Koti » Kohteet » Kreikka » Ateena

Ateena

Ateena on ainutlaatuinen pääkaupunki, jota ei voi rinnastaa muihin Euroopan kaupunkeihin. Törmääminen yli 2000 vuotta vanhoihin antiikkisiin raunioihin keskellä kaupungin keskustaa on arkipäivää paikallisille. Toisaalta vuonna 2008 alkaneesta talouskurimuksesta kärsivä hippimäinen Ateena rinnastetaan uudeksi Berliiniksi, sillä nykytilanteen kurjuudesta muistuttavat graffitit koristavat kaupungin seiniä.

Ateena tarjoaa myös puitteet rantalomalle – kaupungin edustalta alkava Ateenan Riviera tarjoaa toinen toistaan kauniimpia rantoja.

Akropolis, Ateena

Missä asua

Ateena on kaupunkialueen väkiluvultaan noin Helsingin kokoinen; alueella asuu 660 000 asukasta. Ydinkeskustasta esimerkiksi Piraeuksen satama-alueelle on matkaa reilut kahdeksan kilometriä. Suurin osa Ateenan nähtävyyksistä sijoittuu kuitenkin ydinkeskustaan, minkä takia on kätevintä asua lähellä keskustaa. Keskeisimmät alueet ja parhaat hotellivaihtoehdot sijoittuvat pääasiassa kaupunginosiin Monastiraki, Plaka ja Psirri.

Psirri

Psirrin kaupunginosassa on erinomainen määrä baareja, tasokkaita paikallisravintoloita sekä eritasoisia hotelleja. Psirri on Ateenan yöelämän keskus, jossa ilta ei lopu ennen aamun kajastusta. Etenkin Kolokotroni-katu ja sen sivukadut ovat tunnettuja suosituista baareista.

Psirrin keskeinen sijainti aivan Monastirakin vieressä tekee siitä erinomaisen paikan mistä hankkia majapaikkaa. Psirri on erityisen tunnelmallinen illalla, kun kapeita kujia koristavat lukemattomat katulamput valaisevat iltaa kohti aamua.

Ateena - Psirri

Psirrin yöelämän loistetta. Kuva: GNTO/Y. Skoulas

Monastiraki

Monastiraki on keskeisimpiä kaupunginosia, joka tunnetaan monista maamerkeistä, kuten Roomalaisesta markkinasta sekä Hadrianuksen kirjastosta. Vilskettä ja vilinää Monastirakissa riittää päivän ympäri. Sen metroasema on kaupungin keskeisimpiä asemia, josta pääsee sekä lentokentälle että Piraeuksen satamaan. Monastirakin keskuspaikka on metroaseman yhteydessä sijaitseva Monastirakin kirpputori. Monastirakin alueella on runsaasti hotelleja sekä ravintoloita.

Plaka

Akropoliksen juuressa sijaitseva Plaka on kuin pieni kylä keskellä metropolia. Plakan kapeiden katujen varsia täyttävät keramiikka- ja koruliikkeet sekä pienet tunnelmalliset tavernat. Kaupunginosan asutus koostuu vielä suurilta osin paikallisista, mikä tekee alueesta entistä viehättävämmän. Plakan alueella on hieman korkeuseroja, joten liikuntarajoitteiselle se ei ole välttämättä paras paikka etsiä majoitusta.

Löydä hotelli Ateenassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Nähtävyydet ja tekemistä - Ateena

Ateena on helppokulkuinen kaupunki, jossa nähtävyydet sijaitsevat keskellä kaupunkia kävelyetäisyydellä toisistaan. Hyväkuntoinen ihminen kiertää apostolinkyydillä kohteet päivässä tai kahdessa. Nähtävyydet eivät rajoitu vain antiikin temppeleihin, vaan esimerkiksi Piraeuksen satamassa on oma ainutlaatuinen tunnelmansa ja arkkitehtuurinsa.

1. Kävele ristiin rastiin Kansallispuutarhaa

Kaupungin keuhkot löytyvät ydinkeskustasta, aivan parlamenttirakennuksen vierestä, missä näyttäytyy toisenlainen Ateena. Kävely palmu- ja havupuiden täyttämässä Kansallispuutarhassa on raikas vastapaino meluisille ja kiireisille kaduille.

