Siirry suoraan sisältöön

Porto

Porto on yksi Euroopan viihtyisimmistä kesäkaupunkikohteista. Portugalin rikas historia näkyy kaikkialla, nähtävyyksiä sekä tekemistä riittää, ja kaupungin keskusta on – suurista korkeuseroista huolimatta – helppo kiertää kävellen. Ostosmahdollisuudet ovat erinomaiset ja Douro-joen ympäristö rantakatuineen ja terasseineen on molemmin puolin viihtyisä.

Porto sijaitsee viileän Atlantin rannalla ja mittari yltää harvoin +30°C asti, joten kaupunkia on mukava kierrellä keskikesälläkin. Ja jos helle joskus kuitenkin yllättää, laaja ja hienohiekkainen ranta on vain metromatkan päässä.

Raitiovaunu Porto
Vanhat raitiovaunut kiertävät yhä Porton keskustassa.

Missä asua

Tärkeimmät nähtävyydet ja viihtyisimmät alueet ovat noin kilometrin sisällä Luís I -sillan pohjois- ja länsipuolella, joten sinne kannattaa tähdätä, mikäli haluaa asua keskeisimmillä paikoilla.

Katedraalin (Sé do Porto) ympäristö lähellä siltaa ja rantakatua on vanhinta Portoa. Tämä alue kapeine kujineen ja astetta ränsistyneimpine rakennuksineen jakaa eniten mielipiteitä. Toisten mielestä Porto on siellä aidoimmillaan, toiset asuvat mieluummin vähän pohjoisempana uudemmalla alueella, esimerkiksi Bolhãossa, jossa sijaitsee myös pääostoskatu Rua de Santa Catarina. Vedenjakajana voi pitää São Benton juna-asemaa, jonka eteläpuolinen alue siltaan asti on vanhaa Portoa eli Ribeiraa.

Porto Ribeira
Ribeira

Maasto on tärkeimpien nähtävyyksien alueella erittäin mäkistä, joten ylä- ja alamäiltä ei voi välttyä, asui siellä missä tahansa. Suurin nousu on rantakadun ja katedraalin välissä.

Jos haluaa asua aivan kaikista keskeisimmällä paikalla, niin kannattaa ottaa hotelli Vapaudenaukion läheltä (Praça da Liberdade).

Löydä hotelli Portossa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Porto valokuvavideona

Nähtävyydet ja tekemistä – Porto ja Douron laakso

1. Luís I -silta

Ponte de Dom Luís I yhdistää Porton ja naapurikaupunki Vila Nova de Gaian. Se on ainoa silta, jota turisti tulee yleensä Portossa käyttäneeksi. Sillalla on kaksi tasoa, joista alempi on autoille ja jalankulkijoille, ylempi on metrolle ja jalankulkijoille. Erityisesti ylemmältä tasolta on hienot näkymät molempiin suuntiin Porton keskustaan, Vila Nova de Gaian portviinitaloille sekä Douro-joelle. Tämä on maisemien puolesta se "pakollinen" tekeminen Portossa.

Jos haluaa päästä vielä korkeammalle, niin Vila Nova de Gaian puolella sillan yläpuolella on entinen luostari (Serra do Pilar), jonka edessä on näköalapaikka. Sinne pääsee jatkamalla sillan jälkeen vielä metrolinjan mukaisesti suoraan ja kääntymällä seuraavasta risteyksestä taaksepäin vasemmalle.

Luis I -silta, Porto, Portugali

2. Rantakatu Cais da Ribeira

Cais da Ribeira on rantakatu Douro-joen pohjoisrannalla Luís I -sillan länsipuolella. Värikkäät mutta vähän ränsistyneet Ribeiran kaupunginosan talot luovat viihtyisän ilmapiirin ja ravintoloita on kahdessa tasossa.

Katu on kesäisin täynnä ihmisiä, ja seassa juoksee vielä paikallisia nuoria Douro-jokeen uimaan hyppien. Suuri osa jokiristeilyistä lähtee Cais da Ribeiran laitureista.

Rantakatu Cais da Ribeira
Rantakatu Cais da Ribeira alkuillan laskevassa auringossa.

