Siirry suoraan sisältöön

Praha

Praha on miljoonakaupunki, mutta turistin kannalta vanha keskusta on miellyttävän kompakti ja tärkeimmmät nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Petrin-kukkula ja Vltava-joki tarjoavat mukavan kontrastin keskiaikaisten rakennusten ja mukulakivikatujen täyttämälle sokkeloiselle Vanhallekaupungille.

Praha tunnetaan maistuvasta oluesta, joka on tärkeä osa paikallista kulttuuria. Edullinen tuoppi löytyy läheltä, oli sitten missä päin kaupunkia tahansa – ja se virtaa aamuun asti. Na zdraví!

Praha, Tsekki

Majoitus ja Prahan keskustan alueet

Jos asuu keskustassa, Prahassa ei ole juuri tarvetta julkisille kulkuvälineille. Praha on hotellihuonehintojenkin osalta edullinen kaupunki ja hinta-laatusuhde on hyvä, joten sen takia ei tarvitse hakea majapaikkaa kilometrien päästä – jopa Kaarlensillan kupeestakin voi löytää hyvän vaihtoehdon.

Jos tykkää shoppailusta, niin joen itäpuoli on parempi vaihtoehto; mieluiten jossain Vanhankaupungin aukion ja Václavské náměstín (Wenceslas Square) väliltä tai tuntumasta.

Jos suunnitelmissa on kävellä linnan ja Petrininkukkulan alueella, ja haluaa muutenkin asua rauhallisemmalla alueella, niin joen länsipuoli on hyvä ratkaisu. Sieltä saa edullisempia huoneitakin kuin ruuhkaisemmalta itäpuolelta, ja Malá Strana on oikein sympaattista vanhaa aluetta.

Kannattaa kuitenkin huomioida maaston melko jyrkkä nousu pian joen jälkeen kohti linnaa ja Petrininkukkulaa noustessa. Joen itäpuolella maasto on sitä vastoin tasaista.

Löydä hotelli Prahassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

4K-video Prahasta (kesäkuu 2022)

Nähtävyyksiä ja tekemistä Prahassa

Prahan nähtävyydet ovat keskittyneet melko pienelle alueelle Kaarlensillan molemmin puolin, joten pitkiä matkoja ei tarvitse kävellä ottaakseen parhaat nähtävyydet haltuun.

1. Prahan linna

Tämä on yksi kaupungin suosituimmista vierailukohteista, jonne heti loman ensimmäisenä aamuna usein kiivetään. Prahan linna ei näytä ulkoisesti varsinaiselta linnalta, vaan on enemmän kokoelma palatseja, kirkkoja ja puutarhoja. Linnalla sijaitsee myös presidentin virkahuone.

Prahan linna ja Pyhän Vituksen katedraali.
Prahan linna ja korkeimmalla Pyhän Vituksen katedraali

Alueella on eri kohteita, joihin voi ostaa sisäänpääsyn lippukaupasta. Useimpiin niistä ei saa lippua paikan päältä, joten helpointa on ostaa kaikki halutut liput lippukaupasta kerralla.

Linnan pihalle ja puutarhoihin on vapaa pääsy niiden aukioloaikana klo 6-22. Alueelle on turvatarkastus, johon on kesäaamuisin ja -aamupäivisin usein jonoa, joten saattaa olla parempi vierailla linnalla vasta iltapäivällä. Kannattaa kuitenkin huomioida eri kohteiden aukioloajat, jotka eivät noudata linnan aukioloaikoja.

Neljään päänähtävyyteen voi ostaa yhdistelmälipun (yht. n. 18 euroa):

  • Vanha kuninkaallinen palatsi – linnamaisia huoneita sekä arvoesineitä, mm. valtaistuin, kruunu sekä valtikka.
  • Pyhän Vituksen katedraali – sijaitsee linnan keskellä ja näkyy ympäri Prahan. Etuosaan pääsee myös ilman lippua.
  • Pyhän Yrjön basilika (Bazilika svatého Jiří)
  • Kultainen katu – lyhyellä pätkällä pieniä värikkäitä taloja, joiden sisustus jäljittelee eri ammattinharjoittajien työpaikkoja tai asuntoja. Seassa on myös käsityökauppoja sekä lopussa pääsy Daliborka-vankitorniin.
Prahan linna
Pääportti linnan länsipuolella.

