Koti » Kohteet » Itävalta » Wien

Wien

Wien tarjoaa mahtavia rakennuksia, puistoja ja puutarhoja yksi toisensa jälkeen. Erityisen hyvää turistin kannalta on se, että kaikki ovat lähellä toisiaan, ja kävellen pääsee mukavasti lähes jokaiseen Wienin upeimmista nähtävyyksistä. Jo muutaman tunnin välilaskun aikana ehtii nähdä ison osan kaupungin tarjonnasta - ainakin ulkoisesti.

Jos palatsit ja puutarhat alkavat kyllästyttää, Tonavan kanaali ja Euroopan isoin torialue Naschmarkt tuovat hyvää kontrastia kaupunkielämälle. Ja kyllä, molemmat ovat aivan keskustan vieressä.

Korkeuserojakaan kaupungissa ei juurikaan ole, joten Wien on todellinen kaupunkimatkailijan unelmakohde.

Neue Burg, Wien

Missä asua

Suurin osa nähtävyyksistä sijaitsevat vanhaakaupunkia ympäröivien kehäteiden välittömässä läheisyydessä. Ihanteellisin sijainti majoitukselle olisi kehätien ympäristössä tai sen sisällä joen länsipuolella, eli wieniläisittäin Innere Stadtissa. Innere Stadt on myös Wienin vanhakaupunki.

Jos etsii edullisempaa majoitusta vähän ydinkeskustan ulkopuolelta, mutta silti kävelymatkan päästä sieltä, niin Mariahilfer Strassen lähistöltä on hyvä paikka hakea. Mariahilfer Strasse on vilkas ostoskatu osittain rajatulla autoliikenteellä.

Löydä hotelli Wienissä Booking.comin karttahausta

Booking.com

Nähtävyyksiä ja tekemistä

Belvederen palatsi

Belvederen palatsi, Wien

Ylempi Belvederen palatsi

Palatsialueella on ylempi ja alempi palatsi ja näiden välissä on puutarha suihkulähteineen. Molemmissa palatseissa järjestetään näyttelyitä, mutta erityisesti ylempi ja isompi palatsi olisi hieno vierailukohde jo ilman maailmankuuluja teoksia seinillään.

Puutarhaan on ilmainen pääsy ja sen kiertää (myös koristelammen ylemmän palatsin toisella puolella) noin 30-45 minuutissa. Sisälle palatseihin peritään pääsymaksu.

Belvedere sijaitsee kaupungin eteläpuolella 1.5 km päässä vanhankaupungin keskiöstä Stephansplatzilta.

Jos kävelee palatsille keskustasta, niin kannattaa valita vasen puoli Hochstralbrunnen-suihkulähteeltä (katu: Rennweg), ja sisäänkäynti on 250 metrin päässä alemman palatsin kohdalla. Jos menee oikeaa puolta (Prinz Eugen-Strasse), niin saa kävellä paljon pidempään ja sisäänkäynti löytyy vasta ylemmän Belvederen palatsin kohdalta.

Lisätiedot: belvedere.at

Schönbrunnin palatsi

Wienin nähtävyyksistä varmasti se vaikuttavin on ainoa selvästi keskustan ulkopuolella oleva. Mutta jos vierailee kaupungissa enemmän kuin päivän, niin Schönbrunnin palatsi on lähes pakollinen kohde.

On helppo viettää pari tuntia jo pelkissä mahtavissa puutarhoissa kävelemällä. Alue on reilun kilometrin pitkä ja lähes yhtä leveä, mutta iso osa toisesta päädystä on metsää. Puutarhassa kävely on ilmaista, palatsiin ja muihin nähtävyyksiin peritään pääsymaksu.

Metrolinja 4 (vihreä) kulkee läheltä palatsialuetta. Oikea pysäkki on Schönbrunn, jolta on 600 metrin kävely portille. Raitiovaunulla tai bussilla pääsee lähemmäksi.

Lisätietoja: schoenbrunn.at

Hofburg

Hofburg Wien

Hofburg on entinen keisarillinen palatsi. Sitä on laajennettu useasti, joten se koostuu useasta rakennuksesta, jotka ovat kaikki saman palatsin siipiä. Tämän sivun ylin kuva on yksi näistä (Neue Burg).

