Siirry suoraan sisältöön

Wien

Wien tunnetaan parhaiten palatseistaan ja jopa jäykistä kahviloistaan. Se on kuitenkin samalla myös viihtyisä puistokaupunki, jossa on lupa ottaa rennosti. Pyöräilykulttuuri ja piknikit pyyhkeiden päällä ovat Wienissä voimissaan ja rantabaareja löytyy Tonavan varrelta moneen makuun.

Hyvää turistin kannalta on myös se, että etäisyydet keskustassa ovat pieniä, joten kävellen pääsee mukavasti lähes jokaiseen Wienin hienoimmista nähtävyyksistä. Jo muutaman tunnin välilaskun aikana ehtii nähdä ison osan kaupungin tarjonnasta – ainakin ulkoisesti.

Jos palatsit ja puistot alkavat kyllästyttää, Tonavan rannat sekä Euroopan suurin torialue Naschmarkt tuovat hyvää kontrastia kaupunkielämälle.

Korkeuserojakaan keskustassa ei juurikaan ole, joten Wien on kaikkiaan kaupunkimatkailijan unelmakohde.

Neue Burg, Wien

Missä asua Wienissä

Vanhaakaupunkia ympäröivät aikoinaan muurit, jotka on purettu, ja niiden tilalla vanhaakaupunkia kiertää nyt Ringstrasse. Ringstrasseen sisältyy useita katuja, joiden nimet päättyvät sanaan ring.

Suurin osa nähtävyyksistä sijaitsevat tämän kehätien välittömässä läheisyydessä (erityisesti akselilla Kärntnerring-Opernring-Burgring-Universitätsring). Ihanteellisin sijainti majoitukselle olisi Ringstrassen ympäristössä tai sen sisällä, eli wieniläisittäin Innere Stadtissa.

Jos etsii edullisempaa majoitusta vähän ydinkeskustan ulkopuolelta, mutta silti kävelymatkan päästä sieltä, niin Mariahilfer Strassen lähistöltä on hyvä paikka hakea. Mariahilfer Strasse on vilkas ostoskatu rajatulla autoliikenteellä.

Löydä hotelli Wienissä Booking.comin karttahausta

Booking.com

Wien kahdessa minuutissa (kesäkuu 2022)

Nähtävyyksiä ja tekemistä

Lukuisat palatsit ja museot ovat monelle suurin syy matkustaa kaupunkiin, mutta Wien on myös monipuolinen ja kiireetön kaupunki, jossa pääsee viettämään jopa rantalomaa. Listaus Wienin suositeltavista nähtävyyksistä ja aktiviteeteista löytyy täältä.

Wien on monipuolinen ruokakaupunki

Wien on erittäin monimuotoinen ravintolatarjonnan suhteen. Hyviä paikkoja ei ole vaikea löytää, oli sitten sekasyöjä, vegaani tai jonkin tietyn keittiön kannattaja.

Alta löytyy joitain itävaltalaisen keittiön tuttuja klassikoita.

Wien ei ole Wien ilman schnitzeliä – ja tarkemmin sanottuna Wiener Schnitzeliä, eli wieninleikettä, joka tehdään Wienissä useimmiten vasikasta. Se saattaa olla tehty possustakin, mutta tällöin listassa pitäisi olla maininta "vom Schwein". Vasikka on saksaksi Kalb. Joillain listoilla näkee molempiakin versioita, mutta jos edessä on sana original, sen pitäisi olla aina vasikkaa.

Parhaimmillaan wieninleike on ilmava ja rapea. Se tarjotaan useimmiten kasvisliemellä mehustetun raikkaan perunasalaatin (Erdäpfelsalat) kanssa, jonka päällä on tuoretta vuonankaalia.

wieninleike
Taidolla valmistettu wieninleike on rapea ja ilmava.

