Siirry suoraan sisältöön

Malaga

Kuvittele kulkevasi tutkimassa Vanhankaupungin katuja iltapäiväauringon varjoissa, kun Välimeren kevyt henkäisy pyyhkäisee ylitsesi ja jasmiinien vieno tuoksu tunkeutuu sieraimiisi. Aurinkorannikon pääkaupunki Malaga hurmaa vierailijoitaan vuosi vuodelta — yli 300 aurinkoista päivää vuodessa, 14 kilometriä hoidettua hiekkarantaa, erinomainen hintalaatusuhde, laaja kulttuuritarjonta sekä lämmin paikallisväestö ovat syitä, joiden takia Malaga on monien suosikki.

Malaga, Espanja
Kuva: Valery Bareta - stock.adobe.com

Malaga - Missä asua

Malaga on kompakti kaupunki, minkä takia majoituspaikan valinta on helpompaa kuin suuremmissa kaupungeissa. Vanhakaupunki ja pääkatu Larios (Calle Marqués de Larios) sopivat erinomaisesti kiintopisteeksi, jonka ympäriltä aloittaa hotellin etsiminen. Tunnetuimmat Malagan nähtävyydet, parhaat ravintolat, laajin hotellivalikoima sekä suosituin ranta löytyvät kävelyetäisyydeltä.

Kulttuuripainotteeseen lomaan sopivat etenkin Mercado de la Merced -aukion ja Larios-kadun läheiset alueet, jolloin taidekohteet ja torit ovat jalkojen juuressa.

Kaupunki- ja rantaloman yhdistelmää hakeville sekä perheille voi suositella kaupungin itäpuolta, aluetta härkätaisteluareenan ja Malagueta-rannan luota, missä kadut ovat rauhaisampia ja ranta aivan vieressä.

Neljän kilometrin päässä keskustasta Torremolinosiin päin sijaitsee Misericordia, jossa pääsee tutustumaan kuinka malagalaiset asuvat. Laajat kadut ja valtava Parque del Oesten puisto luovat mukavat puitteet leppoisaan käyskentelyyn auringon alla. Misericordian rannan tuntumassa sijaitsee erinomainen rantahotelli Vincci Málaga.

Löydä hotelli Malagassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Malaga - Rannat

Malagan rannat ulottuvat pitkin kaupungin aluetta. Rannat ovat palveluilla varustettuja, hyvälaatuisia rantoja, joten merta edemmäksi ei välttämättä tarvitse lähteä kalaan, vaikka monet paikalliset suuntaavatkin viikonloppuisin kaupungin ulkopuolisille rannoille.

Malagueta-ranta (Playa de la Malagueta)

Sataman lähistöltä alkava Malagueta levittäytyy keskustan edessä. Laaja tummahiekkainen ranta on 1.2 kilometriä pitkä ja 45 metriä leveä, joten tilaa löytyy runsaasti. Rannalla on usein aallokkoa, mikä on syytä huomioida.

Keskikesällä rannalla vuokrataan vesiurheiluvälineitä, rantavarjoja ja rantatuoleja. Varsinkin sataman puoleisessa päässä on runsaasti ravintolatarjontaa.

Malaga rannat - Malagueta
Malaguetan ranta levittäytyy kaupungin edessä. Kuva: Valery Bareta - stock.adobe.com.

Misericordia-ranta

Misericordia-ranta (Playa de La Misericordia) sijaitsee keskustasta etelään, Torremolinoksen suuntaan. Misericordian alue koostuu enimmäkseen paikallisasutuksesta, ja ranta onkin varsinkin paikallisten suosima.

Rannalla on pituutta 1.2 kilometriä ja 30 metriä leveyttä, joten tilaa löytyy ongelmitta. Kesäaikaan rannalla vuokrataan vesiurheiluvälineitä, rantavarjoja ja rantatuoleja. Ympäri rantaa löytyy pieniä chiringuitoja, eli rantakojuja, joista saa kylmiä juomia ja naposteltavaa.

Misericordian rannalla on myös satunnaista aallokkoa, jonka kanssa on syytä olla tarkkana. Lisäksi rantaa kastelee ns. melillalainen aalto (La Ola Melillero), joka syntyy Melillasta Malagan satamaan saapuvasta laivasta. Tällöin meren pinta nousee hetkellisesti voimakkaasti. Paikalliset osaavat varoa aaltoa, joten pyyhettä kannattaa siirtää kauemmaksi merestä, jos paikalliset tekevät niin.