3. Palácio da Bolsa

Palácio da Bolsa on erittäin koristeellinen 1800-luvulla rakennettu palatsi, jonka sisäosien rakentaminen vei eri alojen taiteilijoiden toimesta kymmeniä vuosia. Se rakennettiin alun perin nimensä mukaisesti pörssitaloksi (sekä alioikeuden rakennukseksi). Nykyään palatsissa toimii Porton kaupallinen yhdistys ja siellä järjestetään myös erilaisia tapahtumia.

Palácio da Bolsaan voi varata lipun opastetulle kierrokselle, omatoimisesti ei pääse kiertelemään.

Lisätiedot: palaciodabolsa.com

Palacio da Bolsa
Palácio da Bolsa, vieressä São Franciscon kirkko.

4. Vapaudenaukio

Vapaudenaukiota (Praça da Liberdade) voidaan pitää kaupungin keskusaukiona, sillä sen ympärille sijoittuu suurin osa nähtävyyksistä. Noin 400 metrin pituisen aukion jopa mahtipontisiin rakennuksiin kuuluvat mm. kaupungintalo, pankkien konttoreita, sekä vanhaan palatsiin (Palacio das Cardosas) rakennettu hotelli InterContinental. Aukiota koristavat myös useat patsaat, kuten Pedro neljännen ratsastajapatsas (kuvassa).

Praça da Liberdadella on myös muita hotelleja, ravintoloita sekä kahviloita. Varsinainen viihtymispaikka se ei kuitenkaan ole, vaan enemmänkin nähtävyys ja kuvienottopaikka.

Vapaudenaukio

5. Jardins do Palácio de Cristal

Palácio de Cristal on pyöreäkupolinen voimisteluareena, eikä itsessään mikään nähtävyys, mutta sen ympärillä on erilaisia viihtyisiä hyvin hoidettuja puistoja/puutarhoja, jotka muodostavat hienoimman yleisen puistoalueen Portossa. Eteläpuolella on myös pieni vanha puolustusrakennelma sekä hienot näkymät Douro-joelle.

Jardins do Palácio de Cristal sijaitsee ydinkeskustan länsipuolella.

Jardins do Palácio de Cristal
Puutarhaa Palácio de Cristalin vieressä.

6. FC Porto ja Estádio do Dragão

FC Porto pelaa kotiottelunsa Estádio do Dragãolla, joka sijaitsee samannimisen metroaseman vieressä. Sinne on helppo löytää, sillä se on kolmen metrolinjan (A, B ,E) päätepysäkki. Stadionilla on FC Porto -museo ja stadionin tiloissa järjestetään opastettuja kierroksia. Estádio do Dragão valmistui vuonna 2003, vuosi ennen Portugalin EM-kisoja.

Stadionin vieressä on myös Alameda-ostoskeskus sisäsuihkulähteineen.

Estádio do Dragão
FC Porton kotistadion Estádio do Dragão.

7. Livraria Lello

Livraria Lello on yli satavuotias koristeellinen kirjakauppa Vapaudenaukion länsipuolella. Se on valittu mm. Timen, The Guardianin sekä Lonely Planetin toimesta yhdeksi maailman kauneimmista kirjakaupoista.

Harvinaista kyllä, tähän kirjakauppaan on pääsymaksu ja ainakin kesäisin lähes aina jonoa. Lippu kannattaa ostaa etukäteen netistä, niin ei tarvitse käydä ostamassa erikseen lippua muutaman oven päässä olevasta myyntipisteestä. Etukäteen ostetulla lipulla ei kuitenkaan pääse jonon ohi. Jos ostaa paikan päällä kirjan, niin pääsymaksun hinta vähennetään kirjan hinnasta.

Lisätiedot ja liput: livrarialello.pt

8. Porton katedraali (Sé do Porto)

Linnamainen Porton katedraali on iso kompleksi, joka pitää sisällään katedraalin lisäksi mm. pienempiä kappeleita, luostarin, kirkon aarre-esineitä, sekä kaksi tornia.

Se sijaitsee aivan keskustassa ja on Porton hienoimpia nähtävyyksiä. Vaikka ulkokuori ei olekaan kovin loistelias, sisäosat ovat. Pääsymaksu oli vuonna 2019 kolme euroa, millä pääsee tutustumaan kaikkialle muualle paitsi katedraalin vieressä olevaan Piispan palatsiin, jonne peritään erillinen pääsymaksu. Se on entinen piispojen asuinpaikka, josta löytyy hienon palatsin ohella lähinnä antiikkihuonekaluja ja maalauksia.

