Siirry suoraan sisältöön

Nähtävyydet ja tekemistä

Ateena tunnetaan sen antikkisista nähtävyyksistä, joiden mahtipontisuus itsessään saa jo katsojan hätkähtymään, mutta niiden sekoittuessa 2000-luvun kaupunkimaisemaan... se epätodellisuuden tunne täytyy kokea itse!

Antiikin aikaiset Ateenan nähtävyydet sijoittuvat kaupungin ydinkeskustaan, mutta eläväinen metropoli tarjoaa alituisesti nähtävää ja koettavaa ympäri kaupunkia.

Akropolis - Ateenan nähtävyydet

Antiikkiset Ateenan nähtävyydet tutuiksi kävellen

Tärkeimmät antiikinaikaiset Ateenan nähtävyydet kiertää päivässä, mutta Akropolis-kukkulan vierailu kannattaa jättää toiselle päivälle, jollet omaa urheilijan kuntoa.

Jos aikeena on tutkailla nähtävyyksiä lähempää, niin silloin 30€ sijoittaminen yhdistelmälippuun kannattaa ehdottomasti. Lipun voi ostaa netistä: linkki viralliseen lippukauppaan. Yhdistelmälippu löytyy linkin takaa valitsemalla Attica -> Acropolis and slopes -kohdan. Yhdistelmälippu on voimassa 5 päivää ja sillä pääsee mm. Akropolis-kukkulalle, Muinaiseen agoraan, Roomalaiseen Agora, Hadrianuksen kirjastoon ja Kerameikoksen kaivauksille.

Toisin sanoen lippu kattaa muut tärkeimmät Ateenan nähtävyydet paitsi Panateenalaisen stadionin.  Lippuja toki myydään nähtävyyksien sisäänkäynneillä ja yhdistelmälipun voi ostaa Akropoliksen sisäänkäynnillä lippuautomaatistakin. Lippu Akropolis-kukkulalle maksaa kesäkaudella 20€ (1.4-31.10) ja talvikaudella 10€ (1.11-30.3). Yksittäisliput muihin antiikkisiin nähtävyyksiin maksavat n. 8-10€.

Aloita kävelyretki Syntagma-aukiolta, jossa parlamenttirakennuksen edessä sijaitsevalla Tuntemattoman sotilaan haudalla Evzonet, presidentin kunniavahdit, vaihtavat paikkaa juhlallisesti marssien joka tasatunti ympäri vuorokauden. Joka sunnuntai kello 11.00 vahdit vaihtavat paikkaa seremoniallisissa univormuissa.

Vahdinvaihto Parlamenttitalolla - Ateenan nähtävyydet
Evzonet suorittamassa seremoniallista vahdinvaihtoa

Jatka matkaa parlamenttirakennuksen vieressä sijaitsevaan Kansallispuutarhaan, missä näyttäytyy toisenlainen Ateena. Kävely palmu- ja havupuiden täyttämässä Kansallispuutarhassa on raikas vastapaino meluisille ja kiireisille kaduille. Keskellä puutarhaa on pieni kotieläinpuisto, joka kiinnostaa varmasti perheen pienimpiä.

Kansallispuutarha - Ateenan nähtävyydet
Pääsisäänkäynti Kansallispuutarhaan Leoforos Vasilis Amalias -kadulla

Kun jatkat puutarhan kaakkoiskulmaan, päädyt Panateenalaiselle stadionille (kaikkien ateenalaisten stadion), jolla järjestettiin jo antiikin aikana olympialaisia. Vanhan stadionin rippeet on kaivettu ylös maasta ja paikalle on rekonstruoitu uusi stadion, jolla pidettiin ensimmäiset modernit olympialaiset vuonna 1896. Stadionille peritään sisäänpääsymaksu, jonka hintaan kuuluu stadionin historiasta kertova audiokierros. Stadionin ulkopuolelta saa kuitenkin hyvän kuvan kauniista marmoristadionista jos et halua maksaa sisään. Stadion tunnetaankin myös nimellä Kallimármaro eli kaunismarmorinen.