Guadalmar-ranta

Gaudalmarin ranta-alue on suojattua, sillä se sijaitsee lintujen muuttoreitin varrella. Itse ranta on vain 400 metrin mittainen ja tummahiekkainen. Rannalla on jonkin verran aallokkoa, kuten kaikilla Malagan rannoilla. Kesäaikaan rannalla vuokrataan vesiurheiluvälineitä, rantavarjoja ja rantatuoleja.

Guadalmar on ainut virallinen nudistiranta kaupungin alueella. Pääsisäänkäynnin luona on alue sekä nudisteille että ei-nudisteille. Sisäänkäynnistä oikealle sijaitsee ainoastaan naturisteille varattu alue. Ranta on suosittu myös LGTB-kohteena. Rannalla läheisyydestä löytyy sekä chiringuitoja että ravintoloita.

Malaga – Ostokset

Malaga on erinomainen shoppailukaupunki, jonka hintataso on vähintäänkin miellyttävä. Valinnanvaraa kaupoissa riittää runsaasti perinteisistä ostoskeskuksista Vanhankaupungin kapeille kujille.

Calle Larios

Marqués de Larios  -katu tai tuttavallisemmin Larios-katu (Calle Larios) on kävely- ja ostoskatu keskeisimmällä paikalla Malagassa. Vuonna 1891 avattu katu on vuokratasoltaan kaupungin kallein, mutta kadun hulppeutta ei pidä pelästyä, sillä hinnat sen liikkeissä ovat varsin kohtuulliset. Larioksen varrella sijaitsee useita kansainvälisesti tunnettuja vaateliikkeitä.

Larios-kadun sivukadut, kuten Calle Nueva, Calle Granada, Plaza de la Merced ja Calle Puerta del Mar ovat myös hyviä ostoskatuja. Tarjolla on kaikkea kirjoista perinteisiin flamencotanssijan hameisiin ja viuhkoihin. Calle Granadalta löytyy useita paikallisia nahkatuotteita myyviä käsityöläiskauppoja.

Malaga ostokset - Larios
Larios-katu on Malagan kuuluisin ostoskatu. Kuva: Giovanni Cancemi - stock.adobe.com.

Larios-ostoskeskus

Malagan bussiaseman lähellä Plaza de la Solidaridad -aukiolla sijaitsevasta Larios-ostoskeskuksesta (Centro Larios) löytyy yli 150 kauppaa kahdesta kerroksesta.

Kotisivu: Larios Centro

El Corte Ingles

Espanjan suurin tavarataloketju El Corte Inglés on takuuvarma valinta, kun etsii ostoksiltaan laatua. El Corte Ingles vastaa jotakuinkin Stockmann-tavarataloketjua Suomessa. Tarjolla on vaatteita, koruja, elektroniikka ja kaikkea muuta aina työkaluihin asti.
Kotisivu: El Corte Ingles

Vialia-ostoskeskus

Malagan juna-aseman yhteydessä toimivasta ostoskeskuksesta löytyvät yleisimmät vaateliikkeet, kuten Zara, H&M ym. Lisäksi ostoskeskuksesta löytyy elokuvateatteri, kasino ja runsaasti ravintoloita, joissa haukata välipalaa ennen junamatkaa.

Kotisivu: Vialia

Plaza Mayor

Lentokentän vieressä sijaitseva Plaza Mayor toimii perinteisesti paikkana, jossa tappaa aikaa, suorittaa viimeiset ostokset tai tankata ennen lentoa. Tarjolla on yli 80 liikettä, 37 ravintolaa ja elokuvateatteri.

Kotisivu: Plaza Mayor

Malaga tarjoilee kattavan määrän meren antimia

Suurin ja kattavin ravintolatarjonta keskittyy Malagan keskustaan, josta löytyy valinnanvaraa perinteisistä kulmakuppiloista Michelin-tähden ravintolaan.

Malagalla on vahvat kalastajaperinteet ja moni paikallisherkku onkin saalistettu merestä. Paella on koko Espanjan kansallisruoka, vaikka alun perin sen sanotaan lähteneen Valenciasta.

Malagalaisia herkkuja ovat mm. sardiinit tikussa (espeto de sardines), jotka tottuneimmat syövät ruotoineen ja päineen. Rannalla näkee aika ajoin grillihiilillä savuavia sardiinirivistöjä. Muita meren herkkuja ovat sardellit etikassa (boquerones en vinagre), mustekalarenkaat (calamares a la andaluza tai calamares a la romana), kylmä valkosipulikeitto (ajoblanco), kylmä kurkku-tomaattikeitto (gaspacho), majoneesipohjainen lämmin mereneläväkeitto (gaspachuelo) tai jälkiruoaksi hunajainen mantelikakku (bienmesabe).

