Koti » Kohteet » Ranska

Ranska

Ranska on useimmille tuttu maa, tai ainakin siitä on jonkinlaisia mielikuvia - loppumattomia peltoja ja vehreitä viinilehtoja, romanttisia linnoja ja kukkulan laella kohovia pikkukyliä, croissantin tuoksun täyttämiä suurkaupunkien toriaukioita, rannikkokaupunkien hulppeita rantabulevardeja ja Alppien jylhiä vuoria.

Tietoa maasta

Ranska on Euroopan vierailluin maa noin 87 miljoonalla kävijällä. Valtavan maan sisältä löytyy uskomaton määrä tunnettuja lomakohteita jokaisesta ilmansuunnasta.

Pariisi on Euroopan suosituin kaupunkikohde, ja varmasti tunnetuin kohde koko Ranskassa. Kukapa ei olisi kuullut Louvren taidemuseosta, Eiffeltornista, tai olisi nähnyt TV:stä elokuvien tähtiä kulkemassa Seine-joen silloilla ja jokipenkereellä. Pariisin lähellä sijaitsevat Versailles’n palatsi sekä huvipuisto Disneyland ovat suosittuja retkiä Pariisista.

Pohjois-Ranskassa, Englannin kanaalin rannoilla sijaitseva Normandia on tuttu näky jylhistä kalliosta ja pitkästä rantaviivasta. Caenin kaupungin pohjoispuolella sijaitsevat kuuluisat D-Day-rannat. Pitkin rannikkoa löytyy useita liittoutuneiden maihinnoususta kertovia museoita. Loistelias Deuville on Normandian kuuluisin rantalomakohde, joka tunnetaan luksushotelleistaan ja muotiputiikeistaan. UNESCON maailmanperintölistalla oleva luostarisaari Mont Sant-Michel on kohde, jota ei kannata jättää pois Normandian kierroksesta.

Koillis-Ranskassa sijaitsee Champagnen maakunta, joka on kuuluisa tietysti samppanjoista ja samppanjaturismista. Tutustuminen on hyvä aloittaa Reimsin kaupungista, jossa voi vierailla esimerkiksi Taittingerin tai Veuve Clickquotin samppanjataloissa. Niin ikään Ranskan koillisnurkassa, Saksan vastaisella rajalla, sijaitsee tunnettu Alsacen maakunta. Maakunnan pääkaupunki Strasbourg on niin arkkitehtuurillisesti kuin historiallisesti käymisen arvoinen kohde.

Länsi-Ranskassa sijaitseva Rhone Alpes on yksi Ranskan mielenkiintoisimmista maakunnista. Ranskan kolmanneksi suurin kaupunki Lyon on varmasti monelle ruokafanaatikolle tuttu, sillä Pariisi ja Lyon ovat perinteisesti kamppailleet Ranskan kulinaristisimman kaupungin tittelistä. Kaupungin Bouchonit (Bistrot) ovat useammin hittejä kuin huteja. Lyonissa riittää arkkitehtuuria, taidetta ja historiaa useamman päivän lomalle - etenkin jos vierailee kaupungin pohjoispuolella sijaitsevalla Beaujolais- tai eteläpuolella sijaitsevalla Côtes du Rhône -viinialueilla. Lyonin itäpuolella kohoavat Alpit sekä niiden kuuluisat laskettelukohteet, kuten Chamonix, Val d’Isere tai Courchevel.

Ranskan kaakkoisnurkassa sijaitsee Provencen maakunta, jonka tunnetuimmat nähtävyydet ovat Ranskan Riviera eli Cote d'Azur sekä Marseillen kaupunki. Rivieran kaupungit Nizza, Cannes, Antibes ja St. Tropez ovat tunnettuja luksuslomakohteita, joissa hulppeat jahdit, urheiluautot ja muotiliikkeiden luomukset kuuluvat kuvaan. Sen sijaan Ranskan toiseksi suurin kaupunki Marseille on tunnettu rappioromanttisena, boheemina satamakaupunkina. Eräs kaupungin vahvimpia valtteja on marseillelainen keittiö, jossa monien kulttuurien keittiöt sekoittuvat perinteiseen ranskalaiseen keittiöön.

Lounais-Ranska on historikolle mielenkiintoista aluetta. Nimesin ja Narbonnen kaupungeissa on runsaasti roomalaista jäämistöä. Carcassonne on upea linnoituskylä ja Ranskan suosituimpia vierailukohteita. Biskajanlahden rannalla sijaitseva sympaattinen Biarritz on vuosikymmeniä muodissa ollut rantalomakohde. Mielenkiintoista arkkitehtuuria, kulttuuria sekä maailmanluokan viinejä tarjoaa myös lounaisosissa sijaitseva Bordeaux, jonka ulkopuolella kannattaa pistäytyä myös Hopearannikon mahtavilla hiekkadyyneillä.

Ranskan luoteisnurkassa, Englannin kanaalin ja Biskajanlahden välissä sijaitseva Bretagne on tunnettu särmikkäiden kalliomuodostelmien väleissä avautuvista hiekkarannoista. Bretagne on Ranskan toiseksi suosituinta rantalomaseutua heti Rivieran jälkeen.

