Siirry suoraan sisältöön

Avignon

Taide, kulttuuri ja provencelaiset erikoisuudet ovat vain osa sitä, miksi Avignon kannattaa laittaa kohdelistalle. Mahtavat linnoitusmuurit kietovat alleen melkein koko Vanhankaupungin, muistuttaen Avignonin pitkästä historiasta. Lisäksi upeat keskiaikaiset rakennukset ja unenomaiset kujat ovat syitä sille miksi Avignon on unohtumaton matkakohde.

Avignon on kuuluisa upeasta keskustastaan, Paavin palatsista ja sillasta, jotka löytyvät UNESCO:n maailmanperintöluettelosta. Avignon on sekoitus kulttuuria, hyvää ruokaa, maailmanluokan viinejä ja upeaa arkkitehtuuria – yksi Provencen kauneimmista kaupungeista.

Avignon silta
Kuva: Sergii Figurnyi - stock.adobe.com

Missä majoittua - Avignon

Yöpyminen kaupunginmuurien sisällä on erittäin suosittua, minkä vuoksi majoitus kannattaa varata reilusti etukäteen, mikäli sinne mielit. Varsinkin jos haluat säästää matkabudjettiasi!

Muurien ulkopuolelta taas löytyy helpommin usein hotellin omistamat parkkitilat. Muurien ulkopuolelta löytyy niin ikään hyvä valikoima hotelleja ja pensionaatteja, josta voi kävellä mukavasti keskustan nähtävyyksiin ja ravintoloihin.

Etenkin kesäaikaan hotellit täyttyvät ajoissa, joten majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin.

Löydä hotelli Avignonissa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Aktiviteetit ja nähtävyydet - Avignon

Avignon on kaupunki, jolla on monta eri puolta jännittävillä historiankäänteillä maustetuista kulttuuriaarteista virkistäviin luonnonkätköihin.

Jos olet matkalla Ranskan läpi tai lomailet ympäri Provencea ja aikataulusi on tiukka, niin Avignonin suosituimmat nähtävyydet näkee tarvittaessa yhdessä päivässä. Mutta jos aikaa on enemmän, niin kannattaa käydä yhdessä tai toisessa viehättävässä kylässä läheisellä Luberonin alueella. Näistä löytyy ehdotuksia päiväretket-osiossa.

Kaupungin monimuotoisuuteen ja jännittävään historiaan voi tutustua kätevästi CityPassin avulla, jonka voi ostaa 24 tai 48 tunniksi. CityPassilla voi vierailla kaupungin museoissa, Avignonin sillalla, paavin palatsissa ja monessa muussa paikassa. Lisätietoja löydät täältä.

Rahapaja Avignon
Rahapaja paavin palatsia vastapäätä – Kuva: Katrin Lindenbauer

Kaupungin keskusta

Kapeilla kaduilla kävellessä voi aistia kaupungin inspiroivan ilmapiirin. Vehreät aukiot, uusiin käyttötarkoituksiin valjastetut keskiaikaiset kirkot, sekä upeasti koristellut ovet antavat kaupungille erityisen viehätyksen.

Kävele Place de l'Horlogelle, jolla sijaitsee upea kaupungintalo sekä lukuisia ravintoloita ja kahviloita. Aukio on ihanteellinen pysähdyspaikka, jossa nauttia kupin kahvia ja ranskalaisen leivoksen.

Jos voimat riittävät, niin kävele keskustan vieressä sijaitsevalle Ile de la Barthelasselle, Se on vihreä luontokeidas ja yksi suurimmista jokisaarista Euroopassa. Saari on hyvä vastapaino keskustalle, missä kaupungin ahtaus on vain kaukainen muisto.

Kaupungin keskustan tunnelmallisia aukioita – Kuva: Katrin Lindenbauer

Rue de Teinturiers

Kapea mukulakivikatu nimeltään Rue de Teinturiers on tulossa yhä suositummaksi pakopaikaksi keskustan liikenteeltä. Sympaattinen katu myötäilee kanavaa, jonka varrella törmää vanhoihin hitaasti pyöriviin vesimyllyihin. Paikalliset viittaavatkin Rue de Teinturiersiin hellyttävästi ”pyöräkatuna” vesimyllyjen takia.

