Siirry suoraan sisältöön

Lagos

Lagos on läntisessä Algarvessa sijaitseva pikkukaupunki, joka tunnetaan merenkulkuun vahvasti kietoutuvasta historiastaan ja upeista rannoistaan.

Lagos tarjoaa matkailijalle lämmön, auringon, rennon lomatunnelman ja kauniiden maisemien lisäksi myös ravintolakokemuksia, vilkasta yöelämää sekä nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, ja siksi se onkin loistava lomakohde, joka on turismistaan huolimatta säilyttänyt portugalilaisen tunnelmansa.

Algarven rannikkoa
Lagosissa pääsee nauttimaan merimaisemista ja kalliomuodostelmista. Kuva: Johanna Maldonado

Majoitu Lagosin vanhassakaupungissa tai rannan tuntumassa

Lagos on rakentunut Bensafrim-joen rannalle, joka halkaisee kaupungin kahteen osaan: yhdellä puolella on vanhakaupunki sekä Ponta da Piedaden kallioinen niemi suojaisine poukamineen, ja toisella Rio Alvorin luonnonsuojelualueen hiekkadyynit ja pitkä Meia Praian hiekkaranta. Kompakti Lagos on helppokulkuinen ja sen keskustan alueella voi kävellä lähes joka paikkaan.

Praça Luís de Camões, Lagos
Lagos on turismista huolimatta onnistunut säilyttämään paikallisen luonteensa. Kuva: Ivars Andrups / Shutterstock.com

Lagosissa voi valita hotellin joko idyllisestä vanhastakaupungista tai modernimmalta venesataman eli marinan alueelta. Pääsääntöisesti vanhankaupungin majoitukset ovat enemmänkin loma-asuntoja tai majatalo- ja hostellityyppisiä, suurempien hotellien ja resorttien sijaitessa sen ulkopuolella. Jos haluaa majoittua rannan tuntumassa, kannattaa etsiä hotelli vanhankaupungin ja Ponta da Piedaden välistä, tai vaihtoehtoisesti joen toiselta puolelta Meia Praian alueelta. Myös Porto de Mósin surffirannan lähellä sijaitsevalta rauhalliselta asuinalueelta löytyy majoitusta.

Löydä hotelli Lagosissa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Lagosin rannat

Lagos on koti monille Algarven upeimmista rannoista, ja niitä löytyy joka makuun aina 4,5 kilometrin pituisesta aavasta Meia Praiasta suojaisiin, kalliomuodostelmien reunustamiin rantapoukamiin ja Porto de Mósin aallokkoiseen surffirantaan.

Praia da Batata

Lagosin keskustaa lähin pienehkö hiekkaranta Praia da Batata on näppärän sijaintinsa takia suosittu etenkin lapsiperheiden keskuudessa. Esteettömänä sinne pääsee myös pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa. Rannalta löytyy pari rantabaaria ja sieltä aukeavat maisemat aallonmurtajien takana häämöttäviin Alvoriin ja Portimãoon asti.

Praia da Batata, Lagos
Praia da Batata on esteetön hiekkaranta lähimpänä Lagosin keskustaa. Kuva: Matyas Rehak / Shutterstock.com

Praia dos Estudantes

Seuraava ranta etelään päin mentäessä on Praia dos Estudantes, joka tunnetaan kivisillastaan ja tunneleistaan, joiden kautta voi kävellä viereisille hiekkarannoille. Kaunis luonnontilainen poukama on korkeiden kallioiden reunustama, eikä sieltä löydy palveluita.

Praia dos Estudantes
Luonnontilainen poukama Praia dos Estudantes on tunnettu kivisilloistaan ja tunneleistaan. Kuva: Tamas Gabor / Shutterstock.com

Praia do Pinhão

Praia do Pinhão on rauhaisa hiekkaranta, jonne laskeudutaan portaita pitkin. Ranta on kapea, joten siellä on eniten tilaa laskuveden aikaan. Luonnontilaisella rannalla ei ole palveluita tai rantavahtia.

