Koti » Kohteet » Albania » Saranda

Saranda

Saranda on pieni kylä Joonianmeren äärellä Albanian Rivieran eteläkärjessä. Pikkukylä herää henkiin keväällä, jolloin turistivirrat saapuvat kylään nauttimaan auringosta, kristallinkirkkaasta vedestä, halvasta hintatasosta sekä vilkkaasta yöelämästä.

Vaikka Sarandan kylässä kuhisee kesällä, niin sen ulkopuolella voi nauttia maaseudun rauhasta ja törmätä karjalaumaan maleksimassa keskellä tietä tai lammaspaimeneen Sarandaa ympäröivillä vuorenrinteillä. Lähiseutuja kannattaakin lähteä tutkimaan, sillä lähistöllä on runsaasti kaunista luontoa, kuten Ksamilin rannat, sekä historiallisesti mielenkiintoisia paikkoja, kuten Butrintin muinainen kaupunki.

Korfun saarella Kreikassa lomaileville Saranda on suosittu päiväkohde. Kylä sijaitsee vain 30 minuutin lauttamatkan päässä Korfun satamasta.

Saranda Albania

Missä asua – Saranda

Sarandan keskusta sijoittuu sataman ja kylän keskusaukion Parku Miqësian läheisyyteen. Tällä alueella on paras valikoima ravintoloita sekä kauppoja. Kylä on rakennettu rinteille, joten kannattaa muistaa, että mitä kauempana rannasta asuu, sitä enemmän on kiivettävää.

Löydä hotelli Sarandassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Nähtävyydet – Saranda

Butrint

Butrint

Raunioita muinaisessa Butrintin kaupungissa. Kuva: Päivi Ahola

Vain 18 kilometriä Sarandasta etelään sijaitsee todellinen arkeologinen helmi ja alueen tärkein nähtävyys - Butrintin muinainen kylä. Kylästä on löytynyt viitteitä esihistorialliselta ajalta ja myöhemmin se toimi kreikkalaisena kaupunkina 500-luvulla eaa., ja lopulta Rooman siirtokuntana.

Kylässä voi vierailla hyväkuntoisilla roomalaisen kylpylän ja kreikkalaisen amfiteatterin raunioilla. Lisäksi Butrintista löytyy vanhan basilikan rippeet sekä vanha linnoitus kukkulan päältä. Vuodesta 1992 Butrint on ollut Unescon perintökohde.
Kotisivu: whc.unesco.org
Miten saapua: Taksi Sarandan keskusta kestää noin 30 minuuttia ja maksaa noin 10-15€.
Vaihtoehtoisesti Butrintiin pääsee myös paikallisbussilla, joka kestää 45 minuuttia ja maksaa 100 Lekiä, eli noin 0,80€. Bussi lähtee kerran tunnissa Sarandasta, 6.30 ja 16.30 välisenä aikana. Butrintista Sarandaan bussit lähtevät samoin kerran tunnissa, 7.30 - 17.30.

Viimeinen pysäkki Butrintissa on parkkipaikka muinaiskaupungin edessä. Sarandassa on neljä pysäkkiä: Rruga Mitat Hoxha ja Rruga Jonianet, Rruga Flamurtari-Rruga Skënderbeu kulmalla, Hotel Butrinti ja Hotel Oasi. Bussissa mennään vain alas istumaan ja rahastaja tulee kysymään hetken päästä, että minne menet, ja hänelle myös maksat lipun hinnan.

Lëkurësi-linna

Paras näköala- ja valokuvauspaikka aukeaa Lëkurësi-linnalta, jolloin Saranda näkyy suoraan alapuolella. Linnoitus rakennettiin 1500-luvulla ottomaanihallitsija Suleiman Suuren aikakaudella suojaamaan kaupunkia naapurivaltioilta. Linnan terassilla toimii kesäaikana ravintola.
Miten päästä: Linna sijaitsee noin neljä kilometriä Sarandan satamasta. Taksilla matka kestää 10 minuuttia ja maksaa noin 5€. Kävellen huipulle kestää noin 45-60 minuuttia.

Näkymä Sarandaan Lëkurësi-linnalta sinisenä hetkenä.

Rannat – Saranda

Saranda ranta

Kuva: evenfh – stock.adobe.com

Sarandan rannat ovat sorakivirantoja ja niitä on tiheästi ympäri kylää. Rantojen lähettyvillä on mukava määrä ravintolapalveluja. Rannat sopivat huonosti pienille lapsille, sillä ne syvenevät nopeasti.

Naapurikylä Ksamilin rannat ovat kauniimpia kuin Sarandan rannat. Kesäaikana myös Ksamilin rannat ovat täynnä auringonpalvojia.

Ksamil

Pieni rannikkokylä, Ksamil, sijaitsee noin 15 kilometriä etelään Sarandasta. Ksamilin rannat ja luonto ovat ainutlaatuisen kauniita, minkä takia kylässä riittää vipinää kesällä. Kylä on kuuluisa kauniista pikkusaarista rannikon edustalla, joihin pääsee vain veneellä.