Sen lukuisat ravintolat ja kahvilat ovat oivallisia pysähdyspaikkoja rennossa ilmapiirissä. Lisäksi sen monista pienistä kaupoista ja gallerioista voi löytää paikallisia erikoisuuksia kotiin viemisiksi.

Palais des Papes (Paavien palatsi)

Arkkitehtonisesti vaikuttava paavien palatsi on yksi suurimmista goottilaisista rakennuksista Euroopassa. Palatsilla on kuitenkin myös historiallinen merkitys. Keskiajalla paavit muuttivat Roomasta Avignoniin. Tämä teki Avignonista kristinuskon pääkaupungin ja paavien uuden kodin.

Vierailun aikana pääsee tutustumaan 25 eri paikkaan palatsissa, kuten juhlasaleihin, puutarhoihin sekä upeisiin freskoihin. Lisätietoa paavien palatsista.

Paavien palatsi - Avignon
Paavien palatsi - Avignon – Kuva: Katrin Lindenbauer

Pont d’Avignon (Avignonin silta)

1100-luvulta peräisin olevan Avignonin sillan rauniolta on upea näkymän Rhone-joelle. Siltavierailun aikana tutustutaan Avignonin historiaan ja Pyhän Bénézetin legendaan, jonka mukaan silta tunnetaan myös toisella nimellä Pont Saint-Bénézet. Silta on ollut aikanaan yli 900 metriä pitkä. mikä oli hämmästyttävää tuon ajan rakentamiselle.

Jos haluat säästää sisäänpääsymaksun, niin sillan näkee myös joen rannalta tai ylhäältä Rocher de Domsilta. Lisätietoa pääsymaksuista.

Avignonin silta
Näkymä Avignonin sillalle – Kuva: Katrin Lindenbauer

Rocher de Doms

1400-luvun kulta-aika, jolloin paavin kotipaikka sijaitsi Avignonissa, näkyy myös upeasti suunnitellussa piispankompleksissa – Rocher de Doms eli Tuomiokirkon kallio. Kallionreunus toimi suojana kaupunkikehityksen aikana ja nykyään se toimii julkisena puutarhana, Jardin de Doms.

Varsinkin lämpiminä kesäpäivinä kauniisti istutettu puisto on mukava varjoisa pakopaikka helteiltä. Lisäksi puistosta on kivat näkymät joelle, Avignonin sillalle ja Rhône-joen taustamaisemaan.

Rocher de Doms Avignon
Näkymä Rocher de Domsilta - Kuva: Katrin Lindenbauer

Wave Island -vesipuisto

Wave Island on ihanteellinen vaihtoehto, kun Avignonin nähtävyydet alkaa olla koluttu. Vesipuisto tarjoaa yli 20 vetonaulaa, joissa hauskanpito ei lopu kesken. Tropiikiksi luotu puisto antaa paratiisitunnelman, josta löytyy muun muassa maailman suurin keinotekoisesti tuotettu aalto, Euroopan korkein vapaa pudotus ja runsaasti liukumäkiä.

Ostokset - Avignon

Ostoshaluja Avignonissa voi tyydyttää sen pienillä kujilla ja ostoskaduilla kaupungin keskustassa ja kauppahallissa. Cours Jean Jaurès -kadun, Avignonin kauppahallin ja Place Pie -aukion läheisyydestä löytyy kävelykatuja, joiden varsilla on laaja valikoima tyylikkäistä merkkiliikkeistä ja kansainvälisistä muotiketjuista sympaattisiin pieniin putiikkeihin.

Ostoskadut Avignonissa

Kasvavasta suosiosta nauttivasta Rue de Teinturiers -kadulta löytyy pieniä gallerioita ja myymälöitä, joista löytyy matkamuistoja Avignonista ja lähialueelta.

Rue des Trois Fauconsin, Rue de la Bonneterien ja Saint Didier -aukion alueella on kaikenlaisia pieniä kauppoja. Saint-Agricolen ja Joseph Vernetin sivukadut tarjoavat yhtä lailla laajan määrän pienkauppoja.

