Siirry suoraan sisältöön

Innsbruck

Innsbruck on idyllinen ja monipuolinen kaupunki upeassa vuorimaisemassa.

Alppien pääkaupunki tarjoaa hienon yhdistelmän kaupunki- ja aktiivilomaa. Myös hämmästyttävän kauniit luontokohteet löytyvät läheltä, joten Innsbruck on monitoimimatkailijan todellinen unelmakohde.

Innsbruck Itävalta
Kuva: adisa - stock.adobe.com

Missä asua

Vanhakaupunki

Mikäli haluaa asua kävelyetäisyydellä päänähtävyyksistä ja hienon barokki- ja goottityylisen arkkitehtuurin keskellä, vanhakaupunki on paras alue etsiä hotellia (kartalla nimi Innenstadt).

Innsbruck ei ole turhan suuri kaupunki, mutta jos haluaa asua keskustan ulkopuolella, Höttingista tai Pradlista pääsee julkisilla keskustaan melko vaivattomasti.

Innsbruck vanhakaupunki
Vanhaakaupunkia – Kuva: Bogdan Lazar - stock.adobe.com

Innsbruckin ympäristö

Jos kyseessä on loma lasten kanssa, tai luonnonrauha miellyttää muuten vaan kaupunkielämää enemmän, lähistöllä on myös muita hyviä vaihtoehtoja. Seefeld, Patsch ja Zillertalin laakso ovat hyviä ja monipuolisia luontokohteita.

Löydä hotelli Innsbruckissa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Tekemistä ja nähtävyyksiä - Innsbruck

Innsbruck tarjoaa vaihtoehtoja moneen makuun. Kaupunki ei ole kuitenkaan kooltaan kovin iso, joten tunnetuimmat nähtävyydet voi kiertää päivässä. Jos matkaa kestää useamman päivän, kannattaa käydä tutustumassa Innsbruckille sen uniikin charmin tuovaan ympärillä olevaan luontoon. Ympäristössä on useita harrastusmahdollisuuksia.

Jos aikoo tutustua keskustan nähtävyyksiin, käyttää köysirataa päästäkseen ympäröivien vuorten huipuille, ja käyttää julkista liikennettä, silloin kannattaa harkita Innsbruck-kortin hankkimista. Hinnasto ja kohteet löytyvät kaupungin kotisivuilta.

Vanhakaupunki, Kultainen katto, Keisarillinen palatsi, ym.

Kaupungin vanhimmasta osasta löytyy useita käymisen arvoisia nähtävyyksiä. Innsbruck on tunnettu mm. kullatuista tiilistä tehdystä Kultaisesta katosta, joka sijaitsee Herzog-Friedrich-kadun päässä entisessä Habsburg-suvun asuintalossa (nykyään historian museo). Jos ottaa kattoa katsellessaan vähän takapakkia, maisemat paranevat entisestään jylhän Nordketten vuoriston näkyessä taustalla.

Kultainen katto
Kultainen katto – Kuva: Nikolai Sorokin - stock.adobe.com

Jos jatkaa Kultaiselta katolta oikealle, saapuu keisarilliselle palatsille (Hofburg). Sen sisätiloissa voi tutustua Habsburg-suvun historiaan ja ihailla hienoa arkkitehtuuria.

Jos haluaa rauhoittua vähän sivussa ydinkeskustassa, keisarillinen puutarha (tai oikeastaan puisto) sijaitsee palatsin pohjoispuolella.

Keisarillinen palatsi Hofburg, Innsbruck
Keisarillinen palatsi (Hofburg) – Kuva: driendl - stock.adobe.com

Bergisel ja mäkihyppy

Innsbruck on mäkiviikoltakin tunnettu mäkihyppykaupunki; Bergisel-kukkula sijaitsee keskustan lähellä. Siellä voi sekä käydä tutustumassa mäkihyppymäkeen että katsella maisemia yli Innsbruckin.

