Siirry suoraan sisältöön

Nimes

Etelä-Ranskan Nimes oli tärkeä kaupunki Rooman valtakunnassa, mikä näkyy kaupungissa yhä tänä päivänä. Yksi parhaiten säilyneistä amfiteattereista, majesteettinen roomalainen temppeli, upea puutarha ja vanha kaupunki täynnä historiallisia monumentteja - jotkut kutsuvat kaupunkia "Ranskan Roomaksi". Kaksituhatvuotisen historiansa ansiosta Nimes vie sinut matkalle Rooman valtakunnan aikakauteen, jossa antiikki peilautuu tähän päivään.

Nimes tarjoaa enemmän kuin vain historiallisen ja kulttuurisen monimuotoisuuden. Vanhankaupungin ihastuttavat kujat, viihtyisät ravintolat erikoisuuksineen ja paikallisten vieraanvaraisuus – nämä ihanuudet puhuvat Nimesin puolesta.

Nimes amfiteatteri
Kuva: spanishjohnny72 - stock.adobe.com

Majoitus - Nimes

Majoitus on parasta etsiä kaupungin keskustasta tai sen laitamilta, jotta pääset kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin nopeasti. Jos suunnittelet kesälomaa Nimesissä ja etsit suhteellisen halpoja hotelleja tai vierastaloja, niin majoitushaku kannattaa aloittaa aikaisin.

Kaupungin keskusta on erittäin tasainen, ja kaikki tärkeimmät nähtävyydet ovat kävelyetäisyydellä. Siksi helpoin tapa tutustua kaupunkiin on kävellen. Runsaimmat valikoimat illallisravintolaksi tai lounaspaikaksi löytyvät kaupungin keskustasta.

Nimes on helppo kohde pyöräilystä pitäville, sillä pyöränvuokrausasemia on lukuisia, ja vuokraus sujuu kätevästi automaatista.

Löydä hotelli Nimesissä Booking.comin karttahausta

Booking.com

Nähtävyydet ja aktiviteetit - Nimes

Haluatko kävellä roomalaisten jalanjäljillä ja sukeltaa Nimesin historiaan kuluttamatta lompakkoasi liiammin? Mikäli vastasit kyllä, niin Nimes CityPass on harkinnan arvoinen. Passilla voit nauttia erinäisistä Nimesin museoista ja kierrellä turistijunalla kaupungin läpi jonottamatta. Passin voi ostaa 2, 4 ja 7 päiväksi amfiteatterin lähellä sijaitsevasta Nimesin matkailutoimistosta. Hinnat alkavat 29 eurosta.

Vaihtoehtoisesti matkailutoimistosta voi ostaa yhdistelmälipun, jolla pääsee tärkeimpiin nähtävyyksiin - Magne-näköalatorniin, Maison Carréehen ja amfiteatteriin (Arenes de Nimes). Joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina sisäänpääsy Nimesin museoihin on ilmaista.

Pont du Gard - Nimes
Pont du Gard - Kuva: Kushnirov Avraham - stock.adobe.com

Mikäli oleskelet Nimesissä enemmän kuin pari päivää, kannattaa suunnata n. 30 kilometrin päässä sijaitsevalle Pont du Gardille, eli roomalaiselle akveduktille. Se on yksi merkittävimmistä roomanaikaisista siltarakennuksista, ollen nykyään sekä UNESCO:n maailmanperintökohde että kuvattuna 5 euron setelin kääntöpuolelle.

Tallustele pitkin Nimesin Vanhaakaupunkia ja hämmästele menneiden aikojen jäännöksiä. Siellä täällä saatat törmätä krokotiiliin, joka on kaupungin symboli, juontuen Julius Caesarin voitokkaaseen Egyptin sotaretkeen.

Suihkulähde - Nimes
Krokotiili on Nimesin kaupungin symboli. Kuva: Katrin Lindenbauer

La Maison Carrée

Ulkoapäin vaikuttava La Maison Carrée on roomanaikainen temppeli, jonka sisätiloissa pääsee tutustumaan elokuvan kautta Nimesin kehitykseen ja historian faktoihin, kuten mistä Nimes on saanut nimensä. La Maison Carrée taustoittaa Rooman aikaa mukaansatempaavasti ja elävästi, minkä takia se soveltuu myös lapsiperheille.

