Siirry suoraan sisältöön

Hania

Hania on Kreetan saaren toiseksi suurin kaupunki ja entinen pääkaupunki, joka on kuuluisa romanttisesta vanhasta satamasta ja kapeista Vanhankaupungin kujista.

Hanian ehdoton vetovoima on sen kauneus. Historian värikkäät vaiheet turkkilaisten ja venetsialaisten vaikutuksessa ovat jättäneet oman kerroksensa sen sieluun, eikä rantojakaan sovi unohtaa.

Hania - asuminen

Hania tarjoaa majoitusta mukavasti jokaiseen makuun ja tarpeeseen aina isoista resorteista, esimerkiksi Agia Marinassa tai Plataniaksessa, pieniin, Vanhassakaupungissa sijaitseviin romanttisiin boutique-hotelleihin kuin yksityismajoitukseenkin.

Mikäli haluaa asua lähellä keskustaa, parhaimmat kohteet ovat Vanhakaupunki tai esimerkiksi Splantzian kaupunginosa.

Hinnat ja saatavuus vaihtelevat sesongin mukaan. Huokeita ja budjettiystävällisiä hostelleja on Haniassa jonkin verran enemmän esimerkiksi Iraklioniin verrattuna ja hinnatkin ovat hieman edullisempia. Nyrkkisääntönä yön kustannuksille: mitä kauempana keskustasta tai Vanhastakaupungista asuu, sitä halvemmaksi majoitus tulee.

Löydä sopiva hotelli Haniassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Hania – nähtävyydet ja tekemistä

Vanhakaupunki, Venetsialainen satama ja telakat sekä Egyptiläinen majakka; eksy, ihastu ja ihmettele! Huku väreihin, kauniisiin yksityiskohtiin sekä näkymään aallonmurtajan päästä, josta Hania avautuu maisemaa hallitsevan jylhän vuoriston edessä. Tee päämäärättömiä ja loputtomia kävelyitä niin aamulla kuin illalla.

Kaupunkia hallitsee 1500-luvulla venetsialaisten rakentama ja myöhemmin egyptiläisten kunnostama majakka. Egyptiläisenä majakkana tunnettu valontuoja on Välimeren rannikkoalueiden vanhin.

Hania - Vanha Satama
Hania - Vanha satama

1. Firka-linnoitus

Venetsialaisten rakentama linnoitus, josta oli tarkoitus estää vihollisten hyökkäykset, sijaitsee sataman kupeessa luoteispuolella vastapäätä kuuluisaa majakkaa. Firkalta aukeaa ainutlaatuinen maisema Venetsialaiseen satamaan. Linnoituksen länsipuolelle päättyy myös osa venetsialaista muuria, joka on säästynyt venetsialaisten hallitsemalta ajalta.

Sisäänkäynti Firkaan kulkee Kreetan merenkulkumuseon vierestä. Kreeta on historiallisesti merkittävä merenkulkijoiden saari, mistä museo tarjoilee näkemystä aina antiikin ajoista lähtien. Meren tuntumaan on myöskin rakennettu pieni puistomainen alue Talos, joka sijaitsee Firkan vieressä.

2. Giali Tzamisi -moskeija

Ainut kaupungissa säilynyt moskeija ottomaanien ajoilta on nimeltään Giali Tzamisi. Sen toiminta moskeijana on kuitenkin lopetettu ja minareetti tuhottu. Nykyään etenkin sesonkiaikana siellä järjestetään erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä.

3. Ortodoksinen katedraali

ortodoksinen katedraali - Hania nähtävyydet
Ortodoksinen katedraali Athinagora-aukiolla. Kuva: daliu - stock.adobe.com.

Hanian suojeluspyhimykselle, Pyhälle Marialle, omistettu katedraali kaupungin keskustassa valmistui vuonna 1860. Se sijaitsee vanhemman 1400-luvulta peräisin olevan kirkon yläpuolella, joka syrjäytettiin ottomaanihallinnon aikana.