Vihreä tunneli Kansallispuutarhassa - Ateena

Vihreä tunneli Kansallispuutarhassa. Kuva: Lucian Milasan - stock.adobe.com

Vierailun puutarhaan voi aloittaa parlamenttirakennuksen vierestä, jossa Evzonet, presidentin kunniavahdit, vaihtavat paikkaa juhlallisesti marssien joka tasatunti 24 tunnin ajan vuorokaudessa. Joka sunnuntai kello 11.00 vahdit vaihtavat paikkaa seremoniallisissa univormuissa.

Vahdinvaihto - Ateena

Evzonet suorittamassa seremoniallista vahdinvaihtoa. Kuva: Ville Ryynänen.

Jatka matkaa parlamenttirakennuksen takaa Irodou Attikou -katua pitkin ja kävele Presidentinpalatsin ohi sisälle puutarhaan. Keskellä puutarhaa on pieni kotieläinpuisto, joka kiinnostaa varmasti perheen pienimpiä. Kun jatkat puutarhan kaakkoiskulmaan, päädyt Panathenaic Stadionille. Samalla paikalla Ateena järjesti jo antiikin aikaisia olympialaisia. Vanhan stadionin rippeet on kaivettu ylös maasta ja paikalle on rekonstruoitu uusi stadion, jolla pidettiin ensimmäiset modernit olympialaiset vuonna 1896.
Puutarhan eteläpuolella on Hadrianuksen kaari ja Zeuksen temppeli. Molemmat muistomerkit ovat vaikuttavia näkymiä. Zeuksen temppelin näet melko hyvin jo Hadrianuksen kaaren luota, mutta maksamalla pääset aidatun alueen sisään. Lipunmyyntipiste sijaitsee edempänä Leof. Vasilissis Olgas -kadulla.

Ateena - Zeuksen-temppeli

Zeuksen temppeli. Kuva: Ville Ryynänen.

2. Akropolis

Akropolis-kukkula, josta Ateena on erityisen tunnettu, symboloi eurooppalaisen kulttuurin alkua. Kukkulalla sijaitsee useampi temppeli, mutta niistä tunnetuin ja suurin on Parthenon, joka näkyy illoin komeasti valaistuna Ateenan kaupunkimaisemassa.

Akropoliksella tehdään jatkuvasti restaurointia, sillä kukkula on kärsinyt vuosisatojen varrella hyökkäyksistä sekä maanjäristyksistä. Vaikka nosturit häiritsevät tunnelmaa, niin näköalat Akropolikselta ovat mahtavat. Kesällä on myös syytä varautua siihen, että kukkula on täpötäynnä ihmisiä, mutta silti vierailu Akropoliksella on enemmän kuin suositeltavaa, jos siellä ei ole aikaisemmin käynyt.
Kotisivu: Akropolis

3. Piraeus-satama

Euroopan suurin matkustajasatama Piraeus avaa toisenlaisen maailman Ateena-vierailulle. Keskustassa kävellessä usein unohtaa, että kaupunki sijaitsee meren äärellä, mutta 15 minuutin metromatka keskustasta Piraeuksen satamaan muuttaa käsityksen. Satamakatu pursuaa lukuisista kahviloista ja ravintoloista, joissa on mukava katsella, kun matkustajalautat lähtevät ja saapuvat Kreikan saarilta.

Piraeus - Ateena

Piraeuksen vilkas satama syöttää lauttoja Kreikan saarille. Kuva: aerial-drone - stock.adobe.com

4. Lycabettus-kukkula

Korkea kalkkikivikukkula Lycabettus sijaitsee aivan keskustan alueella, ja sieltä onkin upeat näkymät kaupungin yli. Kukkulalla ollessa voit nähdä kaupungin jalkojesi juuressa.

277 metrin vaellus huipulle on tietysti iso urakka, mutta näkymä palkitsee vaivan. Kukkulalta katsellessa kaupunki avautuu edessäsi; etualalla Akropolis-kukkulasta erottuvat Parthenonin pilarit ja taka-alalla näkyvät öljytankkerit sekä risteilyalukset matkalla Piraeuksen satamaan.

