Siirry suoraan sisältöön

Rennes

Bretagnen pääkaupunki Rennes on monipuolinen kulttuurikeskus, jonka historiallista perintöä täydentää runsas tarjonta museoita, gallerioita, keikkoja ja festivaaleja. Kävelyllä keskustan värikkäiden ristikkotalojen lomassa voi aistia kaupungin mielenkiintoisen historian, bretagnelaisten paikallisherkkujen maistelua unohtamatta.

Rennes on erinomainen tukikohta retkeilylle ympäri Bretagnea. Kelttiläisen kulttuurin värikkäästä historiasta löytyy tarinoita Kuningas Arthurista Asterixiin ja Obelixiin, joiden tapahtumapaikat sijoittuvat lähistön mystisiin metsiin. 60-70 kilometrin päässä rannikolla sijaitsevat idyllinen linnoitettu rannikkokaupunki Saint-Malo sekä kuuluisa luostarisaari Mont Saint-Michel.

Rennes oopperatalo
Rennesin oopperatalo. Kuva: LR Photographies - stock.adobe.com

Majoitus - Rennes

Rennesin keskusta on kaupungin vaikuttavin osa, josta myös löytyy suurin osa nähtävyyksistä. Kaupungin keskusta on helppo paikka majoittua, sillä sieltä ravintolatkin ovat kävelyetäisyydellä. Keskustan ulkopuoliset alueet toimivat myös hyvinä majoituspaikkoina, luoteis- ja eteläosaa lukuun ottamatta.

place-sainte-anne
Rue de Penhoët – Kuva: Katrin Lindenbauer 

Julkinen liikenne on kehittynyttä ja toimii hyvin, minkä takia keskustaan pääsee näppärästi paikallisbusseilla tai metrolla. Rennes on pyöräilijälle helppo kaupunki. Pyöriä voi vuokrata automaateista ympäri kaupunkia.

Löydä hotelli Rennesissä Booking.comin karttahausta

Booking.com

Nähtävyydet ja aktiviteetit - Rennes

Rennesiin on helppo tutustua kävellen ja kaupunki tulee tutuksi jo yhden päivän aikana. Aloita keskustan kaduilta ja pysähdy paikalliseen kreppikahvilaan maistelemaan Bretagnen makuja. Jos vietät Rennesissä useamman päivän, niin silloin kannattaa lähteä tutkimaan lähiseudun luontoa tai läheisen Atlantin rannikkoa.

Rennesin vanhakaupunki

Rennesin keskustan kävelykatualue on ihanteellinen kaupungin tunnusomaiseen ristikkotaloarkkitehtuuriin tutustumiselle. Värikkäistä 1500- ja 1600-luvuilla rakennetuista ristikkotaloista välittyy Rennesin moniulotteinen historia.
Rennes - Vanhakaupunki
Värikkäät ristikkotalot ovat Rennesin tunnusmerkki. Kuva: Roman Babakin - stock.adobe.com
Kaupungista löytyy yli 280 vastaavaa ristikkotaloa, joiden vaihtelevia värejä ja puukuvioita voi ihastella kaduilla ja toreilla, kuten Rue du Chapitre, Rue de la Psalette, Place de Lices ja Place du Champ Jacquet.Kaupungin vaikuttavimpia arkkitehtuurisia teoksia ovat oopperatalo ja kaupungintalo, jotka löytyvät Place de la Mairielta eli Kaupungintalonaukiolta. Rennesin tunnetuin rakennus on Bretagnen parlamenttitalo, joka sijaitsee vain kivenheiton päässä Place de la Mairielta. Joulukuun tienoilla aukiolla järjestetään Rennesin joulumarkkinat.

Parc du Thabor

Thabor-puisto Rennes
Thabor-puisto - Rennes. Kuva: dbrnjhrj - stock.adobe.com.
Kaunista kukkaloistoa ja vehreyttä hehkuva Parc du Thabor on yksi Rennesin vetonauloista. Puisto sijaitsee vain noin kilometrin päässä ydinkeskustasta, joten sinne on helppo poiketa päiväkävelyn lomassa.Massiivisesta kymmenen hehtaarin puistosta löytyy eri tyylejä ja teemoja. Esimerkiksi puiston ruusutarhasta löytyy yli 2000 lajiketta. Lapsille on erillinen leikkialue, on kahviloita – puistossa kuluu helposti pitempikin tovi.

Tekemistä perheille

Eläintarha ja Chateau de la Bourbansais

Domaine de la Bourbansais on alue Rennesin ja Saint-Malon välillä. Sieltä löytyy Chateau de la Bourbansais – mahtipontinen linna 1500-luvulta, jonka alueella sijaitsevassa eläintarhassa tallustelee yli 70 eläinlajia.Chateau de la Bourbansais sijaitsee noin 40 kilometriä Rennesistä pohjoiseen. Sinne pääsee Rennesistä Saint-Maloon menevällä bussilla.

