Koti » Kohteet » Tšekki » Praha

Praha

Praha on miljoonakaupunki, mutta turistin kannalta vanha keskusta on miellyttävän kompakti ja tärkeimmmät nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Petrin-kukkula ja Vltava-joki tarjoavat mukavan kontrastin keskiaikaisten rakennusten ja mukulakivikatujen täyttämälle Vanhallekaupungille.

Praha tunnetaan maistuvasta oluesta, joka on tärkeä osa paikallista kulttuuria. Edullinen tuoppi löytyy läheltä, oli sitten missä päin kaupunkia tahansa - ja se virtaa aamuun asti. Na zdraví!

Praha Vanhakaupunki

Missä asua

Jos asuu keskustassa, Prahassa ei ole juuri tarvetta metrolle tai raitiovaunulle. Praha on hotellihuonehintojenkin osalta edullinen kaupunki ja hinta-laatusuhde on hyvä, joten sen takia ei tarvitse hakea majapaikkaa kilometrien päästä; jopa Kaarlensillan kupeestakin voi löytää hyvän vaihtoehdon.

Jos tykkää shoppailusta, niin joen itäpuoli on hyvä vaihtoehto; mieluiten jossain Vanhankaupunginaukion ja bulevardi Václavské náměstín tuntumassa.

Jos suunnitelmissa on kävellä linnan ja Petrin-kukkulan alueella ja haluaa muutenkin asua rauhallisemmalla alueella, niin joen länsipuoli on hyvä ratkaisu. Sieltä saa edullisempia huoneitakin kuin ruuhkaisemmalta itäpuolelta. Kannattaa kuitenkin huomioida maaston melko jyrkkä nousu länsipuolella pian joen jälkeen kohti linnaa ja Petrin-kukkulaa noustessa. Joen itäpuolella maasto on tasaista.

Löydä hotelli Prahassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Nähtävyyksiä ja tekemistä

Prahan linna ja Pyhän Vituksen katedraali

Prahan linna ei ole perinteinen linna puolustusmuureineen, vaan alue sisältää useita sisäpihoja, pieniä katuja, kirkkoja ja puutarhoja. Siellä sijaitsee myös presidentin virkahuone.

Linnan tunnetuin nähtävyys on kolmannella sisäpihalla lännestä päin tultaessa sijaitseva massiivinen Pyhän Vituksen katedraali, joka kohoaa muita rakennuksia selvästi korkeammalle.

Prahan linna ja Pyhän Vituksen katedraali

Prahan linna ja Pyhän Vituksen katedraali.

Linnan pohjoispuolella on Kuninkaallinen puutarha ja Kuningatar Annen kesäpalatsi, jossa järjestetään taidenäyttelyitä. Itse linnaan ja puutarhaan on vapaa pääsy niiden aukioloaikoina, mutta joihinkin nähtävyyksiin on sisäänpääsymaksu. Pyhän Vituksen katedraalissa osa kirkosta on maksullista aluetta ja osaan pääsee ilmaiseksi.

Ylös linna-alueelle voi kävellä joelta päin montaa reittiä. Yksi vaihtoehto on pitkät mutta loivat portaat linnan itäpuolella, jotka lähtevät Malostranskan metroaseman pohjoispuolelta. Maisemareitti keskeltä hienoa Malá Strana -kaupunginosaa alkaa Kaarlensillalta suoraan Mosteckán päähän, oikealle Malostranské námestille, ja sen päästä vasemmalle Nerudovan päähän, josta kaartaa tie linnalle.

Prahan linna

Pääportti linnan länsipuolella.

Tietoja lipuista ja aukioloajoista: hrad.cz

Petrin-kukkula

Petrin-kukkula on metsäinen ulkoilualue keskustan ja linnan vieressä, jossa on jonkin verran nähtävyyksiä. Alueella kiertää puiden seassa myös vanha puolustusmuuri, "nälkämuuri". Vaikka kyseessä on metsä, ovat tiet suurelta osin päällystettyjä, joten kävely on tehty helpoksi. Tosin koska kyseessä on kukkula, on pääosa teistä joko ylä-/alamäkeä tai portaita.

Petrin-kukkula

Alueen suosituimpia kohteita on korkea Eiffel-tornia etäisesti muistuttava Petrin-torni, jonka huipulta avautuu hieno 360° näköala yli Prahan. Ylös pääsee maksua vastaan kierreportaita pitkin ja yksi näköalapaikka on matkan varrellakin. Tornin juurella on kahvila.

Muita nähtävyyksiä tornin lähettyvillä ovat mm. planetaario/observatorio, ruusutarha ja pieni katedraali. Näiden kaikkien keskelle pääsee funikulaarilla.

Kävelyreittejä ylös on monia, Malá Stranan puolella lähes jokaisen kadun päästä kukkulan juurella lähtee päällystetty tie mutkitellen kohti huippua.

Petrin-kukkula, Praha

Kukkulan eteläosassa on pieni lampi.

Vanhankaupunginaukio

Vanhankaupungin, Staré Měston, keskellä on historiallinen aukio, jonka ympäriltä löytyy mm. kirkkoja, gallerioita, raatihuone sekä ravintoloita. Aukiolla järjestetään myös joulukuussa joulumarkkinat.

