Siirry suoraan sisältöön

Itävalta

Kuuluisat kaupungit kuten Wien ja Salzburg sekä lukuisat laskettelukohteet ovat useimmille syitä matkustaa Itävaltaan. Maa on kuitenkin myös täynnä luonnonihmeitä, joihin pääsee tutustumaan jo hyvin lähellä tunnettuja kaupunkeja ja alppikyliä.

Kansallislaulussaan Itävalta on ”Land der Berge”, vuorien maa. Alpit kattavatkin Itävallasta yli kaksi kolmasosaa, mikä tekee tästä pitkien vaellusten ja kristallinkirkkaiden järvien maasta hienon matkakohteen kaikenikäisille luonnonystäville ja aktiivilomailijoille.

Pitkät vaellukset, talviurheilulajit monipuolisissa kohteissa sekä kristallinkirkkaat järvet Salzkammergutissa ja Kärntenissä ovat resepti unohtumattomaan lomaan Itävallassa.

Itävalta sijaitsee keskellä Eurooppaa, joten se on myös helppo yhdistää erilaisiin kiertomatkoihin.

Eisenau, Itävalta
Kuva: Katrin Lindenbauer

Tietoa maasta

Matkakohteet Itävallassa

Noin viidennes itävaltalaisista asuu Wienissä, ja kaupunki on voittanut monipuolisuudellaan maailman mukavimman asuinkaupungin tittelin useita kertoja. Kulttuuri, taide, keisarinna Elisabet, vaikuttavat rakennukset ja perinteikkäät kahvilat ovat kaikki hyviä syitä ottaa Wien matkakohteeksi. Tiesitkö muuten, että Wien on on yksi harvoista pääkaupungeista, jonka rajojen sisäpuolelta löytyy viininviljelyä?

Mikäli etsii monipuolista tarjontaa jokaisena vuodenaikana, Mozartin synnyinpaikka Salzburg on hyvä vaihtoehto. Kaupungista löytyy myös yksi Euroopan hienoimmista joulumarkkinoista.

Rantalomailuun hyviä alueita ovat pohjoisen Salzkammergut ja etelän Kärnten, joiden hienoimpiin järviin kuuluvat mm. Attersee, Wolfgangsee ja Wörthersee.

Klagenfurt Freibad, Itävalta
Klagenfurtin uimalan rantaa. Kuva: Jussi Ryynänen

Alppimaisemat ulottuvat lännestä pohjoisen Ylä-Itävaltaan ja etelän Kärnteniin asti. Tämä alue sopii hyvin mm. patikoimiseen. Innsbruck, Hallstatt, Zell am See ja Schladming ovat hyviä tukikohtia sekä talvi- että kesäaktiviteeteille.

Burgenland on osavaltioista itäisin ja pinnanmuodoiltaan tasaisin. Se on hyvää aluetta vaikkapa pyöräretkille joko viinialueilla tai Itävallan suurimman järven Neusiedler Seen ympäristössä.

Perustietoa

Asukaslukun. 8.8 miljoonaa
PääkaupunkiWien
PääkieliSaksa
EU-maaKyllä
Schengen-maaKyllä
PistokemalliSama kuin Suomessa
RahayksikköEuro

Sää ja milloin matkustaa

Säävaihtelut voivat olla vuoristossa suuria, joten vaeltaessa kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota sääennusteisiin.

Varsinkin keväällä maaliskuusta toukokuuhun sää on yleensä hyvin vaihtelevaa. Kaupunkiloma on kuitenkin silloinkin hyvä vaihtoehto, sillä tuohon aikaan turisteja on liikkeellä vähemmän. Pienellä tuurilla maaliskuussakin voi päästä vielä laskettelemaan, tai sitten voi vain rentoutua yhdessä maan monista geotermisistä kylpylöistä.

Kesäisin kaupungit ja järvialueet kuhisevat sekä paikallisia että turisteja, kun Itävallan turkoosinsiniset ja smaragdinvihreät vesistöt takaavat rajattomasti kylpemisvaihtoehtoja jylhien vuorten keskellä. Lämpötilat ovat yleensä melko lämpimiä ja ja ideaaleja vuoristovaelluksille ja järvikierroksille.

Syksy värittää metsät kirjaviksi ja luo otolliset olosuhteet vaelluslomalle. Lämpötila on syys-lokakuussa vielä melko miellyttävä ja sopii hyvin luonnossa liikkumiseen.

Itävalta on talvisin suosittu maa talviurheilun ystävien keskuudessa. Erityisesti Länsi-Itävallassa ja Salzburgin alueella on suosittuja laskettelukohteita.

