Siirry suoraan sisältöön

Praha

Praha on miljoonakaupunki, mutta turistin kannalta vanha keskusta on miellyttävän kompakti ja tärkeimmmät nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Petrin-kukkula ja Vltava-joki tarjoavat mukavan kontrastin keskiaikaisten rakennusten ja mukulakivikatujen täyttämälle sokkeloiselle Vanhallekaupungille.

Praha tunnetaan maistuvasta oluesta, joka on tärkeä osa paikallista kulttuuria. Edullinen tuoppi löytyy läheltä, oli sitten missä päin kaupunkia tahansa – ja se virtaa aamuun asti. Na zdraví!

Praha, Tsekki

Missä asua

Jos asuu keskustassa, Prahassa ei ole juuri tarvetta julkisille kulkuvälineille. Praha on hotellihuonehintojenkin osalta edullinen kaupunki ja hinta-laatusuhde on hyvä, joten sen takia ei tarvitse hakea majapaikkaa kilometrien päästä – jopa Kaarlensillan kupeestakin voi löytää hyvän vaihtoehdon.

Jos tykkää shoppailusta, niin joen itäpuoli on parempi vaihtoehto; mieluiten jossain Vanhankaupungin aukion ja bulevardi Václavské náměstín väliltä tai tuntumasta.

Jos suunnitelmissa on kävellä linnan ja Petrininkukkulan alueella, ja haluaa muutenkin asua rauhallisemmalla alueella, niin joen länsipuoli on hyvä ratkaisu. Sieltä saa edullisempia huoneitakin kuin ruuhkaisemmalta itäpuolelta, ja Malá Strana on oikein sympaattista vanhaa aluetta.

Kannattaa kuitenkin huomioida maaston melko jyrkkä nousu pian joen jälkeen kohti linnaa ja Petrininkukkulaa noustessa. Joen itäpuolella maasto on sitä vastoin tasaista.

Löydä hotelli Prahassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Praha 4K-videona (kesäkuu 2022)

Nähtävyyksiä ja tekemistä

Kaarlensilta, Praha
Kaarlensiltan patsaita, taustalla mm. Pyhän Vituksen katedraali.

Praha on turistin kannalta kompakti kaupunki, jossa iso osa parhaista nähtävyyksistä on kierretty ulkoisesti jo päivässä.

Lue lisää Prahan nähtävyyksistä täältä.

Praha on hyvä paikka maistella tšekkiläisiä perinneruokia

Tšekkiläinen ruoka on perinteisesti konstailematonta ja lihapainotteista, jossa kasvislisäkkeet loistavat poissaolollaan – ainakin jos haudutettua kaalia ei lasketa. Tosin Praha on sen verran iso ja moderni kaupunki, että vaihtoehtoja on nykyään aivan joka makuun.

Yleisimpiä perinteisiä paikallisia liharuokia ovat porsaanpotka, joka kulkee listoilla nimellä pork knuckle tai pork knee, sekä ankan koipireisi. Molemmat pitkään haudutettuina ja suussa sulavina, totta kai.

porsaanpotka
Sinappi, pikkelöidyt kasvikset ja raastettu piparjuuri taittavat hyvin porsaanpotkan rasvaisuutta. Ei ihan perinteisin potka-annos (ravintola Potrefená Husa).

Näiden kanssa yleinen lisäke on tšekkiläisiä knöödeleitä (Czech dumplings), jotka muistuttavat leipäviipaleita, ellei taikinaan ole lisätty esimerkiksi perunamuusia (potato dumplings). Taikinan seassa voi olla perunan sijasta myös leipäkuutioita (Carlsbad dumplings).

Haudutettu punakaali tai valkokaali on yleinen lisäke perinneravintoloiden annoksissa knöödelien ohella, mutta lautasella on harvemmin mitään tuoretta. Prahassa on kuitenkin edustettuna keittiöitä ympäri maailman, joten tšekkiläinen ruoka on vain yksi vahva vaihtoehto.

Erittäin suosittu, usein kadulla syötävä makea herkku on trdelník. Myyntipisteitä löytyy joka puolella Vanhaakaupunkia. Trdelník koostuu kivihiiligrillissä kypsennettävästä ontosta taikinaputkesta, joka maustetaan sokerilla ja vaihtelevilla mausteilla, sekä täytetään lopuksi reilusti jäätelöllä ja koristeilla. Makuyhdistelmiä on useita, eikä jäätelö ole välttämättömyys, vaan sisäosa voidaan vaikka vuorata suklaalla.