Toinen klassinen itävaltalainen liharuoka on tafelspitz, joka on keitettyä naudanlihaa ohuina viipaleina. Lisäkkeet vaihtelevat, mutta omenapyreetä tulee lautaselle suurella todennäköisyydellä.

Wien on kuuluisa myös Sacherkakusta. Sitä tarjotaan eri puolilla, mutta aitoa sacherkakkua Franz Sacherin vuonna 1832 kehittämällä reseptillä saa vain hotelli Sacherin ravintoloista ja kahviloista.

Kuuluisampi kahviloista on Café Sacher, jonne on useimmiten jonoa. Hotellin kulmalta Sacher Eckistä saattaa saada helpommin pöydän, ja myös siellä kakku on samanlaista. Sacher Eckin yhteydessä on myyntipiste, josta voi ostaa kokonaisia Sacherkakkuja myös mukaan.

Sacherkakku, Hotel Sacher Wien
Sacherkakkua Sacher Eckissä.

Toinen perinteinen jälkiruoka Wienissä on omenastruudeli eli Apfelstrudel, joka tarjotaan yleensä joko kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

Ostokset

Kärntner Strasse, Wien
Kärntner Strasse

Kolme tunnettua ostoskatua/-aluetta

  • Kärntner Strasse on Wienin tunnetuin ostoskatu ja sijaitsee vanhassakaupungissa.
  • Kohlmarkt ja Tuchlauben sijaitsevat myös vanhassakaupungissa. Näiltä kaduilta ja Tuchlaubenin varrelta Kultaisesta korttelista löytyvät kalleimmat luksusmerkit.
  • Mariahilfer Strasse on jalankulkijaystävällinen, pari kilometriä pitkä ostoskatu, joka alkaa kehätieltä museokorttelin kohdalta (MuseumsQuartier).
Kohlmarkt, Wien
Kohlmarkt

Ostoskeskuksia Wienin keskustassa tai sen tuntumassa

  • Ringstrassen-Galerien sijaitsee ydinkeskustaa kiertävän kehän varrella Kärntner Ringillä vain pari korttelia Kärntner Strasselta. Ostoskeskus sisältää n. 50 pientä putiikkia.
  • Donau Zentrum sijaitsee Tonavan toisella puolella ja on Wienin suurin ostoskeskus noin 260 kaupallaan. Keskustasta pääsee Donau Zenrumille helposti U1-metrolla (punainen linja), kun jää pois Kagran-asemalla. (linkki)
  • BahnhofCity sijaitsee päärautatieaseman yhteydessä. Sisältää n. 90 kauppaa. (linkki)
  • Wien Mitte / The Mall sijaitsee Wien Mitte -aseman yhteydessä, joka on sekä lentokenttäjunan päätepysäkki että metroasema. Sisältää n. 60 kauppaa. (linkki)
  • BahnhofCity Wien West sijaitsee Westbahnhof-rautatieaseman yhteydessä, Mariahilferstrasse-ostoskadun päässä (itse katu jatkuu leveämpänä autotienä vielä aseman jälkeenkin). Sisältää n. 90 kauppaa. (linkki)
Mariahilfer Strasse
Mariahilfer Strasse

Onko Wien kallis?

Wien on hintatasoltaan hieman Suomea edullisempi esimerkiksi ravintolaruoan suhteen. Majoittuminen on yllättävänkin edullista verrattuna Euroopan muihin pääkaupunkeihin.

Alta löytyy esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hinnoista. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Wienin keskustassa Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

0.33 l olut

3* hotelli (huhtikuu)

3* hotelli (heinäkuu)

Hinta

12-15 €

4 €

143 €

130 €

Lentokentältä keskustaan

City Airport Train (CAT)

CAT on helpoin ja nopein vaihtoehto. Junia menee puolen tunnin välein (06-23) ja matka lentokentän ja ainoan pysäkin Wien Mitten välillä kestää 16 minuuttia.