Hyviä kaupunkeja laskettelulomalle Itävallassa:

 • Schladming
 • Obertauern
 • Sölden
 • Kitzbühel
 • St. Anton am Arlberg
 • Zillertal
 • Hintertux

Hiihtoalueet ovat hyviä kohteita myös lapsiperheille, sillä rinteiden ympäristössä on usein myös geotermisiä kylpylöitä, kuten Aqua Dome, Alpentherme ja Felsentherme. Kattava lista kylpylöistä löytyy täältä.

Hyviä kohteita Itävallassa lapsiperheille:

 • Neusiedlersee – Itävallan suurin järvi, suurin huvipuisto (Familypark) sekä monipuolinen luonto
 • Kärntenin osavaltio – Järvimaisemat, paljon vaellusmahdollisuuksia sekä pienoismallipuisto Minimundus (Klagenfurtissa)
 • Innsbruck ja sen ympäristö – Alppieläintarha, vuorimaisemat, useita laskettelukohteita lähellä
 • Wien – Paljon nähtävää lapsille, Prater-huvipuisto, Schönbrunnin eläintarha
Prater, Wien
Prater-huvipuisto sijaitsee Wienin keskustan läheisyydessä. Kuva: Jussi Ryynänen

Hintataso

Itävallan hintataso on hieman Euroopan keskiarvoa korkeampi, mutta ei kuitenkaan lähelläkään kalleimpien maiden tasoa.

Turvallisuus

Itävalta on pääosin turvallinen matkailumaa, tosin erityisesti isoissa kaupungeissa on normaali varovaisuus paikallaan taskuvarkauksien ym. varalta.

Kesällä Alpeilla patikoidessa kannattaa varustautua punkkien varalta ja talvisin seurata lumivyöryvaroituksia. Niitä löytyy Euroopan maista kootusti täältä: avalanches.org

Itävalta – Top 5 faktat

Maailman vanhin eläintarha

Maailman vanhin eläinpuisto avattiin? Se tapahtui vuonna 1752 Wienissä, kun Schönbrunnin eläintarha avattiin Habsburgien valtakauden aikana. Eläintarhan suosio on pysynyt ennallaan sekä turistien että paikallisten keskuudessa.

Hallstattin kyliä on kaksi

Idyllinen 800 asukkaan kylä Salzkammergutissa on niin suosittu aasialaisten ja erityisesti kiinalaisten keskuudessa, että siitä on rakennettu kopio Kiinaan Guangdongin maakuntaan. Tämän seurauksena Itävallan Hallstattin suosio on noussut entisestään Kiinan sekä sen naapurimaiden keskuudessa.

Hallstatt, Itävalta
Hallstatt – Kuva: Katrin Lindenbauer

The Sound of Music

Hollywood-tuotanto The Sound of Music on Trappin perheestä kertova musikaali ja erittäin suosittu varsinkin USA:ssa ja Aasiassa. Salzburgissa sijaitsevat kuvauspaikat keräävätkin vuosittain suuria turistimääriä. Kuitenkin vain harva salzburgilainen on nähnyt musikaalin, ja useat itävaltalaiset eivät ole koskaan kuulleetkaan musikaalista.

Ötzi-muumio

Noin 5300 vuotta vanha Ötzi-muumio löydettiin vuonna 1991 Ötztalin Alppien jäätiköltä. Löytö herätti luonnollisesti runsaasti kiinnostusta, ja Ötzin, eli ”Jäämiehen”, uskotaan olevan maailman parhaiten säilynyt kivikauden ihminen maailmassa.

Lehmänlannanheiton mestaruuskilpailut

Joillekin kuvat lehmistä idyllisessä alppimaisemassa voivat olla tuttuja, niitä on paljon erityisesti Tirolin alueella. Ehkä juuri sen takia siellä on pidetty lehmänlannanheiton mestaruuskilpailuja vuodesta 2013 asti. Näihin kisoihin tulee osanottajia ulkomailta asti.

Itävalta – Top 5 nähtävyydet

Großglocknerin alppitie

3798 metriä korkea Großglockner on Itävallan korkein vuori, joka sijaitsee Kärntenin ja Salzburgin osavaltioiden rajalla Etelä-Itävallassa. 47 kilometriä pitkä Großglocknerin alppitie (Großglockner Hochalpenstraße) kulkee jopa 2.5 kilometrin korkeudessa, ja sieltä on upeat näköalat alas jäätikölle sekä Käfertalin laaksoon.

Glockner tunnetaan myös siellä asuvista murmeleista, joita näkee Kaiser-Franz-Josefs-Höhe -tien varrella.

