Siirry suoraan sisältöön

Omiš

Omiš lepää vuorten juurella meren ja smaragdinvihreän joen välissä. Omiš on hyvä kohde sekä rennoille rantalomailijoille että vauhtia kaipaaville aktiivilomailijoille. Kaupungissa on erityyppisiä ja mataliakin rantoja, joten jokaiselle löytyy varmasti omaan makuun sopiva vaihtoehto.

Paikoin hidas, paikoin voimakkaasti virtaava Cetina-joki on suosittu kohde aktiivilomailijoiden keskuudessa. Joelle tullaan lähiympäristöstä Splitiä myöten harrastamaan urheilua melomisesta koskenlaskuun ja vaijeriliukuun kanjonin yli.

Omis, Kroatia
Omiš ja pääranta edessä, Dúcen kylä taustalla.

Missä asua

Omiš on pieni kaupunki ja helppo erottaa kartalta. Joen ja meren välissä sijaitsevan niemen kärjessä on ranta, ja vanhakaupunki on Omišin läpi kulkevan päätien toisella puolella vuoren juuressa.
Nämä muodostavat yhdessä Omišin keskustan. Se on helppo paikka asua, jolloin kaikki on kävelymatkan päässä, erityisesti ravintolat ja pääranta.

Itse vanhakaupunki on pieni mutta viihtyisä alue, jossa on yksi katu sekä sen ja Omišin läpi kulkevan päätien väliset kujat. Koko vanhakaupunki on autovapaata aluetta.

Vanhakaupunki, Omiš
Vanhankaupungin kaduilta löytyy viihtyisiä illallispaikkoja.

Keskustan eteläpuolella on pitkä pätkä vaaleita kivirantoja ja muutama ruokakauppa, mutta hyvin vähän muita palveluita rantabaareja lukuun ottamatta. Kannattaa huomioida, että eteläpuolella maasto nousee jyrkästi heti rannasta, joten suurin osa loma-asunnoista sijaitsevat vuorenrinteillä.

Keskustan ja joen pohjois-/länsipuolelta löytyy eniten ostosmahdollisuuksia. Myös Dućen hienompihiekkaiset rannat ovat lähempänä, jos asuu toisella puolella jokea. Täälläkin on korkeuseroja jos asuu kaukana rannasta, mutta päätien ympäristö on tasaista.

Löydä sopiva majoitus Booking.comin kartalta

Booking.com

Video Omišista lokakuulta 2021

Tekemistä Omišissa

Cetina-joki, Omis

Cetina-joki ja ympäristö

Cetina-jokea pääsee ylöspäin joko osallistumalla lyhyille jokiretkille tai vuokraamalla oman veneen. Joen varressa ennen kanjonia ja koskia on ravintola, joka toimii kääntöpaikkana retkillä.

Joella ja sen ympäristössä järjestetään mm:

  • koskenlaskua kumiveneellä
  • SUP-lautailua
  • kajakkimelontaa
  • canyoningia
  • kanjonin ylitystä vaijerilla
  • vaelluksia

Lisäksi Omišista löytyy vuorikiipeilyä, snorklausta, jet-ski-vuokrausta, ym. Lukuisia linkkejä eri retkijärjestäjien sivuille löytyy osoitteesta Visit Omiš -sivustolta täältä.

Mirabella-linnoitus

Mirabella on pieni linnoitus muutamien minuuttien ylämäkikävelyn päässä vanhankaupungin yläpuolella. Reitti alkaa Jurja Šubića -kadulta. Linnoitus ei ole suuri, mutta sieltä on hieno näköala yli Omišin.

Vierailu onnistuu aukioloaikojen puitteissa aamusta iltaan. Lipunmyyntipiste (20 kunaa aikuisilta vuonna 2021) on hieman ennen linnoitusta. Nousu lipunmyyntipisteelle on vaivatonta, mutta päästäkseen aivan ylös torniin asti joutuu kapuamaan osittain jyrkkiäkin portaita. Tosin Omiš ja Cetina-joki näkyvät paremmin vähän alempaa kuin ikkunoilla varustetusta tornista, joten aivan ylös asti ei välttämättä kannata edes mennä.

Mirabella-linnake
Mirabella-linnoitus näkyy valaistuna taustalla.