Kukkula on erinomainen ja suosittu paikka ihailla auringonlaskua. Lycabettukselle pääsee myös taksilla, jos haluat välttää patikoinnin.

Ateena - Lycabettus

Auringonlasku Lycabettus-kukkulalta. Kuva: Ville Ryynänen.

5. Kävele Plakan halki

Akropoliksen juurella sijaitseva Plaka on yksi rikkaimmista kaupunginosista ja nykyisin suosittu turistien keskuudessa. Mukulakivikadut ovat täynnä pieniä korukauppoja, matkamuistomyymälöitä sekä ravintoloita. Plakan alueella on muutamia tärkeitä nähtävyyksiä, kuten muinainen roomalainen markkina - Roman Agora (engl.). Kaupunki on kesäisin erittäin ruuhkainen, eivätkä suositut Plakan kadut ole tähän poikkeus, mutta matalasesonkina Plakassa vallitsee jopa kylämainen tunnelma.

6. Maista kreikkalaista ruokaa

Kreikkalainen keittiö on tunnettu ympäri maailmaa ja kaupunki pursuaa näitä herkkuja tarjoavia paikallistavernoja. Tsatsiki, moussaka, souvlaki-lihavartaat naudasta, possusta tai kanasta, täytetyt paprikat, listaa voisi jatkaa loputtomiin. Kannattaa ottaa selvää jo ennen matkaa eri perinneruoista, jotta paikan päällä muistat maistaa mahdollisimman montaa sorttia.

Souvlaki

Ateena on pullollaan perinneruoka Souvlakia tarjoilevia tavernoita. Kuva: Ville Ryynänen.

7. Eugenides-keskus - planetaario ja tiedekeskus

Jos kreikkalaiset ovat kehittäneet pohjan länsimaiselle tieteelle, niin miksipä ei vierailla tiedekeskuksessa Ateenassa. Noin viiden kilometrin päässä Syntagma-aukiolta sijaitseva keskus voidaan jakaa kahteen osaan - planetaarioon ja tiedekeskukseen.

Tiedekeskuksessa tutustutaan tieteen eri osa-alueisiin, kuten matematiikkaan, kemiaan ja fysiikkaan eri interaktiivisten vempainten ja kokeiden avulla. Euroopan kehittyneimpiin kuuluvassa planetaariossa vaikuttavin elämys on 278-paikkainen auditorio, jossa projektoidaan astronomisia näytöksiä jatkuvalla syötöllä.

Aukioloajat ja hinnat

8. Allou-huvipuisto

Ateenan oma huvipuisto Allou tarjoaa hurvittelua koko perheelle. Reilun kuuden kilometrin päässä ydinkeskustasta sijaitsevasta Allousta löytyy perinteistä vuoristorataa, vapaapudotusta, tukkijokea ja paljon muuta.

Allou-huvipuiston kotisivut

9. Attica-eläintarha

Attica-eläintarha, Ateena

Delfiinishow Attican eläintarhassa. Kuva: Antonios - stock.adobe.com

Lentokentän lähellä sijaitseva Attica-eläintarha on auki vuoden jokaisena päivänä. Eläintarhan 350 eläinlajin asukkaista löytyy mielenkiintoista seurattavaa jokaiselle aina delfiineistä krokotiileihin.

Attica-eläintarhan kotisivut

Ateena - rannat

Rannat kaupunkialueella

Ateena rantalomakohteena saattaa olla vieras ajatus, mutta käsitys muuttuu äkkiä, kun katselee kuvia Ateenan Rivieran kirkkaista vesistä. Jopa kaupungin alueelta löytyy rantoja, jonne pääsee kätevästi raitiovaunulla. Voit siis hyvin tehdä Ateenan reissustasi rantaloman, vaikka asuisit ydinkeskustassa.

Pulahtaminen viilentävään rantaveteen kesäkuukausina on erittäin suositeltavaa vastapainoa helteiselle keskustalle. Ja mikäs pulahtaessa, sillä Ateenan rannat ovat yleisesti hyvässä kunnossa, ja EU:n ympäristökeskus on antanut rantavesien laadulle erinomaisen arvosanan.