Praia de Dona Ana

Yhdeksi maailman kauneimmista rannoista valittu Praia de Dona Ana on luonnon hiekkakiviveistosten ja turkoosin veden reunustama tilava hiekkaranta. Suositulla rannalla on rantabaari, josta voi vuokrata aurinkotuoleja päivänvarjoineen. Rannan läheisyydestä löytyy myös muita kahviloita ja ravintoloita, vessat ja parkkipaikkoja. Huomaa, että rannan vedessä voi toisinaan olla merilevää.

Praia de Dona Ana, Lagos
Praia de Dona Ana on nimetty yhdeksi maailman kauneimmista hiekkarannoista. Kuva: Johanna Maldonado

Praia do Camilo

Pitkät puuportaat vievät tälle kuvankauniille, kellertävien kallioiden reunustamalle hiekkarannalle, joka jakautuu kahteen tunnelin erottamaan osaan. Ranta on pieni ja suosittu, joten se voi olla kesäaikaan hyvin täysi. Portaiden yläpäästä löytyy viihtyisä rantaravintola.

Praia do Camilo, Lagos
Praia do Camilo on upea pieni hiekkaranta, jonka tunneli jakaa kahteen osaan. Kuva: Johanna Maldonado

Meia Praia

Lagosin itäpuolella sijaitseva Meia Praia on noin 4,5 kilometrin mittainen dyynien ympäröimä valkohiekkainen ranta, josta löytyy tilaa jokaiselle. Vesi on kirkasta eikä matalassa rannassa ole suuria aaltoja, joten ranta sopii hyvin lapsiperheille. Meia Praialta löytyy hyvin parkkipaikkoja, useita rantabaareja ja ravintoloita sekä vessat ja suihkut. Ranta on myös esteetön.

Praia do Porto de Mós

Ponta da Piedaden länsipuolelta löytyy Porto de Mósin hiekkaranta, jonka molempia päitä reunustavat kalliot. Ranta ei ole yhtä suojainen kuin muut Lagosin rannat ja se onkin suurempien aaltojensa takia surffaajien suosiossa.  Ranta on esteetön ja sieltä löytyy ravintoloita, vessat ja suihkut sekä uimakautena myös rantavahti.

Nähtävyydet ja tekemistä

Ponta da Piedade

Lagosin eteläpuoli kurkottaa Ponta da Piedaden niemelle, joka on tunnettu luonnonnähtävyys ja yksi Algarven kiehtovimmista paikoista. Kullankeltaiset kalliomuodostelmat nousevat turkoosista vedestä jopa 20 metriä korkeina, ja edessä häämöttää Atlantin valtameri.

Ponta da Piedade, Lagos, Portugali
Ponta da Piedaden niemi on luonnonnähtävyys, missä upeat kalliomuodostelmat nousevat Atlantista. Kuva: Johanna Maldonado

Portaita pitkin voi laskeutua kauniiseen poukamaan tai jatkaa kävelyreittejä pitkin läheisille hiekkarannoille. Niemeltä löytyvässä ravintolassa voi nauttia virvokkeita ja kojuissa myydään matkamuistoja. Ponta da Piedadelle järjestetään myös veneretkiä, joilla pääsee vierailemaan alueen monissa luolissa.

Castelo de Lagos

Keskiaikainen Lagosin linna on rakennettu 900-luvulta alkaen Lagosin puolustukseksi, ja sitä ovat hallinneet sekä maurit että Portugalin kristityt kuninkaat. Linnan muurit ovat säilyneet hyvin, joten paikalle kannattaa tehdä lyhyt vierailu tutustumaan Lagosin historiaan.

Igreja de Santa Maria

Pyhän Marian kirkko on katolinen kirkko, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 1498. Kirkko sijaitsee Infante Dom Henrique -aukiolla Lagosin keskustassa ja on historiansa ansiosta mielenkiintoinen vierailukohde.