Panateenalainen stadion - Ateenan nähtävyydet
Rekonstruoitu antiikinaikainen olympiastadion Kallimarmaro

Jatka matkaa stadionilta Leoforos Vasilisis Amalias kadulle, jonka varrella tulee vastaan lisää antiikkisia nähtävyyksiä – ensin massiivinen Olympoksen Zeuksen temppeli ja myöhemmin Hadrianuksen kaari.

Kreikan suurimman temppelin, Olympoksen Zeuksen temppelin rakennus aloitettiin jo n. 500 eKr., mutta lopullisesti se valmistui Rooman keisari Hadrianuksen aikana osaksi Hadrianuspolista. Temppelin jäljellä olevat pilarit näet melko hyvin jo Hadrianuksen kaaren luota. Lipunmyyntipiste sijaitsee Leoforos Vasilissis Olgas -kadulla ja se tulee vastaan, kun kävelet Panateenalaiselta stadionilta. Hadrianuksen kaari rakennettiin samoihin aikoihin n. 100-luvulla Keisari Hadrianuksen kunniaksi.

Olympoksen Zeuksen temppeli - Ateenan nähtävyydet
Olympoksen Zeuksen temppeli kuuluu vaikuttavimpiin antiikin nähtävyyksiin

Hadrianuksen kaarelta jatka läpi Plakan kaupunginosan kohti Monastirakin aukiota, jolloin vastaan tulevat Roomalainen agora eli roomalaisaikainen kauppapaikka, joka rakennettiin korvaamaan vanha ateenalainen kauppapaikka. Vuoden 10 eaa. kieppeillä valmistuneen Roomalasen agoran tunnistaa aukion länsipuolella sijaitsevasta Athene Arghegetiin portista. Edempänä Monastirakin metroaseman vieressä sijaitsee Hadrianuksen kirjasto, paremminkin sen jäänteet, jonka lahjoitti Ateenalle Rooman keisari Hadrianus.

Jatka matkaa pitkin Adrianou-katua kohti Thission metroasemaa, kunnes vastaan tulee Muinainen agora (Ancient Agora), joka on vanha ateenalainen kauppapaikka. Sen alueella on monia mielenkiintoisia kohteita, kuten tulen ja taonnan jumala Hefaistokselle omistettu temppeli sekä kuningas Attalos II:lle omistettu Attaloksen stoa, eli pylväshalli, jonka sisällä toimii Muinaisen agoran museo.

Löydä hotelli Ateenassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Akropolis — kulttuurin symboli

Ateena on tunnettu Akropolis-kukkulasta, joka symboloi eurooppalaisen kulttuurin alkua. Kesäaikana Akropolis on täpötäynnä, joten vierailu kannattaa sijoittaa avaamisaikaan tai iltapäivään, jolloin suurimmat turistimassat ovat hälvenneet. Nämä ajat ovat lämpötilojenkin suhteen suotuisampia kuin keskipäivän kuumin aika.

Parthenon - Ateenan nähtävyyset
Parthenon-temppeli Akropolis-kukkulan laella

Akropoliksen tunnetuimmat nähtävyydet sijaitsevat kukkulan huipulla: Parhenon- ja Erechtheion-temppelit sekä roomalaisajalla rakennettu amfiteatteri Herodes Atticuksen Odeion, jolla järjestetään nykypäivänäkin ikimuistoisia konsertteja.

Lisää Akropolis-kukkulalta löytyneitä reliikkejä voi tutkia Akropolis-museossa, joka sijaitsee Acropolis-metroaseman vieressä. Museoon peritään erillinen pääsylippu, jota ei voi yhdistää kukkulavierailuun.
Akropolis-kukkulan kotisivutAkropolis-museon kotisivut

Piraeus-satama — meriliikenteen portti Kreikan saarille

Ateena avautuu eri tavalla Euroopan suurimmassa matkustajasatamassa Piraeuksessa. Keskustassa kävellessä usein unohtaa, että kaupunki sijaitsee meren äärellä, mutta 15 minuutin metromatka keskustasta Piraeuksen satamaan muuttaa käsityksen. Satamassa voi katsella matkustajalauttojen alituista kuhinaa niiden peruutellessa satama-altaassa.