Maison Carree -museo - Nimes
Maison Carrée -museo. Kuva: Katrin Lindenbauer

Jardins de la Fontaine

Jardins de la Fontaine on yli 200 vuotta sitten rakennettu avara puisto, jossa laajat vesialueet näyttelevät isoa roolia. Puistosta löytyy kaksi suurta monumenttia - Dianan temppeli ja Magne-torni. Puistoon kannattaa varata runsaasti aikaa kävelylle tai vaikka piknikille.

Jos suuntaa puistosta kohti Magne-tornia, niin matkalla on muutamia portaita. Näkymä puistoon, ja myöhemmin tornista kaupunkiin, on kuitenkin pienen vaivan arvoinen. Kesäkuukausina puistossa vaeltelu voi olla tuskallista kuumuuden takia, mutta matkalla torniin on onneksi lepopaikkoja.
Kotisivu: Jardin de la Fontaine

Jardins de la Fontaine - Nimes
200 vuotta sitten rakennettu Jardins de la Fontaine. Kuva: lamax - stock.adobe.com

Magne-torni

Magne-torni on yksi Rooman vaikutusvallan monista symboleista kaupungissa. Tornin sisällä opit kertauksen Rooman valtakunnan historiasta ennen kuin aloitat nousun torniin, josta on upeat näkymät kaupunkiin. Tornin yläosassa ei ole paljon tilaa, mutta aikaa nauttia näkymistä on sen sijaan runsaasti. Jardins de la Fontaine -kadulta pääset Magne-tornille alle puolessa tunnissa.

Magne-torni - Nimes
Magne-torni. Kuva: Katrin Lindenbauer

Nimesin amfiteatteri

Rooman Colosseumin mallin mukaan rakennettu Arenes de Nimes eli Nimesin amfiteatteri on yksi parhaiten säilyneistä lajissaan. Sisältä löydät mielenkiintoisia faktoja amfiteatterista ja sen muutoksista, sen gladiaattoreista ja sen härkätaisteluista, joita järjestetään yhä tänä päivänä. Espanjan härkätaistelut ovat kansainvälisesti tunnetumpia, mutta jotkut Etelä-Ranskan kaupungit ovat aina pitäneet kiinni tästä perinteestä.

Amfiteatteri - Nimes
Nimesin amfiteatteri. Kuva: Katrin Lindenbauer

Jos päätäsi ei herkästi pyörrytä, niin kiipeä korkeat portaat amfiteatterin toiseksi viimeiselle tasolle. Sieltä on upeat näkymät kaupunkiin!

Areenalla järjestetään erilaisia tapahtumia, joissa on ainutlaatuinen ilmapiiri. Täältä näet areenan tulevat tapahtumat. Tutustu myös vieressä sijaitsevaan Musée de la Romanitéhen, joka tarjoaa erittäin mielenkiintoisia faktoja Rooman ajasta.

Maisema Nimesin amfiteatterista
Maisema Nimesin amfiteatterista. Kuva: Katrin Lindenbauer.

Escattes Adventure – Seikkailupolku

Escattes Adventure on mielenkiintoinen vaihtoehto perheille, jotka haluavat tehdä lomastaan hieman aktiivisempaa. Täällä voi harrastaa puukiipeilyä ja suorittaa erilaisia kursseja. Nuorille ja vanhoille on eri vaikeustasoja, joten hauskuus ja jännitys taataan jokaiselle ikäryhmälle.
Kotisivu: Escattes Adventure

Ostokset

Les Halles de Nimes (kauppahalli)

General Perrier -kadulta löydät Nimesin kauppahallin, jossa paikalliset tekevät ostoksia tai tapaavat lounaan merkeissä. Kauppahalli tarjoaa lukuisia erilaisia kojuja ja runsaasti paikallisia herkkuja. Kauppahalli on ihanteellinen paikka kokeilla yhtä tai toista ranskalaisen keittiön erikoisuutta aamiaiseksi tai lounaaksi.

Keskustan ostoskadut

Mikäli shoppailet ummikkona etsien jotakin erikoista tai matkamuistoja, niin suunnista kaduille de l’Aspic, de la Madeleine tai des Marchands. Siellä valinnanvaraa riittää luksusputiikeista alkaen joka makuun.