Ateenan Rivieralta löytyy rantoja joka lähtöön laajoista rantakaistaleista suojaisiin poukamiin. Lähimpänä keskustaa sijaitsevat rannat toimivat hyvin nopealle uintireissulle, mutta jos aikaa on enemmänkin, kannattaa suunnata pidemmälle Glyfadan tai Vouliagmenin rannoille.

Rannat Ateenan Rivieralla ovat ilmaisia julkisia tai yksityisiä pääsymaksullisia. Yksityisiltä rannoilta löytyy parempi valikoima palveluja, kuten pukukoppeja, vesiurheilumahdollisuuksia, uimavalvontaa ja ravintopalveluja. Sisäänpääsy maksu on yleensä noin 4-6 euron luokkaa ja lapsille on usein alennus.

Edem (Palaio Faliro)

Ranta lähimpänä Ateenan keskustaa sijaitsee Palaio Falirossa. Kuva: milangonda - stock.adobe.com

Palaio Faliron kaupunginosassa, vain 7.5 kilometrin päässä Syntagman aukiolta sijaitseva Edem on Ateenan keskustaa lähin ranta. Laaja rantakaistale on suosittu sen keskustan läheisyyden ja helppokulkuisuuden takia. Raitiovaunulinjat T4 ja T5 kulkevat rannalle asti suoraan Syntagma-aukiolta.

Votsalakian ranta (Piraeus)

Piraeuksen satamakaupungissa sijaitseva Votsalakian ranta on suosittu etenkin paikallisten keskuudessa, sillä se sijaitsee vain 10 kilometrin päässä Ateenan keskustasta. Rannalle pääsee joko vaihtamalla Piraeuksen metrolta paikallisbussiin tai ottamalla taksin. Rantaviiva on äkkisyvä, minkä takia Votsalakia ei ole paras vaihtoehto perheille.

Rannat kaupungin ulkopuolella

Vouliagmeni

Noin 20 kilometrin päästä ydinkeskustasta sijaitseva Vouliagmeni tarjoaa upeat puitteet rantapäivälle. Vouliagmeni on tunnetuimpia rantoja, joita kaupungin lähiseudut kätkevät sisälleen. Alueella sijaitsee useampi erinomainen ranta, kuten Akti Vouliagmeni Beach, jonka laaja suojaisa lahti soveltuu hyvin perheille. Alueelta löytyy myös runsaasti aktiviteetteja lapsille.

Vouliagmenissa sijaitsee Ateenan Rivieran ekslusiivisin rantaklubi Astir Beach, jossa voi hyvin törmätä kansainvälisiin julkkiksiin. Rannan 18 euron sisäänpääsymaksu on rannikon kallein, mutta tämä rantaklubi on vertaansa vailla.

Ateena - Astir-ranta, Vouliagmeni

Ateenan Rivieran luksusranta Astir, Voualiagmeni. Kuva: moofushi - stock.adobe.com

Alimos

Alimoksen rannoilta löytyy useampikin yksityinen rantaklubi, joista tunnetuimmat ovat Beach Club Alimos ja Bolivar Beach Bar. Beach Club Alimos on suosittu etenkin perheiden keskuudessa, sillä rantaklubilla on lapsille oma temmellysalue meressä.

Rannat Alimoksessa ovat tip-top-kunnossa ja rantaviiva miellyttävän loivaa, minkä takia rannat soveltuvat hyvin lapsiperheille.

Glyfada

Noin 45 minuutin raitiovaunureissun päässä Ateenan ydinkeskustasta sijaitsee loistokas Glyfadan alue, jonne muotitietoiset ateenalaiset kerääntyvät shoppailemaan, bailaamaan ja viettämään rantapäivää. Glyfadan keskusta Esperidon-puiston ympärillä on designer-liikkeiden mekka. Glyfadan ravintola- ja baaritarjonta on Ateenan parhaimmistoa. Trendikkäät drinkkibaarit ja fuusiokeittiöt burgerpaikoista sushikojuihin sijaitsevat vieri vieressä.

Alueelta löytyy niin julkisia kuin yksityisiä rantoja. 18-reikäisen Glyfada Golf Clubin kohdalta löytyy julkinen ranta, joka ei tosin ole erityisen maininnan arvoinen.