Piraeuksen huvipursisataman ympärystön kahviloissa voi sen sijaan ihastella pienempiä huvipursia.

Piraeuksen-huvipursisatama - Ateena
Piraeuksen-huvipursisatama

Ihaile kukkuloilta auringonlaskua, kun Ateena avautuu jalkojesi juurella

Lykavittos-kukkula

Korkea kalkkikivikukkula Lykavittos, englanniksi Lycabettus, tarjoaa upeat näkymät kaupungin yli, minkä takia se on suosittu paikka ihastella auringonlaskua.

277 metrin vaellus huipulle on tietysti iso urakka, mutta näkymä palkitsee vaivan. Kukkulalta katsellessa Ateena avautuu edessäsi; etualalla Akropolis-kukkulasta erottuvat Parthenonin pilarit ja taka-alalla näkyvät öljytankkerit sekä risteilyalukset matkalla Piraeuksen satamaan. Lykavittokselle pääsee myös taksilla, jos haluat välttää patikoinnin. Vaihtoehtoisesti kukkulalle pääsee myös funikulaarilla, joka sijaitsee Ploutarchou ja Aristippou-katujen risteyksestä.

Lycabettus-kukkula - Ateenan nähtävyydet
Auringonlasku Lykavittos-kukkulalta

Filipappos-kukkula

Aivan Akropoliksen vieressä sijaitseva Filipappos-kukkula täyttyy niin ikään illan tullen auringonlaskun seuraajista. Parhaat näkymät avautuvat kävelemällä metsäpolkuja aivan kukkulan huipulle, jossa sijaitsee Filipappoksen muistomerkki. Kukkulalla sijaitsee myös muita nähtävyyksiä, kuten Sokrateksen vankila, jonne hänet legendan mukaan suljettiin odottamaan oikeudenkäyntiään 399 eKr.

Auringonlasku Filipappos-kukkulalla - Ateenan nähtävyydet
Auringonlasku Filipappos-kukkulalla

Tärkeimmät Ateenan museot

Kansallinen arkeologinen museo

Mittavin kokoelma antiikkisista esineistä  on näytteillä Ateenan Kansallisessa arkeologisessa museossa, joka sijaitsee Exarhian kaupunginosassa. Museossa viettää helposti useamman tunnin tarkkaillessa yli 10 000 esineen kokoelmaa.
Arkeologisen museon kotisivut

Benaki-museo

Museon perustajan Antonis Benakiksen mukaan nimetyssä museossa pääsee tutustumaan kreikkalaiseen kulttuuriin kautta historian. Museon 6000 maalauksen keräämistö on mittava, jonka joukosta löytyy lähinnä eurooppalaisten maalareden tauluja.
Benaki-museon kotisivut

Kävele Plakan halki ja aisti kylätunnelmaa Ateenan sydämessä

Akropoliksen juurella sijaitseva Plaka on yksi keskeisimmistä kaupunginosista. Matalien kerrostalojen ympäröimät kapeat, kukka-asetelmin koristellut kadut huokuvat kylämaista tunnelmaa. Plakan alueella on muutamia tärkeitä nähtävyyksiä, kuten muinainen Roomalainen markkina - Roman Agora (engl.).  Ateena on kesäisin erittäin ruuhkainen, eivätkä suositut Plakan kadut ole tähän poikkeus, mutta matalasesonkina Plakasta voi nauttia rauhassa.

Hauska omituisuus Plakassa on Anafiotikan kaupunginosa, joka on todellakin oma lilliputtimainen kaupunginosansa — sen kapeat kadut ja matalat talot Plakan rinteessä ovat kuin sadusta.