Edellisten lisäksi Prahan linnan alueella on myös mm. näyttely linnan historiasta (The Story of the Prague Castle), mahdollisuus nousta Pyhän Vituksen katedraalin torniin 287 porrasta pitkin sekä Lobkowiczin palatsi. Ensimmäisiin pitää ostaa lippu erikseen lippukaupasta, mutta palatsissa on myös oma lipunmyynti aulassa. Se sisältää maalauksia, arvoesineitä, aseita ja soittimia. Palatsissa on päivisin klo 13 klassisen musiikin konsertti, jolloin pieni osa näyttelytilasta on suljettu muulta yleisöltä, ja siihen aikaan myös lippu museoon on tästä syystä alennuksessa.

Linnan pohjoispuolella on Kuninkaallinen puutarha ja kuningatar Annen kesäpalatsi, jossa järjestetään taidenäyttelyitä. Linnan eteläpuolella on myös pieni puisto, joka jatkuu erillisinä puutarhoina linnan alapuolella (näistä lisää puutarhat-osiossa).

Ylös linnan alueelle voi kävellä joelta päin montaa reittiä. Yksi vaihtoehto on pitkät mutta loivat portaat linnan itäpuolella, jotka lähtevät Malostranskan metroaseman pohjoispuolelta. Maisemareitti keskeltä hienoa Malá Strana -kaupunginosaa alkaa Kaarlensillalta suoraan Mosteckán päähän, oikealle Malostranské námestille, ja sen päästä vasemmalle Nerudovan päähän, josta kaartaa tie linnalle.

Tietoja lipuista ja aukioloajoista: hrad.cz

2. Kaarlensilta

Kaarlensilta on erittäin vaikuttava historiallinen mukulakivisilta. Yhteensä 30 patsasta molemmilla puolilla siltaa, tornit sen päissä, ja hienot näkymät Vltava-joelle sekä Prahan linnalle luovat sillalle täydellisen ympäristön.

Kaarlensilta, Praha
Kaarlensiltan patsaita, taustalla mm. Pyhän Vituksen katedraali.

Kaarlensilta on erittäin suosittu turistien keskuudessa, ja sieltä löytyykin perinteisiä muotokuvien piirtäjiä, taiteen myyjiä sekä musisoijia. Kesäpäivänä tai -iltana patsaat jäävät helposti väenpaljouden varjoon, joten Kaarlensiltaan kannattaakin tutustua kesäisin mieluiten varhain aamulla, jolloin on kivempi tutustua eri patsaiden yksityiskohtiin.

Sillan molemmissa päissä on tornit, joihin on erilliset pääsymaksut. Sisäänkäynnit löytyvät menemällä seisomaan sillalle täsmälleen tornien alle, jolloin jommallakummalla puolella näkyy pieni ovi. Lipunmyynti on ovien sisäpuolella – tosin itäisemmän tornin lipunmyynti on vasta vähän ennen huippua.

The Crucifix and Calvary, Praha
The Crucifix and Calvary Kaarlensillalla juuri ennen auringonnousua.

Kaarlensillan rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1357, ja nykyisen nimensä se sai vuonna 1870. Sillalla on aikojen saatossa kulkenut hevosvankkureita, busseja ja raitiovaunuja, mutta nykyään se on rajoitettu vain jalankulkijoille.

3. Prahan Vanhankaupungin aukio

Vanhankaupungin, Staré Měston, keskellä on historiallinen aukio, jonka ympäriltä löytyy mm. kirkkoja, gallerioita, raatihuone sekä ravintoloita. Aukiolla järjestetään myös joulukuussa joulumarkkinat.

