Siirry suoraan sisältöön

Portugali

Valkohiekkaiset rannat, kiireetön elämänmeno ja rikas historia. Kolme hyvää syytä matkustaa aurinkoiseen Portugaliin!

Kalastajavene Portugali
Kalastusveneitä Espinhossa. Kuva: Jussi Ryynänen

Tietoa Portugalista

Yleistä Portugalin matkailusta

Portugalin suosituimmat lomakohteet ovat Lissabonin ja Porton ohella lähes poikkeuksetta rantalomakohteita. Sisämaassa on näiden lisäksi muutama historiallinen kaupunki, jotka keräävät jonkin verran matkustajavirtoja.

Kuuluisimmat rantakohteet ovat keskittyneet pääasiassa Etelä-Portugalin Algarveen, jonka rannat ovat jatkuvasti listattuna Euroopan parhaiden rantojen joukossa. Algarven lomakohteita ovat mm. Lagos, Portimão (Praia da Rocha) sekä Albufeira.

Hieronymuksen luostari Lissabonissa. Kuva: Johanna Maldonado

Portugalin aurinkoinen pääkaupunki Lissabon on sekoitus tunnelmallisia näköaloja seitsemältä kukkulalta ja modernia mutta rentoa kaupunkielämää. Lissabonissa voi tutustua historiallisiin nähtävyyksiin, eksyä värikkäiden rakennusten reunustamille kujille sekä nauttia lukuisista ravintola- ja ostosmahdollisuuksista. Lissabonin ympäristössä voi pienellä alueella tutustua erilaisiin matkakohteisiin, kuten linnoistaan ja palatseistaan tunnettuun satumaiseen Sintraan sekä tyylikkäisiin rantakaupunkeihin Cascaisiin ja Estoriliin.

Porto Ribeira, Portugali
Ribeiran asuinaluetta Portossa. Kuva: Jussi Ryynänen

Pohjoisen Porto on jo itsessään yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa, mutta lähistöltä löytyy lisääkin sympaattisia rantakohteita kuten Espinho ja Vila do Conde. Porton parasta antia ovat joen ylle kohoavat kaupunkinäkymät, sinivalkoisin kaakelein koristellut historialliset rakennukset ja useat portviinikellarit. Portosta alkavan sisämaahan johtavan Douro-joen laaksosta löytyy erilaisia matkakohteita – täällä pääosassa ovat viinialueet ja tunnelmalliset kylät.

Portugalin matkakohteisiin kuuluvat lisäksi Atlantissa sijaitsevat vehreät saariryhmät Madeira ja Azorit.

Perustietoa

Asukaslukun. 10.3 m.
PääkaupunkiLissabon
PääkieliPortugali
EU-maaKyllä
Schengen-maaKyllä
PistokemalliSama kuin Suomessa
RahayksikköEuro

Sää ja milloin matkustaa

Lämpötila Portugalissa vaihtelee kesällä hyvin voimakkaasti maan eri alueilla. Pohjoisen rannikolla, kuten Portossa, lämpötilat pysyttelevät pääasiassa 20-30°C välillä. Mutta jo 100 kilometriä sisämaahan päin saattavat päivälämpötilat olla hyvinkin 10 astetta korkeampia. Mitä etelämmäksi mennään, sitä lämpimämpää ilma rannikollakin on, mutta aivan eteläosan Algarvessakaan ei ole kesällä yhtä kuumaa kuin missään päin sisämaata.

Koska Portugalin lomakohteet sijaitsevat lähes poikkeuksetta rannikolla, ovat lämpötilat esimerkiksi Välimeren kohteisiin verrattuna viileämpiä. Viereinen Atlantti ei lämpene kesällä samoihin lukemiin kuin Välimeri, ja rannikkokaupungeissa puhaltaakin kuuminakin päivinä mereltä usein viilentävä tuuli.

Espinho hiekkaranta
Atlantin tyrskyjä Espinhossa. Kuva: Jussi Ryynänen

Talvet ovat rannikolla leutoja ja melko runsassateisia. Päivälämpötilat pyörivät 10-20 asteen välillä.

Hintataso

Portugali on hieman eurooppalaista keskitasoa edullisempi maa muissa asioissa paitsi vaatteissa ja kengissä, joissa se on hieman keskitason yläpuolella. Suomalaisittain voidaan kuitenkin puhua edullisesta maasta.

