Siirry suoraan sisältöön

Lissabon

Lissabon on seitsemälle kukkulalle rakennettu Portugalin pääkaupunki, missä kauneus kohtaa rappioromantiikan, melankolinen fado värikkäät rakennukset ja löytöretkeilijöiden ajan perintö modernin, monikulttuurisen kaupunkielämän.

Atlantin rannalla sijaitseva Lissabon on yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista ja monipuolinen matkakohde, josta löytyy jokaiselle jotakin, olipa mielenkiinnon kohteena sitten historia, kulttuuri, ruoka tai rantaelämä. Ikoniset raitiovaunut ja funikulaarit helpottavat mäkisen kaupungin tutkimista, josta suuren osan voi kiertää kävellen. Kaupungin vehreät puistot, mielenkiintoiset päiväretkikohteet ja heti kaupungin ulkopuolella alkavat kauniit hiekkarannat tarjoavat upeat puitteet rentoutumiselle.

Lissabon on ympärivuotinen matkakohde, jossa aurinko lämmittää talvellakin. Paras matkustusajankohta on keväästä syksyyn, mutta keskikesän kuukausina lämpötilat kohoavat usein 30 asteen tuntumaan ja ylikin. Lissabonissa puhaltaa kuitenkin usein Atlantilta tuleva viilentävä tuuli eikä virkistävä pulahdus mereen ole koskaan kaukana.

Alfaman kaupunginosa, Lissabon
Alfama on kaupungin vanhinta osaa. Kuva: Sergii Figurnyi - stock.adobe.com

Missä asua

Lissabonin keskeisimmät alueet ovat Baixa ja Chiado eli ’downtown’, missä majoittuessa monet kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä ovat aivan vieressä. Sieltä lähtevät niin metrot, bussit, raitiovaunut kuin junatkin moneen suuntaan ja myös taksien on helppoa ajaa alueella. Baixa-Chiadossa sijaitsevat Lissabonin tärkeimmät ostoskadut kauppoineen ja ravintoloineen. Alue onkin loistava valinta kaupungin vilinästä nauttiville. Tasaisemman maastonsa vuoksi se voi olla mäkisempiä kaupunginosia sopivampi vaihtoehto myös liikuntarajoitteisille matkailijoille. Sama koskee Avenida da Liberdaden ja Saldanhan alueita hieman kauempana päänähtävyyksiltä.

Rauhallisempaa tunnelmaa löytyy kaupungin vanhimmasta osasta, Alfamasta. Kaupunginosa on tunnettu pittoreskeista mukulakivikujistaan, joilla fadon melankoliset rytmit kantautuvat pienten kahviloiden ikkunoista, lapset pelaavat jalkapalloa ja pyykit kuivuvat värikkäiden talojen ulkopuolella. Alfama on kuitenkin hyvin mäkistä aluetta ja julkisille liikenneyhteyksille voi olla hieman matkaa.

Bairro Alto
Bairro Alton kadut ovat päiväsaikaan rauhallisia. Kuva: ah_fotobox – stock.adobe.com

Bairro Alto on niin ikään keskeinen alue, joka sopii parhaiten yöelämän ystäville. Baari- ja ravintola-alueena tunnetut värikkäät korttelit ovat päivisin hiljaisia, mutta täyttyvät etenkin viikonloppuöisin juhlijoista. Yörauha laskeutuu vasta baarien suljettua ovensa pikkutunneilla.

Hieman sivummalla ydinkeskustasta sijaitsevat rauhalliset naapurustot Graça, Príncipe Real, Madragoa/Santos ja Estrela/Lapa ovat myös hyviä vaihtoehtoja majoittumiseen niille, jotka haluavat asua paikallisen elämän ympäröimänä mutta silti kaupungin keskustan perinteisissä asuinkortteleissa. Príncipe Realissa on erinomainen ravintolatarjonta, Graçan näköalapaikoilta upeat näköalat Lissabonin ylle ja Lapan alue on tunnettu suurlähetystöistään.

Madragoa-Santos
Madragoa ja Santos ovat perinteisiä asuinalueita Lissabonissa. Kuva: Johanna Maldonado

Lissabon on pääsääntöisesti erittäin turvallinen kaupunki, mutta taskuvarkauksia tapahtuu, joten arvoesineistään kannattaa pitää huolta. Varsinkin raitiovaunuissa ja turistinähtävyyksien luona kannattaa pitää silmänsä auki.

Päiväsaikaan missä tahansa Lissabonin keskustassa voi kävellä huoletta. Kaupungissa on kuitenkin muutama alue, joilla ei ole suositeltavaa liikkua yksin yöaikaan, joten myös majoittumista näillä alueilla kannattaa ehkä varmuuden vuoksi välttää. Ensimmäinen on Intendenten alue Martim Monizin ja Anjosin metroasemien välillä. Myös Cais do Sodrén aseman läheinen alue voi olla yöaikaan hieman rauhaton. Öisin ei myöskään kannata kävellä yksin puistoissa ja sama koskee joitakin asuinalueita Monsanton metsäpuiston lähellä. Ryhmässä liikkuessa ei näilläkään alueilla kuitenkaan yleensä tarvitse pelätä.

Löydä hotelli Lissabonissa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Lissabon hurmaa monipuolisilla nähtävyyksillä ja aktiviteeteilla

Lissabon on monipuolinen kaupunkikohde, josta löytyy jokaiselle jotakin. Lissabonin valo, kerroksellisuus ja korkeuserojen mahdollistamat näköalat tarjoilevat silmäkarkkia visualistille. Historialliset nähtävyydet, kiehtovat museot, värikäs katutaide ja runsas tapahtumatarjonta taas viihdyttävät kulttuurin ystävää. Ruokamatkailija voi uppoutua portugalilaisen keittiön antimiin ja paikallisten viinien maisteluun. Lissabonin välittömästä läheisyydestä löytyvät upeat hiekkarannat, päiväretkikohteet ja vehreät puistot taas saavat auringonpalvojan ja luontoihmisenkin rakastumaan tähän sykähdyttävään kaupunkiin kertaheitolla.

Graca Lissabon
Miradouro da Graçan näköalapaikalta on kauniit näkymät Lissaboniin. Kuva: Johanna Maldonado

Baixa ja Chiado

Keskellä kaupungin ’downtownia’ Baixaa sijaitsee Praça do Comércion aukio. Tajo-joelle avautuvalla aukiolla sijaitsi ennen kuninkaallinen palatsi, joka tuhoutui vuoden 1755 maanjäristyksessä. Sen takia aukiota kutsutaan edelleen myös nimellä Terreiro do Paço eli ”palatsin piha”. Aukion keskellä kohoaa kuningas José I:n patsas. Monet opastetut kävelykierrokset sekä kiertoajelut lähtevät täältä.

