Siirry suoraan sisältöön

Durres

Durres Adrianmeren rannalla on Albanian suosituin rantalomakohde. 10 kilometrin pituinen ranta ja halpa hintataso houkuttelevat turistimassat valtaamaan kaupungin rannat keväästä loppusyksyyn.

Lomakohde ei tarjoa ainoastaan auringonpalvontaa, vaan myös kaupungin rikkaaseen historiaan on syytä tutustua, sillä sen juuret ulottuvat peräti vuoteen 627 eaa. Aivan kaupungin keskeltä löytyvät roomalainen amfiteatteri ja kylpylä edustavat sen kulttuurihistoriallista perintöä.

Kommunismin jättämät jäljet ovat yhä havaittavissa Durresissa, vaikkakin keskusaukion ympärystö italialaistyyppisine kahviloineen antaa osviittaa vaurastumisesta. Durresiin kannattaakin tutustua vielä kun vanhaa charmia on jäljellä!

Durres, Albania
Kuva: naumenkophoto - stock.adobe.com

Missä asua - Durres

Durres voidaan jakaa karkeasti ottaen kahteen osaan. Ensimmäinen osa on kaupungin keskusta ja toinen osa on sataman jälkeen alkava 10 kilometrin pituinen rantaosuus, joka jatkuu aina Golemiin asti. Näiden kahden osan välillä ei ole muuta kuin satama, jonka alueelta ei juurikaan palveluja löydy.

Keskustan alueella sijaitsevat parhaat ravintolat, nähtävyydet sekä ostosmahdollisuudet, joten alue tuo hiukan enemmän monipuolisuutta. Ranta-alue taas on täynnä hotelleja ja perinteisiä perheravintoloita, joten tällä alueella keskitytään rantalomaan täydellä teholla.

Löydä hotelli Durresista Booking.comin karttahausta

Booking.com

Durres nähtävyydet ja tekemistä

Kävely historian jäljillä

Kaupungin keskusta on pieni, mutta historiallisesti kiinnostava. Tunnetuin nähtävyys on Balkanin suurin roomalainen amfiteatteri 100-luvulta jKr., joka on jo pitkään ollut ehdolla UNESCO:n perintökohteeksi. Sisälle amfiteatteriin peritään sisäänpääsymaksu, mutta ulkopuoleltakin näkee alueelle varsin hyvin.

Jatka matkaa pohjoiseen 500 metriä keskusaukion pohjoispuolelle ja näet suuren moskeijan vasemmalla puolen. Aukion toisella puolella Alexander Moissiu -teatterin toisella puolen sijaitsevat vanhan roomalaisen kylpylän rauniot. Sisäänpääsy raunioille on ilmainen.

durres, amfiteatteri
Durresin amfiteatteri kaupungin keskustassa.

Arkeologinen museo

Durresin arkeologisessa museossa on näytteillä laaja kokoelma esineitä muinaisesta Dyrrachiumista, joka on Durresin muinainen nimi. Esineet ovat peräisin hellenistiseltä sekä roomalaiselta aikakausilta.
Osoite: Rruga Taulantia 32
Kotisivu: Arkeologinen museo

Rannat - Durres

Durres on ennen kaikkea rantalomakaupunki. Päärantaviiva alkaa heti sataman jälkeen itään päin kuljettaessa ja jatkuu aina Golemiin saakka. Tämä 10 kilometrin pituinen hiekkaranta on koko Albanian suosituin, joten pituudesta huolimatta rannalla riittää vilinää kesäaikaan. Rantaviiva on matala, minkä takia se soveltuu mainiosti myös lapsiperheille.

Keskustan alueella on ranta nimeltä Kallm Beach tai West End Beach, ja se sijaitsee satamasta länteen päin. Ranta on huomattavasti kapeampi ja lyhyempi kuin pääranta, minkä takia se on yleensä tukossa.

Golem-ranta, Durres
Durresin pääranta kuplii auringonpalvojista kesäaikaan. Kuva: allasimacheva - stock.adobe.com

Ostokset - Durres

Vaikka Durres ei ole mikään shoppailijan paratiisi, niin vaateostosvalikoima on ihan kelvollinen. Kansainväliset tunnetut liikkeet rajoittuvat Adidaksen ja Intersportin omiin kauppoihin.