4. Kydonia - arkeologiset kaivaukset

Arkeologiset kaivaukset paljastavat muinaisen minoalaisen kaupungin perustukset Vanhassakaupungissa, lähes Hanian sydämessä Kanevarou-kadulla. Hania ja sen Vanhakaupunki nykyisellään on rakennettu sen päälle vuosisatojen saatossa. Kydoniasta on verrattain vähän jäljellä verrattuna esimerkiksi Knossokseen tai Phaestokseen. Nekin mitä on kaivettu esille, on paljastunut toisen maailmansodan pommitusten myötä.

Kydoniksen vieressä on myös rippeitä venetsialaisten aikaisesta linnoituksesta Kastellista, jota myös ottomaanit pitivät hallussaan.

5. Kreetalainen talo – Folklore museum of Chania

Yksityisomistuksessa oleva erittäin pieni museo, joka löytyy Vanhastakaupungista. Kohteena tätä voi vahvasti suositella niille, jotka ovat kiinnostuneita perinteistä, historiasta, käsitöistä ja taiteesta. Ja vaikka ei näihin tuntisikaan intohimoa, niin miksei pistäytyä sisällä ohi kulkiessa. Lippu kustantaa muutaman euron, ja sen lisäksi sieltä on mahdollisuus ostaa paikallisesti varmasti aitoja käsitöitä.

Lisätietoa

6. Taidegalleria – Municipal Art Gallery of Chania

Tämä taidegalleria sijaitsee uuden keskustan ja Vanhankaupungin rajalla, vilkkaalla Chalidon- kadulla, joka vie suoraan Venetsialaiseen satamaan. Tarjolla on kreikkalaista taidetta ja vaihtuvia näyttelyitä.

Kotisivut

7. Samarian rotko

Samaria-rotko - Kreeta
Samarian rotko on suosittu vaellusreitti. Kuva: dziewul/stock.adobe.com.

Kun Hania alkaa olla nähty, niin Sfakian alueella sijaitseva Samaria kansallispuistoineen on vierailemisen arvoinen kohde. Se on yksi Euroopan pisimmistä ja syvimmistä rotkoista, jonka läpi kulkee merkitty vaellusreitti.

Reitin voi kulkea kahteen suuntaan joko aloittamalla Agia Roumelin kylästä rannikolta, johon on laivayhteys mm. Loutrosta, tai rotkon pohjoispäädystä Omalos-kylästä, jonne on bussiyhteys Haniasta. Puistoon on nimellinen pääsymaksu, joka on noin viisi euroa. Puiston kotisivut

8 Agios Nikolaoksen kirkko ja sen minareetti

Kirkko, jonka mukaan myös aukio on nimetty, sijaitsee Vanhankaupungin liepeillä Splantzian kaupunginosassa. Turkkilaiset muuttivat kirkon aikoinaan moskeijaksi ja siitä on jäänyt muistoksi minareetti, jota voi sanoa jonkinlaiseksi arkkitehtuuriseksi omituisuudeksi sen yhdistyessä venetsialaisiin yksityiskohtiin.

9. Kreikan jalkapallomaajoukkueen museo

Kreikkalaiset ovat perinteisesti kovaa jalkapallokansaa, ja jo polvenkorkuiset lapset osaavat yleensä kysyttäessä vastata mitä joukkuetta he kannattavat.

Museo ei varsinaisesti muistuta perinteistä museota, vaan ehkä pikemminkin kauppaliikettä, mutta se on käymisen arvoinen kohde, oli sitten jalkapallofanaatikko tai ei. Museo sijaitsee Tsouderon-kadulla, kivenheiton päässä Agios Nikolaoksen minareetista.

10. Ethnikos Kipos

Ethnikos Kipos on puisto kauppahallin takana ja jalkapallomuseon läheisyydessä. Puisto on suosittu myös paikallisten keskuudessa, ja sen vihreydessä voi käydä rauhoittumassa ostosten ja ihmisvilinän ruuhkasta. Puistoon on perustettu jo 1900-luvulla kahvila, jossa juoda kuppi kahvia makeiden herkkujen kanssa. Puistossa on myös suuri kellotorni, joka on yksi Hanian kuuluisimpia maamerkkejä.

11. Elefterios Venizeloksen museo

Venizelos on käsite ja yksi Kreikan suurmiehistä, joista Kreeta on erityisen ylpeä. Tämä historian merkkihenkilö yhdisti Kreetan Manner-Kreikkaan. Toimipa hän myös Kreikan pääministerinä seitsemän kertaa uransa aikana.