Kirkkoihin Church of Our Lady before Týn ja St. Nicholas' Church on vapaa pääsy, mutta lahjoitukset kirkoille ovat toivottavia.

Kinský-palatsissa aukion koillislaidalla on normaalisti Prahan Kansallisgallerian näyttelyitä, mutta se on ollut jo vuosia remontissa.

Vanhankaupungin aukio - Prahan nähtävyydet
Aukio raatihuoneen tornista kuvattuna.

Hyvän kuvan Vanhankaupungin aukiosta ja Prahan muista nähtävyyksistä (sieltä näkee hyvin myös mm. linnalle) saa kiipeämällä raatihuoneen torniin, johon pääsee astronomisen kellon vasemmalla puolella sijaitsevista ovista.

Aukioloajat ja pääsymaksut: prague.eu

Astronominen kello, Prahan nähtävyydet
Astronominen kello

Astronominen kello on myös suosittu nähtävyys Prahassa. Se sijaitsee raatihuoneen eteläseinällä. Kellossa alkaa tasatunnein pieni nukke-esitys, mutta vaikka itse kello hieno ja näkemisen arvoinen onkin, niin nukke-esitys ei ole ihmeellinen, joten ei kannata nähdä vaivaa päästäkseen sinne juuri tasatunnin aikana.

Nukkeshown näkee halutessaan Youtubesta.

4. Puutarhat ja puistot

Praha ei ole varsinaisesti tunnettu puutarhakaupunki, eikä niitä Vltavan itäpuolella oikein olekaan, mutta linnan ympäristössä pieniä ja sympaattisia puutarhoja riittää. Osa on maksullisia, osa ei.

Jos haluaa kiertää näistä vain pari, niin Waldsteinista ja Kuninkaallisesta puutarhasta kannattaa aloittaa.

Prahan linnan puutarhat

Prahan linnan pohjoispuolella on Kuninkaallinen puutarha, josta löytyy mm. kuningatar Annen kesäpalatsi. Palatsi tunnetaan esimerkiksi kiertoajelubusseissa usein nimellä Belvedere.

Kuningatar Annen kesäpalatsi
Kuningatar Annen kesäpalatsi

Linnan eteläpuolella on myös pieni puutarha/puisto, johon pääsee joko linnan sisäpihan kautta portaita pitkin Pyhän Vituksen katedraalin vierestä tai linnan itäpuolen sisäänkäynniltä.

Molempiin on ilmainen sisäänpääsy, tosin turvatarkastuksen kautta.

Puutarhat linnan rinteillä

Linnavuoren rinteillä sijaitsee kolme pientä puutarhaa, joihin voi ostaa yhdistetyn pääsylipun: Ledebour, Pálffy ja Fürstenberg. Näihin pääsee joko yläkautta linnan puiston vierestä tai katutasolta Valdštejnská-kadulta.

Fürstenbergin puutarha
Fürstenbergin ruusutarhaa.

Puutarhat kulkevat yleisesti nimellä ”Gardens below the Prague Castle”. Lisätietoa ja lippujen hinnat löytyvät täältä.

Waldsteinin palatsin puutarha

Tekolampi Waldsteinin puutarhassa Prahassa
Waldsteinin tekolammessa ui suuria kaloja.

Tsekin senaatti toimii kolmessa rakennuksessa, joista suurin on Waldsteinin palatsi. Sen vieressä on vaikuttava puutarha suihkulähteineen, patsaineen ja tekolampineen. Puutarha toimii kesäisin myös konsertti- ja teatterinäyttämönä.

Waldsteinin puutarhan vetonaula on kuitenkin 1600-luvulla rakennettu paviljonki, sala terrena, jonka pylväikkö on rakennettu muistuttamaan Livornon San Francescon katedraalia ja koristeellisissa seinissä ja katossa on maalauksia.