Miten päästä: Sama bussi joka menee Butrintiin kulkee Ksamilin kautta. Ksamil on yksi pysäkki ennen Butrintia. Matka kestää Sarandasta noin 35 minuuttia, taksilla noin 25 minuuttia.

Ksamil-ranta - Saranda nähtävyydet

Ksamilin kristallinkirkas meri tekee kylästä suositun lomakohteen. Kuva: lightcaptured - stock.adobe.com

Ruoka ja ravintolat - Saranda

Paikallinen keittiö on vielä alkukantimissaan ja annokset tarjoillaan kursailemattomalla tavalla ja reilulla kädellä. Etenkin kala- ja äyriäisruuat ovat esillä Sarandassa. Ruoan sekä palvelun taso paikallisissa ravintoloissa ei ole välttämättä maailmanluokkaa, mutta sitä kompensoivat tuoreet raaka-aineet sekä edulliset hinnat. Äyriäis- ja kalaruokien lisäksi paikallisten herkkuja ovat pitagyrokset, joita albanialaiset rakastavat ympäri maata.

Saranda - ravintolat

Sarandan rantakadulta löytyy paras valikoima ravintoloita.

Ostokset Sarandassa

Ostosmahdollisuudet ovat aika niukat. Kylässä on kyllä useita vaatekauppoja, mutta tuotevalikoima on melko kapea. Vaatteet ovat pääasiassa paikallisia albanialaisia merkkejä, eikä isoilla kansainvälisillä merkeillä ole liikkeitä kylässä.

Aamuisin markkinakauppiaat kokoontuvat rantakadulle Rruga Joniatin sataman puoleiseen kulmaan. Markkinakojuilta löytää pääasiassa erilaisia käsityöläistuotteita, etenkin lampaanvillasta valmistetut tuotteet ovat pääroolissa.

Hintataso - Saranda

Albania on yksi Euroopan halvimpia maita joka suhteessa, kuten myös Saranda kohteena. Matkailijan kannalta oleelliset asiat kuten majoitus, ruoka ja juoma ravintolassa noudattavat samaa linjaa.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Sarandassa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, joissa on lähteenä Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

Pihvi ravintolassa

33 cl olut

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

5-7 €

14 €

1.5 €

60 €

87 €

Miten päästä Sarandaan

Korfu: Sarandaa lähin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Korfun saarella Kreikassa, jonne on 30 minuutin lauttamatka Sarandasta. Sarandasta Korfulle kulkee päivittäin vuodenajasta riippuen yhdestä neljään lauttaa. Nopeammat katamaraanit kulkevat matkan 30 minuutissa ja isommilla matkustajalautoilla matkaan menee 70 minuuttia.

Lauttojen aikataulut: ionianseaways.com

Tirana: Albaniassa lähin kansainvälinen lentokenttä on Tiranan lentokenttä. Bussi Tiranasta Sarandaan kulkee 6-7 kertaa päivässä. Bussi on enemmänkin pienen pakettiauton tapainen. Bussi lähtee Tiranan keskustasta 3 kilometriä länteen sijaitsevasta liikenneympyrästä. Google Mapsista paikan löytää nimellä ”Terminali i Autobuzave të Jugt”. Liikenneympyrän keskellä on Albanian lipustakin tunnettu kotka.

Matkan kesto on noin 6 tuntia ja hinta 13€. Kesto vaihtelee hieman riippuen pysähtymisten määrästä. Niitä onkin monia, sillä paikalliset kulkevat yleensä vain yhden tai kahden kylän välin bussissa. Bussin määränpää Sarandassa on kylän keskusaukio Parku Miqësia. Bussit Tiranan ja Durresin suuntaan lähtevät samalta aukiolta. Aukion laidalla sijaitsee toimisto, josta lippuja voi ostaa käteisellä.

Bussiaikataulut: gjirafa.com

Saranda – sää

Saranda, Albania

Kuva: Päivi Ahola

Talvi: Talvikuukaudet joulukuusta helmikuuhun ovat usein sateisia, ja päivän ylin lämpötilä vaihtelee 8-15 asteen välillä.

Kevät: Sateet lakkaavat maaliskuun ja toukokuun välillä, jolloin aurinko paistaa usein. Päivän ylin lämpötila on maaliskuussa vielä noin 10-15 asteen tienoilla, mutta toukokuussa lämpötilat nousevat jo yli 20 asteen.

Kesä: Auringonpaiste on taattua kesäkuukausina kesäkuusta elokuuhun, mikä on erittäin kuumaa aikaa. Päivän ylin lämpötila kipuaa 30 asteeseen ja yli.

Syksy: Syyskuu on vielä lämmin kuukausi ja sää Sarandassa on mitä mainioin rantalomailuun. Päivän ylin lämpötila pysyttelee vielä yli 20 asteen. Lokakuun puolivälin paikkeilla ilma viilenee ja päivän ylin lämpötila laskee 20 asteeseen. Marraskuussa päivän ylin lämpötila on jälleen noin 15 asteen kieppeillä.

---

Teksti: Ville Ryynänen
Kuvat: Ville Ryynänen, Päivi Ahola & Adobe Stock

Katso myös nämä Balkanin rannikkokohteet

guest
0 kommenttia Sarandasta
Inline Feedbacks
View all comments