Siirry suoraan sisältöön

Salou

Salou on Costa Doradalla eteläisessä Kataloniassa sijaitseva siisti ja hyvin hoidettu rantalomakohde, joka sopii mainiosti perheille. Saloun kylä on pieni, mutta sieltä löytyvät kaikki löhöilyloman ainekset pieneltä säteeltä; hotellit, uimarannat ja ravintolat. Salou on ollut eurooppalaisten lomamatkailijoiden suosikkikohde jo vuosikymmeniä!

Huvipuisto Port Aventura Park ja vesipuisto Caribe sijaitsevat vain 10 minuutin junamatkan päässä Saloun keskustasta. Sekä huvipuisto että vesipuisto kuuluvat Euroopan suurimpiin, ja tekemistä riittää useammaksikin päiväksi.

Salou, Espanja

Missä asua - Salou

Välimeri ja upeat hiekkarannat ovat pääsyitä miksi tulla Salouhun, minkä takia on myös hyvä valita hotelli rannan läheisyydestä. Kävelykatujen Passeig de Miramar sekä Passeig de Jaume I läheisyydessä on laaja ravintolatarjonta. Capellansin rannan takana olevalla alueella on paljon korkeuseroja, mutta päärannan takana maasto on tasaista.

Loydä hotelli Saloussa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Salou valokuvavideona

Salou - Nähtävyydet ja tekemistä

Jos rannalla ja uima-altaalla makoilu alkaa kyllästyttää ja etsit nähtävyyksiä tai tekemistä, niin Saloussa ja lähiseuduilla riittää runsaasti koettavaa. PortAventuran huvipuisto takaa huvia vauhdinhaluisille, tai vastapainona lähikaupunki Tarragonassa voi sukeltaa roomalaiselle aikakaudelle hyvin säilyneiden raunioiden lomassa.

PortAventura World -huvipuisto

PortAventura World on Espanjan suurin ja tunnetuin huvipuisto ja se kuuluu epäilemättä Euroopan parhaisiin huvipuistoihin. Huvipuistoja alueella on kaksi - PortAventura, joka on se alkuperäinen valtava huvipuisto sekä Ferrari Land, jossa on yksi todella vauhdikas laite, mutta pääasiassa Ferrari Land soveltuu varsinkin Ferrari-fanaatikoille.

Alueelta löytyy myös iso vesipuisto PortAventura Caribe. Kesäaikana kannattaa varata erilliset päivät vesipuistolle ja huvipuistolle, jos vain mahdollista, sillä molemmat puistot ovat niin suuria, että molemmissa vierähtää kokonainen päivä.

PortAventura-huvipuisto koostuu eri teemoista - Mediterrània, Meksiko, Kiina, Polynesia, Villi länsi ja Sesamo Aventura, joka on tarkoitettu perheen pienimmille. Huvipuiston vetonaulat ovat 100 metriä korkea vapaapudotus Huracan Condor, Shambhala-vuoristorata, joka oli ennen Euroopan korkein vuoristorata, sekä vauhdikas Dragon Khan, joka kiihdyttää 110 kilometriin tunnisa. PortAventurasta löytyy runsaasti ravintoloita sekä viisi hotellia, joissa yöpyessä saa etuja huvipuistoihin.

PortAventura-huvipuisto, Salou
PortAventura-huvipuiston vuoristoradat haastavat kovimmatkin hurjapäät. Kuva: boryanam - stock.adobe.com

Vuonna 2017 avatussa Ferrari Landissa voi tutustua Ferrarin maailmaan lukuisten laitteiden ja simulaattoreiden kautta. Huvipuiston vetonaula on vuoristorata Red Force, joka vie matkustajat 112 metriin ja kiihdyttää 180 kilometrin tuntivauhtiin vain viidessä sekunnissa, antaen 1.3 g-voiman. Red Force on syyskuussa 2018 Euroopan korkein ja nopein vuoristorata.