Porton katedraali
Porton katedraali vasemmalla.

9. Muut kirkot

Clérigos-kirkko (Igreja dos Clérigos) on yksi Porton vierailluimmista kirkoista. Sen korkealle kohoava torni on yksi kaupungin maamerkeistä. Torniin pääsee kiipeämään pääsymaksua vastaan, sisäänpääsy itse kirkkoon on ilmainen.

Clérigos-kirkko
Igreja dos Clérigos

Porto on tunnettu sinivalkoisilla azulejo-laatoilla väritetyistä rakennuksista. Sinivalkoisiksi koristeltuja kirkkoja ovat ainakin ao. kuvan Igreja do Carmo, Igreja Paroquial de Santo Ildefonso aivan ostoskatu Rua de Santa Catarinan eteläpäässä, Capela das Almas de Santa Catarina em. ostoskadun varrella Bolhãon metroaseman vieressä, sekä muista rakennuksista mm. koristeellinen São Benton juna-asema keskustassa, jonka hieno eteishalli kannattaa käydä katsastamassa.

Vähemmän yllättäen myös FC Porto pelaa sinivalkoisessa peliasussa.

Igreja do Carmo
Igreja do Carmo on koristeltu Portolle tyypillisesti sinivalkoisilla laatoilla.

10. Vila Nova de Gaia ja portviini

Vila Nova de Gaia on Portugalin kolmanneksi suurin kaupunki ja sijaitsee Portoa vastapäätä heti Douro-joen toisella rannalla. Gaian valttikortti on lukuisat portviinitalot ja viihtyisä rantakatu, joka alkaa välittömästi Luís I -sillan toiselta puolelta, eli vain muutamien minuuttien kävelymatkan päästä Porton rantakadulta. Koko alue näkyy tässä kuvassa.

Kävelykadun takaa löytyy useita viinitaloja, jotka järjestävät sekä maistajaisia että opastettuja kierroksia, joilla pääsee tutustumaan portviinin valmistukseen. Opastettu kierros voi tarkoittaa myös valmista nauhoitetta, jota voi kuunnella omaan tahtiin kellareita kiertäessä.

Portviinikellari, Porto
Taylor'sin portviinikellari.

Vila Nova de Gaian rantakatu kannattaa käydä kävelemässä läpi, vaikka ei portviinistä olisikaan kiinnostunut. Se on leveämpi ja rauhallisempi kuin Porton puoli, joskin hyvin turistivetoinen, kun Porton puolella on paikalliselämääkin. Rantakadun päässä on pieni kauppahalli ja ravintoloiden terasseja riittää koko matkalle.

Rantakatu Vila Nova de Gaia
Vila Nova de Gaian rantakatua.

11. Museoita Portossa

 • Taidemuseo (Museu Nacional Soares dos Reis) – Portugalin vanhin yleisölle avoin museo, jossa on laaja kokoelma taidetta. Sijainti keskustan koillispuolella. Lisätiedot: museusoaresdosreis.gov.pt
 • Serralvesin nykytaiteen museo (Museu de Arte Contemporânea de Serralves) – Nykytaidetta, Serralvesin villa sekä laaja puisto/puutarha. Sijainti keskustan ulkopuolella, lähempänä hiekkarantoja. Lisätiedot: serralves.pt
 • Casa São Roque – Nykytaidetta ja kaunis puutarha. Sijainti keskustan ulkopuolella (itäpuolella) lähellä FC Porton kotistadionia. Lisätiedot: casasroque.art
 • Portugalin valokuvauskeskus (Centro Português de Fotografia) – Entisessä vankilassa sijaitsevassa valokuvauskeskuksessa on mm. näyttelyitä. Vapaa pääsy, sijainti keskustassa. Lisätiedot: cpf.pt
 • World of Discoveries – Enemmän lapsiperheille suunnattu interaktiivinen näyttely löytöretkien ajasta. Sijainti keskustan länsiosassa lähellä jokea. Lisätiedot: worldofdiscoveries.com
 • Lago Artes – Hyvät arvostelut saanut taidegalleria ja työpaja aivan Porton keskustassa katedraalin lähellä. Lisätiedot: facebook.com/lagoartes
 • Raitiovaunumuseo (Museu do Carro Eléctrico) – Sijainti keskustan länsipuolella joen varressa. Lisätiedot: museudocarroelectrico.pt