Praça do Comérciolta, joen rannasta, löytyy kivitolpin varustettu laituri Cais das Colunas, mistä historiaa muuttaneille löytöretkille aikoinaan lähdettiin. Lähempänä Cais do Sodréta on vuodesta 2021 lähtien myös Plantation – Prosperity and Nightmare -muistomerkki Portugalin harjoittaman orjakaupan uhreille, missä voi tutustua löytöretkien historian synkkään puoleen.

Praca do Comercio Lissabon
Praça do Comérciota koristavat riemukaari ja kuningas José I:n patsas. Kuva: TTstudio – stock.adobe.com

Tutustuminen Lissabonin keskustaan kannattaa aloittaa suuntaamalla ensimmäiseksi koristeellisen riemukaaren alitse kävelykatu Rua da Augustalle.  Eläväisen liikekeskustan läpi kävellessä vastaan tulee kauppoja, ravintoloita, kahviloita, historiallisia rakennuksia ja monia katutaiteilijoita. Hieman sivummalla kohoaa Sén katedraali, Lissabonin vanhin kirkko.

Läheltä Rossion aukiota löytyy myös Elevador de Santa Justa -hissi, joka rakennettiin 1900-luvun alussa nostamaan mäkisen kaupungin asukkaat helpommin alakaupungista ylös Largo do Carmon aukiolle. Rautainen hissi on sittemmin muuttunut lähinnä turistinähtävyydeksi. Carmon aukiolta taas löytyy vaikuttava keskiaikainen raunioluostari, joka sekin tuhoutui vuoden 1755 maanjäristyksessä. Luostarissa toimi aikoinaan Lissabonin suurin kirkko, joka on nykyään muutettu arkeologiseksi museoksi.

Santa Justa -hissi
Ajelu Santa Justa -hissillä on ainutlaatuinen kokemus. Kuva: Johanna Maldonado

Aukiot

Praça do Rossio on ollut yksi Lissabonin pääaukioista aina keskiajalta lähtien, todistaen kaikenlaista aina kapinoista härkätaisteluihin. Siellä kannattaa kiinnittää huomiota upean D. Maria II -teatterin julkisivuun, barokkityylisiin suihkulähteisiin ja lainehtiviin calçada-katukivetyksiin. Aukiolta löytyy monia tyylikkäitä kahviloita, jotka ovat suosittuja tapaamispaikkoja kaupunkilaisten keskuudessa.

Rossiota seuraavalla aukiolla Praça do Restauradoresilla taas voi ihmetellä aukion keskeltä kohoavaa obeliskia, joka symboloi Portugalin itsenäisyyden palauttamista Espanjan vallan alla vietettyjen 60 vuoden jälkeen. Aukiota ympäröivät kauniit vanhat rakennukset, joista kiinnostavin on art deco -tyylinen Cineteatro Éden. Restauradoresilta pääsee ylös Bairro Alton kaupunginosaan Glória-funikulaarilla. Muut Lissabonin ikoniset hissivaunut ovat nimeltään Lavra ja Bica.

Restauradoresilta alkaa Avenida da Liberdaden puistoinen bulevardi, jonka varrella sijaitsevat arvokkaiden luksusmerkkien myymälät. Puistokatua pitkin pääsee Marques de Pombalin aukiolle, joka on vilkas liikenteen yhtymäkohta ja omistettu Lissabonin jälleenrakennusta vuoden 1755 maanjäristyksen jälkeen johtaneelle markiisille.

Praça do Rossio, Lissabon
Rossio-aukio on suosittu tapaamispaikka lissabonilaisten keskuudessa. Kuva: Johanna Maldonado

Alfama

Alfaman kaupunginosa on vanhinta Lissabonia ja hurmaa värikkäillä taloillaan sekä kapeilla ylä- ja alamäkeen kiemurtelevilla mukulakivikujillaan. Niitä pitkin voi kavuta aina São Jorgen linnoitukselle saakka. Itse linnoitus koostuu pitkälti keskiaikaisen maurilinnan muureista, mutta näköalat niiden päältä ovat mahtavat. Matkalla linnoitukselle kannattaa ehdottomasti harhautua kauemmas turistiryhmien kansoittamilta pääkaduilta ja kurkistaa Alfaman perinteisiin tasca-kuppiloihin sekä paikallisiin sekatavarakauppoihin. Iltaisin monissa ravintoloissa voi kuunnella fado-esiintyjiä. Alfamaan kiipeämistä helpottavat Praça do Martim Monizilta löytyvät liukuportaat.

Alfaman läheisyydestä löytyy Lissabonin vanhin rautatieasema Santa Apolónia, josta lähtevät junat mm. pohjoiseen Portugaliin. Aseman takana on Museu Nacional do Azulejo, jossa voi ihastella Portugalille tyypillistä kaakelitaidetta vanhassa luostarissa. Kaupunginosan maamerkkeihin lukeutuu myös Panteão Nacional, jonne on haudattu monia portugalilaisia merkkihenkilöitä, kuten fadolaulaja Amália Rodrigues, jalkapalloilija Eusébio sekä useita presidenttejä ja kirjailijoita.

Katutaide Lissabon
Fado-aiheista katutaidetta Alfamassa. Kuva: Johanna Maldonado

Näköalapaikat

Lissabonista löytyy useita näköalapaikkoja eli miradouroja, joilta kaikilta aukeavat hieman erilaiset maisemat kaupungin kattojen ylle. Miradouro da Nossa Senhora do Monte sijaitsee kenties kaikkein korkeimmalla, mutta Miradouro da Graça sekä Jardim do Torel ovat sijainniltaan hieman keskeisempiä ja tarjoavat myös mahtavan lintuperspektiivin alla levittäytyvään Lissaboniin. Vastakkaiseen ilmansuuntaan aukeavaa maisemaa voi ihailla Miradouro de São Pedro de Alcântaralta. Alfamassa vierekkäin sijaitsevilta Miradouro da Santa Luzialta sekä Miradouro Portas do Solilta on puolestaan hienot näkymät Tajo-joelle.

Näköalapaikoilla on monesti jonkinlainen baarikioski ja myös trubaduureja nähdään usein soittamassa. Jos aikaa on, voi näköalatasanteella vierähtää vaikka koko kesäilta!