Waldsteinin puutarha, Prahan nähtävyydet
Patsaiden reunustama tie vie sala terrenalle.

Kannattaa myös käydä katsomassa puutarhan eteläosaan rakennettu hieman kauhuelokuvaa muistuttava tippukiviseinä.

Sisäänpääsy on ilmainen ja löytyy Letenská-kadun varrelta.

Vrtba Garden / Vrtbovská zahrada

Hieno ja pieni barokkipuutarha useassa tasossa. Sisäänkäynti on isojen teiden Karmelitskán ja Tržištěn risteyksen vieressä, joten sinne on helppo löytää. Sisäänpääsymaksu on n. 5 euroa.

Vrtba garden, Praha
Vrtba gardenin alempia tasoja.

Vojanovy sady

Vojanovy sady on puistoalue ilman kummempia istutuksia lähes Kaarlensillan vieressä. Jos Prahan nähtävyydet alkavat väsyttää, niin puisto toimii hyvin rauhallisena pysähdyspaikkana kuumana kesäpäivänä.

Puistossa käyskentelee riikinkukkoja. Vapaa pääsy.

5. Vyšehradin linna

Vyšehradin linnaa voisi kutsua mieluummin linnoitukseksi, sillä se on laaja muureilla ympäröity alue, josta löytyy museoita, puistoja, suuri basilika ja jopa tenniskenttiä. Muureilta on lähes 360 asteen näkymät ympäri Prahaa, jos vaan jaksaa kävellä linnan aluetta ympäri.

Vyšehradin linna Prahassa
Basilikan tornit näkyvät taustalla.

Vyšehradin linnan lähelle pääsee helposti metrolla, sillä se on vain parin pysähdyksen päässä keskustasta. Oikea asema on Vyšehrad (punainen C-linja). Raitiovaunulla pääsee vielä lähemmäksi.

6. Petrin-kukkula

Petrin-kukkula on metsäinen ulkoilualue keskustan ja linnan vieressä, jossa on jonkin verran nähtävyyksiä. Alueella kiertää puiden seassa myös vanha puolustusmuuri, "nälkämuuri". Vaikka kyseessä on metsä, ovat tiet suurelta osin päällystettyjä, joten kävely on tehty helpoksi. Tosin koska kyseessä on kukkula, on pääosa teistä joko ylä-/alamäkeä tai portaita.

Petrininkukkula

Alueen suosituimpia kohteita on korkea Eiffel-tornia muistuttava Petrin-torni, jonka huipulta avautuu hieno 360° näköala yli Prahan. Ylös pääsee maksua vastaan kierreportaita pitkin, ja yksi näköalapaikka on matkan varrellakin. Lisämaksusta myös hissikyyti on useimmiten mahdollinen. Tornin juurella on kahvila ja ravintola.

Muita nähtävyyksiä tornin lähettyvillä ovat mm. planetaario/observatorio, ruusutarha ja pieni katedraali. Näiden kaikkien keskelle pääsee funikulaarilla, jonka lähtöpiste on osoitteessa Újezd 412 (puiston kulmassa, ei katutasolla).

Kukkulan eteläosassa on pieni lampi, joka erottuu hyvin kartalla. Jos aikoo kierrellä kukkulaa enemmänkin, niin se on hyvä kohde edellä mainitun keskittymän lisäksi.

Petrin-kukkulan lampi
Kukkulan eteläosassa on pieni lampi.

Kävelyreittejä ylös on monia. Malá Stranan puolella lähes jokaisen kadun päästä kukkulan juurella lähtee päällystetty tie mutkitellen kohti huippua.

7. John Lennon Wall, Praha

Kaarlensillan läheisyydessä sijaitseva graffitiseinä, jonka sisältö muuttuu jatkuvasti, mutta iso osa siitä on liittynyt John Lennonin teksteihin jo vuodesta 1980. Seinä on suosittu valokuvauspaikka sosiaaliseen mediaan.

Lennon Wall, Praha
Lennon Wall kesäkuussa 2022.

