Siirry suoraan sisältöön

Ateena

Ateena on ainutlaatuinen pääkaupunki, jota ei voi rinnastaa muihin Euroopan kaupunkeihin. Törmääminen yli 2000 vuotta vanhoihin antiikkisiin raunioihin keskellä kaupungin keskustaa on arkipäivää paikallisille.

Ateena tarjoaa myös puitteet rantalomalle – kaupungin edustalta alkava Ateenan Riviera tarjoaa toinen toistaan kauniimpia rantoja.

Erekhtheion, Akropolis, Ateena
Erekhtheion-temppeli Akropolis-kukkulalla

Ateena – missä asua?

Ateena on kaupunkialueen väkiluvultaan noin Helsingin kokoinen; alueella asuu 660 000 asukasta. Ydinkeskustasta esimerkiksi Piraeuksen satama-alueelle on matkaa reilut kahdeksan kilometriä. Suurin osa Ateenan nähtävyyksistä sijoittuu kuitenkin ydinkeskustaan, minkä takia on kätevintä asua keskustassa tai sen lähellä.

Keskeisimmät alueet ja parhaat hotellivaihtoehdot sijoittuvat pääasiassa kaupunginosiin Monastiraki, Plaka ja Psirri. Mikäli haluat välttää keskustan vilinää, niin harkitse kaupunginosia, kuten Kolonaki tai Pagrati. Katso esittelyt keskeisimmistä kaupunginosista täältä.

Löydä hotelli Ateenassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Ateena – Nähtävyydet eivät rajoitu vain temppeleihin

Ateena on helppokulkuinen kaupunki, sillä nähtävyydet sijaitsevat keskellä kaupunkia ja kävelyetäisyydellä toisistaan. Hyväkuntoinen ihminen kiertää tunnetuimmat Ateenan nähtävyydet apostolinkyydillä päivässä tai kahdessa. Nähtävyydet eivät rajoitu vain antiikin temppeleihin, vaan esimerkiksi Piraeuksen satamassa on oma ainutlaatuinen tunnelmansa ja arkkitehtuurinsa. Lue lisää nähtävyyksistä täältä.

Parthenon - Ateena nähtävyyset
Parthenon-temppeli Akropolis-kukkulan laella

Ateenan rannat sijaitsevat vain raitiovaunumatkan päässä keskustasta

Ateena ei ole rantalomakohteen maineessa, mutta käsitys muuttuu äkkiä, kun näkee Ateenan Rivieran kirkkaat vedet. Lähimmille rannoille pääsee kätevästi raitiovaunulla - voit siis hyvin tehdä Ateenan reissustasi rantaloman, vaikka asuisit ydinkeskustassa.

Pulahtaminen viilentävään rantaveteen kesäkuukausina on erittäin suositeltavaa vastapainoa helteiselle keskustalle. Ja mikäs pulahtaessa, sillä Ateenan rannat ovat yleisesti hyvässä kunnossa, ja EU:n ympäristökeskus on antanut rantavesien laadulle erinomaisen arvosanan.

Ateena tarjoaa rantoja joka lähtöön laajoista rantakaistaleista suojaisiin poukamiin. Lähimpänä keskustaa sijaitsevat rannat toimivat hyvin nopealle uintireissulle, mutta jos aikaa on enemmänkin, kannattaa suunnata pidemmälle Varkizan tai Vouliagmenin rannoille. Lue esittelyt Ateenan rannoista täältä.

Edem-ranta - Ateena
Edem-ranta Paleo Falirossa

Ateena tarjoaa hyvät shoppailmahdollisuudet

Ateena on hintatasoon ja valinnanvaraan nähden erinomainen ostoskaupunki, joten matkalaukkuun kannattaa jättää hieman tilaa. Kaupat ovat pääsääntöisesti auki maanantaista lauantaihin, noin 9.00-21.00. Sunnuntaisin kaupat ovat yleisesti kiinni.

Kaupunki on täynnä useita kaupparyppäitä, mutta satunnaisen shoppailijan on hyvä aloittaa Ermou-kadusta, joka on kaupungin tunnetuin ostoskatu. Tämä pitkä kävelykatu alkaa Syntagma-aukion länsipuolelta, jossa on myös paras valikoima kauppoja. Tältä alueelta löytyy tunnettuja kansainvälisiä vaatemerkkejä, mutta myös paljon muuta, kuten Swarovskia, Swatchia... lista on loputon.