Lippuja voi ostaa monesta paikasta lentokentältä ja CAT-asemalle on hyvät opasteet. Hinta on 14,90 euroa pelkkä meno tai 24,90 euroa meno-paluu.

Jos paluulento on illalla, on osalla lentoyhtiöistä mahdollista checkata laukut koneeseen jo päivällä Wien Mitten asemalla ja viettää päivä keskustassa ilman laukkuja. CAT-lippu vaaditaan tätä varten. Finnairin lennolla tämä ei ole toistaiseksi mahdollista.

Lisätietoja: cityairporttrain.com

Express train S7

S7 on monien pysähdyksien vuoksi hitaampi kuin CAT, mutta myös selvästi edullisempi. Aikataulut: oebb.at. Lentokenttä on aikatauluissa nimellä Flughafen Wien.

Lentokenttä ei ole Wienin kaupungin alueella, joten normaali kaupunkilippu ei riitä, vaan pitää ostaa lippu yhdelle vyöhykkeelle enemmän.

Railjet-junat

Railjetit ovat kaukojunia, mutta pysähtyvät Wienin päärautatieasemalla sekä myös Wien Meidlingillä. Hinta on sama kuin S7-junissa, mutta matka-aika on vain 15 minuuttia, joten se on hyvä vaihtoehto mikäli asuu päärautatieaseman lähellä, tai joutuu käyttämään metroa joka tapauksessa.

Valittavat asemat ÖBB:n sivuilla ovat Flughafen Wien (lentokenttä) ja Wien Hbf (Hauptbahnhof=päärautatieasema). Aikataulut: oebb.at.

Päärautatieaseman metroasema on monissa paikoissa nimellä Südtirolel Platz. Se on punaisella ykköslinjalla. Metrokartta: Wikipedia

Bussi

Bussi saattaa olla paras vaihtoehto, ellei löydy sopivaa metroasemaa hotellin läheltä.

Lisätietoja: viennaairportlines.at

Sää – Wien

Volksgarten, Wien
Volksgarten

Talvi: Lämpötila pyörii nollan molemmin puolin, yleensä ainakin päivisin sen yläpuolella. Lumisateita tulee joskus, mutta lumeton keli on huomattavasti todennäköisempää.

Kevät: Maaliskuussa on varsinkin yöllä vielä viileää. Huhtikuussa ilma voi vaihdella kuun alun lähes hellelukemista kuun lopun räntäsateeseen – mikä vain on mahdollista. Toukokuussa päivälämpötilat nousevat pääasiassa jo 20 asteen paremmalle puolelle, välillä selvästikin. Yöt ovat vielä viileitä.

Kesä: Kesäkuu on vuoden sateisin kuukausi, eikä sateilta vältytä heinä- ja elokuussakaan. Yli puolet päivistä on kuitenkin poutaisia (keskimäärin). Päivän ylin lämpötila on lähes aina yli 20°C ja varsinkin heinä-elokuussa 30°C voi mennä hyvinkin rikki. Öisin lämpötila laskee yleensä alle 20°C.

Syksy: Syyskuussa päivälämpötilat ovat vielä lähes kesäkuun kaltaisia, mutta yölämpötilat voivat painua kuun lopulla jo lähelle nollaa. Lokakuussakin saattaa vielä joitakin lämpimiä päiviä esiintyä, ja päivän ylimmät lämpötilat pysyttelevät pääasiassa vielä 15°C yläpuolella. Marraskuussa alkaa olla jo yöpakkasia ja päivälämpötilatkin painuvat ajoittain alle 10 asteen.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen

Videon musiikki:
Nostalgic Place / Myuu, Summer Nights / The 126ers  – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
3 kommenttia Wienistä
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti
Pertti
1 year ago

Minkähän ravintolan Wieninleike on kuvassa? Voitko suositella?

Myy
Myy
1 year ago

Wien on ehdottomasti parhaimmillaan keväällä!