Koko tapas-perinteen sanotaan lähteneen Andalusiasta, joten maistoitpa mitä tahansa tapasta, sen juuret ovat tuskin kaukana Malagasta. Paikallinen kahvikulttuuri on oma lukunsa. Malagalaisilla on 9 eri nimeä kahville, riippuen paljonko maitoa lisätään.

Malaga - Sardiinit
Sardiinien grillausta Malagan rannoilla. Kuva: jmagico - stock.adobe.com.

Juoma ja yöelämä

Etelä-Espanja eli Andalusia on tunnettu sosiaalisuudestaan, avoimuudestaan ja pirskahtelevasta elämäntyylistään. Juhlinta ja yöelämä on paikallisille elämäntapa. Etenkin lämpiminä kesäöinä kaupungin terassit ja kadut eivät ummista silmiään ennen aamunkoittoa.

Rannalla sijaitsevat chiringuitot ovat erinomaisia paikkoja rauhallista drinkkiä ja jutustelua kaipaavalle. Málagan vanhakaupunki on sen sijaan yökerhojen ja vilkkaan yöelämän keskus.

Málagalainen juomaerikoisuus on Cartojal, joka on muscat-rypäleestä tehty erittäin makea viileänä nautittava valkoviini. Viini sopii esimerkiksi jälkiruoan kanssa. Málagalle tyypillisiä makeita viinejä on useita, joista toinen tunnettu on Pajarete, joka maistuu lähes likööriltä.

Malaga – Päiväretket

Malaga sijaitsee kätevästi keskellä Andalusiaa, mahdollistaen retket ympäri maakuntaa. Kahden tunnin etäisyydellä riittää hurmaavia pikkukyliä, mielenkiintoisia kaupunkeja ja jopa Sierra Nevadan vuori.

Granada

Mikäli aikaa liikenee päiväretkelle, niin 1 tunnin ja 45 minuutin bussimatkan päässä sijaitseva Granada on vahvimpia suosituksia. Granada sijaitsee yksi maailman kuuluisimmista nähtävyyksistä: Alhambra. Granada on kuitenkin paljon muutakin kuin Alhambra.

Kaupungin jyrkät ja kapeat kujat arabityylisine taloineen on ainutlaatuista Euroopassa. San Nicolásin näköalapaikalta Alhambra avautuu sylissäsi ja lumihuippuinen Sierra Nevada paistaa taka-alalla – näkymä on kuin taulusta.

Granadan laakso ja katedraali katolisten kuninkaiden katakombeineen, kaunis Darro-joki ja Albaicinin käsityöläiskorttelit tai Sacromonten flamenconäytökset ovat vain muutamia esimerkkejä syistä miksi Granadaan kannattaa tutustua.

Miten päästä: Malagan linja-autoasemalta lähtee busseja Granadaan. Matkan kesto on 1 tunti 45 minuuttia.

Granada - Alhambra
Näkymä San Nicolásin näköalapaikalta. Kuva: lapas77 - stock.adobe.com.

Rannikkokylät

Aurinkorannikko on täynnä kauniita kyliä, joihin pääsee kätevästi bussilla tai junalla. Kuuluisimmat isommat kylät, kuten Torremolinos, Fuengirola tai Benalmadena ovat varmasti monelle suomalaisellekin tuttuja, ainakin nimeltä, mutta kylissä kuten Nerja, Mijas tai Rincon de la Victoria on vahvempi andalusialainen karaktääri.

Miten päästä: Malagan Centro Alameda -asemalta on junayhteys Torremolinokseen, Benalmadenaan ja Fuengirolaan noin 20 minuutin välein. Malagan bussiasemalta pääsee kätevästi muihin kohteisiin.

Antequera ja Ronda

Malagan pohjoispuolella, noin tunnin ajomatkan päässä kaupungista, sijaitsee kaksi idyllistä kylää: Antequera ja Ronda, joissa ajan hammas ei ole jyrsinyt pois vanhaa kylämaista charmia.

Antequera 40 000 asukkaan historiallinen kylä, jonka maisemaa hallitsee valtava Alcazaban linnoitus. Pieneen kylään mahtuu lukematon määrä tyypillisiä valkeita taloja, vanhoja kirkkoja sekä roomalaisia raunioita.

Alueen henkeäsalpaavat maisemat sopivat mitä parhaimmin patikointiin. Suosittu reitti on El Caminito del Rey, noin 30 kilometriä Antequerasta lounaaseen, jonka kalliovuoria pitkin kulkevat maisemat ovat kuin Indiana Jonesista. Reitti kulkee ajoittain korkealla, ja matkan varrelle osuu rotkonylittävä uudelleenavattu riippusilta, joka saa huimapäisemmätkin haukkomaan henkeään.