Starigrad-linnoitus (Fortica)

Selvästi suurempi Starigrad-linnoitus rakennettiin aikoinaan asukkaiden turvapaikaksi ottomaanien hyökkäyksien varalle. Se sijaitsee Omišin huipulla, mutta käynti on pitkän ja jyrkän kävelyn arvoinen. Huipulta on hienot näkymät rannoille, joelle ja vastapäisille vuorille, ja itse linnoituskin on hyvin säilynyt.

Starigrad Fortica

Helpoin kävelyreitti ylös alkaa melko läheltä satamaa Put Borka -kadun alkupäästä. Se on merkitty Googlen karttoihin ohuempana tienä, mutta on oikeasti vain pieni hiekka-/kivipolku. Osan noususta saa vältettyä ottamalla taksin tien mutkaan, jossa lukee Googlen kartoissa "Omiš Fortnica entry". Tosin siitäkin on vielä parinkymmenen minuutin nousu huipulle melko jyrkkää ja paikoitellen vaikeanousuistakin polkua.

Pääsymaksu linnoitukselle oli vuonna 2021 20 kunaa. Omat eväät mukaan, tosin linnoituksella on todennäköisesti ainakin vesipulloja myynnissä.

Saariretket

Kroatian rannikko on kuuluisa monista saarista ja kristallinkirkkaasta vedestä. Vaihtoehtoina on vuokrata oma vene tai osallistua yhteiselle retkelle pikaveneellä.

Omišin satama sijaitsee heti päärannan vieressä. Kuuluisista saarista Brač on Omišin edessä muutamien kilometrien päässä ja Hvar heti sen takana. Muista suosittuja kohteita ovat mm. Sininen luola Biševon saarella ja Sininen laguuni Drvenik Veli -saaren vieressä.

Omiš on monipuolinen rantakohde

Omišin rannat voi jakaa kolmeen osaan: pääranta keskustassa, Omišin eteläpuoli, sekä Dućen rannat lännessä. Kuvat on otettu lokakuun alussa (2021), jolloin kesäruuhkat olivat takanapäin.

1. Pääranta

Pääranta, Omiš

Pääranta on karkeahkoa ja melko kovaakin hiekkaa. Se sijaitsee Omišin keskustassa niemen kärjessä. Pohja on keskimatala, eli se sopii pienille lapsillekin, mutta kovin pitkälle ei pysty kävelemään ennen kuin alkaa vesi nousta.

Ranta on muutaman sadan metrin pituinen ja melko leveä, joten tilaa riittää kaikille. Rannalla on kaikki tarvittavat palvelut, ja keskustan ravintolatkin ovat aivan vieressä.

2. Etelän sorarannat

Jos kävelee keskustasta kilometrin verran etelään venelaitureiden ohi, niin pääsee pitkälle uudelle rantaviivalle, jossa on useita vaaleita pikkukivi-/sorarantoja peräjälkeen. Niiden takana kulkee kävely-/pyörätie sekä useita ravintoloita ja baareja. Suihkuja ja vaatteidenvaihtosuojia on pitkin matkaa ja vesiurheilumahdollisuuksiakin on tarjolla, joten täällä viihtyy tarvittaessa vaikka koko päivän.

Soraranta Omis, Kroatia

Pohja syvenee sorarannoille tyypillisesti nopeasti, joten eteläpuoli ei sovi niin hyvin lapsiperheille.

3. Dućen hiekkarannat

Jos asuu Omišin pohjoispuolella ja suosii enemmän hiekkarantoja, niin Omišin länsipuolella Dućen kylässä niitä on useita. Hiekan karkeus vaihtelee melko karkeasta hienoonkin hiekkaan.

Hiekkaranta, Duce

Rantojen takana kulkee kävelykatu ja tarjolla on kaikki tarvittavat: ravintoloita, kahviloita, suihkuja ja vaatteidenvaihtosuojia. Dućen suurimmalle rannalle on matkaa Omišin sillalta reilu kilometri. Se on kooltaan laajin, mutta hiekka on karkeampaa ja pohja syvenee nopeammin kuin seuraavilla pienemmillä rannoilla, joissa saattaa olla hyvinkin matalaa ja hiekka hienompaa.

Ravintolat

Omisin ravintolat ovat keskittyneet lähes pelkästään vanhaankaupunkiin, eli pienelle alueelle päätie Fošal ulican ja vuoren väliin.

Grillattua lihaa ja kalaa sekä pizzoja löytyy useasta paikasta, fine diningia vastaavasti vähemmän. Merenelävät ovat luonnollisesti vahvasti mukana listoilla. Ravintoloiden hintataso on edullisempi kuin esimerkiksi Splitissä.

