Siirry suoraan sisältöön

Ulcinj

Ulcinj on yhdistelmä hienoja hiekkarantoja sekä pientä ja idyllistä kukkulan laella muurien sisällä sijaitsevaa Vanhaakaupunkia.

Ulcinj on Montenegron eteläisin ja yksi koko Adrianmeren rannikon vanhimmista kaupungeista; se perustettiin jo muutama vuosisata ennen ajanlaskun alkua. Muurien sisällä ei ole kauppoja ollenkaan - vain pelkkiä ravintoloita, hotelleja ja asuntoja, mikä lisää alueen viehätystä.

Ulcinj ranta

Missä asua

Keskeisimpiä alueita etsiä hotelli/asunto ovat joko Vanhakaupunki, rannan edusta, tai rannalta kohti keskustaa nousevan ostoskadun (Rr. Hafiz Ali Ulqinaku) ympäristö.

Ulcinj on mäkinen kaupunki, eikä parhailla paikoilla ole tasaisia alueita aivan rantakatua lukuun ottamatta. Edellä mainittu ostoskatukin on noin 900 metriä pelkkää nousua kohti Ulcinjin keskustaa, josta alkaa alamäkeen lähtevä leveämpi katu.

Löydä hotelli Ulcinjissa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Ulcinj valokuvavideona

Tekemistä ja nähtävyyksiä

Vanhakaupunki

Ulcinj Vanhakaupunki

Ulcinjin Vanhakaupunki on täynnä sokkeloisia kapeita kujia ja portaikkoja. Reunoilta on hienot maisemat - itäreunalta rannan suuntaan ja länsireunalta kohti merta ja auringonlaskua. Siellä kannattaa käydä kävelemässä ja syömässä, vaikkei alueella asuisikaan.

Kaupunginmuseo

Kaupunginmuseo Ulcinj
Sisäänkäynti kaupunginmuseoon.

Museo löytyy heti Vanhankaupungin pohjoisen sisäänkäynnin vierestä. Noin 2500 vuotta vanhalla pienellä alueella on erilaisia kohteita, mm. vanhan kirkon sisään pystytetty arkeologinen museo, etnografinen museo sekä kylän raunioita.

Rannat

Mala Plaza (Pieni ranta)

Mala plaza – Ulcinj

Kaupungin edessä on hienohiekkainen ranta, jota kutsutaan pieneksi rannaksi lähinnä lähistöllä olevan kilometrien pituisen rannan vuoksi. Rannalla on aurinkovarjojen vuokrausta ja sen vieressä on vesiurheilumahdollisuuksia. Koko kaupunki palveluineen on suoraan rannan takana, joten ravintolavaihtoehtoja riittää.

Velika Plaza (Pitkä ranta)

Velika plaza, Montenegro

Keskustan ranta saattaa olla korkeimpaan ruuhka-aikaan kuin isketty täyteen, joten 13-kilometrinen Velika Plaza on silloin(kin) hyvä vaihtoehto. Tosin myös Velika Plaza on ajoittain ruuhkainen ja roskainen.

Ranta on jaettu eri nimisiin osiin ja jokaisella osuudella on baari/ravintola sekä vuokrattavia aurinkotuoleja.

Velika plaza, Ulcinj

Rannalle pääsee helpoiten taksilla, mutta kävelykin on yksi vaihtoehto. Keskustasta matkaa kertyy n. 5 kilometriä. Koko matka on jalkakäytävää, ja keskustaa lukuunottamatta tasaista.
Kartan perusteella sinne menee lyhyempikin reitti rantaa pitkin, josta osa on rannikkopolkua. Sitä ei suositella käveltäväksi käärmeiden takia.

Jos menee taksilla, kannattaa katsoa rannan osan nimi valmiiksi, johon aikoo tähdätä.

Muut rannat

Keskustan rannan lisäksi Ulcinjin molemmilla puolilla on pieniä rantapoukamia.

Itäpuolella on mm. naisille rajattu ranta, jonka rikkipitoisella vedellä kerrotaan olevan hyviä terveysvaikutuksia. Tien varressa on myös ainakin yksi beach club sekä hotellien ranta-alueita.

Vanhankaupungin länsipuolella on pari pientä kivirantaa lyhyen kävelymatkan päässä.

Ostokset

Ostoskatu on keskustasta rantaan johtava Rr. Hafiz Ali Ulqinaku. Mitä lähempänä rantaa ollaan, sitä enemmän on tarjolla turistitavaraa. Parempitasoiset vaatekaupat ym. löytyvät vähän ylempää.

Yläpäästä kohti itää lähtevä katu on vähän leveämpi ja siellä alkaa olla jo enemmän paikallisille suunnattuja palveluita. Em. risteyksen itäpuolella leveän kadun varressa on päivisin basaarialue.

Vanhassakaupungissa ei ole kauppoja.

Hintataso

Ravintola Ulcinj
Vanhankaupungin länsipuolen terasseja.

Ulcinj on kaiki tavoin edullisempi kuin Montenegron kuuluisammat pohjoisen kohteet. Aterioita voi löytää rantakadullakin jo 2-3 eurolla ja hotellien hinnat pysyvät maltillisina kesäkuukausinakin.

Ruokapaikkoja on joka lähtöön rannan ja keskustan kebab-pizzerioista Vanhankaupungin tasokkaampiin paikkoihin. Alla on joitain esimerkkejä ravintoloiden ja hotellien hintatasosta. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

6-9 €

2.30 €

84 €

125 €

Lentokentältä Ulcinjiin

Ulcinj sijaitsee 73 kilometrin päässä Montenegron pääkaupungin Podgorican lentokentästä. Bussiaikataulut ja liput löytyvät täältä: busticket4.me.

Tivatin lentokenttä Kotorinlahdella on 86 kilometrin päässä.

Hyväksi havaittu taksifirma: terraecar.com.

Sää

Päivänvarjoja rannalla

Talvi: Talvet ovat viileitä ja pilvisiä/sateisia, eikä Ulcinj kesäkohteena ole suositeltava vaihtoehto talvella.

Kevät: Maaliskuussa sateet vähenevät jonkun verran, mutta lämpötilat eivät vielä nouse kovin korkeiksi. Huhtikuussa 20 °C menee jo säännöllisesti rikki ja myös 30 °C saattaa rikkoutua iltojen ollessa vielä viileitä. Toukokuu on pääsääntöisesti jo hyvinkin kesäinen kuukausi, tosin keväisin ilmat saattavat olla myös melko arvaamattomia.

Kesä: Kesät ovat kuumia ja melko vähäsateisia, erityisesti heinä-elokuussa. Lämpötilat nousevat päivisin kesäkuussa 30 asteen paikkeille ja heinä-elokuussa yleensä yli - ajoittain jopa lähelle neljääkymmentä. Öisin asteet pyörivät 20-25 paikkeilla.

Syksy: Sademäärät alkavat nousta syyskuussa ja lokakuu on jo vuoden sateisimpia kuukausia. Lämpötilat ovat syyskuussa vielä melko kesäisiä ja marraskuussakin voi olla päivisin yli 20 astetta.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: The Beacon / Zachariah Hickman – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Ulcinjista
Inline Feedbacks
View all comments