Mercado de Escravos (Slave Market)

Lagos oli yksi tärkeimmistä Portugalin löytöretkien lähtöpaikoista ja siirtomaa-ajan satamista, jonka orjamarkkinoille tuotiin 1400-luvun puolivälissä ensimmäiset afrikkalaiset orjat myytäviksi. Tässä Infante Dom Henrique -aukiolla sijaitsevassa museossa voi tutustua Portugalin historian synkkään puoleen.

Igreja de Santo António

Pyhän Antoniuksen kirkko on rakennettu 1700-luvun alussa. Barokkityylisen kirkon sisätilat ovat häikäisevän kauniit lehtikullalla koristeltujen puuornamenttien ansiosta. Kirkon uskotaan olevan Antonius Padovalaisen synnyinpaikka ja sen yhteydessä sijaitsee myös Museu de Lagos -museo.

Centro Ciência Viva de Lagos

Lagosin tiedemuseo on loistava vierailukohde etenkin perheille, joissa on kouluikäisiä lapsia. Pysyvä näyttely käsittelee löytöretkien historiaa, mutta museo tarjoaa myös modernia puuhastelua aina 3D-tulostuksesta robotteihin. Lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä. Sisäänpääsymaksu on aikuisille 5 euroa ja 6-17-vuotiaille lapsille 2,5 euroa. Pienemmät ilmaiseksi.

Lisätiedot: cienciaviva.pt

Marina de Lagos

Lagosin venesatamassa voi kävellä katselemassa siellä kelluvia monenlaisia veneitä. Satamasta löytyy myös useita veneretkiä ja delfiinisafareita tarjoavia yrityksiä sekä viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita. Satamaan pääsee Lagosin rantakadulta helposti kävelysiltaa pitkin.

Zoo de Lagos

Lagosin eläintarha sijaitsee Barão de São Joãon kylässä noin 20 minuutin ajomatkan päässä Lagosin keskustasta. Eläintarhassa voi ihmetellä lintujen, nisäkkäiden ja matelijoiden elämää ja sieltä löytyy myös uimaranta. Eläinlajeja on yli 140 ja kasvilajeja 200. Pääsymaksu on aikuisille 18 euroa ja 4-11-vuotiaille lapsille 14 euroa.

Lisätietoja löytyy täältä.

Parque Aventura

Lagosin seikkailupuisto tarjoaa viihdykettä niin pienille kuin isoillekin. Puihin rakennettuja kiipeilyratoja löytyy eri tasoisilla esteillä varustettuina sekä lapsille että aikuisille. Puistosta löytyy myös paintball-rata. Seikkailupuisto sijaitsee Lagosissa melko lähellä Meia Praiaa. Sisääpääsymaksut alkavat 13 eurosta.

Lisätiedot: parqueaventura.net

Tapahtumia Lagosissa

Lagosissa järjestetään monia tapahtumia ja festivaaleja ympäri vuoden, kesän ollessa vilkkainta aikaa. Huhtikuussa järjestetään O Verão Azul -niminen nykytaiteen festivaali ja toukokuussa löytöretkifestivaali Festival dos Descobrimentos. Kesäkuun loppupuolella Lagos juhlii muun Portugalin tavoin Santos Populares -juhlia, joiden pääpaikka on Praça d'Armas.

Elokuun lopulla Praia da Batatan ranta täyttyy nuorisosta, kun Unlock Energy Lagos Summer Fest tuo Lagosiin kahden illan mittaiset ilmaiset rantabileet. Samoihin aikoihin juhlitaan myös 29.8. tapahtuvaa Festa do Banhoa, jolloin yöllinen pulahtaminen karkottaa kansanperinteen mukaan demoneja ja varmistaa myös seuraavat 29 uintikertaa. Yksi Lagosin suosituimmista juhlista tarjoaa historiallista ohjelmaa, ruokaa ja juomaa, perinteisiä uima-asuja esitteleviä kulkueita sekä tietysti musiikkia.

Ruoka ja juoma

Kalastus on Lagosissa tärkeä elinkeino, ja monissa ravintoloissa voikin nauttia herkullista kalaa ja tuoreita mereneläviä. Hyviä valintoja ovat etenkin cataplana de marisco eli valikoima mereneläviä tai conquilhas à Algarvia, sipulin ja paikallisen makkaran kera valmistetut simpukat. Myös sardiinit ja villisian liha ovat suosittuja paikallisherkkuja.