Trdelník

Praha tuskin on trdelníkin kotipaikka, vaan sitä syödään naapurimaissakin, mutta ei siinä määrin kuin juuri Prahassa. Esimerkiksi Budapestissa se kulkee nimellä Kürtőskalács, mutta siellä sitä ei usein täytetä jäätelöllä. Molemmissa paikoissa sen englanninkielinen nimitys on chimney cake.

Ostokset

Helsingin Esplanadia muistuttava Václavské náměstí, sekä erityisesti sen pohjoispäästä lähtevä kävelykatu Na Příkope ovat hyviä ostoskatuja. Na Příkopen päästä näkyy myös suuri ostoskeskus Palladium (linkki).

Luksusliikkeet löytyvät tyylikkään puistokatu Pařížskán varrelta, joka lähtee Vanhankaupungin aukiolta pohjoiseen kohti Vltava-jokea.

Praha on tunnettu erityisesti Bohemia-kristallista. Kristallia myyviä liikkeitä löytyy ympäri Vanhaakaupunkia.

Praha ostokset
Celetná-katu

Matkamuistomyymälöitä on myös ympäri Vanhaakaupunkia, mutta erityisesti Havelská-kadulla. Siellä on päivittäinen torialue, joka on erikoistunut pääasiassa käsitöihin ja matkamuistoihin, mutta samaa tavaraa löytyy myös kivijalkaliikkeistä torialueen molemmin puolin.

Praha alkaa lähestyä hinnoissa Euroopan keskitasoa

Praha on edelleen suomalaisittain melko edullinen kaupunki, eikä keskustasta tarvitse lähteä kauas löytääkseen hyviä ja edullisia hotelleja tai ravintoloita. Alta löytyy joitain esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Prahan keskustassa Booking.comissa.

Keskustassa kannattaa kuitenkin välttää asioimista turisteille suunnatuissa pienissä minimarketeissa, jotka myyvät alkoholia ja elintarvikkeita. Näissä hinnat saattavat olla moninkertaiset normaaliin ruokakauppaan verrattuna. Usein siinä tapauksessa hinnat selviävät vasta kassalla, eikä niitä ole hyllyissä merkittynä. Mm. Albert-supermarketketju on edullisempi ja laadukas vaihtoehto minimarketeille.

Myös ruokailussa kannattaa välttää kaikkein suosituimpia alueita Vanhassakaupungissa, jos haluaa löytää hyvän hinta-laatusuhteen aterioita.

Tuote

Pizza ravintolassa

0.33 l olut

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

7-10 €

2.20 €

109 €

109 €

Lentokentältä keskustaan

Metro tai juna eivät kulje lentokentälle, joten julkisen liikenteen vaihtoehtoina on joko Airport Express -bussi rautatieasemalle tai bussi johonkin metroasemalle, josta pääsee metrolla päätekohteeseen.

Airport Express: Suora bussiyhteys Václav Havelin lentokentältä päärautatieasemalle (Hlavní nádraží). Lisätiedot:  czech-transport.com.

Näillä bussilinjoilla pääsee lentokentältä metrolinjoille noin parissakymmenessä minuutissa:

Bussi 119: Pysäkki Nádraží Veleslavín -metroasemalla A-linjalla.
Bussi 100: Pysäkki Zličín-metroasemalla B-linjalla.

Prahan metrokartta löytyy täältä.
Reittihaku tarkkoine aikatauluineen löytyy: dpp.cz.

Prahan sää

Prahan sillat - Prahan nähtävyydet
Vltava-joen siltoja Letna-puistosta katsottuna (Hanavský Pavilonin vierestä).

Talvi: Lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin ja saattaa nousta päivällä tammikuussakin +10 asteeseen. Toisaalta lumisade ja reilu pakkanenkin ovat hyvin mahdollisia.

Kevät: Maaliskuu voi olla vielä hyvin talvinen kuukausi ja lämpötila ajoittain pakkasella. Huhtikuussa saattaa olla välillä lähes hellelukemia ja seuraavalla viikolla sataa räntää, kaikki on mahdollista. Yöt ovat edelleen melko kylmiä. Toukokuussa alkaa olla jo kesäisiä ilmoja.

Kesä: Kesät ovat Suomeen verrattuna kuumempia ja aurinkoisempia. Tosin ajoittaisten rankkasateiden vuoksi myös sademäärät millimetreissä ovat kesäkuukausina selvästi suuremmat kuin talvikuukausina.

Syksy: Alkusyksy on vielä sopivan lämmintä ja usein aurinkoista aikaa käydä Prahassa. Loppuvuotta kohti sää harmaantuu ja tihkusateet yleistyvät. Yöpakkasia alkaa tulla marraskuussa.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Before I Go / RKVC – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Prahasta
Inline Feedbacks
View all comments