Siirry suoraan sisältöön

Maltan rannat

Malta on luonnon puolesta hyvinkin karu maa ja rannikko on usein kalliota, mutta hienojakin hiekkarantoja Maltalta kuitenkin löytyy ja rantalomaa pääsee viettämään. Maltan parhaat rannat sijaitsevat saaren pohjois- ja luoteisosassa. Ne sijaitsevat usein pienen ajo- tai bussimatkan päässä suosituimpien lomakohteiden ulkopuolella. Tämä on opas Maltan parhaisiin rantoihin.

Kuvat on otettu huhtikuussa (2018) ennen lomasesongin alkua, jolloin joillain rannoilla oli vielä runsaasti merestä huuhtoutunutta kuivunutta merilevää harmaina kasoina. Ne kerätään joka vuosi ennen kesäkauden alkua pois.

Golden Bay

Golden Bay - Maltan rannat

Golden Bay on pohjoisin kolmen rannan rykelmästä (Golden Bay, Ghajn Tuffieha Bay ja Gnejna Bay) Maltan luoteisrannikolla Melliehan kaupungin alueella. Se on näistä kolmesta isoin ja suosituin.

Rannan vieressä on Radissonin kylpylähotelli ja ravintoloita. Golden Bay Beachilla on myös sukellus- ja snorklauskeskus sekä vesiurheiluvälinevuokraamo. Ranta on keskimatala.

Pysäköintialue, jäätelöbaarit ja muut ovat heti rannan takana. Ghajn Tuffiehan bussipysäkki on parin sadan metrin päässä. Pysäkillä on seuraavan rannan nimi, vaikka siellä on oma eri niminen pysäkkinsä. Aikautaulut Maltan julkisen liikenteen reittioppaassa. Pysäkin nimi: Ghajn Tuffieha Bay

Ghajn Tuffieha Bay / Riviera

Ghajn Tuffieha - Malta rannat

Lähes Golden Bayn vieressä kallion toisella puolella on rauhallisempi Ghajn Tuffiehan ranta, johon viitataan usein nimellä Riviera. Sinne laskeudutaan parkkitasanteelta yli 100-askelmaisia portaita pitkin. Palvelut rajoittuvat snackbaariin ja aurinkotuoleihin.

Molemmilla puolilla olevat suojaisat kalliot tekevät Ghajn Tuffiehasta lähes autiorannan oloisen, ainakin jos vertaa viereiseen Golden Bayhin. Vesi on pitkälle rannasta hyvin matalaa.

Jos riittää energiaa, niin kannattaa kävellä rannan takana rinteen päällä olevia polkuja kohti Gnejna Bayta. Näiden välissä on pieni niemi, josta on hienot näkymät joka puolelle. Ei kannata jatkaa kuitenkaan Gnejna Baylle asti, sillä alastulo on todella jyrkkä polkuakin pitkin ja siellä on lisäksi varoituksia kivivyöryvaarasta.

Parkkipaikan puoleisella kalliolla on Ghajn Tuffiehan vartiotorni ja vanha rauniohotelli. Parkkipaikan vieressä on Rivieran bussipysäkki.

Gnejna Bay

Gnejna Bay

Gnejna Bay on eteläisin kolmen rannan rykelmästä. Edelliset kaksi rantaa ovat vähän lähempänä toisiaan ja niille menee useita bussilinjoja, jotka ajavat molempien rantojen ohi. Gnejna Bayhin menee vain yksi linja (101).

Heti rannan takana on parkkipaikka, bussipysäkki (Gnejna), urheiluvälinevuokraamo ja jäätelöbaarit.

Paradise Bay

Paradise Bayn ranta, Malta

Paradise Bayn ranta sijaitsee Maltan pohjoispäässä pienessä lahdenpoukamassa Cirkewwan terminaalia vastapäätä.

Ympäristössä ei ole juuri mitään laivaterminaalia ja sen viereistä hotellia lukuun ottamatta, mutta itse rannalla on palveluita, mm. ravintola. Lähistöllä on bussipysäkki (Paradise) ja parkkipaikka, josta on lyhyehkö laskeutuminen portaita pitkin alas rannalle.

Kyseessä ei ole kovin matalapohjainen ranta.

Mellieha Bay / Ghadira Bay

Mellieha Bay

Maltan selvästi suurin ja suosituin ranta on Mellieha Bay, joka kulkee myös nimellä Ghadira Bay. Noin kilometrin mittainen ranta on jaettu osiin, joista toiset ovat rauhallisempia ja toisilla on enemmän aktiviteetteja.

Mellieha soveltuu hyvin pikkulapsille, sillä matala osuus on pitkä ja lahti on usein tyyni.

Palvelut ovat erinomaiset ja alueella on useampikin bussipysäkki (keskeisin: Ghadira).

St George's Bay

St George's Bayn ranta Malta

St George's Bayn sijainti on täydellinen St Julian'sissa asuville, sillä se on heti Pacevillen takana vain 100 metriä Bay Streetin ostoskeskuksesta. Se on lähin hiekkaranta myös Sliemassa ja Vallettassa asuville.

Tämä lahden perälle tehty ranta ei ole kovin lapsiystävällinen, sillä se on äkkisyvä ja kesällä ruuhkainen. Osa St George's Bayn rannasta on erotettu InterContinentalin Beach Clubille.

Lähistöllä on palveluita joka lähtöön ja rannan pohjoispuolella on vesiurheiluvälinevuokraamo.

Ramla Bay (Gozo)

Ramla Bay

Kultainen hiekkaranta Gozon saarella keskellä ei mitään, mutta hyvillä palveluilla varustettuna. Tästä lisää Gozon artikkelissa.

Muut Maltan rannat

Pieniä poukamia Maltalla riittää, mutta varsinaisista hiekkarannoista voisi mainita vielä Little Armier Beachin aivan pääsaaren pohjoisrannikolla sekä Pretty Bayn etelärannikolla Birżebbuġan alueella.

Sekä Blue Lagoonin, jossa on hyvin pieni hiekkaranta, mutta laguuni kahden saaren välissä on hyvä syy tehdä lauttamatka Cominolle. Tästä lisää Cominon artikkelissa.

---

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Maltan rannoista
Inline Feedbacks
View all comments