Miradouro da Nossa Senhora do Monte
Nossa Senhora do Monten näköalapaikalla hahmottaa hyvin koko kaupungin. Kuva: Johanna Maldonado

Belém

Belémin kaupunginosassa voi tutustua useisiin historiallisiin monumentteihin, nauttia auringosta Tajo-joen varrella tai lähteä purjehdusretkelle kaupunginosan satamasta. Belémistä löytyy mm. majesteettinen Hieronymuksen luostari, historiallinen Torre de Belém sekä löytöretkien kunniaksi pystytetty, mutta nykyisin myös kyseenalaistettu muistomerkki Padrão dos Descobrimentos. Kaksi ensimmäistä ovat UNESCO:n maailmanperintökohteita.

Hieronymuksen luostarin arkkitehtuuri yhdistelee mm. goottilaista ja manueliinista tyyliä ja on koristeellisuudessaan vaikuttava näky. Valtavaa luostaria rakennettiin käytännössä koko 1500-luvun ajan. Hieronymuksen luostarin pääkirkon hautakammioissa lepäävät mm. löytöretkeilijä Vasco da Gama sekä Portugalin kansallisrunoilija Luís de Camões, joka tunnetaan parhaiten eepoksestaan Os Lusíadas. Täältä löytyy myös kirjailija Fernando Pessoan hauta.

Hieronymuksen luostari
Hieronymuksen luostarin edustalla on myös upeita suihkulähteitä. Kuva: Johanna Maldonado

Belémin torni rakennettiin 1500-luvulla tekemään kunniaa lähteville ja palaaville löytöretkeilijöille. Tämä Lissabonin tärkeä maamerkki on historiansa aikana toiminut myös majakkana ja vankilana.

Taiteen ja teknologian ystävien kannattaa vierailla futuristisen näköisessä MAAT – The Museum of Art, Architecture and Technology -museossa. Tajo-joen vartta kulkevat pyörätiet taas kutsuvat vuokraamaan polkupyörän ja tutustumaan Belémin nähtävyyksiin polkien.

Belemin torni, Lissabon
Belémin torni on tärkeä maamerkki Tajo-joen rannalla. Kuva: Artur Bogacki – stock.adobe.com

Parque das Nações

Vuoden 1998 maailmannäyttelyä varten rakennetusta uudehkosta Parque das Naçõesin kaupunginosasta löytyy modernia arkkitehtuuria, futuristista kaupunkitaidetta sekä Euroopan toiseksi pisin silta Ponte Vasco da Gama. Vehreillä puistoalueilla voi nauttia joenrannan charmista. Lissabonin suosittu oseanaario, lukuisat ravintolat, Pavilhão do Conhecimento -tiedemuseo, Vasco da Gama -ostoskeskus sekä joen ylle kohoava köysirata tarjoavat ajanvietettä alueella.

Parque das Nações
Virtaviivaista arkkitehtuuria Parque das Naçõesin kaupunginosassa. Kuva: hectorchristiaen – stock.adobe.com

Almada

Tajo-joen eteläpuolella sijaitseva Almadan kaupunki tarjoaa erilaisen perspektiivin Lissaboniin. Lautat joen yli Cacilhasiin lähtevät Cais do Sodrén lauttaterminaalista ja matka kestää noin kymmenen minuuttia. Cacilhasissa voi ihastella joenrannan ränsistyneiden teollisuusmakasiinien rappioromantiikkaa ja graffititaidetta sekä tietysti näkymää vastarannalle. Joenrannan ravintolat ovat oiva valinta auringonlaskudrinkkien siemailuun. Panoraamahissillä pääsee nousemaan ylös Almadan vanhaan kaupunkiin. Upeimmat näköalat löytyvät kuitenkin Jeesuspatsas Cristo Rein huipulta, josta näkyvät hyvin sekä Almada että Lissabon.

Almada Jeesus-patsas
Almadan Jeesus-patsas levittää kätensä 25 de Abril -sillan ylle. Kuva: sergojpg – stock.adobe.com

Lissabon on vehreiden puistojen ja puutarhojen kaupunki

Fundação Calouste Gulbenkian

Jos taiteen yhdistäminen rentouttavaan kävelyyn puistossa viehättää, kannattaa suunnata Fundação Calouste Gulbenkianille. Museosta löytyy maan suurin kokelma modernia taidetta ja vehreästä puutarhasta puolestaan monia piilopaikkoja, joissa tarkkailla lintujen, kilpikonnien ja muiden puistossa kulkijoiden elämää bambuviidakon keskeltä. Säätiön harmaat, laatikkomaiset betonirakennukset luovat runsaiden istutusten kanssa hauskan kontrastin.

Lissabonin kasvitieteellinen puutarha

Lissabonin kasvitieteellisen puutarhan Jardim Botânicon muurien sisäpuolelle astuessaan saapuu vihreään keitaaseen, jonka ulkopuolelle kaupungin vilske jää. Korkeat palmut, kauniit kukkaset, lehvästöistä siivilöityvä valo ja unohdettu tunnelma saavat jäämään tänne toviksi jos toiseksikin.

Lissabon Kasvitieteellinen puutarha
Lissabonin kasvitieteellinen puutarha on vehreä keidas keskellä kaupunkia. Kuva: Johanna Maldonado

Jardim da Estrela

Valkoisena hohtavan Estrelan basilikan vieressä sijaitseva Jardim da Estrelan puutarha on alueen asukkaiden yhteinen takapiha, minne kaikenikäiset ihmiset tulevat pelailemaan, istuskelemaan piknikvilteillä ja katselemaan lammikossa uivia lintuja. Puiston kruunaavat valtavat puut roikkuvine liaaneineen ja juurineen, pörheät palmut ja mehikasvit kuten agaavet ja kaktukset. Puistossa järjestetään myös tapahtumia kuten konsertteja ja ulkoilmaelokuvia.

Eduardo VII -puisto

Eduardo VII -puisto koostuu lähinnä nurmikosta, mutta puistossa kannattaa vierailla sieltä avautuvan näköalan takia.  Valtavan, tuulessa liehuvan Portugalin lipun takana aukeaa vihreän puiston reunustama näkymä kaupunkiin ja sen taakse. Eduardo VII -puistossa sijaitsevat myös Estufa Frian kasvihuoneet, joiden kolmessa erillisessä sisäpuutarhassa voi nauttia trooppisesta tunnelmasta myös sadepäivänä.