Les Halles de Avignon (Kauppahalli)

Place Pie -aukiolla sijaitsevasta kaupungin suurimmasta katetusta kauppahallista löytyy alueen herkkuja ja kansainvälisiä erikoisuuksia juustoista ja maukkaista makkaroista tyypillisiin paikallisruokiin. Sunnuntaisin hallissa järjestetään jopa ruoanlaittotunteja paikallisten kokkien kanssa, tietysti paikallisia viinejä maistellen. Kauppahalli on herkkusuille äärimmäisen suositeltava vierailukohde ja ihanteellinen paikka lahjaostoksille kotiin viemisiksi.

Mitä tuoda kotiin Avignonista?

La Papaline d'Avignon -konvehdit ovat avignonlainen erikoisuus - Kuva: helenedevun/stock.adobe.com

La Papaline d'Avignon – Makeat pallot, joissa on kaksi kerrosta suklaata ja oregano-liköörisisus, ovat Avignonin ylpeys. Nimi juontuu Avignonin paaveista

Viini – Pullo Avignonin lähellä tehtyä Chateauneuf-du-Pape-laatuviiniä on erinomainen tuliainen. Vaihtoehtoisesti Côtes du Rhône -viineistä löytyy huokeampiakin vaihtoehtoja. Paikallisia viinejä löytyy niin vahvaa punaista, kuivaa tai hedelmäistä valkoista sekä virkistävää roséta.

Laventeli Provencesta – Matkamuistomyymälöitä on vaikea kulkea ohittamatta, kun ikkunassa näkee sisään kutsuvia purppuraisesta laventelista valmistettuja tuotteita. Loputtomat laventelikentät ovat Provencen tavaramerkki, joita voi ihailla lähellä Avignonia.

Ruoka ja ravintolat

Avignon on mielenkiintoinen kohde myös kulinaristisesta näkökulmasta. Kaupungissa on erinomaisia ranskalaisia ja kansainvälisiä ravintoloita, viihtyisiä bistroja ja pieniä kahviloita. Aivan kuten Ranskassa voi kuvitellakin olevan.

Place de l'Horloge -aukio on viihtyisä ruokailupaikka vehreine puineen ja terasseineen. Tosin viehättävä ilmapiiri houkuttelee runsaasti turisteja. Aiemmin mainittu Rue de Teinturiers on ehkäpä Vanhankaupungin kaunein katu ja toinen idyllinen paikka lounaalle tai illalliselle. Kolmas katsastamisen arvoinen paikka on Place des Corps-Saints, jonka varjoisat kadunvarret pursuavat bistroja ja ravintoloita.

Place des Chataignes - Avignon
Place des Chataignes – Kuva: Katrin Lindenbauer

Daube Avignonnaise

Ranskassa on kaikenlaisia runsaita muhennoksia ja pataruokia, joista Avignonin oma versio on ehdottomasti maistamisen arvoinen. Maukas daube avignonnaise koostuu yleensä karitsasta, valkoviinistä, yrteistä kuten timjami ja persilja sekä sipulista ja porkkanoista.

Croustade Avignonnaise

Alkuruuaksi tai välipalaksi sopii lehtitaikinaan täytetty tasku croustade avignonnaise, joka sisältää punaviinissä haudutettua jauhelihaa, oliiviöljyä ja salottisipulia punaviinillä.

Papetons d’Aubergines

Lisäyksenä paaviaikakauden perintöihin on avignonlainen maukas munakoisokakkunen papetons d’aubergines. Munakoisot soseutetaan, yhdistetään muniin ja yrtteihin, ja tarjoillaan tomaattipyreen kanssa.

Place du Cloitre Saint Pierre Avignon
Place du Cloitre Saint Pierre – Kuva: Katrin Lindenbauer

Juoma ja yöelämä

Avignon tarjoaa janoiselle monenmoista tankkauspaikkaa - Rhônen-joen rantaterasseista upealla näköalla varustettuihin kattoterasseihin tai aamun sarastukseen asti aukioleviin baareihin. Avignonin yöelämä on keskittynyt keskustan alueille Place de l'Horloge, Place Pie, Place du Palais, Place des Corps-Saint ja Rue Carnot.

”Viini on hyvää, kun se menee helposti alas” totesi rehellisesti A.W. Yrjänä vuosia sitten. Avignonin alueen läheltä tulevat Châteauneuf-du-Pape-laatuviinit ovat sellaisia. Helposti juotava, silkkinen, yleensä punaviini maistuu Avignonin terasseilla seurustelun lomassa tai väkijoukkoa seuratessa.

