyy vaihtaa Splitin linja-autoasemalla.

Ohjeet kentältä Splitiin löytyvät Splitin sivulta ja aikataulut sekä reitti Splitistä Omisiin linjalle 60 täältä.

Yksityisfirmat ja taksit kuljettavat suoraankin, rautatietä ei välille ole. Myös yksityinen venekyyti on yksi, tosin hintava vaihtoehto (n. 350€/suunta).

Sää

Cetina-joki Omis Kroatia
Cetina-joki

Talvi: Omisissa on talvella tyypillinen Välimeren talvisää; lauhaa, pilvistä ja ajoittaisia sateita. Päivän korkein lämpötila on yleensä välillä 8-15 °C. Öisin saattaa laskea pakkasen puolelle, mutta päivällä vain harvoin. Talvisin Omisissa oloa vaikeuttavat joskus todella voimakkaat Bora-tuulet.

Kevät: Keväällä sateet vähenevät ja päivälämpötilat nousevat jo yli 20°C. Toukokuussa saattaa olla jopa lähelle 30 astetta. Illat ja yöt ovat yleensä vielä kylmiä, joten lämpimiä vaatteita kannattaa ottaa mukaan.

Kesä: Kesä on kuumaa ja aurinkoista, lämpötila nousee säännöllisesti 30°C tienoille tai yli.

Syksy: Syyskuu on vielä lämmin kuukausi ja rantakelit erinomaiset ruuhkankin vähenemisen puolesta. Lämpötilat pysyttelevät vielä päivisin päälle 20 °C, eikä öisinkään välttämättä laske alle sen. Sateet alkavat kuitenkin lisääntyä. Lokakuun aikana lämpötilat tippuvat jo alle 20:n asteen ja sateita alkaa tulla yhä enemmän. Lokakuu, marraskuu ja joulukuu ovat vuoden sateisimmat kuukaudet.

--

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Katso kaikki Kroatian lomakohteet

guest
0 kommenttia Omisista
Inline Feedbacks
View all comments