Swarovskin Kristallimaailma

Valmis kimaltelevaan kokemukseen kristallin ympäröimänä? Swarowskin Kristallimaailma (Swarovski Kristallwelten) Wattensin kaupungissa kutsuu sekä vanhat että nuoret häikäisevälle retkelle. Kristallimaailman sisällä on 17 eri tyyppistä kristalliin keskittynyttä huonetta, ja näiden lisäksi puutarhasta löytyy mm. taideteoksia, labyrintti, karuselli ja pelitorni.

Erillinen edestakainen Kristallimaailman oma maksullinen bussikuljetus Innsbruckin keskustasta järjestetään viisi kertaa päivässä. Innsbruck sijaitsee noin 20 kilometrin päässä.

Lisätiedot: kristallwelten.swarovski.com

Mahtavat maisemat Innsbruckin yli

Ei kannata laittaa nähtävyyksien listalle vain keskustassa sijaitsevia paikkoja, sillä Innsbruck tarjoaa hienoja näkymiä myös sen yläpuolelta. Jos aikataulu on tiukka ja haluaa silti päästä kattojen yläpuolelle, kaupungintorni tarjoaa siihen mahdollisuuden. Vain 133 porrasta ja koko Innsbruck on silmien edessä.

Annasäule - Innsbruck
Annasäulen patsas ja kaupungintorni. Kuva: Boris Stroujko - stock.adobe.com

Tekemistä perheille

Innsbruck on kaupunki moneen makuun, mutta jotkut aktiviteetit ovat luonnollisesti lapsista vielä hauskempia.

Alppieläintarha

Alpeilla on paitsi hienoja luontokohteita, myös runsas valikoima kasveja ja eläimiä. Tutustu eläinkirjoon Alppieläintarhassa, josta löytyy noin 2000 eri lajia nisäkkäistä kaloihin, liskoihin ja lintuihin.

Eläintarhaan voi kävellä keskustasta vajaassa puolessa tunnissa tai ostaa yhdistelmälipun, johon sisältyy sekä sisäänpääsy alppieläintarhaan että edestakainen funikulaarimatka keskustasta. Lähtöpiste on Hofburgin takaa Rennwegin päästä ja eläintarhan pysäkki sijaitsee n. 300 metrin päässä eläintarhalta. Funikulaari menee osan matkasta maan alla.

Olympiakylän uimahalli/kylpylä

Jos haluaa rentoutua ja viettää aikaa vesileikkien parissa, Olympiakylän kylpylä on hyvä vaihtoehto koko perheelle. Aikuiset voivat ladata akkujaan saunassa ja porekylvyssä, lapsille on tarjolla oma allas sekä mm. vesiliukumäki ulkona kesällä.

Suurempi kylpylä Zillertal Adventure Spa sijaitsee 46 kilometrin päässä Innsbruckista

Vuoret ja hiihtokohteet - Innsbruck

Yhdistä kaupunkiloma harrastuksiin ympäröivässä luonnossa – tekemistä riittää vuorilla laskettelun lisäksi myös kesällä. Voit katsella Innsbruckia vielä korkeammalta kuin kaupungintornista, ja jos laskeudut alas vaijerihissillä, saat näköalaan vielä uuden näkökulman. Vaihtoehtoja on paljon, ja ne sopivat sekä vanhoille että nuorille.

Nordkette

Nordkette on vuori Innsbruckin pohjoispuolella. Köysiradalla pääsee Seegruben ja Hafelekarin asemille, joilta on upeat näkymät Etelä-Tiroliin. Nordkette tarjoaa paljon aktiviteetteja vaelluksesta hiihtoon, kelkkailuun ja kiipeilyyn.

Funikulaari ylös lähtee keskustasta kongressitalon vierestä (Rennwegin päässä).

Patscherkofel

Patscherkofel on toinen hieno kohde kaupungin eteläpuolella. Siellä voi ottaa köysiradan ylös ja kävellä vaikka upean vuoristomäntyreitin, patikoida jonkin toisen reitin, tai lasketella talvella. Tai voi tutustua kesällä myös Alppien kasveihin ja eläimiin alppipuutarhassa.

Joka tapauksessa perillä odottavat upeat näkymät yli laakson Nordketten vuorelle. Patscherkofelin köysiradalle pääsee rautatieasemalta bussilla noin puolessa tunnissa. Reittiopas löytyy täältä.