Malaga päiväretket - El Caminito del Rey
El puente colgante (riippusilta) El Caminito del Reyn varrella. Kuva: Noradoa - stock.adobe.com.

Antequeran kylän lähistöllä sijaitsee kolme megaliittisen kauden aikaista hautaluolaa. Dolmen de Vieira, Dolmen de Menga ja Tholos de El Romeral. Noin 15 kilometrin päästä kylästä sijaitsevat El Torcalin kiviröykkiömuodostelmat, jotka ovat niin ikään ainutlaatuinen kokemus.

Ronda on kuin silta menneeseen, jossa härkätaistelut ovat yhä arkipäivää ja sunnuntaimessusta ei laisteta. Rondan suositus nähtävyys on myöskin silta; kahden kallion välinen silta El Tajo, jonka alla kuumottaa 100 metriä korkea Guedalevin-joen raivaama rotko. Aktiivisen päivän Rondassa voi päättää rentoutumalla arabialaisessa kylpylässä.

Miten päästä Antequeraan: Malagan Maria Zambrano -juna-asemalta on suora junayhteys Antequeraan, joka kestää 25 minuuttia. Antequeraan pääsee myös bussilla Malagan bussiasemalta. Bussilla matka kestää 50 minuuttia.

Miten päästä Rondaan: Malagan bussiasemalta lähtee busseja Rondaan, matka kestää noin 2 tuntia.

Malaga päiväretket - Ronda
Rondan kuuluisa silta. Kuva: Sina Ettmer - stock.adobe.com.

Marbella

Marbella on Aurinkorannikon oma Monaco, jota kansainväliset julkkikset ja rikkaat ovat pitäneet temmellyskenttänä jo vuosikymmenet. Kylä ja etenkin sen Vanhakaupunki ovat mainettaan hurmaavampia. Marbellan kapeilla kujilla ja vehreillä aukioilla on mukava nauttia päivästä. Yksi viihtyisä aukio on Plaza de Naranjos -aukio, jossa jasmiinipuiden tuoksut ovat huumaavia. Marbellan hiekkarannat ovat myös erinomaista luokkaa!

Noin 7 kilometrin päässä Marbellan Vanhastakaupungista sijaitsee jetsetin valtaama Puerto Banús. Marbella usein sekoitetaan ja rinnastetaan tähän paikkaan, jossa maisemaa hallitsevat Louis Vuittonin laukut, Ferrarit ja hulppeat moottorijahdit.

Miten päästä: Malagan bussiasemalta pääsee bussilla tunnissa Marbellan bussiasemalle.

Malaga – Hintataso

Malagan hintataso on majoituksen suhteen keskiluokassa verrattuna yleiseen hintatasoon EU:n alueella, mutta ruoan suhteen Malaga on halpa kohde. Majoituksen hinnat pomppaavat hieman korkeasesongin alkaessa kesäkuussa, ja korkeimmillaan hinnat ovat heinä-elokuussa.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Malagassa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, joissa on lähteenä Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

3* hotelli (toukokuu)

3* hotelli (heinäkuu)

Hinta

9-14 €

2.4 €

136 €

162 €

Miten päästä Malagan lentokentältä kaupunkiin

Malagan lentokenttä, viralliselta nimeltään Málaga-Costa del Solin lentokenttä (Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol), on Andalusian suurin kansainvälinen lentokenttä ja Espanjan neljänneksi suurin, liikennemääriltään.

Malagan lentokenttä sijaitsee noin 9 kilometrin päässä Malagan keskustasta, Malgan ja Torremolinoksen välissä, josta on kätevä suunnistaa minne tahansa Aurinkorannikkoa. Lentoasemalta kulkee suora shuttle-bussi (A Express Aeropuerto) kaupungin keskustaan, joka maksaa noin 4€. Aikataulut näet täältä.

Lentokentältä pääsee Malagaan myös junalla (linja C1). Matka kestää noin 12 minuuttia ja maksaa noin 2€. Aikataulut näet täältä.

Taksimatka Malagan lentokentältä keskustaan maksaa noin 25€ ja kestää noin 25 minuuttia.

---

Teksti: Javier Gonzalez Chiquilla
Käännös: Ville Ryynänen
Kuvat: Adobe Stock & Javier Gonzalez Chiquilla

Subscribe
Notify of
guest
2 kommenttia Malagasta
Inline Feedbacks
View all comments
Maikku
Maikku
2 years ago

Onko Malaga helppo kaupunki liikuntarajoitteiselle?