Espace des Sciences – tiedekeskus ja planetaario

Rennesin keskustassa sijaitseva Espace des Sciences opettaa universumin salat koko perheelle. Tiedeskeskus ja planetaario suuntautuu ennen kaikkea oppimiseen. Haasteena on, että aktiviteetit ja interaktiiviset näytökset ovat ranskaksi.

Ostokset - Rennes

Rennes tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet ostoksille. Pääostoskatuja ovat Rue le Bastard sekä kadut Rue de la Monnaiesta Rue Victor Hugoon, joiden varsilta löytyy runsas valikoima kenkä- ja vaateliikkeitä. Vaihtoehtoisesti monipuoliset shoppailumahdollisuudet löydät saman katon alta suunnistamalla ostoskeskuksiin La Visitation tai Center Commercial Colombia.

Rennes on torien kaupunki. Näiltä löytyy mielenkiintoisia paikallistuotteita, etenkin suuhunpantavia sellaisia, kuten bretagnelaista siideriä ja leivoksia. Torien valikoima on laaja – orgaanisesta torista Mail François Mitterrandilla perinteikkääseen Lices-toriin samannimisellä aukiolla.

Lices-kauppahalli - Rennes
Lices-kauppahallin vierestä löytyy Rennesin perinteikkäin tori. Kuva: LR Photographies – stock.adobe.com.

Lices-tori on kaupungin vanhin ja laajin toritapahtuma, joka järjestetään joka lauantaiaamu. Yli 300 torimyyjää täyttävät Lices-aukion tuoreista vihanneksilla ja hedelmillä sekä bretagnelaisilla herkuilla, kuten siiderillä, Guerande-suolalla ja leivoksilla.

Mitä tuoda Rennesistä kotiin?

Bretagnelainen siideri – Pullo makeaa tai kuivaa siideriä on oiva muisto kotiinviemisiksi. Siideriä juodaan suuren teekupin tapaisista kupeista, jotka soveltuvat myös hyvin matkamuistoiksi.

Bretagne - siideri - Rennes
Kuva: Delphotostock - stock.adobe.com.

Palet Breton – Voisia keksejä löytyy eri makuisina ja kokoisina. Keksejä myydään niin tuoreina kahviloissa kuin kaupoissa pakattunakin, joten ne säilyvät hyvin kotiin asti.

Ruoka ja ravintolat – Rennes

Rennes ei petä ruuan tason suhteen – kaupungista löytyy useampikin Michelin-tähden paikka. Place Sainte-Anne tarjoaa monipuolisen valikoiman eri keittiöitä. Rue Saint-Georgesilla voi sukeltaa bretagnelaisen ruuan makuihin bistroissa ja kreppikahviloissa.

Ravintola Rennesissä
Kuva: Michael Evans – stock.adobe.com

Krepit ja Galetet

Kreppien ihanainen tuoksu leijailee Rennesin keskustan kaduilla, sillä Rennes on kreppipaikkoja pullollaan. Kansainvälisesti tunnetut krepit tulevat juurikin Bretagnen alueelta. Rennesin alueelle ominaisempi versio krepistä on suolainen galette, joka tehdään vehnäjauhojen sijasta tattarijauhoista.

Galette
Galette on Rennesin alueen paikallisherkku. Kuva: Katrin Lindenbauer

Galette Saucisse

Bretagnelainen hot dog, galette saucisse, on paikallisherkku, jonka juuret ulottuvat 1800-luvun loppuun. Tässä yksinkertaisessa mutta herkullisessa ruokalajissa grillattu nakki piilotetaan lätyn sisään. Tätä rennesiläistä herkkua voi maistella vaikkapa Lices-kauppahallissa.

Kouign Amann

Bretagnelainen leivos Kouign Amann on voin riemujuhlaa. Nimi juontaa juurensa bretagnenkielen sanoista kouign = kakku ja amann = voi. Mehukasta leivosta myydään ympäri kaupunkia.

Kouign Amann
Kouign Amann – Kuva: and_rue – stock.adobe.com

Juoma ja yöelämä

Rennes on yksi Ranskan opiskelijamäärältään isoimmista kaupungeista, minkä myötä yöelämä kaupungissa on vilkasta.

Keskustasta löytyy paras valikoima tunnelmallisia live-musiikkipubeja ja katukuppiloita. Paikalliset kerääntyvät kernaasti oluen äärelle vaihtamaan kuulumiset, joten pubit ja baarit täyttyvät jo aikaisin iltapäivästä – pubikulttuurista huokuu bretagnelaisten kelttiläinen perimä.

Iltaisin 87-metrisen Rue Saint Michelin pienet pubit vieri vieressä pakkautuvat täyteen. Paikalliset kutsuvat katua nimellä “Rue de la Soif”, mikä tarkoittaa suomeksi "janon katua".  Kadulta löytyy pubi joka 10 metrin välein, mikä tekee Rue Saint Michelistä Ranskan tiheimmän baarikadun – täällä ei baarihyppelyllä jalat väsy.

