Siirry suoraan sisältöön

Tossa de Mar

Tossa de Mar on rauhallinen rantalomakohde Costa Bravalla ja sopii erinomaisesti perheille. Jyrkät kalliot kylän molemmilla puolilla rajaavat meren rauhalliseksi poukamaksi, jonka perällä sijaitsee kylän pääranta. Kristallinkirkkaat vedet ja vilkas merenalainen elämä houkuttelevat sukeltajia Tossa de Mariin aina Barcelonasta asti.Rannalla löhöily, kävelylenkit ympäri 1300-luvulla rakennettua Vanhaakaupunkia, sekä herkullisista meren antimista nauttiminen ovat pääsyitä matkustaa Tossa de Mariin.

Tossa de Mar, Espanja

Missä asua - Tossa de Mar

Tossan keskusta on tyypillinen espanjalainen kylä kapeine kujineen ja valkeaksi rapattuine taloineen. Palvelut ovat keskittyneet Tossa de Marin pienen keskustan alueelle, joten siellä on suositeltavaa asua. Tämä alue sijaitsee lähellä päärantaa ja Vanhaakaupunkia.

Keskusta on tasaista aluetta, mutta kylää ympäröivät kukkulat. Tämä on hyvä muistaa, mikäli aikoo asua kauempana. Hotellit ovat pääasiassa keskittyneet keskustan alueelle, mutta jos miettii esimerkiksi Airbnb-asuntoja majapaikaksi, tällöin korkeuserot on hyvä pitää mielessä.

Löydä hotelli Tossa de Marissa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Tossa de Mar valokuvavideona

Tossa de Mar - Nähtävyydet ja tekemistä

Luonto ja sen ympärille sijoittuvat aktiviteetit ovat alueen parasta antia. Kaunis Välimeri tarjoaa upeat mahdollisuudet vesiurheilulle tai esimerkiksi patikoinnille sen äärellä. Vastaavasti keskustassa voi sukeltaa tutkimusmatkalle keskiaikaisen kylän historiaan.

Vila Vella

Tossa de Mar - Vila Vella
Vanhankaupungin muureja Tossa de Marissa.

Vila Vella, eli katalaanista käännettynä Vanha Kylä, on muurien sisällä oleva alue Tossa de Marissa. Suorakulmion muotoinen linna vartiotorneineen sen huipulla on sittemmin muutettu majakaksi, jona se toimii yhä nykypäivänä.

Vila Vella on hurmaava paikka kapeine mukulakivikatuineen. Vila Vellan sisällä voi tutustua myöhäisgoottilaisen Sant Vicenç -kirkon jäänteisiin 1400-luvulta. Kirkko rakennettiin romaanisen kirkon jäänteisiin, joka rakennettiin 1000-1100 lukujen välillä. 300 metriä pitkä puolustusmuuri on kylän symboli ja näkymät sieltä ovat ihastuttavia.

Snorklaus ja sukellus

Vedet ovat kirkkaita ja pinnanalainen elämä vilkasta ja monimuotoista. Tossa de Mar on Costa Bravan parhaita ja suosituimpia snorklaus- ja sukelluspaikkoja. Kylästä voi ostaa paikan päältä sukelluskursseja sekä snorklaus- ja sukellusvälineitä.

Museu Municipal de Tossa de Mar

Kylän oma museo on toiminut vuodesta 1935 Vila Vellassa. Museo koostuu kahdesta osasta: taide- ja arkeologisesta osasta. Taideosassa on esillä tunnettujen taiteilijoiden, kuten Marc Chagallin ja Olga Sacharoffin töitä. Arkeologisessa osassa voi tutkia esimerkiksi roomalaisen talon jäänteitä aikakaudelta 0-100 jaa. Tämä on yksi tärkeimmistä löydöistä, joita on löydetty muinaisen Tarracon provinssista.

Osoite: Plaça Pintor Roig i Soler

Luontopolut

Tossa de Mar - Luontopolku
Välimeri kimaltelee patikointipolkujen vieressä.

Luontopolut alkavat Vila Vellan takaa ja kulkevat etelään päin. Polku on varsin helppo kävellä, jos korkeuseroja ei oteta huomioon. Näkymät ovat mahtavat - kimalteleva Välimeri toisella puolella ja raikkaalta tuoksuva havumetsä toisella. Nautinnollisempaa ympäristöä on vaikea kuvitella. Matkan varrella on useita näköalapaikkoja, espanjalaisittain Miradors.