Vanhankaupunginaukio Praha

Hyvän kuvan Vanhankaupunginaukiosta saa kiipeämällä raatihuoneen torniin, johon pääsee astronomisen kellon vasemmalla puolella sijaitsevista Turisti-info-merkillä varustetuista ovista. Jonot ovat heti avaamisen jälkeen pitkät, joten kannattaa mennä paikalle jo muutamia minuutteja ennen avaamista. Itse turisti-info avautuu jo aiemmin.

Aukioloajat ja pääsymaksut: prague.eu

Astronominen kello on myös suosittu nähtävyys, se sijaitsee raatihuoneen eteläseinällä. Kellossa alkaa tasatunnein pieni nukke-esitys, joka ei ole kuitenkaan vaivan arvoinen tapahtuma, vaikka itse kello onkin hieno. Nukkeshown näkee halutessaan Youtubesta.

Kaarlensilta

Kaarlensilta Praha

Vanhankaupungin puoleinen torni näkyy taustalla.

Kaarlensilta on erittäin vaikuttava historiallinen mukulakivisilta. Yhteensä 30 patsasta molemmilla puolilla siltaa ja hienot näkymät Vltava-joelle sekä Pyhän Vituksen katedraaliin ja Prahan linnalle luovat kohteelle täydellisen ympäristön.

Kaarlensilta on erittäin suosittu turistien keskuudessa ja töitään myyviä taiteilijoita löytyy joka lähtöön. Tosin kesäpäivänä tai -iltana tämä kaikki jää väenpaljouden varjoon, joten Kaarlensiltaan kannattaakin tutustua kesäisin mieluiten varhain aamulla.

Sillan molemmissa päissä on tornit, joihin on erikseen muutaman euron pääsymaksu. Sisäänkäynnit löytyvät menemällä seisomaan sillalle täsmälleen tornien alle, jolloin jommallakummalla puolella näkyy pieni ovi. Lipunmyynti on ovien sisäpuolella.

Kaarlensilta Praha

Malá Stranan puoleinen torni edessä, Pyhän Vituksen katedraali taustalla.


Kaarlensilta Crucifix and Calvary

Crucifix and Calvary -patsas juuri ennen auringonnousua.

Ostokset

Helsingin Esplanadia muistuttava Václavské náměstí, sekä erityisesti sen pohjoispäästä lähtevä kävelykatu Na Příkope ovat hyviä ostoskatuja. Na Příkopen päästä näkyy myös suuri ostoskeskus Palladium (linkki).

Luksusliikkeet löytyvät Pařížskán varrelta, joka lähtee Vanhankaupunginaukiolta pohjoiseen kohti Vltava-jokea.

Praha on tunnettu erityisesti Bohemia-kristallista. Kristallia myyviä liikkeitä löytyy ympäri Vanhaakaupunkia.

Praha ostokset

Hintataso - Praha

Praha on edelleen edullinen kaupunki, eikä keskustasta tarvitse lähteä kauas löytääkseen hyviä ja edullisia hotelleja. Alta löytyy joitain esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Prahan keskustassa Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

Pihviateria ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

7-10 €

15-35 €

2.20 €

109 €

109 €

Lentokentältä keskustaan

Metro tai juna eivät kulje lentokentälle, joten julkisen liikenteen vaihtoehtoina on joko Airport Express -bussi rautatieasemalle, tai bussi johonkin metroasemalle, josta pääsee metrolla päätekohteeseen.

Airport Express: Suora bussiyhteys Václav Havelin lentokentältä päärautatieasemalle (Hlavní nádraží). Lisätiedot:  czech-transport.com.

Näillä bussilinjoilla pääsee lentokentältä metrolinjoille noin parissakymmenessä minuutissa:

Bus 119: Pysäkki Nádraží Veleslavín -metroasemalla A-linjalla.
Bus 100: Pysäkki Zličín-metroasemalla B-linjalla.

Prahan metrokartta löytyy täältä.
Reittihaku tarkkoine aikatauluineen löytyy täältä: dpp.cz.

Praha - sää

Praha - sillat

Vltava-joen siltoja.

Talvi: Lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin ja saattaa nousta päivällä tammikuussakin +10 asteeseen. Toisaalta lumisade ja reilu pakkanenkin ovat hyvin mahdollisia.

Kevät: Maaliskuu voi olla vielä hyvin talvinen kuukausi ja lämpötila ajoittain pakkasella. Huhtikuussa saattaa olla välillä lähes hellelukemia ja seuraavalla viikolla sataa räntää, kaikki on mahdollista. Yöt ovat edelleen melko kylmiä. Toukokuussa alkaa olla jo kesäisiä ilmoja.

Kesä: Kesät ovat Suomeen verrattuna kuumempia ja aurinkoisempia. Tosin ajoittaisten rankkasateiden vuoksi myös sademäärät millimetreissä ovat kesäkuukausina selvästi suuremmat kuin talvikuukausina.

Syksy: Alkusyksy on vielä sopivan lämmintä ja usein aurinkoista aikaa käydä Prahassa. Loppuvuotta kohti sää harmaantuu ja tihkusateet yleistyvät. Yöpakkasia alkaa tulla marraskuussa.

---

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Katso myös nämä suositut kohteet Keski-Euroopassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *