0 kommenttia Sarajevosta
Sarajevo on mielenkiintoinen sekoitus itää ja länttä, vanhaa ja uutta.
Kaupungin sydän on vanha basaarialue, Baščaršija, keskustan itäpuolella. Länsipuoli on modernimpaa aluetta ostoskeskuksineen ja kansainvälisine merkkiliikkeineen.
Keskusta on pieni, eikä Sarajevon matkalla tarvitse juuri kulkuneuvoja miettiä lentokenttäkuljetusta lukuun ottamatta.
Sarajevon kuvataideakatemia
Satoja vuosia vanhan Tašlihan-majatalon raunioita keskellä kaupunkia.
1700-luvulla, kun Sarajevo oli juuri pääosin tuhottu, rakennettiin nykyisen keskustan koillispuolelle Vratnikin linnoitettu kaupunki. Osa muureista ja linnoituksista on pystyssä vielä tänäkin päivänä.
Žuta tabijaa, Keltaista linnoitusta, on vaikea kutsua linnoitukseksi, sillä siitä on jäljellä enää matalat muurit. Mutta sieltä on hieno näköala Sarajevon kaupunkiin, eikä nousukaan ole paha.
Bijela Tabija
Korkeammalla sijaitseva Bijela tabijassa, Valkoisessa linnoituksessa, on enemmän säilynyttä muuria. Näkymät sieltä ovat vielä paremmat, ja tämän artikkelin pääkuva on otettu linnoituksen edestä. Toiseen suuntaan maisema näyttää tältä.
Bussilla pääsee lähelle Bijela tabijaa, mutta mikäli parin kilometrin ylämäkikävely ei ole ongelma, niin kävely Sarajevon kukkuloiden kapeilla kujilla uniikkien talojen välissä voi olla hienoimpia kokemuksia kaupungissa. Jos ei kävele ylös aivan suorinta reittiä, niin Baščaršijalta lähdettäessä ja pohjoisen kautta lievästi koukkaamalla, tulee käveltyä edellä mainitun Vratnikin läpi.
Sacred Heart -katedraali
Sarajevossa on useita moskeijoita ja kirkkoja. Suurin osa niistä sijaitsee aivan keskustassa, joten kiertely on helppoa kävellenkin.
Sarajevon isoin katedraali on Sacred Heart -katedraali (tai Sarajevo Cathedral). Suurin vanha moskeija on Gazi Husrev Bey’s Mosque. Nämä kaksi sijaitsevat 250 metrin päässä toisistaan kävely- ja ostoskatu Ferhadijan itäpäässä.
Sarajevon lentokenttä on noin 10 kilometrin päässä keskustasta. Julkisia vaihtoehtoja on vain yksi: lentokenttäbussi.
Linja kulkee kentän ja Baščaršijan bussipysäkin väliä.
Puinen Sebilj-suihkulähde on yksi Sarajevon maamerkeistä Baščaršija-aukiolla. Sen takana on lentokenttäbussin pysäkki.
---
Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Summer / JHS Pedals – Videokirjasto, Youtube