Lisää Dalmatian alueen ruoasta löytyy Splitin ruokaosioista.

Merellinen pasta
Meren antimet ovat laajasti tarjolla ravintoloiden listoilla.

Ostokset

Mikään shoppailukaupunki Omiš ei ole, mutta lomalla tarvittavat asiat löytyvät joen pohjoispuolelta helposti. Itse Omišin vanhastakaupungista löytyy pääasiassa vain ravintoloita ja ruokakauppoja.

Päätie jatkuu Cetina-joen sillan jälkeen rannikkoa pitkin kohti länttä/pohjoista nimellä Vukovarska ulica. Sen varrelta löytyy jonkin verran kauppoja, linja-autoasema, sekä kaksi hyvin pientä ostoskeskusta.
Lähempään ostoskeskukseen, jossa on ruokakaupan lisäksi monipuolinen Müller, on sillalta muutaman sadan metrin matka. Vähän suuremmalle ostoskeskukselle on sillalta matkaa n. 800 metriä.

Studenac-ostoskeskus
Suuremmassa ostoskeskuksessa on muutama kauppa ja kahvila.

Hintataso

Alta löytyy joitain esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Omiš on esimerkiksi Splitiin verrattuna huomattavasti edullisempi kohde ja lähempänä Kroatian yleistä hintatasoa.

Hotellihuoneet ovat mediaanihintoja Omišin keskustassa Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

3-4* majoitus (heinäkuu)

3-4* majoitus (syyskuu)

Hinta

9-11 €

3 €

196 €

129 €

Lentokentältä Omišiin

Omiš sijaitsee 44 kilometrin päässä Splitin lentokentästä. Suoraa bussiyhteyttä ei ole, vaan bussia täytyy vaihtaa Splitissä.

Helpoin tapa on ottaa lentokenttäbussi Splitin linja-autoasemalle ja jatkaa ensimmäisellä Omišiin lähtevällä bussilla eteenpäin. Linja 60 kulkee väliä Split-Omiš ja vuoroja menee ainakin päivisin melko usein. Tosin lähes kaikki etelään lähtevät bussit ajavat Omišin kautta, joten linja 60 ei ole ainoa vaihtoehto.

Liput on helpointa ostaa kuljettajalta, niin voi ottaa ensimmäisen vastaan tulevan bussin. Hinta oli 17 kunaa vuonna 2021, eli vähän päälle 2 euroa.

Yksityisfirmat ja taksit kuljettavat suoraankin lentokentältä Omišiin. Rautatietä ei välillä ole.

Sää

Cetina-joki Omis Kroatia
Cetina-joki

Talvi: Omišissa on talvella tyypillinen Välimeren talvisää; lauhaa, pilvistä ja ajoittaisia sateita. Päivän korkein lämpötila on yleensä välillä 8-15 °C. Öisin saattaa laskea pakkasen puolelle, mutta päivällä vain harvoin. Talvisin Omišissa oloa vaikeuttavat joskus todella voimakkaat Bora-tuulet.

Kevät: Keväällä sateet vähenevät ja päivälämpötilat nousevat jo yli 20°C. Toukokuussa saattaa olla jopa lähelle 30°C. Illat ja yöt ovat yleensä vielä kylmiä, joten lämpimiä vaatteita kannattaa ottaa mukaan. Sää on kuitenkin vielä epävakaista, eikä viileä ja sateinen kevätkään ole mahdottomuus.

Kesä: Kesä on kuumaa ja aurinkoista, lämpötila nousee säännöllisesti 30°C tienoille tai yli.

Syksy: Syyskuu on vielä lämmin kuukausi ja rantakelit erinomaiset ruuhkankin vähenemisen puolesta. Lämpötilat pysyttelevät vielä päivisin päälle 20 °C, eikä öisinkään välttämättä laske alle sen. Sateet alkavat kuitenkin lisääntyä. Rantapalveluita aletaan sulkea syyskuussa, mutta vielä lokakuussakin osa rantabaareista ja vesiurheilutoiminnasta saattavat olla edelleen avoinna. Lokakuun aikana lämpötilat tippuvat jo alle 20 asteen ja sateita alkaa tulla yhä enemmän. Lokakuu, marraskuu ja joulukuu ovat vuoden sateisimmat kuukaudet.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Summer Nights / The 126ers – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Omišista
Inline Feedbacks
View all comments