Muttereralm

Muttereralm sijaitsee Innsbruckin lounaispuolella 1600 metrin korkeudella. Se on monipuolinen alppiketo, jossa kaiken ikäiset voivat pitää hauskaa, virkistäytyä ja harrastaa. Voi rentoutua tekojärvellä, pyöräillä pyöräilyreiteillä, patikoida perheystävällisillä kävelyreiteillä, tai saavuttaa sisäisen rauhan joogatunnilla. Hurjapäät voivat ajaa kolmipyöräisellä viisi kilometriä alas pitkin vuorenrinnettä (mountain cart).

Kaupunkirafting

Mikäli kiinnostaa nähdä Innsbruck eri kantilta, kaupunkiraftingin aikana voi ihastella maisemia sekä vuorille että kaupunkiin joelta käsin. Tämä vaihtoehto sopii erinomaisesti aloittelijoille, vaikka varsinaisesta koskenlaskusta ei olisikaan kokemusta.

Muita aktiviteetteja - Innsbruck

Lisää vaihtoehtoja löytyy täältä: tyrol.com.

Laskettelukohteita Innsbruckin ympäristössä

Laskettelu
Kuva: Eva Bocek - stock.adobe.com

Jos haluaa lisämaustetta talviseen matkaan, Innsbruck ei ole ainoa paikka jossa voi lasketella – lähistöllä on lukuisia pieniä alppikyliä tai muita laskettelupaikkoja.

Tunnettujen Söldenin, St. Antonin ja Kitzbühelin lisäksi vaihtoehtoja ovat Stubain jäätikkö, Axamer Lizum, Bergeralm ja Rosshütte. Hinnat voivat vaihdella paljon rinnealueen koon ja välillä ajankohdankin mukaan.

Jos haluaa varata matkan johonkin näistä mahdollisimman helposti, jotkut paketit sisältävät kuljetuksen kohteeseen, majoituksen sekä hissiliput. Kuljetukseksi voi valita julkisen tai shuttle bussin. Kannattaa katsoa hiihtokeskuksen tai kylän sivuilta vaihtoehtoja, sillä joskus näihin shuttleihin on tarjouksia.

Sölden

Sölden on yksi Itävallan maineikkaimpia hiihtokeskuksia, jossa huiput yltävät yli 3000 metriin. Rinteitä on yhteensä 144 kilometriä ja taukopaikkoja on 33 kappaletta. Tasosta riippumatta rinteitä riittää varmasti kaikille.

Innsbruck on vain 50 kilometrin päässä. Matka kestää yhteensä 1,5-2 tuntia junan ja bussin yhdistelmällä. Suoria shuttlejakin löytyy, jotka ovat luonnollisesti nopeampia. Lisätiedot: soelden.com.

Sölden
Sölden auringonlaskun aikaan. Kuva: Nikolai Sorokin - stock.adobe.com

St. Anton am Arlberg

Arlberg on vuorijono Länsi-Itävallassa. Siellä viihtyvät kaiken tasoiset laskijat, mutta erityisesti off-piste-fanit. Yhteensä 300 kilometrin pituisilla rinteillä Arlberg on Itävallan suurin laskettelualue.

Matka Innsbruckista St. Antonin juna-asemalle kestää n. 1,5 tuntia. Sieltä pääseekin jo kävellen rinteisiin. Lisätietoja tästä tyylikkäästä kohteesta: stantonamarlberg.com.

Kitzbühel

Kitzbühel on yksi arvostetuimmista laskettelukeskuksista Itävallassa. Se tarjoaa 230 kilometrin verran laskettelun riemua.

Innsbruckista pääsee junalla 1,5 tunnissa Kitzbüheliin. Lisätiedot: kitzbuehel.com.

Ruoka ja ravintolat

Kulinaristille Innsbruck on hyvä kohde, sillä keskustassa on ravintoloita moneen makuun. Varsinaista ravintolakatua ei ole, vaan hyviä paikkoja löytyy sieltä täältä.