Turvallisuus

Portugali on tilastojen valossa yksi maailman turvallisimmista maista matkailijalle. Perusasioissa, kuten taskuvarkauksien estämisessä kannattaa silti olla tarkkana, kuten kaikissa muissakin maissa.

Tiesitkö tämän Portugalista?

  • Portugali on maailman viidenneksi puhutuin kieli ja yhdeksän maan virallinen kieli.
  • Portugalista löytyy oma, uniikki musiikkityyli sekä taistelulaji – fado ja jogo do pau.
  • Maailman pisin jalankulkijoiden riippusilta sijaitsee Portugalin Aroucassa.
  • Portugali koostuu valtavien merialueidensa takia noin 95 % vedestä ja 5 % maasta.
  • Portugalilaisten sanotaan aikoinaan vieneen mm. tempuran Japaniin ja teen Englantiin.

Portugalin TOP 5 -kohteet

Lissabon

Värikäs ja tunnelmallinen Lissabon on täydellinen kohde kaupunki- ja rantaloman yhdistämiseen, sillä valkeat hiekkarannat löytyvät vain kivenheiton päästä yhdestä Euroopan aurinkoisimmista pääkaupungeista.

Algarven rannat

Portugalin suosituimmat rantalomakohteet vetävät vuodesta toiseen matkailijoita Algarven rannikolle, missä paratiisimaisia rantoja reunustavat hiekkakivimuodostelmat ja valkoisiksi kalkitut kylät.

Sintra

Maaginen Sintra on loistava päiväretkikohde Lissabonista. Kuninkaalliset palatsit, satumaiset puutarhat ja keskiajan ritaritarut heräävät eloon tässä metsäisille vuorille kohoavassa kaupungissa.

Palacio de Monserrate, Portugali
Palácio de Monserrate on yksi Sintran vähemmän tunnetuista palatseista. Kuva: Johanna Maldonado

Porto ja Douron jokilaakso

Portviinistä tunnettu Portugalin kakkoskaupunki on yksi Euroopan parhaita kaupunkilomakohteita, josta käsin voi nauttia lähialueen kauniista rannoista tai lähteä jokiristeilylle Douron laakson viinitiloille.

Saaristot – Madeira ja Azorit

Portugalille kuuluvat vehreät saaristot Atlantin syleilyssä ovat luontoihmisen unelmakohteita, joissa voi patikoida vuoristopoluilla, uida luonnonaltaissa ja kuumissa lähteissä sekä bongata valaita.

Azorit, Portugali
Azoreilla voi ihastella toinen toistaan upeampia näköaloja. Kuva: Johanna Maldonado

Matkusta Portugalissa tänne, jos...

Kaipaat rantalomaa

Etelä-Portugalissa sijaitseva Algarven rannikko on jo vuosikymmeniä ollut Portugalin suosituin rantalomakohde, eikä suotta. Euroopan parhaimpien rantojen joukkoon kuuluvat kultaiset hiekkarannat yhdistyvät turkoosiin veteen ja valkoisiin rantakyliin luoden upeat puitteet lomalle. Monia kehystävät myös hiekkakivimuodostelmat ja -luolat. Suosittuja lomakohteita Algarvessa ovat mm. Lagos, Portimão (Praia da Rocha) sekä Albufeira.

Kauniita uimarantoja löytyy kuitenkin koko Portugalin rannikon mitalta, mutta kannattaa pitää mielessä Atlantin meriveden lämpötilan kylmenevän sitä mukaa, mitä pohjoisemmaksi mennään. Etelän Algarvessa merivesi on lämpimimmillään elokuussa noin 22 °C, kun taas Lissabonin ja Porton edustalla vesi ei lämpene kesälläkään yli 20-asteiseksi.

Arrabida
Portugalin hiekkarannat kuuluvat Euroopan parhaiden rantakohteiden joukkoon. Kuva: Johanna Maldonado

Portugali on loistava kohde kaupunki- ja rantalomailun yhdistämiseen, sillä vain kivenheiton päästä niin Lissabonista kuin Portostakin löytyy toinen toistaan houkuttelevampia poukamia rantapäivän viettoon. Lissabonista pääsee nopeasti junalla rantakaupunki Cascaisin lomatunnelman äärelle, kun Portossa puolestaan kannattaa suunnata esimerkiksi Matosinhosin hienohiekkaiselle rannalle metrolla.

