Siirry suoraan sisältöön

Bled

Bled pääsee kuviin joka kerta, kun Sloveniaa esitellään matkaoppaissa. Ja miksi ei pääsisi, sillä Bledjärvi on kuin maalauksesta — turkoosi kristallinkirkas järvi, kirkkosaari sen keskellä, Alpit ympärillä ja linna kaiken yläpuolella.

Bledjärven ympäri kulkeva kävelytie on oiva paikka reippailuun. Järven kiertäminen kestää alle tunnista kahteen, tie on koko ajan hyvä ja näkyvyys järvelle erinomainen. Kävelytie on vähän alle kuuden kilometrin mittainen.

Rentoutuminen romanttisessa alppiympäristössä tai aktiiviloma upean järven äärellä ovat hyviä syitä valita Bled lomakohteeksi!

Bledjärvi ja kirkkosaari

Missä asua

Useimmat hotellit löytyvät järven itäpuolelta, missä Bledin kaupunki, maksullinen uimala, linja-autoasema, kaupat sekä ravintolat sijaitsevat.

Paras alue (ilmaiseen) uimiseen on järven lounaispuolella, jossa sijaitsevat mm. leirintäalue, kauppa ja ravintola. Sitäkin suuntaa voi harkita, jos uinti ja auringonotto ovat loman pääaktiviteetteja. Muussa tapauksessa itse Bled tai lähellä sitä (ja lähellä järveä) on mukavin vaihtoehto.

Löydä hotelli Bledissä Booking.comin kartalta

Booking.com

Tekemistä - Bled

Bledin linna

Bledin linnan alempi sisäpiha
Linnan alempaa sisäpihaa

Jyrkänteen huipulla sijaitseva Bledin linna on melko pieni ja jaettu kahteen tasoon. Ylös linnalle ei ole pitkä matka, mutta nousu on melko jyrkkä. Iso osa matkasta on vähän reitistä riippuen portaita. Reittejä linnalle on useita.

Linnalla ei ole ilmaisia alueita, vaan pääsymaksu (15 euroa aikuisilta) peritään portilla.

Lisätietoa linnasta: blejski-grad.si

Kirkkosaari

Kirkko Bled
Kirkkosaari edessä, linna vuorenhuipulla takana

Bledin kuuluisin nähtävyys on varmasti Church of the Mother of God on the Lake, joka sijaitsee järven ainoalla saarella. Saaressa on muutama muukin rakennus.

Saareen pääsee helpoiten Pletna-veneellä, jotka tuovat kävijöitä sinne ja pois. Lähtöpaikkoja on useita ympäri järveä.

Uiminen ja rannat

Bled uimaranta
Pieni ranta järven länsinurkassa

Bledjärven ympärillä on paikkoja, joista voi käydä uimassa, mutta suurempia rantoja ei ole. Ainoa rannan tapainen on järven länsipuolella. Se ja nurmialue rannan ympärillä on suosittu uinti- ja auringonottopaikka. Rannan lähelle on rakennettu laituri, josta on myös hyvä käydä uimassa. Edellä mainittu ranta on kuvassa taustalla.

Järven pohjoispuolella linnan alapuolella on maksullinen uimala, jossa on paljon palveluita. Lisätietoja: Public Lido.

Urheilu

Bled on aktiivilomailijalle erinomainen kohde, sillä urheilulajien lista järvellä ja sen ympäristössä on erittäin kattava. Kymmenien lajien lista löytyy täältä.

Moottoroidut ajoneuvot ovat järvellä kiellettyjä, joten se on hyvä paikka harrastaa rauhallisempia lajeja.

Näköalapaikat Bledjärven ympäristössä

Näköala Bledin linnalta
Näköala linnan ylemmältä tasolta

Näköalapaikkoja on luonnollisesti useita, mutta kolme erottuvat muista.

  • Ensimmäinen on Bledin Linnalta. Valitettavasti ilmaisia näköaloja ei linnalta ole, vaan kaikkien on maksettava sisäänpääsymaksu.
  • Muut kaksi, Ojstrica ja Mala Osojnica, sijaitsevat lähellä toisiaan järven lounaispuolella.

Tie näihin kahteen muuhun paikkaan menee metsän läpi, se alkaa järven lounaispuolelta. Risteyksessä näkyy tienviitta Ojstricaaan ja Osojnicaan.

Kävelyreitti on helppoa maastoa, mutta ajoittain vähän jyrkkää. Ja varsinkin lähempänä sijaitsevalle Ojstricalle saa kiivetä lopussa toden teolla.

Lähtöristeykseltä tulee n. 10-15 minuutin kävelyn jälkeen vastaan tienviitta, Ojstrica oikealle ja Mala Osojnica eteenpäin. Ojstrica on tässä vaiheessa lähellä, mutta vaatii vielä muutaman minuutin jyrkän kiipeämisen. Ojstrica on muutenkin suositumpi kuin Mala Osojnica ja siellä käy välillä ihmisiä ruuhkaksi asti.