Muita kansainvälisiä merkkejä toki myydään muissa kaupoissa. Erityisesti italialaiset merkit ovat yleisiä Italian läheisyyden takia. Kansainväliset merkit ovat Albaniassa saman hintaisia kuin muualla Euroopassa, mutta paikalliset merkit ovat halpoja.

Bulevardi Epidamn - Durres
Bulevardi Epidamn -kadun varrelta löytyvät parhaat ostosmahdollisuudet.

Hintataso - Durres

Albania on yksi Euroopan halvimpia maita joka suhteessa, ja matkailijan kannalta oleelliset asiat kuten majoitus, ruoka ja juoma ravintolassa noudattavat samaa linjaa. Albaniassa pätee sama sääntö kuin usein muualla, että paikallistuotteista maksat vähemmän.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Durresissa. Hotellihuonehinnat ovat viikonlopun mediaanihintoja, joiden lähteenä on Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

4* hotelli (toukokuu)

4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

5-6 €

1.6 €

68 €

85 €

Kuinka päästä lentokentältä

Tiranan lentokenttä

Lähin kansainvälinen lentokenttä on Tiranan Nënë Tereza ja Durres sijaitsee Tiranasta noin 35 kilometrin päässä

Taksi: Matka-aika taksilla Tiranan lentokentältä Durresiin on 30 minuuttia. Keskimäärin taksi maksaa 30-40€. Voit tarkistaa hinta-arvioita sivulta: merrtaxi.com. Vaikka taksit käyttävät mittaria, niin hinta on hyvä sopia etukäteen ettei tule yllätyksiä.

Bussi: Tiranan lentokentältä Durresiin kulkee 3-4 yhteyttä päivittäin, hinta on 4€ per suunta ja kesto 40 minuuttia. Bussi jättää matkustajat linja-autoasemalla Rruga Adria -kadulla. Aikataulut löytyvät sivulta: Getbybus. Ainoa yhtiö, joka järjestää vuonna 2018 maaliskuussa kyytejä on nimeltään ADIS Travel.

Tirana

Bussi: Rrehtrrotullimi Doganës -liikenneympyrästä, kolme kilometriä keskustasta länteen, kulkee päivittäin lukuisia yhteyksiä Durresiin. Google Mapsista paikan löytää nimellä ”Terminali i Autobuzave të Jugt”. Liikenneympyrä tunnetaan Albanian lipustakin tunnetusta kotkasta. Hyppää mihin vain bussiin, jonka tuulilasissa lukee Durres. Sisällä bussissa/pakettiautossa maksat suoraan kuljettajalla. Matkan hinta on 2-3€ ja matka-aika on 30 minuuttia. Bussi jättää sinut päälinja-autoasemalle Rruga Adria -kadulla.

Taksi: Taksilla Albaniasta Durresiin kestää 35 minuuttia ilman ruuhkaa. Keskimäärin taksi maksaa 30-40€. Vaikka taksit käyttävät mittaria, niin hinta on hyvä sopia etukäteen, ettei tule yllätyksiä.

Sää Durresisssa

Talvi: Talvikuukaudet joulukuusta helmikuuhun ovat usein sateisia, ja päivän ylin keskilämpötilä vaihtelee 5-15 asteen välillä.

Kevät: Sateet lakkaavat maaliskuun ja toukokuun välillä, jolloin aurinko paistaa usein. Päivän ylin keskilämpötila maaliskuussa on vielä noin 10-15 asteen tienoilla, mutta toukokuussa lämpötilat nousevat jo yli 20 asteen.

Kesä: Auringonpaiste on taattua kesäkuukausina kesäkuusta elokuuhun, mikä on erittäin kuumaa aikaa. Päivän ylin lämpötila kipuaa 30 asteeseen ja yli.

Syksy: Syyskuu on vielä lämmin kuukausi ja sää Durresissa on mitä mainioin rantalomailuun. Päivän ylin lämpötila pysyttelee keskimäärin vielä yli 20 asteen. Lokakuun puolivälin paikkeilla ilma viilenee ja päivän ylin lämpötila laskee 20 asteeseen. Marraskuussa päivän ylin lämpötila on laskenut jälleen noin 15 asteen kieppeille.

---
Teksti: Ville Ryynänen. Kuvat: Ville Ryynänen & Adobe Stock

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Durresista
Inline Feedbacks
View all comments