Sen sijaan edempänä rantakadulla tulee vastaan Asteras Glyfada Beach, joka on maksullinen mutta huokea ranta, ja sopii mainiosti perheille. Vedessä saa kahlata satoja metrejä ennen kuin ranta alkaa syvetä. Sisäänpääsy on noin 5 euron luokkaa ja viikonloppuisin noin 7 euroa.

Glyfadan eteläpäästä löytyy Balux Seaside Pool, joka sopii paremmin täysi-ikäisille kuin lapsille. Balux on korkeatasoinen rantaklubikonsepti, jossa voi löhöillä joko uimarannalla tai uima-altaan äärellä säkkituoleissa ja nautiskella drinkkiä lounge-musiikin tahtiin. Sisään Balux Seaside Pooliin pääsee noin kahdeksalla eurolla.

Ostokset Ateenassa

Hintatasoltaan ja valinnanvaraltaan Ateena on erinomainen ostoskaupunki, joten matkalaukkuun kannattaa kotona pakatessa jättää hieman tilaa. Kaupat ovat pääsääntöisesti auki maanantaista lauantaihin, noin 9.00-21.00. Sunnuntaisin kaupat ovat yleisesti kiinni.

Kaupunki on täynnä useita kaupparyppäitä, mutta satunnaisen shoppailijan on hyvä aloittaa Ermou-kadusta, joka on kaupungin tunnetuin ostoskatu. Tämä pitkä kävelykatu alkaa Syntagma-aukion länsipuolelta, jossa on myös paras valikoima kauppoja. Tältä alueelta löytyy tunnettuja kansainvälisiä vaatemerkkejä, mutta myös paljon muuta, kuten Swarovskia, Swatchia... lista on loputon.

Syntagma-aukiolta vain pari sataa metriä luoteeseen kävellessä, Omonoia- ja Stadiou-katujen välistä, löytyy Kreikan suurin ostoskeskus Attica City Link.

Matkamuistoja varten kannattaa suunnistaa joko Plakan kaduille tai Monastirakin "kirpputorille". Kirpputori heittomerkeissä siksi, että tavarat eivät suurimmalta osin ole käytettyjä, mutta valinnan laajuus sen sijaan vastaa kirpputoria. Tarjolla on kaikkea maan ja taivaan väliltä. Kirpputorilla kannattaa vierailla jo kuriositeetin vuoksi.

Ateena - Plaka

Plakan ostoskatuja. Kuva: Ville Ryynänen.

Mitä tuliaisiksi?

Ikuinen ongelma - Mitä tuoda tuliaisiksi Ateenasta?

  • Oliiviöljytuotteet - oliiviöljystä tuotettuja hygienia- ja kauneustuotteita on käytetty Kreikassa jo antiikin ajoista lähtien. Niitä myydään ympäri kaupunkia.
  • Komboloi - kreikkalainen stressilelu eli nauha, jonka helmiä siirrellään edestakaisin stressin lieventämiseksi. Käytetään usein koristeina tai amulettina.
  • Kreikkalainen kahvi - erityisen vahvan kreikkalaisen kahvin tuoksu ja maku ovat omintakeisia.

Hintataso

Ateena on yksi halvimpia Euroopan pääkaupunkeja vuonna 2008 alkaneen talouskurimuksen vuoksi. Matkailijan kannalta oleelliset asiat kuten majoitus, ruoka ja juoma ravintolassa ovat suomalaisille myös huokean hintaisia. Majoituksen hinnat laskevat keskikesällä hieman alaspäin kuumimman sesongin aikaan, jolloin kreikkalaiset pakenevat saarille kaupungin kuumuutta.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Ateenassa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

Pihvi ravintolassa

33 cl olut

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

10-13 €

27-39 €

2.4 €

95 €

90 €

Turvallisuus

Ateena on metropoli, ja kuten metropoleissa yleensä, myös Ateenassa esiintyy valitettavasti rikollisuutta. Kaiken kaikkiaan kaupunki on turvallinen matkustuskohde, mutta turvallisuus kannattaa ottaa huomioon.