Mala Osojnica sijaitsee korkeammalla kohdalla, joten kävely kestää kauemmin. Lopussa ei ole kuitenkaan jyrkkää nousua, joten sinne on tavallaan helpompi kävellä. Välissä on vielä tienviitta Velika Osojnicalle, joka on korkeammalla kuin Mala Osojnica (velika=iso/mala=pieni).

Mala Osojnicalle on olemassa myös lyhyempi ja selvästi jyrkempi tie, joka näkyy Googlen kartoissa vihreällä katkoviivalla.

Vintgarin rotko

Vintgarin rotko - Bled

Vintgarin rotko sijaitsee Bledin ulkopuolella Gorjessa, jonne on välimatkaa on vain n. neljä kilometriä. Noin 1.6 kilometriä pitkä rotko on muovautunut Radovna-jokeen.

Rotkon varrelle on tehty helppokulkuinen reitti patikointia varten. Ainoa jyrkempi kohta on päätepisteen jälkeen, jos haluaa kävellä alas katsomaan Šum-vesiputousta.

Reitin molemmissa päissä on lipunmyyntikoju, sisäänpääsy maksaa aikuisilta 10 euroa. Myynnissä on myös mm. vesipulloja. Karttoihin merkityssä normaalissa alkupäässä on myös ravintola sekä iso parkkipaikka. Šumin vesiputouksen luona on pieni parkkipaikka ja sitäkin voi luonnollisesti käyttää lähtöpaikkana.

Vintgarin rotko on erittäin suosittu vierailukohde, ja on suositeltavaa käydä siellä suosituimpien aikojen ulkopuolella. Ongelma ruuhka-ajoissa on siinä, että kulkureitti on ajoittain niin kapea, että jopa kaksikin ihmistä saa vähän väistää ohittaakseen toisensa. Ja jos toisesta suunnasta tulee 10 ihmistä ja toisesta 10, niin eteneminen on hyvin hidasta. Ja viikonloppuisin saattavat jo lippujonotkin olla pitkät.

Vintgarin rotko

Kuinka Vintgarin rotkolle pääsee Bledistä

Taksi on helpoin vaihtoehto. Bussiyhtiöistä Arriva ajaa kerran-pari päivässä Vintgar Fortuna -pysäkille, josta kävelee noin kilometrin verran perille. Kesällä saattaa olla suoriakin turistibussiyhteyksiä, niitä kannattaa kysyä hotellin vastaanotosta. Turistibusseilla on tosin vaikea välttää ruuhkat.

Jos kävelee Bledistä Vintgarin rotkolle, niin Podhamin kautta menevä tie (n. 4.5 km) on jalankulkijaystävällisempi kuin Spodnje Gorjen kautta menevä. Tosin ensin mainitussakin pitää kävellä alussa lyhyen aikaa autotien vartta pitkin ilman mitään jalankulkijoille erotettua osuutta. Isolla tiellä Spodnje Gorjen kautta se osuus on pitempi ja liikennettä on enemmän.

Lisätietoja Vintgarin rotkosta: vintgar.si

Hintataso

Alta löytyy esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Hotellihuoneet ovat mediaanihintoja Bledjärven ympäristössä Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

4* hotelli (huhtikuu)

4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

11-14 €

3 €

135 €

246 €

Kuinka päästä Blediin

  • Bussilla lentokentältä. Sloveniassa on vain yksi kansainvälinen lentokenttä, Jože Pučnik, joka sijaitsee Brnikissä, mutta jota usein kutsutaan Ljubljanan lentokentäksi. Matka kestää 31 minuuttia, aikataulut löytyvät täältä: ap-ljubljana.si. Lentokentän pysäkki on Brnik/airport Ljubljana ja määränpää luonnollisesti Bled.
    Jos on myöhäinen lento ja viimeinen bussi jo mennyt, niin bussikuljetuksia järjestää myös yksityinen firma.
  • Bussilla Ljubljanasta. Matka kestää noin tunnin tai vähän päälle ja päivittäin menee monia vuoroja: ap-ljubljana.si. Ljubljanan linja-autoasema Avtobusna Postaja sijaitsee rautatieaseman vieressä.
  • Junalla Ljubljanasta. Junia menee usein, mutta Bledin kaupungissa ei ole juna-asemaa. Lähin asema on Lesce-Bled neljän kilometrin päässä Bledistä, sieltä pääsee bussilla perille. Junien aikataulut: slo-zeleznice.si

Sää

Bled sijaitsee aivan Alppien juuressa, joten sää on kesällä melko epävakaista. Pidempiäkin aurinkoisia jaksoja kuitenkin esiintyy, ja sateet tulevat usein vain rankkoina iltapäiväkuuroina.

Päivälämpötilat pyörivät kesäisin 20°C ja 30°C välillä, mutta kuumimpina päivinä 30°C voi mennä rikki. Öisin lämpötila painuu alle 20 asteen.

Bledjärvi

---

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Bledistä
Inline Feedbacks
View all comments