Algarve on tunnettu sitrushedelmistään, joten ainakin tuorepuristettua appelsiinimehua kannattaa nauttia. Maakunnassa tuotetaan myös herkullisia viinejä. Jälkiruoaksi tai tuliaisiksi voi ostaa pikkuisia hedelmiä ja vihanneksia esittäviä doces finos do Algarve -nimisiä marsipaanimakeisia, folionyyteiksi käärittyjä, munankeltuaisista ja mantelista valmistettuja Dom Rodrigo -leivonnaisia tai perinteistä johanneksenleipäpuukakkua (tarte de alfarroba).

Ostokset

Mercado Municipal de Lagos eli Lagosin kauppahalli sijaitsee lähellä venesatamaa ja sieltä voi ostaa monenlaisia hedelmiä ja vihanneksia, tuoreita paikallisia mereneläviä sekä muita elintarvikkeita. Kauppahallista löytyy myös pieni kahvila.

Suuremmat supermarketit sijaitsevat Lagosin keskustan tuntumassa, ja vanhastakaupungista löytyy monia kivijalkakauppoja ja pikkuputiikkeja, joista voi ostaa matkamuistoja ja tuliaisia. Lähin suurempi ostoskeskus on Portimãossa sijaitseva Aqua Shopping Centre.

Lagosin hintataso

Vaikka Lagos ja koko Algarve ovat hintatasoltaan Portugalin keskiarvoa kalliimpia, ovat ne edelleen suomalaisille suhteellisen edullisia lomakohteita. Julkisen liikenteen liput, taksimatkat ja monet pääsyliput ovat huomattavasti edullisempia, kun taas ruoka on jonkin verran edullisempaa etenkin supermarketista ostettuna, mutta myös ulkona syödessä. Alla on esitetty muutamia yleisimpiä hintaesimerkkejä.

Tuote

Kala-ateria

Pihviateria

Pizza

33 cl olut

Hinta

15-30 €

14-20 €

9-14 €

2-3 €

Lentokentältä Lagosiin ja liikkuminen Lagosissa

Lagosia lähin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Farossa noin 90 kilometrin päässä. Autolla tai taksilla matka kestää noin tunnin ja julkisilla reilut kaksi tuntia. Faron lentokentältä Lagosiin operoivia bussiyhtiöitä ovat Vamus-lentokenttäbussi ja ALSA. Faron keskustasta Lagosiin pääsee myös junalla.

Lagosissa kulkee tunnin välein hop on hop off -juna, joka kulkee Lagosin venesatamasta keskustan ja rantojen kautta aina Ponta da Piedadella saakka. Pysäkkejä on yhteensä seitsemän ja junaan voi ostaa päivälipun hintaan 5,50 euroa. Myös Lagosin paikallisbusseja voi hyödyntää liikkumisessa. Yksittäinen lippu maksaa 1,60 euroa.

Sää – Lagos

Ponta da Piedade
Algarvessa vallitsee yksi Manner-Euroopan parhaimmista ilmastoista. Kuva: Johanna Maldonado

Lagos soveltuu rantalomakohteeksi toukokuusta lokakuuhun, jolloin päivälämpötilan voi olettaa olevan yli 20 astetta. Heinä- ja elokuu ovat kuumimmat ja vilkkaimmat kuukaudet, jolloin päivän korkeimmat lämpötilalukemat hipovat 30 astetta, laskien yöllä 20 asteen tuntumaan.

Lagosin talvet ovat leutoja, lämpötilan ollessa useimmiten 15 asteen paremmalla puolella. Aurinko paistaa talvisinkin keskimäärin 6 tuntia päivässä, mutta sadepäiviäkin mahtuu joukkoon. Algarven sää onkin talvisin yksi Manner-Euroopan parhaimmista.


Teksti ja kuvatJohanna Maldonado

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Lagosista
Inline Feedbacks
View all comments