Hania on Venizelosken sekä synnyin- että hautapaikka. Museo sijaitsee Halepan kaupunginosassa vajaan viiden kilometrin päästä keskustasta ja Vanhastakaupungista. Venizeloksen hauta sijaitsee vajaan kolmen kilometrin päästä museosta ja se on suosittu kohde paitsi historiallisesti, myös sieltä avautuvien maisemien vuoksi. Venizeloksen synnyintalo sijaitsee Hanian Mourniaksessa. Kotisivut

12. Vesipuisto Limnoupolis

Etenkin lapsiperheille sopivaa viihdettä tarjoava vesipuisto sijaitsee 8 km kaupungin ulkopuolella Varipetron kaupunginosassa. Ilman omaa autoa vesipuistoon vie bussi tai turisteille suunnattu kaupunkijuna. Vesipuisto on auki ainoastaan sesonkiaikana toukokuusta syyskuun loppuun. Lippuja voi ostaa etukäteen netistä. Kotisivut

Hania – Rannat

Hania ja sen lähikunnat ovat reunustettuja lukemattomalla määrällä rantoja, jotka tunnetaan niiden uskomattomien maisemien sekä kirkkaansinisten ja turkoosien vesien vuoksi.

Rannat Haniassa

Agii Apostoli -ranta - Hania - rannat
Agii Apostoli -ranta neljä kilometriä Hanian keskustasta. Kuva: Jerry - stock.adobe.com.

Agii Apostoli

Agii Apostoli koostuu oikeastaan kahdesta lahdesta, joita halkoo kävelyihin kutsuva karu niemimaa. Niemimaan ansiosta rannat ovat melko hyvin tuulelta suojassa. Rannalla voi auringonpalvonnan ja uimisen ohella käydä verryttelemässä joutilaalla kävelyllä jalkoja.

Nämä hiekkarannat ovat kävelymatkan päässä keskustasta n. 4 km länteen ja saaneet nimensä siellä sijaitsevan kirkon mukaan. Ranta on sinisellä lipulla palkittu, mikä tarkoittaa toimivia palveluja.

Kuten usein Kreetalla, sen rannat muodostuvat useammasta rantaosiosta, joiden välistä rajaa voi olla vaikea hahmottaa. Glaros sijaitsee samalla rantakaistaleella Agii Apostolin kanssa ja ulottuu lännessä lähes Kalamakiin asti. Kalamaki on myös sinisellä lipulla palkittu, mutta melko pieni julkinen ranta palveluineen.

Nea Chora

Ensimmäinen ranta kävelyetäisyyden päässä kaupungista länteen on Nea Chrora. Se on matala, tuulelta suojassa oleva hiekkaranta, joka sopii etenkin lapsiperheille. Ranta on suosittu niin paikallisten kuin matkailijoiden keskuudessa niin läheisen sijaintinsa kuin ominaisuuksiensakin vuoksi – se sopii helposti liikuntarajoitteisille. Kaikki mahdolliset palvelut ovat käden ulottuvilla.

Chrissi Akti

Chrissi eli Golden beach sijaitsee n. 3 km päässä kaupungista. Useimmiten tuulelta suojassa oleva sinisen lipun ranta on saanut kultaisen nimen hiekastaan. Ranta sopii niille, jotka etsivät rauhallisempaa rantaa lähellä kaupunkia ja etenkin lapsiperheille sen matalan veden vuoksi, jossa saa kahlata melko pitkälle.

Rannat Hanian ulkopuolella

Stalos

Kato Stalos -ranta - Hanian rannat
Kato Stalos - ranta Hanian länsipuolella. Kuva: jsk12 - stock.adobe.com.

Stalos-ranta on jaettu kahteen osaan, Stalokseen ja Kato Stalokseen. Suosittu, pitkähkö hiekkaranta sijaitsee noin 8 km Haniasta länteen, jonka läheisyydessä on paljon hotelleja viiden tähden komplekseista huoneistoihin. Kaikki tarpeelliset rantapalvelut ovat saatavilla mitkä tarvitaan sinisen lipun heilumiseen. Ranta sijaitsee paikallisliikenteen bussiyhteyden päässä, mikäli autoa ei ole käytössä.