Anafiotika - Ateena
Anafiotikan kapeita kujia

Levähdä kattoterassilla

Ateena on erittäin tiheään rakennettu kaupunki, joten kaikki lisätila on tarpeen. Viihtyisiä kattoterasseja löytyy ympäri kaupunkia ja vieläpä usein upealla näköalalla varustettuna. Monastiraki-aukion kattoterassit ovat erittäin suosittuja, esimerkiksi A for Athens tai Hyper Astro Bar sijaitsevat eturivissä kohti Akropolis-kukkulaa, mutta mukavia terasseja löytyy ympäri kaupunkia. Thissio View -ravintolan kattoterassilta näkymät ovat yhtä mainiot. Kesäaikana suosituimmille kattoterasseille on tunkua, joten pöytävaraus on suositeltavaa tai miltei pakollista, jos et ole paikalla jo tunteja ennen auringonlaskua.

Kattoterassi - Ateena
Ateenan kattoterasseilla näkymät ovat kohdallaan

Pulahda Välimereen Ateenan rannoilla

Lähin ranta Ateenan keskustaa löytyy Paleo Falirosta, jonne pääsee Syntagma-aukiolta raitiovaunulla. Ateenan rannat ovat siistejä ja kirkasvetisiä. Katso esittelyt Ateenan rannoista rantaesittelysivulta.

Edem-ranta - tekemistä Ateenassa
Edem-ranta Paleo Falirossa

Maistele kreikkalaisia ruokia

Kreikkalainen keittiö on tunnettu ympäri maailmaa ja Ateena pursuaa näitä herkkuja tarjoavia paikallistavernoja. Tsatsiki, moussaka, souvlaki-lihavartaat, täytetyt paprikat, viininlehtikääryleet ja monet muut kreikkalaisklassikot kannattaa laittaa listalle.

Souvlaki
Ateena on pullollaan tavernoja, joissa souvlaki tehdään hartaudella

Rentoudu elokuvan parissa Thission ulkoilmaelokuvateatterissa

Thission ulkoilmaelokuvateatteri Filipappos-kukkulan juurella on viihdyttänyt ateenalaisia jo vuodesta 1935. Elokuvateatteri toimii noin toukokuun alusta lokakuun loppuun, ja tarkat aikataulut ja näytettävät elokuvat löytyvät heidän kotisivuiltaan. Näytöksiin ei voi varata lippuja etukäteen, minkä takia paikalle on hyvä saapua puolisen tuntia etukäteen. Elokuva lämpimän pimeässä Ateenan kesäillassa, Akropoliksen loistaessa taustalla, on ainutlaatuinen kokemus!
Kotisivut: Thission ulkoilmaelokuvateatteri

Tekemistä lapsille

Eugenides-tiedekeskus — yksi Euroopan suurimmista planetaarioista

Kreikkalaiset ovat kehittäneet pohjan länsimaiselle tieteelle, joten Ateena on hyvä paikka vierailla tiedekeskuksessa. Noin viiden kilometrin päässä Syntagma-aukiolta sijaitseva keskus voidaan jakaa kahteen osaan – planetaarioon ja tiedekeskukseen.

Tiedekeskuksessa tutustutaan tieteen eri osa-alueisiin, kuten matematiikkaan, kemiaan ja fysiikkaan eri interaktiivisten vempainten ja kokeiden avulla. Euroopan kehittyneimpiin kuuluvassa planetaariossa vaikuttavin elämys on 278-paikkainen auditorio, jossa projektoidaan astronomisia näytöksiä jatkuvalla syötöllä.
Kotisivut

Allou Fun Park -huvipuisto on Ateenan oma Linnanmäki

Ateenan oma huvipuisto Allou tarjoaa hurvittelua koko perheelle. Reilun kuuden kilometrin päässä ydinkeskustasta sijaitsevasta Allousta löytyy perinteisiä vuoristoratoja, vapaapudotus, tukkijoki ja paljon muuta.
Kotisivut

Attica-eläintarha

Lentokentän lähellä sijaitseva Attica-eläintarha on auki vuoden jokaisena päivänä. Eläintarhan 350 eläinlajin asukkaista löytyy mielenkiintoista seurattavaa jokaiselle delfiineistä krokotiileihin.
Kotisivut

---
Teksti & kuvat: Ville Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Ateenan nähtävyyksistä
Inline Feedbacks
View all comments