Eisriesenwelt Werfenissä

Maailman suurin jääluola, 42 kilometriä pitkä Eisriesenwelt, sijaitsee Salzburgin osavaltiossa. Luolassa voi vierailla toukokuusta lokakuuhun.

Salzkammergut

Ainutlaatuisia vuoristomaisemia, kristallinkirkkaita järviä silmänkantamattomiin, suolakaivoksia, sekä maailmanperintökohteita kuten Hallstattin kylä. Salzkammergutin monipuolinen alue tarjoaa kaiken tämän ja paljon muuta.

Gosausee, Itävalta
Gosausee Salzkammergutin alueella. Kuva: Katrin Lindenbauer

Wachau

Idyllisestä Wachaun laaksosta Tonavan varrelta Ala-Itävallasta löytyy viinitiloja, aprikoosipuita ja jyrkkiä kallionkielekkeitä. Aluetta on mukavin kiertää polkupyörällä ja pitää taukoja viinitavernoissa (Heurigen). Yksi laakson tunnetuimmista nähtävyyksistä on Melkin luostari (Stift Melk).

Kärntenin järvialue

Wörthersee, Ossiacher See, Klopeiner See, Weißensee ja Millstätter See kuuluvat Itävallan kauneimpiin ja osittain lämpimimpiinkin järviin. Vesistöt vuorten keskellä tarjoavat upeat puitteet monipuoliselle aktiivilomalle.

Wörthersee, Itävalta
Wörthersee – Kuva: Jussi Ryynänen

Matkakohteet - Itävalta

Graz

Graz on vilkas yliopistokaupunki ja Itävallan toiseksi suurin kaupunki. Grazin valttikortteja ovat sympaattinen historiallinen keskusta sekä sen vieressä kohoava ajanviettopaikka Linnavuori.

Lue lisää Grazista

Innsbruck, Itävalta

Alppien pääkaupunkina tunnettu Innsbruck on monipuolinen lomakohde. Kaupunkiloma, lasketteluloma, kesäinen aktiiviloma - Innsbruck on hyvä kohde näihin kaikkiin.

Lue lisää Innsbruckista

Klagenfurt

Klagenfurt on idyllinen kaupunki kirkasvetisen alppijärven vieressä. Keskustan kadut ovat keskieurooppalaiseen tapaan jalankulkijaystävällisiä ja suurin osa tarjonnasta on keskittynyt pienelle alueelle.
Alppijärvi Wörthersee sijaitsee lyhyen bussimatkan tai jopa kävelymatkan päässä. Sen Klagenfurtin puoleiseen osaan on rakennettu järvivuimalan lisäksi aktiviteetteja erityisesti lapsiperheille.

Lue lisää Klagenfurtista

Linz, Itävalta

Linz ei ole liikaturismin ikeessä monen muun kohteen tavoin. Sen sijaan kaupunkia leimaakin omanlaisensa eleganssi, jota sävyttävät historia, kulttuuri ja luonnonkauniit alueet. Kaupungissa on tarjolla laaja valikoima vapaa-ajan aktiviteetteja kaikenikäisille lomailijoille.

Lue lisää Linzistä

Salzburg

Mozartin synnyinpaikka Salzburg on erinomainen kaupunkikohde sekä kesällä että talvella. Hohensalzburgin linnoitus, Mirabellin palatsi ja kaupungin läpi virtaava Salzach luovat hienot puitteet idylliselle vanhallekaupungille.

Lue lisää Salzburgista

Schladming

Schladming on yksi Itävallan suosituimmista laskettelukohteista ja vakioisäntä alppihiihdon maailmancupin osakilpailulle. Kiitos loistavan sijainnin keskellä avaraa luontoa, Schladming ja sen ympäristö on loistava matkakohde myös luontomatkailun ystäville. Matkustit sitten yksin, kaksin tai perheen kanssa, sopivia ulkoaktiviteetteja löytyy Alpeilta ympäri vuoden.

Lue lisää Schladmingista

Wien, Itävalta

Wien on kiitollinen matkakohde, sillä kompaktin ja upean keskustan tärkeimmät nähtävyydet kiertää päällisin puolin vaikka päivässä, mutta toisaalta tekemistä riittää tarvittaessa vaikka viikoiksi.

Lue lisää Wienistä

---

Teksti: Katrin Lindenbauer
Suomennos: Jussi Ryynänen

Kohdekuvat:
Graz, Klagenfurt, Wien: Jussi Ryynänen
Innsbruck: adisa - stock.adobe.com
Linz: saiko3p - stock.adobe.com
Salzburg: mRGB - stock.adobe.com
Schladming: Netzer Johannes - stock.adobe.com

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Itävallasta
Inline Feedbacks
View all comments