Prahan ilmaiset nähtävyydet

  • Prahan linnan alueelle on vapaa pääsy (turvatarkastuksen läpi). Kaikilla ulkoalueilla voi kierrellä ilmaiseksi, paitsi ei Kultaisella kadulla sen talojen aukioloaikoina. Pyhän Vituksen katedraalin etuosaan pääsee ilmaiseksi, ja sieltä saakin jo hyvän kuvan sisäosista.
  • Myös Vyšehradin linnan ulkoalueille on vapaa pääsy.
  • Puistoista/puutarhoista ilmaisia ovat em. linnan puutarhojen lisäksi hieno Waldsteinin palatsin puutarha.
  • Petrin-kukkula on lähes kokonaan ilmaista aluetta, puutarhoja myöten. Sisätiloihin (mm. torni) on pääsymaksuja.

Praha on hyvä paikka maistella tšekkiläisiä perinneruokia

Tšekkiläinen ruoka on perinteisesti konstailematonta ja lihapainotteista, jossa kasvislisäkkeet loistavat poissaolollaan – ainakin jos haudutettua kaalia ei lasketa. Tosin Praha on sen verran iso ja moderni kaupunki, että vaihtoehtoja on nykyään aivan joka makuun.

Yleisimpiä perinteisiä paikallisia liharuokia ovat porsaanpotka, joka kulkee listoilla nimellä pork knuckle tai pork knee, sekä ankan koipireisi. Molemmat pitkään haudutettuina ja suussa sulavina, totta kai.

porsaanpotka
Sinappi, pikkelöidyt kasvikset ja raastettu piparjuuri taittavat hyvin porsaanpotkan rasvaisuutta. Ei ihan perinteisin potka-annos (ravintola Potrefená Husa).

Näiden kanssa yleinen lisäke on tšekkiläisiä knöödeleitä (Czech dumplings), jotka muistuttavat leipäviipaleita, ellei taikinaan ole lisätty esimerkiksi perunamuusia (potato dumplings). Taikinan seassa voi olla perunan sijasta myös leipäkuutioita (Carlsbad dumplings).

Haudutettu punakaali tai valkokaali on yleinen lisäke perinneravintoloiden annoksissa knöödelien ohella, mutta lautasella on harvemmin mitään tuoretta. Prahassa on kuitenkin edustettuna keittiöitä ympäri maailman, joten tšekkiläinen ruoka on vain yksi vahva vaihtoehto.

Erittäin suosittu, usein kadulla syötävä makea herkku on trdelník. Myyntipisteitä löytyy joka puolella Vanhaakaupunkia. Trdelník koostuu kivihiiligrillissä kypsennettävästä ontosta taikinaputkesta, joka maustetaan sokerilla ja vaihtelevilla mausteilla, sekä täytetään lopuksi reilusti jäätelöllä ja koristeilla. Makuyhdistelmiä on useita, eikä jäätelö ole välttämättömyys, vaan sisäosa voidaan vaikka vuorata suklaalla.

Trdelník

Praha tuskin on trdelníkin kotipaikka, vaan sitä syödään naapurimaissakin, mutta ei siinä määrin kuin juuri Prahassa. Esimerkiksi Budapestissa se kulkee nimellä Kürtőskalács, mutta siellä sitä ei usein täytetä jäätelöllä. Molemmissa paikoissa sen englanninkielinen nimitys on chimney cake.

Ostokset Prahassa

Helsingin Esplanadia muistuttava Václavské náměstí, sekä erityisesti sen pohjoispäästä lähtevä kävelykatu Na Příkope ovat hyviä ostoskatuja. Na Příkopen päästä näkyy myös suuri ostoskeskus Palladium (linkki).

Luksusliikkeet löytyvät tyylikkään puistokatu Pařížskán varrelta, joka lähtee Vanhankaupungin aukiolta pohjoiseen kohti Vltava-jokea.