Noin kilometrin päässä Staloksesta löytyy vastaavilla palveluilla myöskin erittäin suosittu matalarantainen Agia Marina, joka on kahden kilometrin pituudelta hienohiekkaista hiekkarantaa, joka on erityisesti myös kilpikonnien suosiossa. Sama koskee myös Plataniasta, joka on erotettu Agia Marinasta pienehköllä pienvenelaiturilla sekä aallonmurtajalla.

Platanias on sulautunut pienestä kylästä Hanian asuinlähiöksi kaupungistumisen ja turismin myötä ja on tänä päivänä yksi vilkkaimpia ja eläväisimpiä kohteita niin hotellien kuin yöelämän puolesta.

Platanian rantaviiva sulautuu n. 13 km päässä Haniasta Geraniksi, joka ei ole ihan niin hienohiekkaista kuin Agia Marina tai Platania, mutta täälläkin on syytä katsella, ettei astu kilpikonnien tai niiden munien päälle. Se on rantana hieman rauhallisempaa aluetta kuin vaikkapa Agia Marina tai Platania niille, jotka etsivät omaa rauhaa, vaikka toki täälläkin rantapalveluita löytyy.

Kalathas

Noin yksitoista kilometriä itään sijaitseva Kalathas on melko rauhallinen matalarantainen hiekkaranta. Sininen lippu takaa sen, että rantaa on hoidettu ja palvelut ovat riittävät. Rannan edustalla on pieni saari välimatkan päässä, joka on uitavissa. Mikäli omaa kulkupeliä ei ole, rannalle pääsee myös bussilla.

Tersanas

Valkohiekkainen pieni poukama, Tersanas, on useimmiten pahimmilta tuulen puhaltamilta aallokoilta suojassa. Suosittu ja sinisellä lipulla taattu ranta saattaa jo kokonsa vuoksi vaikuttaa täyteen ahdetulta. Sijainti on noin 13 km keskustasta itään, jonne bussi vie suoraan keskustasta.

Stefanou

Ns. paholaisen satama (Seitan limani) on pieni hiekkarantainen lahti jylhissä maisemissa. Ranta sijaitsee 22 km Haniasta koilliseen, ja perille asti pääsee ainoastaan kävelemällä. Tie parkkipaikalta on vaikeakulkuinen, joten lipokkaat kannattaa laittaa rantakassiin ja varata riittävän veden lisäksi kunnolliset kävelykengät.

Paholaisen satama - Hania - rannat
Seitan Limani eli Paholaisen satama Hanian lentokentän itäpuolella. Kuva: prosign - stock.adobe.com.

Maherida

Maherida on pieni syvärantainen ja valkohiekkainen lahti, joka sijaintinsa vuoksi saa olla useimmiten rauhassa pahimmalta aallokolta, piileskelee kivikkoisessa suojassa. Paikka on suosittu nudistien keskuudessa. Rannalle pääsee samalla bussilla kuin Tersanakseen.

Stavros

Stavros-ranta muodostuu kahdesta eri osuudesta. Ensimmäinen pätkä on karkeahiekkaisempi ja aallokolle avoimempi hiekkaranta. Se yhdistyy niemen kautta hienohiekkaisempaan lahteen, jonka maisemaa hallitsee Vardies-vuori. Niemen myötävaikutuksella toisesta rantaosuudesta muodostuu eräänlainen tuulelta suojassa oleva laguuni. Niemi sisältää myös venetsialaiselta aikakaudelta peräisin olevan louhoksen jäänteet.

Rannan toinen osuus on legendaarinen ja sitä pidetään sinisten lippujen päärantana. Kuuluisa paitsi kauneudestaan, myös siitä, että siellä on kuvattu 1960-luvulla Kerro minulle, Zorba -elokuvaan kohtauksia luolassa, joka sijaitsee noin 700 m päässä laguunista. Luolalle on mahdollista kiivetä ihailemaan maisemaa merelle ja Haniaan.

Kerro minulle, Zorbas -elokuvassa esiintynyt Stavros-ranta. Kuva: Paulina - stock.adobe.com.