Eteläisen sijaintinsa takia Avignonissa ovat suosittuja roséviinit sekä Etelä-Ranskassa suosiota nauttiva väkevä anisviina pastis.

Tapahtumat ja juhlapyhät Avignonissa

Avignonin festivaali

Heinäkuisin teatterin ystävät ympäri maailmaa saapuvat Avignoniin, jolloin kaupungissa järjestetään yksi tärkeimmistä teatterifestivaaleista Euroopassa. Kotimaisten ja kansainvälisten muusikoiden lisäksi nuoret tanssijakyvyt ja ammattilaisnäyttelijät esittävät taitojaan.

Kaupunki muutetaan teatterilavaksi kolmesta neljään viikkoa heinäkuun alusta elokuun alkuun. Suurin näyttämö on vaikuttava paavien palatsi. Teatteriesitysten lisäksi siellä on myös elokuvia, lukutilaisuuksia, keskusteluja ja näyttelyitä. Lisätietoa löytyy täältä.

Päiväretket Avignonista

Chateauneuf-du-Pape – idyllinen kylä, josta tulevat Rhône-laakson arvostetuimmat viinit

Chateauneuf-du-Pape - päiväretki Avignonista
Chateauneuf-du-Pape – Kuva: Katrin Lindenbauer

Nimes – historiallinen kaupunki, jota kutsutaan oikeutetusti "Ranskan Roomaksi"

L’isle-sur-la-Sorgue – viihtyisä kylä, jossa on kanavia, vesimyllyjä ja lukuisia viehättäviä kujia

Menerbes – yksi Ranskan kauneimmista kylistä keskellä Luberonin poikkeuksellista luontoa

Menerbes - Provence
Menerbes – Kuva: Katrin Lindenbauer

Miten päästä Avignoniin

Avignonin lentokenttä tarjoaa lentoja lähinnä Iso-Britanniasta. Siksi kannattaa suunnata lähimmälle suuremmalle lentokentälle, joka sijaitsee Marseillessa. Junamatka kestää Marseillesta Avignoniin vain 30 minuuttia.

Toinen lähellä oleva lentokenttä on Montpellier. Sieltä Avignoniin pääsee julkisilla liikennevälineillä noin 1,5 tunnissa.

Pariisista Avignoniin pääsee TGV:llä (pikajuna) noin kolmessa tunnissa.

Sää ja matkustusaika

Paras aika matkustaa Avignoniin on toukokuusta lokakuuhun. Loma kukkivien laventelikenttien ihailuun kannattaa suunnitella kesäkuun ja heinäkuun väliseen aikaan.

Talvi: Sateen todennäköisyys kasvaa talvikuukausina. Ilmasto on suhteellisen leuto talvella ja lämpötilat ovat enimmäkseen plussan puolella.

Kevät: Maaliskuussa, huhtikuussa ja toukokuussa lämpötilat vaihtelevat 15–25 asteen välillä. Keväällä turisteja on runsaasti liikkeellä, muttei kuitenkaan yhtä paljon kuin kesän korkeasesonkiaikana, minkä takia kevät on hyvä aika vierailla kaupungissa.

Kesä: Kesäkuussa lämpötilat ovat erittäin lämpimiä ja nousevat jopa 30 asteeseen. Heinä- ja elokuussa lämpötilat nousevat säännöllisesti jopa yli 30 asteen, jolloin kannattaa miettiä suuntaamista Välimerelle, joka sijaitsee vain 70 kilometrin päässä Avignonista.

Syksy: Keskilämpötila vaihtelee 10–25 asteessa. Avignonissa on vähemmän turisteja syksyllä, etenkin loka- ja marraskuussa, kuin keväällä ja kesällä. Syys- ja lokakuussa sää on kuitenkin edelleen leuto, ja hotellienkin yöpymishinnat ovat alhaisemmat kuin kesällä. Siksi myös syksyistä lomaa Avignonissa kannattaa miettiä.

---

Teksti: Katrin Lindenbauer
Kuvat: Katrin Lindenbauer & Adobe Stock
Käännös: Ville Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Avignonista
Inline Feedbacks
View all comments