Praha on tunnettu erityisesti Bohemia-kristallista. Kristallia myyviä liikkeitä löytyy ympäri Vanhaakaupunkia.

Praha ostokset
Celetná-katu

Matkamuistomyymälöitä on myös ympäri Vanhaakaupunkia, mutta erityisesti Havelská-kadulla. Siellä on päivittäinen torialue, joka on erikoistunut pääasiassa käsitöihin ja matkamuistoihin, mutta samaa tavaraa löytyy myös kivijalkaliikkeistä torialueen molemmin puolin.

Praha alkaa lähestyä hinnoissa Euroopan keskitasoa

Praha on edelleen suomalaisittain melko edullinen kaupunki, eikä keskustasta tarvitse lähteä kauas löytääkseen hyviä ja edullisia hotelleja tai ravintoloita. Alta löytyy joitain esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Prahan keskustassa Booking.comissa.

Keskustassa kannattaa kuitenkin välttää asioimista turisteille suunnatuissa pienissä minimarketeissa, jotka myyvät alkoholia ja elintarvikkeita. Näissä hinnat saattavat olla moninkertaiset normaaliin ruokakauppaan verrattuna. Usein siinä tapauksessa hinnat selviävät vasta kassalla, eikä niitä ole hyllyissä merkittynä. Mm. Albert-supermarketketju on edullisempi ja laadukas vaihtoehto minimarketeille.

Myös ruokailussa kannattaa välttää kaikkein suosituimpia alueita Vanhassakaupungissa, jos haluaa löytää hyvän hinta-laatusuhteen aterioita.

Tuote

Pizza ravintolassa

0.33 l olut

3* hotelli (huhtikuu)

3* hotelli (heinäkuu)

Hinta

7-10 €

2.20 €

110 €

112 €

Prahan lentokentältä keskustaan

Metro tai juna eivät kulje lentokentälle, joten julkisen liikenteen vaihtoehtoina on joko Airport Express -bussi rautatieasemalle tai bussi johonkin metroasemalle, josta pääsee metrolla päätekohteeseen.

Airport Express: Suora bussiyhteys Václav Havelin lentokentältä päärautatieasemalle (Hlavní nádraží). Lisätiedot:  czech-transport.com.

Näillä bussilinjoilla pääsee lentokentältä metrolinjoille noin parissakymmenessä minuutissa:

Bussi 119: Pysäkki Nádraží Veleslavín -metroasemalla A-linjalla.
Bussi 100: Pysäkki Zličín-metroasemalla B-linjalla.

Prahan metrokartta löytyy täältä.
Reittihaku tarkkoine aikatauluineen löytyy: dpp.cz.

Prahan sää

Prahan sillat - Prahan nähtävyydet
Vltava-joen siltoja Letna-puistosta katsottuna (Hanavský Pavilonin vierestä).

Talvi: Lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin ja saattaa nousta päivällä tammikuussakin +10 asteeseen. Toisaalta lumisade ja reilu pakkanenkin ovat hyvin mahdollisia.

Kevät: Maaliskuu voi olla vielä hyvin talvinen kuukausi ja lämpötila ajoittain pakkasella. Huhtikuussa saattaa olla välillä lähes hellelukemia ja seuraavalla viikolla sataa räntää, kaikki on mahdollista. Yöt ovat edelleen melko kylmiä. Toukokuussa alkaa olla jo kesäisiä ilmoja.

Kesä: Kesät ovat Suomeen verrattuna kuumempia ja aurinkoisempia. Tosin ajoittaisten rankkasateiden vuoksi myös sademäärät millimetreissä ovat kesäkuukausina selvästi suuremmat kuin talvikuukausina.

Syksy: Alkusyksy on vielä sopivan lämmintä ja usein aurinkoista aikaa käydä Prahassa. Loppuvuotta kohti sää harmaantuu ja tihkusateet yleistyvät. Yöpakkasia alkaa tulla marraskuussa.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Before I Go / RKVC – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Prahasta
Inline Feedbacks
View all comments