Eduardo VII –puisto, Lissabon
Eduardo VII -puistosta aukeaa panoraama Lissabonin yli. Kuva: katatonia – stock.adobe.com

Cemitério dos Prazéres

Cemitério dos Prazéresin hiljainen hautausmaa on rauhan tyyssija kaupungin hälyn keskellä, mutta täältä on myös hyvät näköalat 25 de Abril -sillalle. Sypressien lomaan siisteille kujille rakennetut koristeelliset hautamausoleumit muovikukkineen ja koinsyömine verhoineen sekä niiden varjoissa torkkuvat katukissat saavat mielikuvituksen laukkaamaan. Tänne pääsee ajamalla kolisevalla ja puupenkein varustetulla kuuluisalla raitiovaunulla numero 28 aina Prazeres-päätepysäkille saakka. Raitiovaunulinjan toinen pää on Graçassa ja se yhdistää Lissabonin tärkeimmät turistialueet, minkä takia vaunut ovat usein ruuhkaisia.

Monsanto

Monsanton metsäiseen keskuspuistoon piiloutuu lenkkipolkujen ja leikkipuistojen lisäksi myös hylätty panoraamaravintola. Graffititaiteella läpeensä koristellulta Panorâmico do Monsantolta aukeaa lähes 360 asteen panoraama koko Lissabonin ylle. Monsanton kupeessa kohoaa myös 1700-luvun insinöörityön taidonnäyte, akvedukti Águas Livres, joka aikoinaan kuljetti vettä Lissaboniin. Akveduktin päällä pääsee vierailemaan Museu da Águasta aloittaen.

Rannat – Lissabon

Portugali on tunnettu rannoistaan, eikä Lissabon tee poikkeusta. Kaupungin välittömästä läheisyydestä löytyy useampikin rantapäivän viettoon kutsuva uimaranta. Atlantilta käy aina pienempi tai suurempi tuulenvire ja vesi pysyy kesälläkin viileänä, noin 18-20-asteisena, joten lissabonilaiset suuntaavat kesän kuumuudessa sankoin joukoin kaupungin rannoille. Keskustaa lähimmille rannoille hurauttaa julkisilla noin puolessa tunnissa.

Lissabonin länsipuolelta löytyvät esimerkiksi Caxias ja Paço de Arcos -nimiset hiekkarannat, jotka tarjoavat mukavat puitteet auringonottoon, surffaukseen ja uimiseen, vaikka vesi ei näin lähellä kaupunkia olekaan kristallinkirkkainta. Näille rannoille pääsee helposti CP:n (Comboios de Portugal) lähijunalla, joka pysähtyy samannimisillä asemilla. Juna lähtee Cais do Sodrén asemalta määränpäänään Cascais.

Paço de Arcos Lissabon
Paço de Arcos -uimaranta sijaitsee lyhyen junamatkan päässä keskustasta. Kuva: moedas1 – stock.adobe.com

Tejo-joen eteläpuolella voi suunnata Almadan kaupungin puolella sijaitsevalle Caparican rannalle, joka on myös erinomainen surffikohde. Costa da Caparica on 26 kilometrin mittainen kaistale kultaista hiekkaa ja Atlantin aaltoja, joita reunustavat viihtyisät rantabaarit ja -ravintolat kyläkeskustojen yhteydessä. Aallot voivat olla hyvinkin voimakkaita, joten Caparica ei ole paras uimaranta lapsille.

Caparican keskustan hiekkarantaa reunustaa suosittu promenadi, jonne tullaan lenkkeilemään, rullaluistelemaan ja viettämään aikaa merimaisemissa. Aallonmurtajien suojaama rantaosuus on etenkin lapsiperheiden kannalta loistava, mutta jos sekaan ei mahdu, kannattaa jatkaa etäämpänä sijaitseville rauhallisemmille rannoille, kuten Praia da Saúdelle tai Praia da Matalle. Noin 10 kilometrin päässä sijaitseva Fonte da Telha on niinikään kesäinen rantaparatiisi, josta löytyy ihania palmujen reunustamia ravintoloita.

Caparicalle pääsee Lissabonista parhaiten Carris Metropolitanan suorilla busseilla numero 3709 ja 3710, jotka lähtevät Praça Areeirolta ja kulkevat Alcântaran kautta.

Lisää Lissabonin metropolialueen rantoja löytyy Päiväretket-osiosta.

Päiväretket

Cascais ja Estoril

Kuvankauniit Cascais ja Estoril vetävät lomatunnelmallaan matkailijoita puoleensa Lissabonin länsipuolella. Yläluokkaisen Cascaisin vanha keskustasta rakentuu vilkkaan marinan ympärille ja sieltä löytyy monia ravintoloita, kahviloita sekä ostosmahdollisuuksia. Cascaisin keskustassa on monta pientä mutta upeaa uimarantaa, kuten Praia da Rainha. Suurempia rantoja ovat surffaajien ja leijalautailijoiden suosima aava Praia do Guincho sekä lähempänä Lissabonia sijaitseva Carcavelos.

Cascaisin suosituin luonnonnähtävyys on Boca do Inferno, eräänlainen meriluola, jonka luota on hienot maisemat rannan jyrkänteille. Paikan syntyyn liittyy myös traaginen legenda. Hieman keskustan ulkopuolella sijaitsee Casa da Guian palatsi, jossa on nykyisin putiikkeja ja ravintoloita merellisten maisemien äärellä. Cascaisista löytyy myös useita golfkenttiä.

Cascaisin kyljessä sijaitseva Estoril on tunnettu kasinostaan ja Hotel Paláciosta, jossa James Bond -elokuvaa on aikoinaan kuvattu. Estorilissa sijaitsee myös F1-rata Circuito do Estoril.

Cascaisiin pääsee Lissabonista helpoiten CP:n lähijunalla Cais do Sodrén asemalta. Matka kestää noin 40 minuuttia. Juna pysähtyy myös Estorilin asemalla.

Lisätietoja löytyy Cascaisin matkaoppaasta.

Cascais
Cascaisin rannoilla pääsee helposti lomatunnelmaan. Kuva: Alexandre Rotenberg – stock.adobe.com

Sintra

UNESCO:n maailmanperintöluetteloon kuuluva Sintran kaupunki on tunnettu satumaisista palatseistaan ja linnoistaan. Lukuisat historialliset nähtävyydet ja soma vanhakaupunki tekevät Sintrasta kenties kaikkein suosituimman päiväretkikohteen Lissabonista käsin. Metsäisen Sintra-vuoriston rinteillä piilottelevat mm. värikäs Palácio da Pena ja mystinen Quinta da Regaleira valtavine puutarhoineen. Myös vuoren huipun Maurilinnoitus, Sintran kansallispalatsi ja useat muut nähtävyydet vetävät matkailijoita puoleensa. Sintrassa vieraillessa kannattaa maistaa queijadas de Sintra -leivoksia.

