Siirry suoraan sisältöön

Perast

Perast on idyllinen pikkukaupunki upean Kotorinlahden rannalla. Lahti muistuttaa enemmän järveä kuin merta, ja vuoret nousevat joka puolella lähes suoraan rannasta – pelkkä Kotorinlahden ympäriajokin on jo hieno kokemus.

Perast oli välillä merkittäväkin kaupunki Venetsian tasavallan aikoihin, jolloin pienelle alueelle nousi lukuisia kirkkoja sekä pieniä palatseja. Tänä päivänä jotkut palatseista toimivat hotellina, ravintolana tai museona kilometrin mittaisella viihtyisällä rantakadulla, joka on kirkkosaaren lisäksi käytännössä ainoa vierailukohde kaupungissa. Perast onkin ennen kaikkea erinomainen päivävierailukohde, joka on nähty parissa tunnissa.

Perast Montenegro

Missä asua

Perast on rakennettu vuorenrinteeseen, joten jos haluaa välttää rappusilla kiipeämistä, kannattaa valita majoitus rantakadulta. Tosin Perast on korkeussuunnassa vielä paljon pienempi kuin pituussuunnassa, eli portaita ei joka tapauksessa tule käveltäväksi paljoa.

Löydä hotelli Perastissa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Perast valokuvavideona

Nähtävyyksiä ja tekemistä - Perast

Kirkkosaari - Our Lady of the Rocks (Gospa od Škrpjela)

Luostarisaari ja kirkkosaari, Perast
Luostarisaari ja kirkkosaari

Perastin edustalla on kaksi saarta, toisella on kirkko ja toisella luostari (St. George tai Sveti Juraj). Luostarisaarelle ei päästetä turisteja, mutta kirkkosaarelle (Our Lady of the Rocks) pääsee pienveneellä rantakadulta heti halutessaan - kyydin tarjoajia on useita. Edestakainen hinta on yleensä 5 euroa (vuonna 2019) ja paluuaikataulusta voi sopia joustavasti kuljettajan kanssa.

Saarella on sisältä hyvin koristeellinen kirkko, jonka yhteydessä on museo. Kirkon ovella peritään pääsymaksu (1,50 euroa). Lisäksi erillisrakennuksesta voi ostaa syötävää, juotavaa ja matkamuistoja. Saari ei ole oikea saari, vaan se on tehty aikojen saatossa upottamalla entisen luodon ympärille kiviä sekä kivilastissa olleita veneitä.

Our Lady of the Rocks
Our Lady of the Rocks

St. Nikola -kirkko + museo

Kirkon kellotorni näkyy kauas ja Pyhän Nikolauksen kirkko löytyy sen avulla helposti. Se on Perastin isoin kirkko ja erillismaksusta pääsee tutustumaan myös kirkon museoon sekä pieneen sivukappeliin. Eurolla pääsee kiipeämään portaita pitkin myös kellotorniin, josta on näkymät joka suuntaan yli Perastin.

Perast Montenegro
St. Nikola -kirkon torni vasemmalla.

Kaupunginmuseo

Perastin kaupunginmuseo sijaitsee Bujovic-palatsissa. Näytteillä on mm. maalauksia, aseita sekä huonekaluja. Lisätietoja museosta löytyy täältä.

Sijainti: Rantakadun pohjoispäässä.

Perastin kaupunginmuseo
Kaupunginmuseo

Kirkot ja palatsit

Parhaimmillaan Perastissa on ollut parikymmentä kirkkoa sekä palatsia. Palatsit ovat varakkaiden perheiden rakennuttamia useampikerroksisia asuntoja. Edellä mainittujen lisäksi yleisölle ei ole muita avoinna, ellei majoitu johonkin palatsissa sijaitsevaan hotelliin. Rakennuksissa lukee usein kyljessä nimi sekä rakennusvuosisata. Pieniä suljettuja kirkkoja näkyy auki olevien lisäksi siellä täällä.

Vesiurheilu ja veneretket

Rantakadulta voi vuokrata kajakkeja tai varata veneretkiä. Muita vaihtoehtoja ovat mm. SUP-lautailu sekä uintilomat (linkki). Veneretkiä voi neuvotella myös kirkkosaareen vievien kuljettajien kanssa.

Ravintolat ja hintataso - Perast

Rantakadulla on muutamia, ihan tasokkaitakin ravintoloita. Niissä on yleensä rantaterassit aivan meren äärellä.

Alla on joitain esimerkkejä ravintoloiden hintatasosta. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

7-9 €

2.50 €

98 €

175 €

Lentokentältä Perastiin

Lähin lentokenttä on Tivat 22 kilometrin päässä, jonne Norwegian lentää kesäisin Helsingistä suoria lentoja. Podgorican kenttä on reilun sadan kilometrin päässä ja Dubrovnikin kenttä 67 kilometrin päässä. Dubrovnikiin lentäessä kannattaa huomioida rajan ylitys, jossa saattaa kestää kesäruuhkissa jopa 2-3 tuntia, mutta voi olla hiljaisena aikana ohi muutamissa minuuteissa. Paluumatkaa kentälle ei kannata ajoittaa liian tiukaksi.

Perast ei ole lentokentiltä suorien bussiyhteyksien päässä, vaan kannattaa tähdätä ensin esimerkiksi Kotoriin (etelästä tullessa), josta menee tunnin välein busseja Perastiin. Perastin bussipysäkit ovat keskellä rantakatua pääkirkon (St Nikola) edessä.

Jos ajaa omalla autolla, se pitää jättää rantakadun jommankumman puoleiseen päähän parkkialueelle.

Perast, rantakatua

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: A Kiss For Amanda / DJ Williams – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Perastista
Inline Feedbacks
View all comments