Syntagma-aukiolta vain pari sataa metriä luoteeseen kävellessä, Omonoia- ja Stadiou-katujen välistä, löytyy Kreikan suurin ostoskeskus Attica City Link.

Matkamuistoja varten kannattaa suunnistaa joko Plakan kaduille tai Monastirakin "kirpputorille". Kirpputori on heittomerkeissä siksi, että tavarat eivät suurimmalta osin ole käytettyjä, mutta valinnan laajuus sen sijaan vastaa kirpputoria. Tarjolla on kaikkea maan ja taivaan väliltä. Kirpputorilla kannattaa vierailla jo kuriositeetin vuoksi.

Plakan ostoskatuja
Plakan ostoskatuja

Mitä tuliaisiksi Ateenasta?

  • Oliiviöljytuotteet – oliiviöljystä tuotettuja hygienia- ja kauneustuotteita on käytetty Kreikassa jo antiikin ajoista lähtien. Niitä myydään ympäri kaupunkia.
  • Komboloi – on helminanauha, jonka helmiä siirrellään edestakaisin stressin lieventämiseksi. Käytetään usein koristeina tai amulettina.
  • Kreikkalainen kahvi – erityisen vahvan kreikkalaisen kahvin tuoksu ja maku ovat omintakeisia.

Ateenan hintataso 2024 on yhä Euroopan halvimmassa päässä

Ateena on  yksi halvimpia Euroopan pääkaupunkeja vuonna 2008 alkaneen talouskurimuksen vuoksi. Matkailijan kannalta oleelliset asiat kuten majoitus, ruoka ja juoma ravintolassa ovat suomalaisille myös huokean hintaisia.

Majoituksen hinnat laskevat keskikesällä hieman alaspäin kuumimman sesongin aikaan, jolloin kreikkalaiset pakenevat saarille kaupungin kuumuutta.

Ateenan julkisen liikenteen hinnat ovat kohtuulliset. Esimerkiksi yhden metrolipun hinta on 1,20 euroa, ja päivälippu, jolla voi matkustaa rajattomasti metrolla, raitiovaunuilla ja busseilla, maksaa noin 4,10 euroa. Taksit Ateenassa ovat edullisempia kuin Suomessa. Perusmaksu on noin 1,30 euroa ja kilometrihinta 0,74 euroa päiväsaikaan, yöaikaan, 24:00 to 05:00, 1.29 euroa. Kuitenkin yöllä ja viikonloppuisin hinnat voivat olla hieman korkeammat.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Ateenassa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

3* hotelli (huhtikuu)

3* hotelli (heinäkuu)

Hinta

10-13 €

2.4 €

96 €

125 €

Ateena – Turvallisuus

Ateena on kaiken kaikkiaan turvallinen matkustuskohde, mutta metropolien tapaan siellä esiintyy valitettavasti rikollisuutta.

Turisteja haittaavat rikolliset ovat lähinnä taskuvarkaita, joita varten kannattaa tehdä maalaisjärjellä ajateltuja varotoimenpiteitä. Taskuvarkaiden suosimia paikkoja ovat ahtaat väkijoukot, joten metrossa ja busseissa on syytä olla erityisen tarkkana. Murtautumiset hotellihuoneeseen ovat harvinaisia, joten passia tai ylimääräistä rahaa kannattaa pitää mieluummin hotellissa kuin mukana kaupungilla.

  • Pidä reppu tai laukku aina suljettuna ja kanna sitä etupuolella
  • Pidä lompakko aina etutaskussa tai lukitussa laukussa, äläkä kanna mukana isoja rahamääriä
  • Vältä passin pitämistä mukana kaupungilla. Silloin kun passi on mukana, niin kiinnitä ympäristöön ylimääräistä huomiota

Pimeän tullessa kannattaa välttää syrjäisiä ja kapeita katuja. Toisin sanoen pimeällä on hyvä liikkua vilkkaassa ja valaistussa keskustassa. Erityishuomiota kannattaa kiinnittää Omonia-aukion lähettyvillä olevilla alueilla.

Lennot Ateenaan ja kuinka mennä lentokentältä keskustaan

Lentoaika Helsingistä Ateenaan on noin 3,5 tuntia ja kesällä 2022 Aegean lentää suoria lentoja Helsingin ja Ateenan välillä. Katso Ateenan lennot esimerkiksi osoitteesta ebookers.fi.