Talviaikaan Portugalin parhaat rantakelit voi kokea Madeiran rauhallisella Porto Santon saarella, jonka kilometrejä pitkä kultahiekkainen ranta houkuttelee auringonpalvontaan. Maan lämpimimmät uimavedet löytyvät niinikään Madeiralta ja Azoreilta, sillä Golf-virta lämmittää ne kesäaikaan jopa 25-asteisiksi.

Olet kiinnostunut historiasta

Évora on Portugalin ykköskohde historiasta kiinnostuneelle, sillä kaupungissa on säilynyt roomalaisten aikaisia raunioita kuten temppeli ja kylpylä, mutta myös keskiaikaisissa katedraaleissa, luostareissa ja muissa rakennuksissa pääsee vierailemaan – kuuluisin näistä on ihmisen luilla vuorattu luukappeli. Évoraa ympäröivältä maaseudulta löytyy tutkittavaksi myös Iberian niemimaan suurin muinainen kivimuodostelma, Almendresin kivikehä.

Évora, Portugali
Évoran katedraalin katolta on hienot näköalat kaupunkiin ja ympäristöön. Kuva: Johanna Maldonado

Coimbra on Portugalin vanhimpia kaupunkeja ja siellä sijaitsee myös yksi Euroopan ensimmäisistä yliopistoista. Kauniin vanhankaupungin lisäksi Coimbran lähistöltä löytyvät myös Conimbrigan rauniot, jotka ovat Portugalin parhaiten säilynyt roomalaisten rakentama kaupunki.

Myös Keski-Portugalissa sijaitseva Tomar on kiinnostava historiallinen kohde, missä Temppeliherrain ritarikunta piti aikoinaan päämajaansa. Keskiaikaisesta pikkukaupungista löytyy paljon nähtävää linnoituksista kirkkoihin ja luostareihin. Tomarin lähistöllä voi myös matkata ajassa aina jurakaudelle asti, sillä läheiseltä Serra de Airelta löytyy Portugalin tärkein dinosaurusten jalanjälkiesiintymä.

Sintra on yksi maan suosituimmista matkakohteista ja siellä voikin ihailla 1800-luvulla rakennettujen ja sitäkin vanhempien palatsien loistoa ja entisaikojen kuninkaallista glamouria, tarunhohtoisia puutarhoita ja vanhaakaupunkia unohtamatta.

Haluat patikoida vuoristossa

Serra da Estrela on Manner-Portugalin korkein vuoristo ja luonnonpuisto, joka tarjoaa 375 kilometrin edestä vaellusreittejä jylhissä maisemissa. Vuoriston huipulla 1993 metrin korkeudessa sijaitsee Portugalin ainoa laskettelukeskus, ja patikoimaan pääsee niin kivisissä jäätikkölaaksoissa kuin vuoristojärvien lomassakin.

Serra da Estrela
Serra da Estrela -vuoriston huippu saa talvisin lumipeitteen. Kuva: Johanna Maldonado

Keski-Portugalin sisämaan useille yli kilometriin kohoaville vuoristoille on annettu yhteinen nimi: Montanhas Mágicas, Taikavuoret. Täällä voi patikoida hiljaisissa vuoristomaisemissa ja ihmetellä seudun tyhjeneviä liuskekivikyliä ja geologisia erikoisuuksia. Passadiços do Paiva -kävelyreitin yhteydestä löytyy myös maailman pisin riippusilta, 516 Arouca. Lisätiedot: 516arouca.pt

Madeiran upeissa maisemissa voi tehdä niin vaativampia vuoristovaelluksia kuin helpompiakin patikkaretkiä saaren kuuluisia levadoita pitkin. Saaren korkein huippu Pico Ruivo kohoaa 1862 metriin ja näkymät pilvien yläpuolella kulkevilta poluilta ovat toinen toistaan uskomattomampia.