Balos

Kirkasvetinen ja matalarantainen laguuni on varmasti yksi kuuluisimpia kohteita Kreetalla. Se muodostuu mantereen ja pienen Tigani-nimisen saaren väliin, jonka nimi tarkoittaa paistinpannua. Tiganin lisäksi maisemaa hallitsevat kaksi saarta: Imeri Gramvousa, jossa on vanha linnake ja Agria Gramvousa, johon ei pysty rantautumaan. Balos sijaitsee noin 56 km Haniasta luoteeseen Kissamokseen kunnassa, joka on yksi Hanian alueyksikön kunnista. Alue on luonnonsuojelualue ja osa Euroopan Unionin Natura 2000 -hanketta.

Balosiin voi ottaa veneen Kissamoksesta, mikä on myös helpoin tapa päästä perille. Autolla pääsee kilometrin päässä rannasta sijaitsevalle parkkipaikalle saakka; tällöin on syytä olla hyvät kengät jalassa. Ei sovi liikuntarajoitteisille.

Autolla menemisestä täytyy maksaa pieni maksu, joka on tarkoitettu alueen suojelua varten. Tie ei ole päällystetty. Lisäksi kannattaa varautua siihen, että parkkipaikka voi olla täysi paikan suosion vuoksi. Haniasta kulkee myös suoria busseja.

Balos-ranta, Kissamos - Kreeta
Balos-ranta ja sen upea laguuni on oiva retkikohde. Kuva: Cyril Papot/stock.adobe.com.

Elafonisi

Elafonisi-ranta sijaitsee Kreetan lounaisimmassa kärjessä noin 76 km Haniasta ja kuuluu Balosin tavoin Kissamokseen kuntaan. Elafonisiin on Haniasta suora bussiyhteys, ja se on suosittu matkakohde.

Elafonisi on 150 metriä vastakkaiselta rannikolta oleva saari, niemimaalla, johon on matalan veden vuoksi mahdollista kahlata, ja joka myös luo mielikuvan siitä, että niemimaan kärki olisi erillinen saari. Saaren korkein kohta on 39 metrin korkeudessa merenpinnasta, ja se sijaitsee saaren kivikkoisessa osassa.

Suurin osa saaren pinta-alasta on kuitenkin hiekkaa ja dyynejä. Niemimaan molemmin puolin on muodostunut eksoottisia rantoja hienolla hiekalla, joka on paikoin vaaleanpunaista rannalle hioutuneiden ja murskaantuneiden simpukoiden vuoksi.

Myös Elafonisi on osa Natura 2000 -hanketta, ja sen harvinaisen ekosysteemin vuoksi sieltä on kiellettyä viedä mitään mukaansa luonnosta. Tältä paikalta ovat erittäin harvinaiset sekä uhanalaiset eläimet ja kasvit löytäneet suojansa. Yöpyminen ja telttailu ovat sakkojen uhalla kiellettyjä aktiviteetteja.

Elafonisi-ranta - Kissamos, Kreeta
Elafonisi-ranta saaren lounaiskulmassa on Kreetan on suosittu päiväretkikohde. Kuva: gatsi/stock.adobe.com.

Ruoka ja ravintolat - Hania

Vanhakaupunki ja satama ovat pullollaan ravintoloita ja kahviloita aina perinteisistä kafenioista, tavernoista ja ouzerioista fine diningiin. Myös meren viereistä rantaviivaa pitkin löytyy lukuisia ravintoloita etenkin kalan ystäville.

Hania - ravintolat
Satamaa kiertävä katu on pullollaan ravintoloita

Haniassa kannattaa kokeilla erityisesti Chaniatiko Bourekia, joka on kesäkurpitsa-perunapiirakka mizithra-juustolla sekä Tsigariastoa, joka on pitkään haudutettua vuohen tai lampaan lihaa. Ennen tämä ruoka valmistettiin kri kristä, joka on lähes sukupuuttoon metsästetty villivuohi Kreetalla. Kri Kri on laissa suojeltu ja näin ollen sen metsästäminen on kielletty.

Myös kokkora, tomaattikastikkeessa haudutettua kukkoa tai pastitsiota, kreikkalaisten vastine makaronilaatikolle tai moussaka kyläsalaatti horiatikilla, joka pääasiallisesti sisältää tomaattia, kurkkua, vihreää paprikaa, sipulia, fetaa ja oreganoa, oliiviöljyä unohtamatta, ovat takuuvarmoja ja täyttäviä vaihtoehtoja nälän tukahduttamiseksi.