Turisteja haittaavat rikolliset ovat lähinnä taskuvarkaita, joita varten kannattaa tehdä maalaisjärjellä ajateltuja varotoimenpiteitä. Taskuvarkaiden suosimia paikkoja ovat ahtaat väkijoukot, joten metrossa ja busseissa on syytä olla erityisen tarkkana. Murtautumiset hotellihuoneeseen ovat kuitenkin harvinaisia, joten passia tai ylimääräistä rahaa kannattaa pitää mieluummin hotellissa kuin mukana kaupungilla.

  • Pidä reppu tai laukku aina suljettuna ja kanna sitä etupuolella
  • Pidä lompakko aina etutaskussa tai lukitussa laukussa, äläkä kanna mukana isoja rahamääriä
  • Vältä passin pitämistä mukana kaupungilla. Silloin kun passi on mukana, niin kiinnitä ympäristöön ylimääräistä huomiota

Pimeän tullessa kannattaa välttää syrjäisiä ja kapeita katuja. Toisin sanoen pimeällä on hyvä liikkua vilkkaassa ja valaistussa keskustassa. Erityishuomiota kannattaa kiinnittää Omonia-aukion lähettyvillä olevilla alueilla.

Miten päästä lentokentältä keskustaan

Ateenan kansainvälinen lentokenttä Eleftherios Venizelos sijaitsee 30 kilometrin päästä keskustasta. Keskustaan pääsee joko taksilla, metrolla tai bussilla. Metro- ja bussivaihtoehdot ovat myös varsin selkeitä ja helppokäyttöisiä.

Metro:

Linja numero 3, suunta Agia Marina, on nopein vaihtoehto keskustaan. Matkan kesto on noin 40 minuuttia ja maksaa 10€ per aikuinen. Lentokentän tuloaulasta on selkeät ohjeet metroasemalle. Lentokentän ja metroaseman välissä on ylikulkusilta. Lippuja voi ostaa joko automaatista metroasemalla tai lipunmyyntiluukuilla, jossa onnistuu myös kortilla maksu. Metro kulkee 30 minuutin välein 7 päivää viikossa 6.30 - 23:30.
Aikataulut: OASA.gr

Bussi:

Bussi X95 kulkee lentokentän ja Syntagma-aukion väliä. Matkan kesto on noin 45 minuutista tuntiin ja maksaa 6€ per aikuinen. Bussi kulkee 7 päivää viikossa 24 tuntia vuorokaudessa. Bussi lentokentältä lähtee aivan tuloaulan vierestä, Novotel hotellia vastapäätä. Keskustasta bussi lähtee Syntagma-aukion eteläpuolelta, Othonos-kadulta. Bussin vieressä keskustassa on lipunmyyntikoju, josta voi ostaa lippuja käteisellä ja kortilla.
Aikataulut: OASA.gr

Lentokenttäbussi X95

Lentokenttäbussi X95 Syntagma-aukiolla. Kuva: Ville Ryynänen.

Sää Ateenassa

Talvi: Ateena on sateisin talvikuukausina joulukuusta helmikuuhun, ja päivän ylin lämpötilä vaihtelee 5-15 asteen välillä.

Kevät: Sateet lakkaavat maaliskuun ja toukokuun välillä, jolloin aurinko paistaa usein. Päivän ylin keskilämpötila maaliskuussa on vielä noin 10-15 asteen tienoilla, mutta toukokuussa lämpötilat nousevat jo yli 20 asteen.

Kesä: Auringonpaiste on taattua kesäkuukausina kesäkuusta elokuuhun, jolloin kaupunki saattaa olla oikea pätsi. Päivän ylin lämpötila kipuaa 30 asteeseen ja yli. Näinä kuukausina paikalliset pakenevat Kreikan lukuisille saarille.

Syksy: Syyskuu on vielä lämmin kuukausi. Päivän ylin lämpötila pysyttelee vielä yli 20 asteen. Lokakuun puolivälin paikkeilla ilma viilenee ja päivän ylin lämpötila laskee 20 asteeseen. Marraskuussa päivän ylin lämpötila on jälleen noin 15 asteen kieppeillä.

---
Teksti: Ville Ryynänen. Kuvat: Ville Ryynänen, GNTO & Adobe Stock

Muut Kreikan kohteet

guest
0 kommenttia Ateenasta
Inline Feedbacks
View all comments