 

12. Jokiristeilyt

Douro-jokea pitkin järjestetään erilaisia risteilyjä. Iso osa suuntautuu Douron viinilaaksoon ja kestävät koko päivän, mutta lyhyempiäkin risteilyjä on tarjolla. Venevaihtoehdot vaihtelevat perinteisestä risteilyveneestä (kuva) jopa suuriin vesijetteihin, joissa vauhtia riittää ja kastuminen on varmaa.

Jokiristeilyt - Porto
Tyypillinen jokiristeilyvene Dourolla.

13. Douron laakso

Porton ulkopuolelta alkavasta Douron jokilaaksosta puhutaan usein enemmän kuin itse Portosta, eikä syyttä. Maisema on kuin taideteos, jossa ajoin merenvihreä, ajoin mariininsininen Douro-joki kiemurtelee välkehtien vehreiden viiniköynnösten täyttämien rinteiden välissä.

Douron laakso
Pinhãon kylä Douron laaksossa – Kuva: Ville Ryynänen

Douron jokilaakso on tunnettu ennen kaikkea viiniseutuna, jossa portviinin rypäleet kasvatetaan. Tunnetuimmilla portolaisilla portviinitaloilla, kuten Taylor’silla tai Portugalin vanhimmalla viinintekijällä Real Companhia Velhalla, on omat viinitilansa Douron laaksossa. Tiloilla tehdään valmistuksen alkuvaiheet ennen viinin tuomista Vila Nova da Gaiaan kypsymistä ja pullotusta varten.

Douron laaksoon on varsin helppo matkustaa. Upeita maisemia voi ihailla joko tien päältä, junasta, jokiristeilyltä tai vaikka helikopterista. Juna on auton ohella kätevä ja nopea vaihtoehto, ja varmasti yksi upeimpia junareittejä koko Euroopassa. Junassa kannattaa mennä istumaan menosuuntaan nähden oikealle puolelle, jotta näkee joen lähietäisyydeltä.

Douro-joki
Porto-Douron laakso-Porto on suosittu päiväretki – Kuva: Ville Ryynänen

Tunnetuimpia kyliä Douron varrella ovat Régua ja Pinhão, joihin molempiin kulkee juna Porton São Bento -asemalta. Régua on näistä kahdesta suurempi ja samalla alueen pääkaupunki. Pinhãon kylä sijaitsee noin 20 minuuttia edempänä, noin 2 tunnin ja 15 minuutin junamatkan päässä Portosta. Pinhão on erityisen suosittu viiniturismikohde, sillä idyllisten maisemien lisäksi kylästä löytyy kaksi eri viinitilaa: Quinta das Carvalhas ja Quinta la Foz. Molemmille viinitiloille voi tehdä vierailun maistelemaan portviinejä.

Douron päiväretkelle lähdettäessä kannattaa muistaa, että ilma jokilaaksossa on yleensä huomattavasti lämpimämpi kuin rannikolla, joten säätiedotus kannattaa tarkistaa etukäteen ja pukeutua sen mukaisesti.

Rannat – Porto ja Matosinhos

Foz do Douro

Porto tunnetaan myös hiekkarannoistaan, jotka alkavat heti Douro-joen suulta ja jatkuvat lähes naapurikaupunki Matosinhosiin asti. Rannat ovat ajoittain melko kivikkoisia ja vähän leväisiäkin, joten uintimahdollisuudet eivät ole aivan parhaat.

Ravintola- ja baaritarjonta on sen sijaan hyvää, joten jos haluaa käydä syömässä tai parilla drinkillä hiekkarannan ja meren äärellä, siihen ja auringonottoon Porton rantakaupunginosan Foz do Douron rantaviiva sopii erittäin hyvin. Ja miksei uimiseenkin, jos ei välttämättä halua kaikista hienoimmille rannoille.

Foz do Douro, Porto
Foz do Douron rannat alkavat aivan Douro-joen suulta.