Cabo da Roca on Sintran rannikolla sijaitseva Portugalin ja samalla koko Manner-Euroopan läntisin piste. Rannikko tämän tuulisen niemen ympärillä on jylhän kaunista, ja Cabo da Rocalta voikin patikoida vaikkapa ikoniselle Praia da Ursan rannalle. Myös muut rannat kuten Praia da Adraga sekä Azenhas do Mar ovat käymisen arvoisia. Kesäisin historiallinen raitiovaunu kulkee Sintrasta Praia das Maçãs -rannalle upeiden maisemien halki.

Sintraan pääsee helpoiten CP:n lähijunalla, joka lähtee Lissabonista Rossion rautatieasemalta. Matka kestää noin 40 minuuttia. Sintran matkaopas löytyy täältä.

Palacio de Pena, Sintra
Palácio da Pena on vuorenhuipulle rakennettu satulinna Sintrassa. Kuva: Johanna Maldonado

Évora

Évora on historiallinen sisämaakaupunki puolentoista tunnin junamatkan päässä Lissabonista. Kaupunki on UNESCO:n maailmanperintökohteena historiasta kiinnostuneen ehdoton matkakohde. Muurien ympäröimän keskiaikaisen vanhankaupungin kujat ovat säilyttäneet tunnelmansa läpi vuosisatojen, ja kesän paahdetta pääsee mukulakivikaduilta karkuun varjoisiin puistoihin.

Évoran useat nähtävyydet, kuten roomalaisten aikaiset temppeli- ja kylpylärauniot sekä keskiaikaiset katedraalit ja luostarit lumoavat kävijän, ja kaupungin kuuluisin käyntikohde, aidoilla ihmisen luolla vuorattu luukappeli, karmii selkäpiitä. Évoran lukuisissa ravintoloissa voi tutustua Alentejon maakunnan konstailemattomaan keittiöön ja herkullisiin viineihin.

Évoraan pääsee Lissabonista CP:n junilla, jotka lähtevät Sete Riosin rautatieasemalta.

Lue lisää Évorasta täältä.

Ericeira

Ericeira on maailmanluokan surffikohde noin 35 kilometrin päässä Lissabonista ja ainoa World Surfing Reserve -statuksen saanut eurooppalainen kohde. Ericeiran useat rannat sopivat kuitenkin loistavasti myös auringonottoon ja paikka onkin myös oivallinen rantalomakohde.

Kylän keskustan valkoisten rakennusten lomassa mukulakivikatuja pitkin kävellessä tunnelma on leppoisan rauhallinen. Perinteisenä kalastajakylänä Ericeira on loistava paikka syödä paikallisesti pyydettyä tuoretta kalaa, mutta surffaajat ovat tuoneet mukanaan myös ripauksen nuorekasta yöelämää ja trendikkäitä kahviloita.

Ericeiraan pääsee Lissabonista helpoiten Mafrense-yhtiön linja-autoilla, jotka lähtevät Campo Granden asemalta. Matka kestää reilun tunnin. Retkeen voi yhdistää myös pysähdyksen Mafran keskustassa, jossa sijaitsee muun muassa upea Mafran kansallispalatsi.

Ericeira
Ericeiran surffiaallot ovat maailmankuuluja. Kuva: sergojpg – stock.adobe.com

Sesimbra

Sesimbra on pittoreski kalastajakylä noin 40 kilometriä Lissabonin eteläpuolella. Postikorttimaisemat hurmaavat jo historiaa henkivän paikkakunnan keskustaan saapuessa. Sesimbrassa kannattaa maistella tuoreita meren antimia, kuten grillattua kalaa ja mereneläviä.

Sesimbra on tunnettu paitsi kalastaan ja karnevaaleistaan, myös rannoistaan ja vesiurheilumahdollisuuksistaan. Aivan keskustasta löytyy pitkä ja kaunis hiekkaranta, mutta Sesimbran rannikolla on useita muitakin paratiisimaisia rantoja, kuten Ribeira do Cavalo.  Sesimbran länsirannikolla Praia do Mecon ja Lagoa de Albufeiran hiekkarannat ovat jatkumoa Costa da Caparican pitkälle rantaviivalle. Lagoa de Albufeirasta löytyy sekä merenrantaa että upea laguuni, joka sopii hyvin myös lapsiperheille.

Cabo Espichelin niemi on puolestaan mielenkiintoinen vanha pyhiinvaelluskohde pyhättöineen ja jylhine maisemineen. Niemellä pääsee tutkimaan myös dinosaurusten jalanjälkiä lähietäisyydeltä.

Sesimbraan pääsee Lissabonista helpoiten Sete Riosista lähtevällä Carris Metropolitanan bussilla numero 3721. Matka kestää noin 70 minuuttia. Sesimbran matkaopas löytyy täältä.

Sesimbra
Sesimbran keskusta rakentuu pitkän hiekkarannan ympärille. Kuva: Johanna Maldonado

Setúbal

Setúbalin kaupunki sijaitsee Sado-joen suistossa noin 50 kilometriä Lissabonista etelään. Satamakaupungista löytyy tunnelmallinen vanhakaupunki, herkullisia mereneläviä ja Lissabonin alueen upeimmat rannat. Setúbalista voi lähteä veneretkelle bongailemaan Sadon delfiinejä tai ottaa lautan Tróian niemimaan valkoisten hiekkarantojen ääreen. Tróia on myös tunnettu resorteistaan. Kaupungin erikoisherkku on choco frito eli uppopaistettu seepia.

Setúbalin länsipuolella sijaitsee Arrábidan luonnonpuisto, missä vihreä vuoristo, valkoiset hiekkarannat ja turkoosi merivesi muodostavat yhden koko Portugalin upeimmista maisemista. Praia dos Galapinhos on valittu Euroopan kauneimmaksi rannaksi, mutta muutkin Arrábidan uimarannat kuten Albarquel, Figueirinha, Gálapos ja Creiro (Portinho da Arrábida) vetävät sille vertoja. Arrábidalta löytyy myös useita patikointireittejä.

Setúbaliin pääsee Lissabonista helpoiten Fertagus-yhtiön junalla, joka lähtee Roma-Areeiron asemalta pysähtyen myös Entrecamposin, Sete Riosin ja Campoliden asemilla. Matka kestää noin tunnin.