Mount Pico
Vaellus uinuvalle Mount Pico -tulivuorelle on ikimuistoinen kokemus. Kuva: Johanna Maldonado

Koko Portugalin korkeimman vuorenhuipun voi puolestaan valloittaa Picon saarella Azoreilla. Kartionmuotoinen Mount Pico -tulivuori kohoaa 2351 metriin ja vuorelle järjestetään myös yövaelluksia auringonnousua katsomaan.

Unelmoit viinitiloista

Douron viinialue on Portugalin kiinnostavin viinintuotantoalue, sillä se ei tarjoile ainoastaan toinen toistaan parempia viinitiloja, vaan myös upeita maisemia suojeltuun Douro-joen laaksoon. Syksyisin siellä on mahdollista osallistua viinin perinteiseen valmistusmetodiin eli vindimaan, viinirypäleiden tallomiseen.

Douro-joki, Portugali
Douro-joen maisemia Pinhãon kylän kohdalla. Kuva: Ville Ryynänen

Douro-joelle pääsee myös tekemään viininmaistelun siivittämiä jokiristeilyjä, joista useimmat lähtevät liikkeelle Portosta. Jos aika on kortilla, tarjoavat Porton ja Vila Nova de Gaian viinikellarit nopeampia tutustumiskierroksia erityisesti portviinin ystäville.

Alentejon viinireitti kulkee maakunnan kumpuilevien maisemien ja korkkipuumetsien halki, ohjaten vierailijan maistelemaan joitakin Portugalin laadukkaimmista viineistä. Laajalla alueella on kymmeniä eri viinitiloja.

Lissabonin läheisyydessä paras paikka viinitilavierailuun on Azeitão. Tästä kylästä löytyy useampikin tutustumiskierroksia järjestävä viinitila, joissa voi maistella Setúbalin alueen aromikkaita viinejä. Myös Lissabonin pohjoispuolelta löytyy joitakin yksittäisiä viinitiloja, joille voi tehdä päiväretkiä.

Haluat vierailla paikallisissa kylissä

Óbidos on kenties koko Portugalin pittoreskein keskiaikainen kylä, joka on rakennettu kukkulan rinteille ja ympäröity muureilla. Korkeimmalla paikalla kohoaa tietenkin vanha linnoitus.

Portugalin portugalilaisimmaksi kyläksi tituleeratun Monsanton talot on rakennettu valtavien siirtolohkareiden lomaan, päälle ja alle. Erikoista kylää vartioivalta vuorenhuipulta löytyvät myös keskiaikaisen linnoituksen rauniot.

Omanlaistaan tarinaa kertovat myös Pohjois- ja  Keski-Portugalin vuoristojen lukuisat liuskekivikylät, joista kenties tunnetuin on Piódão. Lähes kaikki rakennukset ovat luonnonväristä liuskekiveä, katukiviä myöten.

Rakastat luontomatkailua

Portugalissa on yhteensä 13 luonnonpuistoa ja yksi kansallispuisto, joista kaikista löytyy kiinnostavaa nähtävää ja tutkittavaa luontoihmiselle. Varsinkin sisämaassa sijaitsevat syrjäisemmät luonnonpuistot kuten Koillis-Portugalin Douro Internacional ja Montesinho ovat oikeita rauhan tyyssijoja, joissa voi nähdä myös villieläimiä.

Luonnonpuisto Portugali
Vuoristo- ja maalaismaisemat ovat pääosassa monissa Portugalin luonnonpuistoissa. Kuva: Johanna Maldonado

Portugalin ainoa kansallispuisto, Peneda-Gerês, on tunnettu upeista maisemistaan, vesiputouksistaan ja villihevosistaan, tarjoten luontoelämyksiä niin puistoa halkovalla roomalaistiellä kuin metsäisillä ja kallioisilla vuorenrinteilläkin patikoidessa. Päivän päätteeksi voi rentoutua alueen kuumissa lähteissä.

Jos taas haluaa kokea tuliperäisen luonnon eksoottisia ihmeitä, kannattaa valita matkakohteeksi Azorit. Portugalille kuuluvassa saaristossa voi ihmetellä luonnon vehreyttä ja tuliperäistä aktiivisuutta kuten höyryäviä fumaroleja ja kuumia lähteitä, patikoida ikivanhoissa laakeripuumetsissä ja nähdä valaita veneretkillä. Myös levadoistaan tunnettu Madeira on mahtava kohde luontomatkailuun.