Ranskan keskiosasta länteen kiemurteleva Loiren laakso on epäilemättä maailman kauneimpia jokilaaksoja. Loire-joen varrella kohoavat rehevät pellot, tuuheat viiniviljelmät, majesteetilliset linnat ja historialliset kaupungit, kuten Angers tai Tours, ovat nostaneet koko Loiren laakson UNESCO:n maailmanperintölistalle.

Asukasluku n. 67 miljoonaa
Pääkaupunki Pariisi
Pääkieli Ranska
Schengen-maa Kyllä
EU-maa Kyllä
Pistokemalli Sama kuin Suomessa
Rahayksikkö Euro

Karkeasti jaotellen Ranskan sää ja ilmasto voidaan jakaa pohjoisen kylmempään ja etelän lämpimämpään ilmastoon. Viime vuosina Ranskassa on tehty lämpötilaennätyksiä monissa paikoin, ja mittari on noussut heinäkuun viimeisinä päivinä yli 40 asteen.

Talvikuukaudet joulukuusta helmikuuhun ovat matalasesonkia Ranskan muissa matkailukohteissa paitsi laskettelukohteissa, joissa kausi kestää noin joulukuun alusta pääsiäiseen. Pariisi soveltuu matkakohteeksi myös talvisaikaan, jolloin hotellihinnat ovat selvästi alhaisempia kuin korkeasesonkina. Talvikuukaudet ovat kylmintä aikaa lähes koko maassa, ja usein sateista.

Huhti-toukokuu on syksyn ohella erinomaista aikaa lomailla Ranskassa. Silloin kukkaloisto on värikkäimmillään ja lämpötilat miellyttäviä.

Kesäkuussa rantakausi on lähtenyt viimeistään käyntiin lomakohteissa ympäri maata, mutta suurimmat ruuhkat ovat vasta edessäpäin. Heinä- ja elokuu on korkeasesonkia lähes koko maassa, ja lämpötilat saattavat kohota sietämättömiin lukemiin. Kaupunkikohteita kannattaa välttää näinä kuukausina.

Syyskuu on vielä mainio kuukausi jopa rantalomille Etelä- tai Länsi-Ranskassa, jolloin lämpötilat laskevat miellyttäviin lukemiin, mutta merivesi on vielä lämmintä. Syys-lokakuu on erinomainen kausi vierailla kaupunki- tai maalaiskohteissa, sillä hinnat ovat alhaisempia kuin kesällä, mutta sää on silti oivallinen ulkoiluun. Viinirypäleiden sadonkorjuuaika on elokuusta aikaiseen lokakuuhun, ja sadonkorjuujuhlia (fête des vendanges) juhlitaan syyskuun lopusta marraskuun alkuun.

Eurostatin vuonna 2018 teettämän tutkimuksen mukaan Ranskan hintataso on Euroopan maiden keskitasoa yläpuolella matkailijan kannalta oleellisissa asioissa, kuten majoituksessa sekä ravintolahinnoissa.  

Maan sisällä sekä majoituksen että ravintoloiden hinnat ovat korkeampia pohjoisessa kuin etelässä, lukuunottamatta Ranskan Rivieraa.

Automurrot ja taskuvarkaudet ovat yleisiä varsinkin Etelä-Ranskassa ja suurimmissa kaupungeissa, joten lompakot, passit ja muut arvoesineet kannattaa suojata hyvin, ja autossa niitä ei kannata jättää näkyville.

Ranskan vaihtuvat luonnonmullistukset, kuten tulvat, metsäpalot tai lumivyöryt kannattaa ottaa huomioon. Eteläisessä Ranskassa metsäpaloja syttyy kuumimpaan aikaan heinä-elokuussa, kun taas Keski- ja Pohjois-Ranskassa tulvat vaivaavat loppusyksystä alkutalveen.

Ranskan kohdeoppaat

Löydä yksi Provencen kauneimmista kaupungeista. Keskiaikaista arkkitehtuuria  ja kapeita kujia - historiallinen ja vilkas Avignonin kaupunki tarjoaa sekoituksen taidetta, kulttuuria, maailmanluokan viinejä ja upeita luonnollisia keitaita. Lue lisää kohteesta

Bordeaux on maailman viinipääkaupunki ja kulinaristin unelmakohde, jossa 1700-luvun eleganssi yhdistyy moderniin kaupunkisuunnitteluun ja taiteeseen. Lue lisää kohteesta

Nimesiä kutsutaan oikeutetusti Ranskan Roomaksi. Roomalaisten rakennusten ja nykyhistorian yhdistelmä sekä Välimeren läheisyys tekevät kaupungista ja sen ympäristöstä monipuolisen lomakohteen. Lue lisää kohteesta

Bretagnen pääkaupunki Rennes on täynnä värikästä luovuutta, kulttuuria, jännittävää historiaa ja mielenkiintoista arkkitehtuuria. Rennesistä voi aloittaa seikkailun Bretagnen mystisen ja tapahtumarikkaan menneisyyden jalanjäljillä. Lue lisää kohteesta

---

Teksti: Ville Ryynänen
Kuvat: Katrin Lindenbauer

guest
0 kommenttia Ranskasta
Inline Feedbacks
View all comments