La Galerie - Cap Costieres

Vaikka Nimes onkin pääosin aurinkoinen paikka, jossa ostoskatuja on kiva kiertää kävellen, niin on silti hyödyllistä löytää joskus kaikki ostokset saman katon alta. Nimesin suurin ostoskeskus ei ole valtava, mutta silti sieltä löytää kaikenlaisia kauppoja, joissa tyydyttää ostoshalut.

Kotisivu: La Galerie – Cap Costieres

Mitä tuliaisia ostaa Nimesistä?

Les Croquants Villarets -keksit ovat ihanteellinen matkamuisto herkkusuille. Croquants Villaretsia on tuotettu vain Nimesissä yli 200 vuoden ajan. Rapeat mantelikeksit syntyivät kerran rahaongelmasta. Kondiittori ja tuotteen keksijä pyysi maitoleivästään 6 liiraa tai 1,5 penniä. Tietysti puolikasta penniä ei ollut mahdollista antaa vaihtorahana, joten keksejä annettiin puolikkaiden pennien korvikkeena.

Oliiviöljy AOP Nîmes valmistetaan Picholine-oliiveista, joita viljellään Nimesin kasvualueella. Oliivinviljelijät painottavat laadun tärkeyttä, mikä näkyy alueen öljyissä. Nimesin öljy, jolle on myönnetty AOP-sinetti, on maukas matkamuistoidea oliiviöljyn ystäville.

Ruoka ja ravintolat

Nimes on varsin suorasukainen kaupunki matkailijalle. Vierekkäisten Gambetta-, Praha- ja Victor Hugo -katujen sisällä on lukuisia vaihtoehtoja hienommalle illalliselle tai rennolle lounaalle. Pienet kujat tarjoavat toisaalta myös makuja Ranskan ulkopuolelta. Välimeren läheisyys näkyy nimesiläisessä keittiössä. Paikallisherkkujen makuvivahteet muistuttavat vahvasti Välimeren keittiötä. Seuraavien paikallisruokien kautta voi aloittaa tutustumisen.

La gardiane de taureau

Nimesin lähellä sijaitseva Camargue ei ole tunnettu vain kauniista luonnonmaisemista ja suolan louhinnasta, vaan myös siellä elävistä mustista sonneista. Joten ei ole harvinaista, että Nimesin paikallisten ravintoloiden valikoista löytyy häränliharuokia.

Punaviinissä haudutettu lihapata la gardiane de taureau on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen annos lihan ystäville.

La gardiane de taureau
Häränlihapata la gardiane de taureau - Kuva: ERIC - stock.adobe.com

La brandade de morue

Nimesissä paikalliset nauttivat aperitiivin kanssa leipää, jonka päällä on turskalevitettä, brandade de morue. Se on valmistettu öljystä, valkosipulista ja turskanpaloista. Ruokalaji ei ole tyypillinen vain Nimesille, vaan se on saavuttanut suuren suosion paitsi Ranskassa, myös Espanjan puolella.

Le pate nimois

Le pate nimois on vasikan- tai sianlihalla täytetty murotaikinapohjainen pasteija, jonka kanteen on painettu kaupungin symboli – krokotiili. Pasteijoita voi ostaa esimerkiksi kauppahallista tai keskustan herkkupuodeista.

Nimesin terasseja. Kuva: Katrin Lindenbauer

Juoma ja yöelämä

Vanhankaupungin aukiot ja kujat täyttyvät iltaisin ihmisvilinästä. Kaupungin yöelämä on todella vaikuttavaa, varsinkin kesäkuukausina. Diskoja ei ole liikaa, mutta keskustassa on runsaasti mukavia baareja. Etenkin Place de la Maison Carrée -aukiolta sekä kaduilta Boulevard Victor-Hugo, Rue Fresque, Rue Saint-Antoine ja Rue de l'Etoile löytyy valinnanvaraa illanviettopaikaksi.

Nimes on viiniseutua, jonka viinit tunnetaan nimellä Costières de Nîmes AOC. Lasillinen alueen punaista, valkoista, tai roseeviiniä kannattaa ehdottomasti sisällyttää vierailuun.

Toinen tyypillinen juoma Etelä-Ranskasta on aniksesta valmistettu snapsi pastis, joka sekoitetaan yleensä jääveteen. Maku voi kestää jonkin verran totuttelemista, mutta jos pidät aniksesta, niin pastis varmasti miellyttää.