Myöhemmin kannattaa suunnistaa entiseen Saint-Michelin vankilaan, jossa toimii nykyisin Rennesin tunnetuin yökerho Delicatessen. Vuonna 1455 rakennettu vankilassa voi juhlia ristikkotaloseinien ja sellien välissä aamun pikkutunneille.

Paikallisjuomien maistelu on  erinomainen tapa päästä yhä syvemmälle bretagnelaiseen sielunmaisemaan. Bretagnen ilmasto soveltuu huonosti viinirypäleiden viljelylle, mutta omenaviljelmät sen sijaan kukoistavat. Omenoista tehty ja miedosti hiilihapotettu siideri on sekä Bretagnen että Normandian tavaramerkki.

Aperitiiviksi illalliselle tai vaikka brunssin yhteyteen sopii Kir Breton – bretagnelainen versio Kir Royalista, joka koostuu siideristä ja mustaherukkalikööristä.

Siideriäkin vanhempi bretagnelainen juoma on makea Chouchen – omenainen hunajaviini, jota on tehty Bretagnessa kelttiläisajoista lähtien.

Pienpanimobuumi on valloillaan Bretagnessakin. Paikalliset pienpanimo-oluet tunnistaa nimestä Bière Breton.

Alkoholiton siideri sekä vastapuristetut omenamehut ovat niin ikään erinomaisia vaihtoehtoja maistella bretagnelaisia omenoita nestemäisessä muodossa.

Tapahtumat ja juhlapäivät

Les Trans Musicales (joulukuun alku)

Les Trans Musicales on kaupungin ykkösfestari, jota on järjestetty yli 40 vuoden ajan. Se perustettiin rocktapahtumana, mutta nykyisin musiikkigenrejä on monia. Tapahtuma kerää musiikkidiggareita Rennesiin ympäri maailmaa. Vuosien varrella esiintyjinä on nähty mm. Nirvana, Lenny Kravitz, Daft Punk sekä lukuisat muut kansainvälisen luokan tähdet. Kotisivut: Trans Musicales

Fête de la Musique (kesäkuun 21.)

Yli 30 vuoden ajan musiikin ystävät ovat juhlineet Fête de la Musiqueta, eli musiikin juhlaa Rennesin kaduilla ja aukioilla. Paikallisten artistien musiikissa kuuluvat bretagnelaiset juuret.

Lumières sur le Parlement (heinäkuu-elokuu)

Kesäkuukausina historiallisesta Bretagnen parlamentista tulee suuri näyttämö, kun valoista ja äänistä rakennetaan show. Tätä tunnin kestävää näytöstä voi seurata joka päivä 23.00 alkaen heinä-elokuussa.

Päiväretket Rennesistä

• Le Mont Saint-Michel – Sadunomainen luostarisaari kauniine ympäristöineen on UNESCO:n maailmanperintökohde

• Saint-Malo – Muurien ympäröimä satamakaupunki kiehtovalla historialla, jota joskus kutsuttiin merirosvokaupungiksi

• Brocélianden metsä – kuningas Arthurin ja Merlinin jalanjäljillä

Le Mont Sant Michel - päiväretki
Le Mont Saint-Michel – Foto: Katrin Lindenbauer
Saint Malo - päiväretki
Saint-Malo – Foto: antoine2k – stock.adobe.com

Miten päästä Rennesiin

Rennesin lentokenttä (RNS) sijaitsee noin 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Suomesta sinne ei ole suoria lentoja, mutta esimerkiksi Pariisin kautta Rennesiin pääsee lentämällä. Pariisista Rennesiin pääsee myös junalla 1,5 tunnissa.

Rennesin lentokentältä pääsee keskustaan helposti bussilla 20 minuutissa tai taksilla hieman nopeammin. Taksimatka keskustaan maksaa 15-20 euroa.

Sää ja matkustuskausi

Paras matkustuskausi Rennesiin on kesäkuukausina, myöhäiskeväällä ja alkusyksystä.

Talvi:  Bretagnen talvet ovat leutoja mutta myrskyisiä.

Kevät: Huhti- ja toukokuu ovat erinomaisia kuukausia ulkoaktiviteeteille Rennesissä ja sen lähiseuduilla. Lämpötilat ovat miellyttäviä, luonto on vehreimmillään, eivätkä turistimassat ole vielä saapuneet.

Kesä: Kesäkuukausina Bretagnen rannikko täyttyy turisteista. Kuumina kesäkuukausina yhdistelmäloma Rennesissä ja Atlantin rannalla onnistuu parhaiten. Merivesi viileässä Atlantissa pysyttelee kuumimpinakin aikoina hieman alle 20 asteessa.

Syksy: Alkusyksy on miellyttävää aikaa sään suhteen, lämpötila vaihtelee 10-20°C välillä marraskuuhun asti. Syksyn värit antavat oman säväyksen patikoinnille Bretagnen luonnossa.

 

---

Teksti: Katrin Lindenbauer
Kuvat: Katrin Lindenbauer & Adobe Stock
Käännös: Ville Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Rennesistä
Inline Feedbacks
View all comments