Pieni sanasto

Hei

Huomenta

Hyvää päivää

Hyvää iltaa/yötä

Kiitos

Kiitos (pyydettäessä)

Anteeksi, saanko ohittaa

Olen pahoillani

Haluaisin…

Vesi

Kahvi

Olut

Päivän annos

Käteisautomaatti, korttimaksu

Juna

Linja-auto

Olá

Bom dia

Boa tarde

Boa noite

Obrigado/-a

Se faz favor

Com licença

Desculpa

Queria…

Uma água

Um café

Uma cerveja

Prato do dia

Multibanco

Comboio

Autocarro

Matkakohteet – Portugali – Loma Euroopassa

Azorit

Azorit ovat Portugaliin kuuluva saaristo, joiden yhdeksän tuliperäistä saarta tarjoavat monenlaista nähtävää ja koettavaa keskellä Atlanttia. Eksoottisilla Azoreilla tuliperäinen luonto yhdistyy rentouttaviin aktiviteetteihin ja historiallisten saaristokylien tunnelmaan miellyttävässä subtrooppisessa ilmastossa.

Lue lisää Azoreista

Cascais Portugali

Cascais ja Estoril vetävät lomatunnelmallaan matkailijoita puoleensa Portugalin Rivieralla. Näissä kaupungeissa kauniit rannat yhdistyvät luksukseen ja vauhdikkaat aktiviteetit hyviin ostosmahdollisuuksiin.

Lue lisää Cascaisista

Espinho Portugali

Espinho on viihtyisä lomakohde tuulisen Atlantin rannalla. Viileähkö ilmasto on sopiva rannan ympärillä vietettyyn rentoutumislomaan.

Lue lisää Espinhosta

Evora Portugali

Sisämaakaupunki Évora on UNESCO:n maailmanperintökohde rikkaan historiansa ansiosta. Useat nähtävyydet yhdistyvät kulinaristisiin elämyksiin Alentejon auringon alla.

Lue lisää Évorasta

Lagos, Portugali

Lagos on läntisen Algarven lomakohde, joka tunnetaan upeista rannoistaan ja merenkulkuun kietoutuneesta historiastaan. Lagos on rennon paikallisen tunnelmansa, kauniiden maisemiensa ja eläväisyytensä ansiosta loistovalinta matkakohteeksi.

Lue lisää Lagosista

Lissabon

Monipuolisessa Lissabonissa voi yhdistää Portugalin pääkaupunkiin tutustumisen ja aurinkoisen rantaloman yhdessä kohteessa. Värikkään kaupungin historialliset nähtävyydet, fadon rytmit ja mukulakivikujien tunnelma ovat vain kivenheiton päässä valkoisista hiekkarannoista.

Lue lisää Lissabonista

Matosinhos

Matosinhos on kaupunki Porton piirissä ja tunnettu paitsi alueen surffauskeskuksena, myös hienosta hiekkarannasta ja erinomaisista kalaravintoloista.

Lue lisää Matosinhosista

Porto Portugali

Vierailu Portossa voi olla yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa, sillä rannat ovat vain lyhyen matkan päässä keskustasta. Pohjoisen rannikon miellyttävä kesäilmasto takaa onnistuneen kaupunkiloman yhdessä Euroopan viihtyisimmistä kaupungeista.

Lue lisää Portosta

Sesimbra Portugali

Sesimbra on kuvankaunis lomakohde Lissabonin eteläpuolella. Turkoosivetiset rannat, vihreä luonto ja vanhan kalastajakylän tunnelma takaavat upeat puitteet lomailulle.

Lue lisää Sesimbrasta

Sintra

Satumaisista palatseistaan ja linnoistaan tunnettu Sintra on UNESCO:n maailmanperintökohde Lissabonin läheisyydessä. Vuoristoisessa kaupungissa voi viilentyä kesäkuumalla palatsien puutarhoissa, vesiputousten äärellä sekä hiekkarannoilla Atlantin rannikon jylhissä maisemissa.

Lue lisää Sintrasta

--
TekstiJohanna Maldonado
Kuvat: Johanna Maldonado, Jussi Ryynänen, Ville Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Portugalista
Inline Feedbacks
View all comments