Ateenan kansainvälinen lentokenttä Eleftherios Venizelos sijaitsee 30 kilometrin päästä keskustasta. Keskustaan pääsee joko taksilla, metrolla tai bussilla. Metro- ja bussivaihtoehdot ovat myös varsin selkeitä ja helppokäyttöisiä.

Taksi: Taksi Ateenan lentokentältä keskustaan, Syntagma-aukiolle kestää 30 minuutista hieman reiluun tuntiin, riippuen ruuhkista. Päiväsaikaan matka maksaa noin 40 euroa ja yöaikaan, 24:00 to 05:00, noin 60 euroa.

Metro:

Linja numero 3, suunta Agia Marina, on nopein vaihtoehto keskustaan. Matkan kesto on noin 40 minuuttia ja maksaa 10€ per aikuinen. Lentokentän tuloaulasta on selkeät ohjeet metroasemalle. Lentokentän ja metroaseman välissä on ylikulkusilta. Lippuja voi ostaa metroasemalla joko automaatista tai lipunmyyntiluukuilta. Metro kulkee 30 minuutin välein 7 päivää viikossa 6.30 - 23:30.
Aikataulut: OASA.gr

Bussi:

Bussi X95 kulkee lentokentän ja Syntagma-aukion väliä. Matkan kesto on noin  tunti 15 minuuttia ja maksaa 6€ per aikuinen. Bussi kulkee 7 päivää viikossa 24 tuntia vuorokaudessa. Bussi lentokentältä lähtee aivan tuloaulan vierestä, Novotel hotellia vastapäätä. Keskustasta bussi lähtee Syntagma-aukion eteläpuolelta, Othonos-kadulta. Bussin vieressä keskustassa on lipunmyyntikoju, josta voi ostaa lippuja käteisellä tai kortilla.
Aikataulut: OASA.gr

Lentokenttäbussi X95
Lentokenttäbussi X95 Syntagma-aukiolla. Kuva: Ville Ryynänen.

Ateena – Sää ja milloin matkustaa

Otollisin ajankohta Ateenan vierailulle on toukokuun alusta kesäkuun alkuun tai syyskuun alusta lokakuun alkuun, jolloin lämpötilat ovat huomattavasti miellyttävämpiä kuin keskikesällä. Näinä huippusesonkien ajanjaksoina Keski- ja Etelä-Euroopan kesälomat eivät ole vielä alkaneet, joten Ateenan kadut ovat rauhallisempia, eikä nähtävyyksiin tarvitse jonottaa yhtä kauan kuin heinä- ja elokuun korkeasesonkina. Alkukesän miinuksena on veden lämpötila, joka on toukokuun loppun asti vielä melko vilakka, mutta syyskuussa veden lämpö on vielä jopa kesäkuuta korkeampi.

Talvi: Ateenan sää on talvikuukausina joulukuusta helmikuuhun leuto ja sateinen. Tällöin päivän ylin lämpötilä vaihtelee 5-15 asteen välillä.

Kevät: Sateet lakkaavat maaliskuun ja toukokuun välillä, jolloin aurinko paistaa usein. Päivän ylin lämpötila maaliskuussa on keskimäärin vielä noin 10-15 asteen tienoilla, mutta toukokuussa lämpötilat nousevat jo yli 20 asteen.

Kesä: Auringonpaiste on taattua kesäkuukausina kesäkuusta elokuuhun, jolloin kaupunki saattaa olla oikea pätsi. Päivän ylin lämpötila kipuaa 30 asteeseen ja yli. Näinä kuukausina paikalliset pakenevat Kreikan lukuisille saarille.

Syksy: Syyskuu on vielä lämmin kuukausi ja sää sopii uimiseen. Päivän ylin lämpötila pysyttelee vielä yli 20 asteen. Lokakuun puolivälin paikkeilla ilma viilenee ja päivän ylin lämpötila laskee 20 asteeseen. Marraskuussa päivän ylin lämpötila on jälleen noin 15 asteen kieppeillä.

---
Teksti & kuvat: Ville Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
2 kommenttia Ateenasta
Inline Feedbacks
View all comments
Pekka
Pekka
2 years ago

Ateena on tuttu kohde jo monelta vuosikymmeneltä. Paljon LÄMPIMIÄ.muistoja! Enää emme kiipeä Akropolikselle, vaan kesäkuussa suuntaamme Varkizaan Ateenan viereen.