Myös Setúbalin läheisyydessä sijaitsevat pittoreskit kylät Azeitão ja Palmela ovat vierailun arvoisia kohteita. Azeitãossa voi tutustua useisiin viinitiloihin ja Palmelan linnalta aukeavat upeat näköalat.

Praia dos Galapinhos
Praia dos Galapinhos ja muut Setúbalin rannat kutsuvat auringonottoon. Kuva: Johanna Maldonado

Tajon suisto

Jos kaupungit ja rannat alkavat kyllästyttää, kannattaa suunnata Reserva Natural do Estuário do Tejolle eli Tajo-joen luonnonsuojelualueelle. Tajon suistoalue on yksi Euroopan tärkeimmistä kosteikkoalueista ja vähemmän vierailtu päiväretkikohde Lissabonin pohjoispuolella. Lähes silmänkantamattomiin tasaisina jatkuvat murtovetiset ruovikot ovat vaikuttava näky.

Erityisesti lintubongareiden kannattaa tehdä päiväretki tänne, sillä monet vesilinnut talvehtivat alueella ja etenkin keväisin ja syksyisin Tajon suistossa näkee valtavasti muuttolintuja, jopa vaaleanpunaisia flamingoja.

Vierailukeskus EVOA järjestää opastettuja kierroksia Tajon suistossa. Alueelle pääsee parhaiten ottamalla CP:n junan Vila Franca de Xiraan ja jatkamalla sieltä taksilla.

Peniche ja Berlengas-saaret

Peniche on puolentoista tunnin bussimatkan päässä Lissabonista sijaitseva Portugalin hopearannikon surffikohde, jonka kauniit hiekkarannat houkuttelevat kesäisin auringonpalvojia ja talvisin aaltoja metsästäviä surffaajia. Etenkin Praia dos Supertubos on surffaajien suosiossa. Penichen kalasatamasta löytyy vanhan kalastajakylän tunnelmaa, ja myös Penichen linnoitus ja alueen perinteistä pitsinnypläystä esittelevä näyttely ovat tutustumisen arvoisia nähtävyyksiä. Paikkakunnan upein ranta on kaksipuoleinen Praia do Baleal, jonka muoto muistuttaa valaan pyrstöä. Rannan läpi voi jatkaa kävelyä Ilha do Balealin saarella sijaitsevaan pittoreskiin kylään ja rantakallioille katsomaan auringonlaskua.

Penichen satamasta voi lähteä puolen päivän retkelle Berlengas-saarille aina toukokuusta syyskuuhun. Portugalin rannikon edustalla sijaitsevat saaret ovat kokonaan  luonnonsuojelualuetta, joten näillä tuulenpieksämillä kallioisilla saarilla voi bongailla merilintuja, ihailla jylhiä maisemia sekä vanhoja merilinnoituksia, lähteä luolaretkelle lasipohjaveneellä ja tietenkin uida tai snorklata. Lautat kulkevat kahdesti päivässä alkaen kello 10, matkan kesto on noin 30 minuuttia ja liput kannattaa rajallisen saatavuuden takia ostaa etukäteen.

Penicheen pääsee Lissabonista puolessatoista tunnissa Sete Riosin asemalta lähtevillä Rede Expressos -yhtiön linja-autoilla, joita kulkee useita päivässä.

Ruoka ja ravintolat

Lissabon on herkkusuiden mekka, jonka valtaisasta ravintolatarjonnasta löytyy makuelämyksiä ympäri maailmaa aina portugalilaisista perinneruoista trendikkäimpiin brunssipaikkoihin. Kaupungissa on myös runsaasti kasvisravintoloita.

Portugalilaiseen keittiöön kuuluvat vahvasti kala ja merenelävät, ja näitä kannattaa Lissabonissakin ehdottomasti maistaa. Ikisuosikkeja ovat hiilillä grillatut tuoreet sardiinit sekä kuivattu ja suolattu turska eli bacalhau, jota löytyy jossain muodossa lähes jokaisen portugalilaisravintolan listalta.

Myös erilaiset liharuoat ovat portugalilaisten suosiossa. Pikkunälkään kannattaa maistaa portugalilaisten pikaruokasuosikkia bifanaa, joka koostuu kaikessa yksinkertaisuudessaan marinoidusta possunpihvistä tuoreen sämpylän välissä. Myös paikalliset makkarat kuten chouriço ja alheira ovat kokeilemisen arvoisia. Keitoista caldo verde -lehtikaalikeitto on portugalilainen klassikko. Petiscot eli portugalilaiset tapakset ovat myös kokeilemisen arvoisia.

Moni ravintola tarjoaa lounasaikaan päivän menun, johon sisältyy tavallisesti alkukeitto, kala- tai liha-annos, jälkiruoka ja kahvi. Hinta on useimmiten alle kymmenen euroa. Time Out Market -kauppahalli taas kokoaa kaupungin parhaimpien kokkien luomuksia kätevästi yhden katon alle. Suuri hallitila on meluisa, mutta annokset laadukkaita. Lissabonin autenttisimmat ravintolalöydöt ovat kuitenkin yleensä pieniä, sivukujilla sijaitsevia paikallisten ruokapaikkoja, joten pääväyliltä kannattaa ehdottomasti poiketa nälän yllättäessä.

Pastel de nata
Pastel de nata on suussasulava portugalilainen leivonnainen. Kuva: annapustynnikova – stock.adobe.com

Makean ystävien kannattaa laittaa muistiin herkulliset pastel de nata -leivokset. Ne ovat tarinan mukaan saaneet alkunsa Belémin kaupunginosasta, missä Pastéis de Belémin konditoria on niittänyt mainetta näiden leivosten alkuperäisenä tekijänä jo lähes kahden vuosisadan ajan. Kahvilan tunnistaa helposti ulkona kiemurtelevasta jonosta. Muidenkin leipomoketjujen uunituoreet pastel de natat sulavat silti nekin suussa.

A Brasileira on yksi kaupungin vanhimmista kahviloista, jossa Portugalin tunnetuimmat kirjailijat ja taiteilijat ovat viettäneet aikaa. Terassilla voi istahtaa Fernando Pessoan patsaan viereen katselemaan ihmisvirtaa ja fiilistelemään aina paikalla olevia katutaiteilijoita. Kahvila sijaitsee Baixa-Chiadossa Largo do Camõesin aukiolla.