Tapahtumat ja juhlapäivät

Nimes Festival (kesäkuun puoliväli – heinäkuun puoliväli)

Noin neljän viikon ajan Nimesin amfiteatteri on omistettu kansainväliselle musiikille. Musiikkifestivaaleilla ohjelmassa on laaja valikoima suuria nimiä kansainvälisestä musiikkimaailmasta sekä lupaavia artisteja eri tyylilajeista.

Suuret roomalaiset pelit (toukokuun alku)

Rooman aikaa kunnioitetaan Nimesissä yhä tänä päivänä. Roomalaiset pelit on yksi Euroopan suurimmista antiikkiteemaisista näytöksistä. Yli 500 osallistujaa Ranskasta ja naapurimaista rakentavat mm. taisteluvaunuista sekä gladiaattoreista koostuvan roomalaissirkuksen keskelle kaupunkia. Lisäksi pelien aikaan kaupungissa järjestetään roomalaishenkisiä animaatioita. Lisätietoa Arenes de Nimes -kotisivulla.

Feria (Helluntaiviikonloppu ja syyskuun puoliväli)

Pitkiin perinteisiin juontuva suuri kansanjuhla Feria täyttää Nimesin kadut niin nuorista kuin vanhoista. Ferian aikaan kaupungissa voi ihailla Camarguen sonneja ja sonninvartijoita. Koko kaupungin keskustasta tulee osa suurta näyttämöä, jossa järjestetään paraateja, härkäajoja ja konsertteja.

Päiväretket Nimesistä

Avignon – kiehtova kaupunki antiikin historialla höystettynä

Camargue – luonnonsuojelualue, josta löytyy eläimiä, laajoja rantoja ja vaaleanpunaisia ​​suolasoita

Uzes – historiallinen paikka, jossa on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista rakennuksista Euroopassa

Camargue
Ornitologinen puisto - Pont de Gau, Region Camargue. Kuva: Katrin Lindenbauer

Lentokentältä Nimesin keskustaan

Nimes-Arles-Camarguen lentokenttä on hyvin pieni ja lentoja on melko vähän. Lentokentältä pääsee kaupunkiin 30 minuutissa shuttle-bussilla. Lentokentän virallisella verkkosivustolta löytyy lisätietoja mm. takseista ja bussiaikatauluista.

Lähimmät suuremmat lentokentät ovat Marseillessa, Montpellierissä ja Lyonissa. Riippuen mistä näistä kaupungeista olet matkustamassa, pääset Nimesiin alle puolessa tunnissa TGV:llä (pikajunalla). Pariisista Nimesiin pääsee junalla kolmessa tunnissa.

Sää ja matkustuskausi

Nimes on yksi Ranskan lämpimimmistä kaupungeista. Paras aika sään puolesta matkustaa Nimesiin on huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana.

Talvi: Talvi on viileä, muttei kylmä. Lämpötilat laskevat myös miinusasteille yöllä joulukuusta helmikuuhun. Sateet ovat yleisiä ja luntakin voi tulla. Lämpötilat vaihtelevat 0–15 asteen välillä.

Kevät: Kohtuulliset lämpötilat houkuttelevat turisteja jo keväällä, jolloin sää on sopiva ulkoiluun. Lämpötila vaihtelee 15–25 °C välillä. Kannattaa kuitenkin varautua vaihteleviin sääolosuhteisiin ja mahdollisiin sateisiin.

Kesä: Ei ole harvinaista, että lämpötilat nousevat yli 34 asteen kesä-, heinä- ja elokuussa. Välimeren läheisyyden vuoksi kaupunkimatkan voi yhdistää uimaretkelle Välimerellä.

Syksy: Turisteja on syksyllä huomattavasti vähemmän kuin kesällä. Loka- ja marraskuu ovat sateisia. Lämpötilat ovat edelleen erittäin miellyttäviä, varsinkin alkusyksystä, jolloin lämpötila vaihtelee 10–25 °C välillä.

---

Teksti: Katrin Lindenbauer
Kuvat: Katrin Lindenbauer & Adobe Stock
Käännös: Ville Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Nimesistä
Inline Feedbacks
View all comments