Vieraile Costa Bravan muissa kaupungeissa

Paikallisliikenteen bussit kulkevat talviaikana Lloret de Mariin ja Llagosteraan, josta pääsee edelleen Gironaan. Kesäisin (alkaen heinäkuusta) Tossasta on suoria yhteyksiä Gironaan. Gironasta taas pääsee edelleen joka suuntaan bussilla. Paikallisliikenteen bussit: Autocars Pujol

  • Girona - Vain 40 kilometrin päässä sijaitsevan Gironan rikas historia ja hyvin säilynyt arkkitehtuuri katedraaleineen on on ehdottomasti päiväretken väärti.
  • Besalú - 70 kilometrin päässä sijaitsevassa Besalússa voi sukeltaa vuosisatoja taaksepäin ja todistaa millaista elämä on keskiaikaisessa katalonialaiskylässä ollut.
  • Empuriabrava - Äveriäässä Empuriabravassa ei voi olla törmäämättä miljonääreihin. Kylää halkaisevia tekokanaaleja on mukava kierrellä vuokratulla veneellä ja ihastella kanaalivarsien huviloita sekä niiden edustalle parkkeerattuja jahteja.
  • Figueres - Kaikkien tunteman mestariartisti Salvador Dalín synnyinkaupunki. Vieraile Dalín museossa ja ihastele hurmaavaa arkkitehtuuria.

Rannat - Tossa de Mar

Kaupungin edessä on laaja pääranta. Vesi kylän edustalla on kirkasta ja vedenalainen elämä vilkasta. Rantaviivasta ei tarvitse mennä kauaksi nähdäkseen värikkäitä pienkaloja.

Vila Vellan takana on pieni Platja d’es Codolar ja päärannan itäpuolella Platja de la Mar Menuda.

Tossa de Marissa, kuten koko Costa Bravalla, hiekka ei ole yhtä hienojakoista kuin esimerkiksi Barcelonan ympäristössä tai sen eteläpuolella Costa Doradalla. Lapsiperheiden kannattaa huomioida, että rannat ovat melko äkkisyviä.

Tossa de Mar - Pääranta
Tossa de Marin laajalla päärannalla riittää tilaa.
Tossa de Mar - Platja d’es Codolar
Platja d’es Codolar Vila Vellan takana.

Ostokset

Kylän keskustassa on rajallinen valikoima erilaisia boutique-liikkeitä. Sieltä löytyy keramiikkaa, taidetta, vaatetusta ym., matkamuistoiksi. Jos haluaa laajemman valikoiman liikkeitä, niin kannattaa lähteä naapurikaupunkeihin Lloret de Mariin tai Blanesiin.

Tossa de Marin hintataso

Tossa de Marin hintataso on suomalaisille hyvin sopusuhtainen sekä ruuan että majoituksen suhteen. Vaatteiden hinnat ovat myös Euroopan alhaisimpia.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Tossa de Marissa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, lähteenä on Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

9-13 €

2.8 €

67 €

115 €

Miten päästä Tossa de Mariin

Barcelonan lentokentältä

  • Kesäaikana Barcelonan lentokentältä kulkee muutamia suoria bussiyhteyksiä päivittäin. Matkan kesto on noin 2 tuntia. Aikataulut: Moventis.

Barcelonan kaupungista

  • Junayhteydet Barcelonasta kohti Costa Bravaa päättyvät Blanesiin, jonka jälkeen junarata koukkaa sisämaahan. Blanesista Tossa de Mariin on vain 18 kilometriä, joten Blanesin juna-asemalta voi ottaa joko paikallisbussin tai taksin. Juna-aikataulut: Renfe.com

Gironan lentokentältä

  • Bussi Gironan lentokentältä suoraan Tossa de Mariin kestää 35 minuuttia, mutta suoria yhteyksiä päivittäin on vain yksi molempiin suuntiin. Busseja kulkee useammin Lloret de Mariin, jossa voi vaihtaa Tossaan menevään paikallisbussiin tai ottaa taksin, sillä Lloretista Tossa de Mariin on matkaa vain noin 11 kilometriä. Lisäinfoa: moventis.es

Sää

Tossa de Mar auringonnousu

Talvi: Sää Tossa de Marissa on talvisin leuto. Päivän ylin lämpötila kulkee alkutalvesta 10 asteen tienoilla ja myöhemmin helmikuussa noin 15 asteen tienoilla. Sateet ovat talvella yleisiä.

Kevät: Maalis-huhtikuussa lämpötilat voivat nousta 20 asteen tienoille ja ylikin. Takki on silti hyvä olla, sillä aamuin ja illoin on vielä kylmä. Merivesi on vielä liian kylmää uimiseen, sateita on kuitenkin jo vähemmän kuin talvella. Toukokuussa lämpötila nousee alituiseen yli 20 asteen, jolloin rannat alkavat pikkuhiljaa täyttyä.

Kesä: Kesäkuu on luultavasti paras kuu vierailla Tossa de Marissa. Kesäkuussa lämpötila nousee 30 asteeseen ja pahimmat kuumuudet eivät ole vielä alkaneet. Heinä- ja elokuu ovat kuumimpia ja kuivimpia kuukausia koko vuotena ja lämpötila saattaa olla varjossakin 35 asteen lähistöllä.

Syksy: Alkusyksy on vielä varsin lämmin ja merivesi on oikein lämmintä. Rantakausi jatkuu noin lokakuun puoliväliin, jolloin lämpötila alkaa tippua 20 asteeseen ja alle. Sademäärä kasvaa mitä pidemmälle syksy etenee.

---

Teksti: Ville Ryynänen
Kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: A Kiss For Amanda / DJ Williams – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Tossa de Marista
Inline Feedbacks
View all comments