Juoma ja yöelämä

Portugalilaiset viinit ovat laadukkaita ja herkullisia. Erityisesti raikkaat valkoviinit, kuten kepeästi kupliva vinho verde sopivat upeasti kalaruokien ryydittäjiksi. Olutpuolelta portugalilaiset suosivat kevyitä lagereita, joista tunnetuimmat merkit ovat Sagres ja Super Bock.

Drinkeistä raikas sangria ja limettinen caipirinha ovat paikallisten suosiossa. Ginjinha taas on makeaa hapankirsikkalikööriä, jota myydään Lissabonissa kadunkulmien kioskeista. Rossion aukiolla kannattaa pysähtyä samalla paikalla lähes kaksi vuosisataa sijainneeseen piskuiseen A Ginjinha -baariin kumoamaan ryyppy tätä suklaakupissa tarjoiltavaa herkkua.

ginjinha
Ginjinha maistuu parhaalta suklaakupista nautittuna. Kuva: irina_lazutina – stock.adobe.com

Auringonlaskun aikaan kannattaa suunnata drinkeille kaupungin kattoterasseille, joista monilta on upeat näköalat. Mukava alkuillan ravintola-alue löytyy myös Santo Amaron pienvenesataman yhteydestä.

Lissabonin yöelämä on varsin vilkasta. Bairro Alto on varsinkin nuorten suosiossa oleva perinteinen baarialue, jonka kortteleiden pienistä kuppiloista haetaan juomat mukaan varsinaisten juhlien ollessa kaduilla. Bican funikulaarin luota löytyy toinen nuorison suosima baarikatu. Intendenten alueelta taas voi löytää vaihtoehtoisempaa yöelämää. Pink Street Cais do Sodrén alueella puolestaan tunnetaan monista yökerhoistaan, jotka ovat erikoistuneet eri musiikkityyleihin ja auki lähes aamuun saakka. Monet isot klubit sijaitsevat joenrannan tuntumassa. Yksi kaupungin tunnetuimmista klubeista on Lux, jossa kansainväliset DJ:t ja live-esiintyjät  tanssittavat juhlijoita mm. elektronisen musiikin tahtiin.

Tapahtumat

Kesäkuussa Lissabon juhlii Santos Populares -juhlia lähes koko kuukauden ajan. Kadut täyttyvät ihmisistä Pyhän Antoniuksen kunniaksi 12. kesäkuuta. Tanssiryhmät esiintyvät paraatissa Avenida da Liberdadella ja juhlat valtaavat etenkin Alfaman, Mourarian ja Graçan värikkäästi koristellut kadut. Basilikapuskat ja grillatut sardiinit tuoksuvat, viini virtaa ja musiikki raikaa. Juhannuksena juhlitaan Pyhää Johannesta sekä myöhemmin vielä Pyhää Pietariakin.

Joulun alla Eduardo VII -puistoon ilmestyy joulumaa Wonderland Lisboa, jonne etenkin lapsiperheiden kannattaa suunnata. Maailmanpyörä ja luistinrata hauskuuttavat perheen pienimpiä ja kojuista voi ostaa lahjalöytöjä sekä jouluisia herkkuja kuten paahdettuja kastanjoita. Wonderland Lisboa on yleensä avoinna marraskuun lopusta tammikuun alkuun. Myös Avenida da Liberdade ja Baixa-Chiado koristellaan silloin upein jouluvaloin.

Helmikuussa karnevaalien aikaan kannattaa suunnata katsomaan sambakulkueita Lissabonin lähikaupunkeihin Torres Vedrasiin tai Sesimbraan. Rumpuryhmät pitävät samban rytmiä yllä, kun värikkäisiin kostyymeihin sonnustautuneet tanssijat esittävät koko vuoden ajan harjoitellut shownsa.

Jalkapallon ystävät voivat liittyä paikallisten fanien joukkoon katsomaan Benfica-joukkueen kotipelejä Estádio da Luz -stadionilla. Muita isoja tapahtumia Lissabonissa ovat uudenvuoden juhlat sekä kesäiset musiikkifestivaalit kuten Rock in Rio, NOS Alive ja Super Bock Super Rock.

Santos Populares - Lissabon
Santos Populares -juhlat vetävät koko Lissabonin kaduille juhlimaan. Kuva: Johanna Maldonado

Ostokset

Lissabonin keskustan vilkkaimmat ostoskadut ovat Rua da Augusta sekä Rua Garrett, joilta löytyy hyvä valikoima kivijalkakauppoja ja ketjuliikkeitä, mutta myös kahviloita, joissa lepuuttaa jalkojaan ostosten lomassa. Avenida da Liberdadelta taas löytyvät kalliiden luksusmerkkien putiikit.

Lissabonin ja koko Portugalin suurin ostoskeskus on yömyöhään asti auki oleva Colombo, jonne pääsee metron sinisellä linjalla jäämällä pois Colégio Militar/Luz -asemalla. Freeport – Lisboa Fashion Outletissa taas voi tehdä alennuslöytöjä tutuilta merkeiltä. Tämä valtava outlet-ostoskeskus sijaitsee joen eteläpuolella Alcochetessa, mutta sinne pääsee shuttlebussilla suoraan Marquês de Pombalin aukiolta. Muita hyviä ostoskeskuksia ovat mm. Vasco da Gama, UBBO ja Almada Forum.

Riemukaari Lissabon
Rua da Augusta -ostoskatu alkaa heti riemukaaren takaa. Kuva: Noppasinw – stock.adobe.com

Feira da Ladran kirpputorilla voi tehdä edullisia ostoksia tiistaisin ja lauantaisin aamupäivällä. Ulkona järjestettävä torikirppis on suosittu myös uusien tuotteiden myyjien keskuudessa, mutta sekalaisen tavaran seasta voi tehdä todella uniikkejakin löytöjä. Osoite on Campo de Santa Clara.

LX Factory on Alcântarassa sijaitseva, vanhalle teollisuusalueelle muodostunut urbaani kohtaamispaikka, josta löytyy valtavirrasta poikkeavia putiikkeja ja ravintoloita. Käsityöläiset ja muut pienyrittäjät tulevat tänne viikonloppuisin pitämään kojujaan. LX Factorylla järjestetään myös kaikenlaista kulttuuritoimintaa taidenäyttelyistä konsertteihin ja festareihin.

Hyviä tuliaisideoita ovat paikallisten pienyrittäjien tuotteiden lisäksi esimerkiksi korkista valmistetut asusteet ja käyttöesineet, azulejo-kaakelitaide sekä paikalliset käsityöt kuten keramiikka ja tekstiilit. Myös portugalilaiset viinit, oliiviöljyt ja säilykkeet sopivat hyvin tuliaisiksi.