Pienet kengät eli papoutsakiat, jotka ovat täytettyjä munakoison puolikkaita mausteisella jauhelihaseoksella ja kermaisella juustokuorrutteella vievät myös kielen mennessään.

Ostokset – Hania

Hania - ostokset
Käsityötuotteita keramiikasta nahkaan näkee ympäri Hanian kaupunkia. Kuva: gorelovs - stock.adobe.com.

Hania jakautuu Vanhaankaupunkiin ja uuteen kaupunkiin ns. Nea Horaan. Uudesta kaupungista löytyy ostoskeskuksia sekä lähes kaikki mahdolliset yleisesti tunnetut merkkikaupat, joita voi odottaa löytävän jokaisesta kaupungista.

Vanhankaupungin kujat kuhisevat kauppoja turisteille suunnatuista tuotteista aina kaukaa idästä tuotuihin hippivaatteisiin, rantakasseihin ja suitsukkeisiin. Puljuja löytyy siis joka lähtöön, oli kyse sitten käsitöistä, juustoista, vaatteista, keramiikasta, mausteista ja yrteistä, koruista tai oliivipuusta valmistetuista keittiövälineistä ja koriste-esineistä – valinnanvaraa ja tutkimista riittää aamusta iltamyöhään.

Matkalla kauppahallille kannattaa pysähtyä jossakin Stivanadikalla sijaitsevista kojuista, joka katuna tunnetaan nahkatuotteista ja ostaa itselleen tai kotiinviemisiksi laadukas ja todennäköisimmin käsityönä valmistettu lompakko, vyö, laukku tai sandaalit.

Yksi suosittu tuliainen on kreetalainen puukko. Maheradikaksi kutsuttu Sifaka-katu sijaitsee Vanhassakaupungissa ja sillä on perinteet kreetalaisten puukontekijöiden keskuudessa. Kentriki Agora, kauppahalli, joka itsessään on elämys, sijaitsee Tsouderon-kadulla.

Hintataso – Hania

Hanian hintataso on suomalaiselle varsin edullinen. Matkailijan kannalta oleelliset asiat kuten majoitus, ruoka ja juoma ravintolassa ovat suomalaisille myös huokean hintaisia. Hotellien hinnat nousevat keskikesän sesonkina.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Haniassa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, joissa on lähteenä Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

3* hotelli (toukokuu)

3 hotelli (heinäkuu)

Hinta

9-12 €

3 €

125 €

165 €

Miten päästä lentokentältä Haniaan

Hanian kansainvälinen lentokenttä Agios Daskalogiannis sijaitsee noin 14 km kaupungin ulkopuolella. Lentokentältä kaupunkiin pääsee niin taksilla kuin suoralla bussiyhteydellä Hanian pääbussiasemalle. Mittarin ottaminen kustantaa lähemmäs 30 euroa ja 2,5 eurolla pääsee vähän reilussa puolessa tunnissa linja-autokyydillä keskustaan.

Soudasta, Hanian satamasta Manner-Kreikkaan, Pireukseen operoi Anek Lines. Liput ja lippujen hinnat löydät parhaiten Anek Linesin sivuilta. Satamasta keskustaan pääsee paikallisliikenteen bussilla, joka sijaitsee sataman ulkopuolella, kuten myös taksit.

Liikkuminen Haniassa

Paikallisliikenne toimii kaupungin sisällä kahdessa vyöhykkeessä. Vyöhykkeistä kannattaa ottaa selvää omien tarpeidensa mukaan. Lippujen hinta vaihtelee hieman riippuen siitä, onko lippu ostettu bussissa vai bussin ulkopuolelta kioskista tai lippuautomaatista.

Aikatauluja ja lippujen hintoja voi tarkastella paikallisliikenteen sivuilta tai ladata paikallisliikenteen sovellus, joka toimii niin Androidissa kuin iOS:ssa.

---
Teksti: Angela M.
Kuvat: Pixabay & Adobe Stock

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Haniasta
Inline Feedbacks
View all comments