Siirry suoraan sisältöön

Etelä-Islanti

Etelä-Islanti on yksi suosituimmista alueista Islannin kävijöiden joukossa. Vesiputoukset, mustat hiekkarannat ja kalliomaisemat Atlantin äärellä ovat upeita nähtävyyksiä, alle on listattu niistä tunnetuimmat.

Ajomatka Reykjavikista Reynisfjaran rannalle kestää n. 2,5 tuntia ilman taukoja, joten yhden tunnin pysähdyksillä kaikissa neljässä kohteessa tulisi reissun kestoksi 9 tuntia Reykjavikista sinne ja takaisin.

Tämä oppaan tiedot ovat peräisin vuodelta 2017, joten vuonna 2024 niihin kannattaa suhtautua jo varauksella.

Reynisdrangar-kalliot Etelä-Islannissa

Löydä hotelli Etelä-Islannissa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Nähtävyyksiä Etelä-Islannissa

Seljalandsfoss

Seljalandsfoss, Etelä-Islanti

Seljalandsfoss on vuorossa ensimmäisenä Reykjavikista päin ajaessa. Se näkyy ykköstielle hyvissä ajoin ennen käännöstä parkkipaikalle, mutta saattaa olla parempi jättää se viimeiseksi kohteeksi paluumatkalle, jotta aurinko ehtii kääntyä kallioiden takaa ja valaista Seljalandsfossin kunnolla (jos aurinkoinen ilma sattuu osumaan).

Putouksen takaa kulkee nimittäin helppokulkuinen polku, ja on se ihan erilainen kokemus kunnon valaistuksessa kuin kallion varjossa. Polulla kastuu vähän väkisinkin tuulen heittämästä vedestä, joten sateenkestävät vaatteet kannattaa ottaa aurinkoisellakin ilmalla mukaan, jos aikoo putouksen takaa kävellä.

Seljalandsfoss

Kesäkuun alussa n. 13 aikoihin putous oli vielä varjossa. Kuvat on otettu 19.00-20.00 aikoihin ja silloin valo oli täydellinen. Ykköstieltä näkee hyvin kannattaako sinne mennä heti vai myöhemmin.

Seljalandsfossin vieressä on pari pienempääkin putousta.

Ajo-ohjeet: Putous näkyy hyvin tielle ykköstietä ajaessa Reykjavikin suunnasta, mutta toisesta suunnasta ei näy mitenkään, joten kylttejä/navigaattoria kannattaa siinä tapauksessa seurata.
Muutama sata metriä ykköstieltä on parkkipaikka, jossa on matkamuistomyymälä ja grillivaunu. Parkkipaikalla on pysäköinninvalvonta ja päiväkohtaisia pysäköintilappuja saa automaatista. Itse putoukselle on hyvin lyhyt ja helppo kävely.

Skogafoss

Skogafoss, Etelä-Islanti

Skogafoss on näyttävä vesiputous, jota pääsee katsomaan sekä ylhäältä että alhaalta. Putouksen yläpäästä lähtee patikointireitti joen viertä pitkin sisämaata kohti.

Alueella on palveluita, mm. hotelli ja ravintola, joten tämä on hyvä paikka tauon pitämiseen; miksei yön ylikin.

Skogafoss on aurinkoinen kesällä jo alkuiltapäivällä.

Ajo-ohjeet: Putous näkyy ykköstielle molemmista suunnista ainakin jonkun verran. Kyltit ovat kuitenkin hyvät, joten vaikea on ohikaan ajaa. Parkkipaikka on iso ja koko alue näkyy tässä kuvassa. Ykköstie näkyy kuvassa taustalla.

Dyrholaey

Dyrholaey

Dyrholaey on niemi aivan Etelä-Islannissa, joka tarjoaa hienot maisemat joka suuntaan; mustia rantoja, jylhiä kallioita ja sinistä merta.

Dyrholaey jakautuu kahteen tasoon. Ylemmältä tasolta löytyvät mm. majakka sekä näkymä kuuluisalle kalliokielekkeelle, jonka alapuolella on laivan mentävä aukko. Lisäksi sieltä näkyy pari rantaa ja koko alempi taso.

Alemmalta tasolta on näköala paljon lähempää kahdelle mustalle rannalle: itään päin Reynisfjaran rannalle sekä länteen päin Kirkjufaran rannalle.

Jonkinlainen päähine tai huppu on suositeltavaa olla mukana, sillä tuuli on näköalapaikoilla usein kova ja kylmä.

Ajo-ohjeet: Käänny ykköstieltä tielle 218 (Dyrhólavegur). Tieltä on selvä opaste. Aja suoraan 5.5 km, niin päädyt alemman tason parkkipaikalle, josta on lyhyt kävely näköalapaikoille. Parkkipaikalla on maksullinen wc, muita palveluita ei ole.
Jos kääntyy oikealle vähän ennen parkkipaikkaa, pääsee ylemmälle tasolle. Sinne saattaa olla pääsy estetty (ainakin autolla) alkukesästä tiettyjen lintujen pesimisaikaan. Alemmaltakin tasolta pääsee kävelemään rinnettä ylös majakalle.

Reynisfjaran ranta

Reynisfjaran ranta, Etelä-Islanti
Reynisfjaran rantaa, kaukana taustalla Dyrholaey

Reynisfjaran musta ja laaja hiekkaranta on suosittu nähtävyys – ja syystä.

Se näkyy parhaiten edellisestä kohteesta, Dyrholaeysta, mutta kannattaa käydä kävelemässä vaikuttavalla rannalla Atlantin pauhun äärellä. Aallot voivat ovat välillä todella yllättäviä, joten niiden kanssa on parasta olla tarkkana (linkki YouTubeen).

Rannalta löytyy hienoja basalttimuodostelmia, sekä kuuluisat Reynisdrangarin kalliot vedessä niemen kärjessä. Rannan toisessa päässä on pieni Arnardrangurin kallio.

Parkkipaikan vieressä on ravintola, joka on auki ympäri vuoden.

Ajo-ohjeet: Vaikka Reynisfjara on lähes Dyrholaeyn vieressä, sinne tulee matkaa ykköstien kautta kuitenkin 18 km. Käänny ykköstieltä tielle 215 (Dyrhólavegur) ja aja 6 kilometriä tien päähän.

Hálsanefshellirin luola Reynisfjaran rannalla
Basalttimuodostelmia ja Hálsanefshellirin luola Reynisfjaran rannalla.
Reynisdrangar
Reynisdrangar rannan vieressä.

Vik

Vik on pieni kylä aivan Islannin eteläkärjessä ja hyvä paikka vaikka yöpyä, mikäli aikoo jatkaa pidemmälle. Hotellivalikoimaa Vikissä: Booking.com

Kaupungin edessä on myös pitkä musta ranta ja se on huomattavasti autiompi kuin Reynisfjara.

Vikin kirkko
Vikin kirkko.

Muita kohteita Etelä-Islannissa

Jos jatkaa Vikistä pari sataa kilometriä itään päin, tulee vastaan Jökulsárlónin jäävuorijärvi, jolla voi tehdä kiertoajeluita jäävuorten seassa.

Sen edessä on musta ranta, jolle huuhtoutuu eri kokoisia jäävuoren palasia. Ranta on nimeltään Diamond Beach.

--

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Etelä-Islannista
Inline Feedbacks
View all comments