Siirry suoraan sisältöön

Mdina

Mdina on tuhansia vuosia vanha Maltan entinen pääkaupunki saaren keskiosassa muurien suojissa. Mdina tunnetaan myös hiljaisena kaupunkina, sillä sen kapeille kujille ei ole autoilla pääsyä harvoja muurien sisällä asuvien autoja lukuun ottamatta. Keskiajalla se tunnettiin aatelisten kaupunkina.

Rabat (nimi tarkoittaa lähiötä) on paitsi laajempi kunta, myös Mdinan kyljessä oleva pieni paikallinen kylä. Rabatilla on Mdinan tavoin pitkä historia ja se on tunnettu monista katakombeistaan.

Mdina, Malta
Mdinan hiljaisia katuja.
Mdina pääportti
Mdinan pääportti

Missä asua

Matka Mdinan portilta Rabatin keskusaukiolle on vain 700 metriä ja maasto on tasaista, joten kävelymatkojen puolesta ei majapaikan sijainnilla ole niin väliä. Maasto muuttuu epätasaiseksi heti keskustan ulkopuolella ja ympäristö on pääasiassa peltoa.

Löydä majoitus Mdinassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Mdina ja Rabat valokuvavideona

Nähtävyyksiä - Mdina

Mdinan katedraali

Mdinan katedraali

Mdinan katedraali (St. Paul's Cathedral) sijaitsee Mdinan itäpuolella muurien sisällä. Katedraaliin tarvitaan pääsylippu, mutta samalla lipulla pääsee myös vieressä sijaitsevaan hienoon katedraalin museoon.

Lisätietoja: Katedraali - Museo

Palazzo Falson

Museo ja näyttelyitä vanhassa palatsissa. Sijainti Mdinan pääkadun (Villegaignon) pohjoispäässä.

Triq IL Villegaignon, Mdina
Mdinan pääkatu Triq IL Villegaignon

Nähtävyyksiä - Rabat

Wignacourt museum, St Paul's Grotto, Catacombs

Samalla lipulla kolme paikkaa:

  • Wignacourtin museo sisältää maalauksia ja arvoesineitä kahdessa kerroksessa.
  • Museon alla sijaitseva St Paul's Grotto on luola, jossa apostoli Paavali asui tarinan mukaan kolme kuukautta haaksirikkouduttuaan matkalla Roomaan. Tästä sanotaan alkaneen kristinuskon leviäminen Maltalla. Yläpuolella oleva kirkko on nimetty Paavalin mukaan.
  • Katakombit ja toisen maailmansodan aikaiset väestönsuojat muodostavat laajan tunneliverkon maan alle, johon pääsee tutustumaan omaan tahtiin.

Kotisivutwignacourtmuseum.com
Sijainti: Rabatin keskusaukion laidalla.

St Paul's Catacombs

St Paul's Catacombs

Katakombeilla on mielenkiintoisilta näyttäviä maanpäällisiä osia, joita löytyy erityisesti sisäänkäyntiin nähden tien toiselta puolelta. Maan alla ne näyttävät kuitenkin samalta kuin muuallakin.

Sisäänkäynti on keskustasta kävellessä alueen jälkeen tien vasemmalla puolella. Sieltä ostetulla lipulla pääsee myös portista sisään tien toisella puolella sijaitsevalle laajemmalle alueelle.
Nimestä huolimatta tämä paikka ei liity parin sadan metrin päässä sijaitseviin St Paul's Grottoon ja sen katakombeihin.

Lisätietoaheritagemalta.org

Agatha's Historical Complex

Agathan historiallisessa kompleksissa päänähtävyys on lyhyt mutta informatiivinen opastettu kierros maanalaisissa katakombeissa ja kappelissa (joka sijaitsee kryptassa). Agathan tunneliverkosto on kaikista vaihtoehdoista laajin, mutta siellä pääsee vierailemaan vain n. 10%:ssa alueesta. Yksityiskohtia on kuitenkin eniten kappelista seinämaalauksiin.

Opastetun kierroksen avulla tästä saa muihin katakombeihin verrattuna eniten irti lyhyessä ajassa. Omatoimisesti ei pääse kiertelemään.

Agathan katakombit
Agathan katakombeihin on helppo kulku sisäpihan kautta. Museo ja lipunmyynti ovat oikealla kulman takana.

Katutasossa on pieni museo, josta löytyy monipuolisesti nähtävää uskonnollisista maalauksista esihistoriallisiin kivinäytteisiin.

Kotisivustagathamalta.com
Sijainti: Keskustasta päin kävellessä tien oikealla puolella St Paulin katakombien jälkeen. Sijainti on pienellä sisäpihalla, kuja sisäpihalle näkyy Googlen Mapsin street viewssa täällä. Karttaa pyörittelemällä näkee toisella puolella tietä edellä mainitun St Paul's Catacombien sisäänkäynnin.

St Paul's Church

St Paul's Church Rabat
Paavalinkirkko – St Paul's Church

Rabatin keskusaukion laidalla sijaitseva ja sen alla asuneen Paavalin mukaan nimetty kirkko. Kirkko on auki yleensä vaan joitain tunteja alkuillasta; keväällä 2018 sivuovet aukesivat klo 17.00. Ei pääsymaksua.

St Cataldus Church

Pieni ja vaatimattomampi kirkko keskusaukion vieressä. Jos haluaa nähdä vain pikaisesti katakombeja, tämän kirkon alla pääsee käymään muutamissa minuuteissa. Pääsymaksu on lahjoitus omantunnon mukaan kirkon keräykseen.

Casa Bernard

Palatsi 1500-luvulta, jossa on esillä yksityisessä omistuksessa olevia taide-esineitä. Omistajat myös järjestävät esittelyitä.

Kotisivutcasabernard.eu
Sijainti: Triq San Pawlin varrella matkalla Mdinasta Rabatin keskusaukiolle.

Roman Villa

Rooman valtakunnan aikaisen talon rauniot sekä museo. Tunnetaan myös nimellä Domvs Romana.

Sijainti: Aivan Mdinan muurien ulkopuolella lentokenttäbussipysäkin vieressä.

Lentokenttä-Mdina

Mdina ja Rabat sijaitsevat 10 kilometrin päässä Maltan lentokentältä. Bussiaikataulut löytyvät täältä.

Linja X3 ajaa Mdinan ja Rabatin välistä ja jatkaa pohjoiseen kohti Bugibbaa. Oikeat pysäkit löytyvät kohdasta Ir-Rabat, Malta.

  • Plussasta avautuvista pysäkeistä menomatkalla (Ajruport-Bugibba) Rabat 4 sijaitsee Mdinan muurien edessä, Qasgha Rabatin keskustan länsipuolella.
  • Matkalla takaisin lentokentälle (Bugibba-Ajruport) Buzugrilla 3 on taas Rabatin länsipuolella ja Rabat 2 Mdinan muurien edessä.

Rabat 2 -pysäkki näkyy Google Mapsin Street Viewssa tässä kuvassa. Siirtämällä kuvaa 180 astetta näkee Rabat 4 -pysäkin (jossa bussi seisoo). Jos ihmettelee kulkusuuntia, niin kannattaa muistaa Maltan vasemmanpuoleinen liikenne.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: A Kiss For Amanda / DJ Williams – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Mdinasta
Inline Feedbacks
View all comments