Yhdistelmälippu PortAventuraan ja Ferrarilandiin maksoi vain 7 euroa enemmän kuin pelkkä lippu PortAventuraan vuonna 2018, joten kannattaa katsoa tarjoukset PortAventuran nettisivuilta.

PortAventura Caribe on iso vesipuisto, joka sijaitsee samalla alueellla kuin PortAventura. Vesipuisto on Euroopan suurimpia, siellä riittää vesiliukumäkiä tyydyttämään hurjapäisempienkin vierailijoiden tarpeita. King Khajuna on 31 metriä korkea vesiliukumäki, joka viettää alas 55 asteen kulmassa ja saattaa laskijan jopa yli 20 kilometrin tuntivauhtiin. Toinen vetonaula on Ciclón Tropical, joka on kumpuileva 100 metriä pitkä vesiliukumäki. Vesipuiston alueella on useita ravintoloita.

  • Sijainti: Avinguda de l'Alcalde Pere Molas, km 2, 43840 Vila-seca
  • Kotisivu: portaventuraworld.com
  • Miten päästä: PortAventuralla on oma juna-asema aivan huvipuiston vieressä, josta on hyvät yhteydet Salouhun ja aina Barcelonaan asti. Aikataulut löytyy sivuilta: renfe.com

Karting Salou

900 metriä pitkä karting rata on yksi Espanjan pisimpiä. Aikuiset ajavat 270-kuutioisilla kartingautoilla. Aikuisten radan lisäksi alueella on 300 metriä pitkä lasten rata, joka soveltuu 4-13 vuotiaille.

  • Osoite: Autovia Reus-Salou Km 2,1
  • Kotisivu: kartingsalou.com
  • Miten päästä: Taksilla tai kävellen. Ajoittain sinne kulkee myös shuttlebussi, jonka aikataulut näkee heidän kotisivuilta.

Font Lluminosa

Iltainen kävely rantakadulla on mukava päättää Font Lluminosalle, valaistetulle suihkulähteelle, joka sijaitsee  Paseo Jaume I kadun päässä.

Pääsiäisestä marraskuuhun suihkulähteellä tehdään valo-ja musiikkishowta. Vesisuihkupatsaat sinkoilevat 210 eri kombinaatioon asti eri väreissä ja muodostelmissa taustalla soivan musiikin tahtiin.
Suihkulähteen loi Carles Buigas vuonna 1973, joka loi myös Barcelonan Font Magican Montjuïcilla Barcelonassa. Suihkulähde on Saloun tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Font Lluminosa, Salou
Valo- ja musiikkishow Font Lluminosa -suihkulähteellä

Salou - Ostokset

Salou ei ole varsinainen shoppailukaupunki, vaikka satunnaisia liikkeitä kylästä löytyy. Suurimmilla espanjalaisilla vaateliikeketjuilla kuten Zaralla tai Mangolla ei ole Saloussa liikettä, mikä kielii jo paljon valikoimasta.

Suurin osa vaateliikkeistä on keskittynyt Barcelona-kadun (Carrer de Barcelona) ja sen sivukatujen varsille. Barcelona-katu jatkuu rannassa Passeig de Jaume I -katuna, jonka varrelta löytyy myös jonkin verran kauppoja. Näistä maininnan arvoinen on FC Barcelonan virallinen fanikauppa Font Lluminosan kulmilla.

Passeig de Jaume I -kadun itäpäästä alkaa lyhyt katettu kävelykadunpätkä Saragossa-kadulla (Carrer de Saragossa), jonka varrelta löytyy krääsävaatekojuja.

Paremmat ostosmahdollisuudet löytyvät Tarragonan puolelta. Ostoskeskus Parc Central sijaitsee noin 11 kilometrin päässä Saloun keskustasta. Tästä ostoskeskuksesta löytyy runsaasti valikoimaa, kuten vaate-, koru- ja elektroniikkaliikkeitä.

