Siirry suoraan sisältöön

Sarajevo

Sarajevo on mielenkiintoinen sekoitus itää ja länttä, vanhaa ja uutta.

Kaupungin sydän on vanha basaarialue, Baščaršija, keskustan itäpuolella. Länsipuoli on modernimpaa aluetta ostoskeskuksineen ja kansainvälisine merkkiliikkeineen.

Keskusta on pieni, eikä Sarajevon matkalla tarvitse juuri kulkuneuvoja miettiä lentokenttäkuljetusta lukuun ottamatta.

Academy of Fine Arts, Sarajevo
Sarajevon kuvataideakatemia
Taslihan, Sarajevo
Satoja vuosia vanhan Tašlihan-majatalon raunioita keskellä kaupunkia.

Missä asua

Sarajevo on vuoristoinen kaupunki ja tasainen osuus laakson pohjalla on pieni. Rinne alkaa nousta heti keskustan pohjoispuolella – samoin joen eteläpuolella.

Mahdollisimman keskeinen sijainti hotellille olisi joen pohjoispuolella, BBI-ostoskeskuksen ja Baščaršija-basaarialueen välissä.

Löydä hotelli Sarajevossa Booking.comin karttasovelluksesta

Booking.com

Sarajevo valokuvavideona

Nähtävyydet

Linnoitukset

1700-luvulla, kun Sarajevo oli juuri pääosin tuhottu, rakennettiin nykyisen keskustan koillispuolelle Vratnikin linnoitettu kaupunki. Osa muureista ja linnoituksista on pystyssä vielä tänäkin päivänä.

Žuta tabijaa, Keltaista linnoitusta, on vaikea kutsua linnoitukseksi, sillä siitä on jäljellä enää matalat muurit. Mutta sieltä on hieno näköala Sarajevon kaupunkiin, eikä nousukaan ole paha.

Bijela Tabija
Bijela Tabija

Korkeammalla sijaitseva Bijela tabijassa, Valkoisessa linnoituksessa, on enemmän säilynyttä muuria. Näkymät sieltä ovat vielä paremmat, ja tämän artikkelin pääkuva on otettu linnoituksen edestä. Toiseen suuntaan maisema näyttää tältä.

Bussilla pääsee lähelle Bijela tabijaa, mutta mikäli parin kilometrin ylämäkikävely ei ole ongelma, niin kävely Sarajevon kukkuloiden kapeilla kujilla uniikkien talojen välissä voi olla hienoimpia kokemuksia kaupungissa. Jos ei kävele ylös aivan suorinta reittiä, niin Baščaršijalta lähdettäessä ja pohjoisen kautta lievästi koukkaamalla, tulee käveltyä edellä mainitun Vratnikin läpi.

Moskeijat ja kirkot

Sacred Heart -katedraali, Sarajevo
Sacred Heart -katedraali

Sarajevossa on useita moskeijoita ja kirkkoja. Suurin osa niistä sijaitsee aivan keskustassa, joten kiertely on helppoa kävellenkin.

Sarajevon isoin katedraali on Sacred Heart -katedraali (tai Sarajevo Cathedral). Suurin vanha moskeija on Gazi Husrev Bey’s Mosque. Nämä kaksi sijaitsevat 250 metrin päässä toisistaan kävely- ja ostoskatu Ferhadijan itäpäässä.

Bosnian sotaan 1992-1995 liittyviä käymisen arvoisia paikkoja

  • War Childhood -museo kertoo lapsuudesta sodan keskellä. Kotisivut: warchildhood.org. Sijainti: Logavina 32, n. 300 metriä vanhastakaupungista pohjoiseen.
  • Museum Of Crimes Against Humanity And Genocide 1992-1995 Sijainti: Ferhadija 17, lähellä Sacred Heart -katedraalia.
  • Gallery 11/07/95 Valokuvanäyttely on omistettu Srebrenican massamurhan uhrien muistolle heinäkuussa 1995. Kotisivu: galerija110795.ba. Sijainti: Trg Fra Grge Martića 2/III, Sacred Heart -katedraalin vieressä.
  • War Tunnel Pitkä tunneli rakennettiin vuonna 1993 Rarajevon piirityksen aikana tuomaan väylän vapauteen. Kotisivu: tunelspasa.ba. Sijainti: Tuneli 1, lentokentän takana.

Lentokentältä kaupunkiin

Sarajevon lentokenttä on noin 10 kilometrin päässä keskustasta. Julkisia vaihtoehtoja on vain yksi: lentokenttäbussi.

Linja kulkee kentän ja Baščaršijan bussipysäkin väliä.

Bascarsija Sarajevo
Puinen Sebilj-suihkulähde on yksi Sarajevon maamerkeistä Baščaršija-aukiolla. Sen takana on lentokenttäbussin pysäkki.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Summer / JHS Pedals – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Sarajevosta
Inline Feedbacks
View all comments