Paikallisia erikoisuuksia voi maistella helposti keskustan torilla tai kauppahallissa Inn-joen rannalla. Hieman turistialueen ulkopuolella on Wiltener-aukio, joka on trendikäs paikka paikallisten keskuudessa ja sieltä löytyy useita ravintoloita.

Innsbruckissa ei kannata käydä maistamatta paikallisia ruokia. Yksi suosituimmista on mykyt/dumplingit, joiden ympärille rakennettuja annoksia löytyy lähes kaikkien paikallisten ravintoloiden ruokalistoilta.

Tirolilaisilla todella on paljon annettavaa kun puhutaan dumplingeista. Kokeile esimerkiksi pekoni-/pinaattidumplingeja tai Kaspressknödeleitä (paistettuja juustodumplingeja).

Muita paikallisruokia ovat Schlutzkrapfen, mausteisia dumplingeja perunatäytteellä ja Tiroler Gröstl, pyttipannua muistuttava ruoka erilaisista lihoista, sipulista, perunoista ja kananmunasta.

Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl – Kuva: kab-vision - stock.adobe.com

Yksi vaihtoehto lämpimille ruoille kesäiseen päivään on kylmä lautanen tirolilaisesta pekonista ja  harmaajuustosta. Se maistuu vielä paremmalta vuorenhuipulla patikkaretkellä. Tirolilainen pekoni on katajanmarjalla maistettua pekonia, jonka kirpeä maku tuskin jättää kylmäksi.

Makeita vaihtoehtoja

Paikallisella keittiöllä on erikoisuuksia myös makean ystäville. Moosbeernocken paistetaan pannulla mustikoista ja taikinasta ja Kiachl on kuin munkki hillosilmällä.

Juomat ja yöelämä

Innsbruck on vilkas opiskelijakaupunki, mikä tarkoittaa myös vilkasta yöelämää. Lukuisat baarit, pubit ja yökerhot kutsuvat drinkeille, iltaolueille tai bilettämään.

Paikkoja joka makuun löytyy erityisesti Maria-Theresien-kadun ja sivukujien varrella vanhassakaupungissa. Jos suunnitelmissa on juhlia koko yö, kannattaa suunnistaa rautatiemaasillan kaarien alle (Ing.-Etzel-katu / Viaduktbogen).

Jos drinkit hienoilla näköaloilla kiinnostavat, kannattaa kokeilla jotain Innsbruckin kattoterasseista tai suunnata läheisille vuorenrinteille.

Söitkö täyttävän aterian? Silloin snapsi tai muu digestiivi saattaa olla paikallaan. Jos on kiinnostunut makeista likööreistä, vuorimäntylikööri ja sembramäntylikööri ovat paikallisia erikoisuuksia.

Sembramäntylikööri
Sembramäntylikööriä. Kuva: Chamois huntress - stock.adobe.com

Tapahtumia

Joulutorit (marraskuun puoliväli – tammikuun alku)

Kylmät kuukaudet muuttavat osan Innsbruckia talven ihmemaaksi, kun kadut ovat kauniisti koristeltuja ja joulutorin kojut ovat rivissä vanhassakaupungissa. Ympäristö saa kenet tahansa joulutunnelmaan.

Innsbruck joulumarkkinat
Joulumarkkinat Herzog-Friedrich-kadulla. Kuva: LianeM - stock.adobe.com

Tirolilainen karnevaali (6. tammikuuta – tuhkakeskiviikko)

Heittäydy ikivanhoihin tirolilaisiin traditioihin ympäri Innsbruckia tapahtuvissa karnevaalijuhlissa. Se ei ole välttämättä maailman tunnetuin karnevaali, mutta pääset tutustumaan naamioiden ja pukujen viihdyttävään maailmaan, jotka on tarkoitettu paitsi lämmittämään talvella, myös viihdyttämään yleisöä.

Lisätietoja löytyy Innsbruckin sivuilta täältä.