LX Factory Lissabon
LX Factorylta löytyy rosoisempaa tunnelmaa ja ostosmahdollisuuksia. Kuva: Alexandre Rotenberg – stock.adobe.com

Hintataso

Lissabon on muihin eurooppalaisiin pääkaupunkeihin verrattuna edullinen matkakohde. Etenkin ulkona syöminen ja juominen voi olla halpaa, mutta vaihtoehtoja löytyy joka kukkarolle. Julkisen liikenteen matkaliput ovat niin ikään edullisia. Majoituksen hinnat ovat kuitenkin viime vuosina olleet nousussa.

Tuote

Kala-ateria

Pihviateria

Päivän lounas

33 cl olut

3* hotelli (toukokuu)

3* hotelli (elokuu)

Hinta

7-18 €

8-20 €

6-10 €

1,50-3 €

168 €

164 €

Lentokentältä keskustaan

Lissabonin Humberto Delgadon lentoasemalta pääsee kaupungin keskustaan helposti metrolla. Lentoasemalla on punaisen metrolinjan päätepysäkki, jonka toinen pää on São Sebastião. Ydinkeskustaan päästäkseen metroa täytyy kuitenkin vaihtaa esimerkiksi Alamedan asemalla vihreälle linjalle, joka lähtee kohti Cais do Sodréta.

Metron lisäksi vaihtoehtoina ovat linja-autot ja taksit. Paikallisliikenteen bussien aikataulut ja reitit saattavat muuttua, joten niiden sijaan kannattaa hypätä lentokenttäliikenteeseen erikoistuneen Aerobusin kyytiin, jolla pääsee suoraan esimerkiksi Rossiolle tai Praca do Comérciolle. Yhdensuuntainen lippu maksaa muutaman euron. Taksi Lissabonin keskustaan maksaa noin 15-20 euroa riippuen hotellin sijainnista. Myös taksisovellukset kuten Uber ovat käteviä Lissabonissa.

Lissabonin metro koostuu vain neljästä linjasta, joten siellä on helppo navigoida. Pahvisen ladattavan metrokortin saa ostettua metroasemalta automaatista tai lippukioskista. Mikäli aikoo käyttää muitakin liikennevälineitä kuin metroa, kortille kannattaa yksittäisten metromatkojen sijaan ladata ”zappingia” eli tietty rahasumma, jota voi käyttää myös kaupungin muissa julkisissa liikennevälineissä matkustaessa. Ruuhka-aikoina, arkisin noin kello 8-10 ja 17-19 välillä kannattaa varautua tungokseen.

Estrela 28
Lissabon on tunnettu keltaisista raitiovaunuistaan. Kuva: Johanna Maldonado

Sää

Lissabon on ympärivuotinen matkakohde, jonka ilmastoon kuuluvat kuumat kesät ja leudon sateiset talvet. Kaupunki on parhaimmillaan alkukesästä touko-kesäkuussa, kun lämpötilat ovat mukavissa lukemissa, jakaranda-puut kukkivat violetteina eikä kesäsesonki ole vielä kiireisimmillään. Toinen suositeltava ajankohta vierailulle on syys-lokakuu.

Jakaranda
Jakarandojen kukintaa voi ihailla Lissabonissa keväisin. Kuva: Johanna Maldonado

Talvi: Lissabonissa keskilämpötila on talvella 11-12 astetta, ollen päivisin yleisesti noin 15 asteen tuntumassa. Aurinko kuitenkin lämmittää mukavasti myös keskitalvella. Monet vanhat rakennukset ovat huonosti eristettyjä, joten talvisin kannattaa varata lämmityksellä varustettu majoitus tai varautua koleisiin sisätiloihin. Lissabonissa sataa eniten marraskuusta helmikuuhun.

Kevät: Kevät on säiden puolesta vaihtelevaa aikaa. Huhti-toukokuussa lämpötilat alkavat kohota yli 20 asteeseen. Sateita kuitenkin tulee vielä keväälläkin.

Kesä: Kesällä vuorokauden keskilämpötila on noin 20-22 astetta. Päivisin lämpötila pysyttelee yleensä noin 25-30 asteessa, mutta viime vuosina jopa 40 asteeseen yltävät helleaallot ovat yleistyneet. Lissabonin kesät ovat tyypillisesti kuivia ja aurinkoisia, sateiden ollessa harvinaisia. Heinä- ja elokuussa kaupungissa voi olla tukalaa sekä korkeiden lämpötilojen että kiireisimmän matkailusesongin takia.

Syksy: Syyskuussa on vielä täysin kesäistä, kuumuuden alkaessa hellittää lokakuussa. Loka-marraskuun vaihteessa lämpötila putoaa yleensä nopeasti talvisen koleaksi ja sateet alkavat.

--
Teksti: Johanna Maldonado
Kuvat: Johanna Maldonado, Adobe Stock

Subscribe
Notify of
guest
5 kommenttia Lissabonista
Inline Feedbacks
View all comments
Artsi
Artsi
2 years ago

Lissabon on kiva kaupunki, mutta on Porto silti vielä astetta mukavampi. Pitkällä lomalla sitten Sintrat ja muut siinä vieressä on plussaa Lissabonille.

Sirpa A.
Sirpa A.
2 years ago

Lissabon on ollut jo pitkään mietinnän alla. Paljon tuntuu olevan mielenkiintoisia kulttuurikohteita. Mitenkähän siellä pärjää englanninkielellä?

Ville
Admin
Ville
2 years ago

Hei Sirpa! Lissabonissa on erittäin helppoa pärjätä englannilla. Ravintoloissa ja kaupoissa puhutaan varsin hyvää englantia ja pääsääntöisesti taksikuskitkin osaavat vähintään auttavasti.

Sari
Sari
2 years ago

Toimiiko Hop-on Hop-off -bussit hyvin Lissabonissa?

Ville
Admin
Ville
2 years ago
Reply to  Sari

Hyvin toimivat Lissabonissa. Siellä on 3 eri linjaa, joista Belemiin menevä linja on mielenkiintoisin ja suosituin reitti. Liput voi ostaa joko bussista tai netistä etukäteen. Täällä on listattu reitit ja pysäkit: https://www.yellowbustours.com/en/lisbon/lisbon-map-brochure Siellä on valitettavana erilaisia yhdistelmälippuja, jos mielenkiintoa riittää useammalle reitille. Yksi reitti maksaa 20€ ja lippua voi käyttää 24 tunnin ajan.

Last edited 2 years ago by Ville