Salou - Rannat

Llevantin ranta - Salou
Llevantin ranta on Saloun keskustan edessä keskikesällä

Salou on ollut Costa Doradan eli Kultaisen rannikon suosituimpia rantalomakohteita jo vuosikymmeniä. Hieno hiekka, monipuoliset palvelut ja hyvin hoidetut rannat ovat syitä miksi Salou löytyy monen valmismatkatarjoajan valikoimasta.

Saloun päärannat ovat Ponent ja Llevant, jotka sijaitsevat Saloun keskustan edessä. Yhteensä yli kahden kilometrin pituinen rantakaistale täyttyy auringonpalvojista keskikesän korkeasesonkina. Rantaviiva on loivaa, minkä takia ne sopivat hyvin lapsiperheille. Rannat ovat saaneet Blue Flag -puhtaussertifikaatin.

Saloun itäpuolella sijaitseva kolmen kilometrin pituinen Pinedan ranta on myös perheiden suosiossa. Tältä alueelta löytyy runsas valikoima perheille suunnattuja hotelleja.

Hintataso - Salou

Saloun hintataso sekä ruoan että majoituksen suhteen on alle EU:n keskitason. Hotellien hinnat ovat korkeimmillaan heinä- ja elokuussa.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Saloussa  Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, joissa on lähteenä Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

10-14 €

3 €

65 €

135 €

Miten päästä Salouhun Barcelonan lentokentältä

Barcelonan El Prat -lentokentältä Salouhun kulkevat sekä juna että bussi:

  • Bussilla: Lentokentältä on suora bussiyhteys Bus Plana -firman busseilla. Bussimatka kestää n. 2 tuntia ja maksaa n. 18 euroa. Bussi lähtee terminaali 1:n edestä.
  • Junalla: Barcelonan lentokentältä ei ole suoria junayhteyksiä Salouhun, vaan ensin täytyy ottaa paikallisjuna terminaali 2:sta Barcelona-Sants-asemalle, joka kestää noin 20 minuuttia ja maksaa n. 2,50 euroa. Paikallisjunalipun voi ostaa automaatista Barcelonan lentokentän juna-asemalta. Barcelona-Santsin asemalta kulkee päivittäin useita junia Salouhun. Matka kesto on tunnista tunti 20 minuuttiiin.

Salou - sää

Platja de Llevant, Salou

Talvi: Talvilämpötilat Saloussa ovat leutoja, päivän ylin lämpötila kulkee 10 asteen tienoilla alkutalvesta ja myöhemmin helmikuussa noin 15 asteen tienoilla. Sateet ovat talvella yleisiä.

Kevät: Maalis-huhtikuussa lämpötilat voivat nousta 20 asteen tienoille ja ylikin. Takki on silti hyvä olla mukana, sillä aamuin ja illoin on vielä kylmä. Merivesi on vielä yleensä liian kylmää uimiseen. Sateita on kuitenkin jo vähemmän kuin talvella. Toukokuussa lämpötila nousee säännöllisesti yli 20 asteen, jolloin rannat alkavat pikkuhiljaa täyttyä.

Kesä: Kesäkuu on luultavasti paras kuu vierailla Saloussa. Kesäkuussa lämpötila nousee 30 asteeseen ja pahimmat kuumuudet eivät ole vielä alkaneet. Heinä- ja elokuu ovat kuumimpia ja kuivimpia kuukausia koko vuonna ja lämpötila varjossakin saattaa olla 35 asteen lähistöllä.

Syksy: Alkusyksy on vielä varsin lämmin ja merivesi on oikein lämmintä. Rantakausi jatkuu noin lokakuun puoliväliin, jolloin lämpötila alkaa tippua 20 asteeseen ja alle. Sademäärä kasvaa mitä pidemmälle syksy etenee.

---
Teksti: Ville Ryynänen
Kuvat: Jussi Ryynänen & Adobe Stock
Video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: The Beacon / Zachariah Hickman – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Salousta
Inline Feedbacks
View all comments