Vanhan musiikin festivaali (heinäkuun puoliväli – elokuun loppu)

Spektaakkeli herättää henkiin mm. renessanssin ja barokin ajan huipputeoksia. Innsbruck on tuhansien musiikin ystävien matkakohde heinä-elokuussa, kun he saapuvat kokemaan pysäyttävät oopperat ja konsertit mahtavissa historiallisissa paikoissa. Lisätiedot: altemusik.at

Ostokset

Ikkunaostokset keskiaikaisten rakennusten keskellä tai vuosikymmeniä vanhojen perheyritysten täyttämillä kujilla, se on paras tapa nauttia Innsbruckin ja sen vanhankaupungin viehätysvoimasta.
Huippusuunnittelijoiden vaatteista ketjukauppoihin ja käsityönä tehdyistä vaatteista perinteisiin kansallispukuihin (Trachten) sekä muihin tirolilaisiin erikoisuuksiin – Innsbruck tarjoaa lähes kaikkea.

Keskustan kävelykadut alkavat Annasäulen patsaalta ja jatkuvat Kultaisen katon ohi Ottoburgille. Eikä kannata unohtaa sivukatuja kuten Burggraben sekä Pfarrgasse, mikäli alueella pyörii. Keskustan kävelykaduilta löytyy myös hyvä valikoima katukahviloita sekä ravintoloita.

Jos haluaa löytää kaiken saman katon alta, kannattaa suunnistaa Maria-Theresien-kadun ostoskeskuksiin Kaufhaus Tyrol ja Rathaus Galerien.

Tuliaisia

Doggln – Kun ilma käy kylmäksi ulkona, ihmiset haluavat pysyä lämpimänä ainakin sisällä, joten huopatohvelit (=Doggln) ovat yleisesti käytössä. Niitä löytyy Innsbruckista monista kenkäkaupoista tai toreilta. Tohvelit pitävät lämpimänä ja ovat myös mahtava tuliainen.

Snapsit ja liköörit – Tämä on tyypillinen tuliainen ympäri Itävaltaa, mutta joka alueella on omat snapsinsa ja liköörinsä. Valitse Tirolin alueelta tuliaisiksi vaikka vuorimänty-/sembramäntylikööriä tai pihlajasnapsia. Niitä löytyy erilaisista marketeista ja ravintoloista.

Swarovskin kristallikorut – Jos et ole budjettimatkalla ja haluat ostaa tuliaisiksi jotain aivan erityistä, käy tarkastamassa Swarovskin kaupan kimalteleva tarjonta.

Hintataso - Innsbruck

Alla on esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta Innsbruckissa. Hotellien hinnat ovat mediaanihintoja Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

3* hotelli (helmikuu)

3* hotelli (syyskuu)

Hinta

10-14 €

3.80 €

149 €

147 €

Lentokentältä keskustaan

Innsbruckin lentokentältä pääsee junalla tai bussilla vajaassa 20 minuutissa keskustaan. Lisätietoja aikatauluista ja reiteistä löytyy lentokentän sivuilta.

Matka Münchenin tai Salzburgin kentiltä junalla Innsbruckiin kestää reilut 2 tuntia. Itävallan rautatiet: oebb.at

Sää ja milloin matkustaa

Inn-joki
Inn-joki. Kuva: santosha57 - stock.adobe.com

Kiitos optimaalisen sijainnin keskellä Itävallan Alppeja, Innsbruck sopii erinomaisesti talvimatkailukohteeksi. Alue on kuitenkin hyvä myös kesämatkailuun, mikäli tykkää patikoinnista, uimisesta ja muista kesäaktiviteeteista.

Jos suunnittelee kesämatkaa ulkoharrastuksilla, toukokuusta syyskuuhun on parhaat mahdollisuudet siihen tarkoitukseen. Syyskuu on näistä paras lämpötilan ja sään suhteen.

Mikäli Innsbruck on suuntana talvella, paras aika matkustaa on joulukuun lopusta maaliskuun keskivaiheille. Tammikuu ja helmikuu ovat kylmimmät kuukaudet, joten silloin lumiolosuhteet ovat parhaat. Kannattaa kuitenkin huomioida, että helmikuu on Itävallassa hiihtoloma-aikaa, jolloin paikat saattavat olla täynnä.

--

Teksti: Katrin Lindenbauer
Käännös: Jussi Ryynänen
Kuvat: Adobe Stock

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Innsbruckista
Inline Feedbacks
View all comments