Metrolla ei pääse Foz do Douroon, vaan julkisesta liikenteestä bussi on ainoa vaihtoehto. Linja 500 ajaa pitkin rannikkoa Matosinhosiin asti. Luís I -sillalta rannoille on matkaa kuusi kilometriä.

Matosinhos

Matosinhos on Porton piiriin kuuluva rantakohde puolen tunnin metromatkan päässä Porton keskustasta. Metrolinjalla A (sininen) pääsee muutaman sadan metrin päähän päärannasta, mikäli jää pois Matosinhos Sul -asemalla. Lisätiedot Matosinhosin matkaoppaasta.

Matosinhos ranta
Matosinhosin hienohiekkaisella rannalla riittää tilaa.

Rantalomaa suunnitellessa kannattaa huomioida, että Atlantti Pohjois-Portugalin vieressä on viileä kesäisinkin, eikä meren lämpötila nouse yleensä loppukesästäkään +20°C asti.

Ruoka – Porto

Porto on tunnettu Francesinhasta eli "pienestä ranskalaistytöstä". Se ei tosin muistuta yhtään mielikuvaansa, vaan sisältää kahden paahdetun leivän välissä lihaa, kinkkua ja makkaraa, päällä sulatettua juustoa (usein kahta erilaista), ja kaiken kruununa on olut-tomaattikastiketta sekä mahdollisesti vielä päällä paistettu kananmuna ja vierellä ranskanperunoita.

Francesinhoja tarjoillaan Portossa lähes joka kuppilassa. Suosituimmat paikat sijaitsevat Bolhãon kaupunginosassa (eli keskustassa). Café Santiagon edessä on usein päivisin jonoa, ja tien (Passos Manuel) toisella puolella Brasão Cervejaria Coliseu Baixa tarjoaa hyvän tai jopa parhaan vaihtoehdon. Lado B aivan näiden vieressä on hyvä varasuunnitelma, jos ei saa pöytää edellämainituista.

Francesinha - Porto
Francesinha

Toinen jatkuvasti esillä oleva ruokalaji (ympäri Portugalia) on Bacalhau eli suolattu ja kuivattu turska, jota myydään myös kaikissa isommissa marketeissa. Suola liotetaan kalasta pois ennen valmistusta. Erilaisia Bacalhau-ruokalajeja on noin miljoona, mutta ainakin näitä esiintyy listoilla usein:

Bacalhau à Brás (tai à la Brás) = Pyttipannua muistuttava ruoka revitystä turskasta, perunasuikaleista, sipulista ja kananmunasta (nimi Brás tulee ruokalajin mahdollisesta keksijästä)
Bacalhau com natas = Haudutettu ruoka turskasta ja kermasta (nata=kerma), jossa on suurella varmuudella mukana perunaa ja sipulia
Bolinhos de Bacalhau (tai Pasteis de Bacalhau) = Friteerattuja turska-perunakroketteja

Bacalhau fresco ei ole enää samaa ruokalajia, vaan on nimensä mukaisesti tuoretta turskaa.
Mikäli haluaa ruokansa grillattuna (yleensä kivihiilillä), kannattaa etsiä listalta termiä "na brasa".

Kalaruokien ystäville Porto ei tarjoa samanlaisia elämyksiä kuin viereinen Matosinhos. Se on perinteikäs kalastajakylä, josta löytyy hienon rannan lisäksi alueen parhaat kalaravintolat. Lisätietoa Matosinhosista täällä.

Porto on monipuolinen ostoskaupunki

 • Pääostoskatu on kävelykatu Rua de Santa Catarina Bolhãon kaupunginosassa. Sen varrella on myös ostoskeskus Via Catarina (linkki).
Rua de Santa Catarina
Rua de Santa Catarina on Porton pääostoskatu.
 • Porton suurin ostoskeskus NorteShopping (linkki) on vartin metromatkan päässä keskustasta. Lähin asema on Sete Bicas, josta on muutama sata metriä kävelyä ostoskeskukselle. Kaikki linjat paitsi D (keltainen) ajavat sen kautta.
 • Vila do Conde Fashion Outlet sijaitsee lentokentän takana B-metrolinjan varrella (linkki).
 • El Corte Inglesin monikerroksinen tavaratalo sijaitsee Vila Nova de Gaian puolella aivan Joao de Deusin metroaseman vieressä (keltainen linja D).

Hintataso

Porto on eurooppalaisittain edelleen kohtalaisen edullinen kohde muissa asioissa paitsi asumisessa, jossa hintataso on noussut melko reilusti viime vuosina. Alta löytyy jotain esimerkkejä hintatasosta hotelleissa ja ravintoloissa. Hotellihinnat ovat mediaanihintoja Booking.comissa.

Tuote

Pizza

Francesinha

33 cl olut

3* hotelli (toukokuu)

3* hotelli (elokuu)

Hinta

11-14 €

10-14 €

2-3 €

124 €

130 €

Lentokentältä keskustaan

Francisco Sa Carneiron lentoasema on metrolinja E:n (violetti) lähtöpysäkki. Päätepysäkki Portossa E-linjalla on Trindade, eli tällä linjalla pääsee vain keskustan tuntumaan. Trindadessa voi kuitenkin tarvittaessa vaihtaa mihin tahansa muuhun linjaan.

Keskustaan siirtyminen lentokentän asemalta on sikäli yksinkertaista, että lähteviä linjavaihtoehtoja on vain yksi ja suuntia on vain yksi. Metron kartta löytyy Wikipediasta täältä.

Lentokentän metroasema on saapuvien aulaa vastapäätä tien toisella puolella. Sinne pääsee tien alta portaiden kautta tai hissillä. Lipun voi ostaa automaatista, tarvittavan vyöhykemäärän näkee sujuvasti automaatissa olevasta asemien luettelosta.

Sää

Douro-joki, Porto

Talvi: Porton sää on talvisin sateinen, tuulinen ja leuto. Päivän ylin lämpötila pyörii 15 asteen molemmin puolin ja keskimäärin yli puolet päivistä ovat vähintään jonkin verran sateisia. Pakkaselle lämpötila ei laske juuri koskaan ja luntakaan ei tule.

Kevät: Koska kesät eivät ole kovin kuumia ja talvet eivät ole kylmiä, mitään dramaattista sään muutosta ei keväällä tapahdu. Toukokuussa päivän ylin lämpötila alkaa mennä säännöllisemmin päälle 20°C. Sateita tulee edelleen, sillä vasta kesä on kuivaa aikaa.

Kesä: Porto on kesäisin yleensä täydellinen kohde kaupunkilomailuun. Viileä Atlantti vieressä jäähdyttää ilmaa 10-15 astetta verrattuna kaupunkeihin jo 100 kilometrin päässä sisämaassa. Päivän ylin lämpötila pyörii heinäkuussakin usein 20-25°C välissä ja nousee hyvin harvoin 30°C asti; silloinkin Atlantilta puhaltava tuuli viilentää usein kaupunkia. Aamut ja aamupäivät ovat usein pilvisiä ja iltapäivät/illat aurinkoisempia. Sademäärät ovat kesällä pieniä.

Syksy: Sateet alkavat pikkuhiljaa syyskuussa, lokakuu on jo yksi vuoden sateisimmista kuukausista. Lämpötilat ovat syyskuussa vielä hyvinkin kesäisiä ja lähes heinäkuun tasolla, mutta alkavat tippua nopeastikin lokakuun aikana, jolloin loppukuusta päivän ylin lämpötila saattaa jäädä jo 15 asteen paikkeille ja yölämpötila laskea alle 10 asteen. Marraskuussa sataa jo keskimäärin useammin kuin joka toinen päivä ja lämpötilat pyörivät 15 asteen molemmin puolin.

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen (Douron laakso: Ville Ryynänen)
Video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Ersatz Bossa / John Deley and the 41 Players – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
4 kommenttia Portosta
Inline Feedbacks
View all comments
RTP
RTP
2 years ago

Porto näyttää kovin edulliselta kohteelta tällä hetkellä sekä lentojen että hotellien osalta. Otetaanpa harkintaan.

Tarja
Tarja
2 years ago
Reply to  RTP

Pääseekö Viinilaaksoon Portossa Hop On Hop Off bussilla?

Erja
Erja
1 year ago

Porto on mukava kaupunki, mutta koko ajan saa olla kävelemässä ylös tai alas. Lomakalorit siinä tulee toisaalta poltettua sitä mukaa kuin tuleekin!