Jos vierailee museoissa, palatsin sisätiloissa, ym., niin lipunmyynti niihin löytyy yllä olevan kuvan rakennuksen keskeltä. Jos on lippu tai Vienna Pass tms. ostettuna valmiiksi, niin sisäänkäynti on saman rakennuksen sisäpihan kautta. Se näkyy tässä kuvassa patsaan takana punaisten lippujen luona.

Lisätietoja: hofburg-wien.at

MuseumsQuartier

Luonnontieteellinen museo, Wien

Luonnontieteellinen museo

Wien pursuaa erilaisia museoita, mutta MuseumsQuartier, eli museokortteli, on erikoistunut vain niihin. Ja toisella puolella tietä ovat vielä rakennuksiltaan samanlaiset taidemuseo sekä luonnontieteellinen museo.

Lisätietoja: mqw.at

Stadtpark

Stadtpark, Wien

Johan Straussin patsas kaupunginpuistossa.

Stadtpark, eli Kaupunginpuisto, sijaitsee vanhankaupungin kaakkoispuolella Wien Mitte -juna-aseman vieressä. Se on enemmänkin oleskelupuisto, jossa voi vetää henkeä kävelyn lomassa vähän syrjemmällä puiden varjossa.

Puiston keskellä on pieni lampi ja ympärillä paljon puistonpenkkejä ja patsaita. Stadtparkissa on myös nurmialueita eväitä varten, ja kahvia ja virvokkeita voi ostaa pyörillä liikkuvista myyntivaunuista.

Alueella on myös Kursalon-musiikkitalo sekä ravintoloita ja kahviloita.

Volksgarten

Volksgarten, Wien

Volksgarten, eli Kansanpuutarha, sijaitsee Parlamenttitaloa vastapäätä aidan toisella puolella. Se on hieno ja hyvin hoidettu puisto suihkulähteillä, ruusutarhalla ja monilla istutuksilla varustettuna.

Jos kävelee kaupungintalon, parlamenttitalon, Hofburgin ym. ympäristössä, niin Volksgarteniin törmää väkisinkin, sillä se sijaitsee keskeisellä paikalla kaikkien välissä.

Drinkit Kanaalilla

Rantabaari Tonavalla

Tonavan kanaali ei ole Wienissä suurempi nähtävyys, mutta kuumana kesäpäivänä se on hyvä pakopaikka keskustasta, mikäli haluaa istuskella aurinkotuolissa, upottaa varpaat hiekkaan, ja juoda trooppisia drinkkejä.

Kanaalin varrelta löytyy nimittäin pieniä baareja, joihin on tuotu muualta hiekkaa alustaksi ja reggaemusiikki soi taustalla.

Baarit sijaitsevat pääasiassa kanaalin itäpuolella. Niihin pääsee helpoiten metron linjalla 4, jäämällä pois Schottenringillä ja nousemalla maan pinnalle kanaalin toisella puolella. Kanaalien risteyskohdassa Schwedenplatzin itäpuolella on isompi Strandbar.

Naschmarkt

Naschmarkt on noin puolen kilometrin pituinen torialue keskustan eteläpuolella katujen Linke Wienzeile ja Rechte Wienzeile välissä.

Alue lähimpänä keskustaa on omistettu ruoalle. Vihanneksia, hedelmiä, mausteita, juomia sekä ravintoloita toisensa jälkeen. Kylmempinäkin kevät-/syysiltoina muun torialueen ollessa suljettuina useat ravintolat ovat auki ja terasseilla on lämmittimet. Naschmarkt on erilainen vaihtoehto keskustan ruokapaikoille.

Alueelta kauempana keskustasta ja lähempänä Kettenbrückengassen metroasemaa löytyy lauantaisin tavaraa aivan joka lähtöön – mitä vaan joku keksii myydä.

Ostokset

Kärntner Strasse, Wien

Kärntner Strasse

Kolme tunnettua ostoskatua/-aluetta

  • Kärntner Strasse on Wienin tunnetuin ostoskatu ja sijaitsee vanhassakaupungissa.
  • Kohlmarkt ja Tuchlauben sijaitsevat myös vanhassakaupungissa. Näiltä kaduilta ja Tuchlaubenin varrelta Kultaisesta korttelista löytyvät kalleimmat luksusmerkit.
  • Mariahilfer Strasse on jalankulkijaystävällinen, pari kilometriä pitkä ostoskatu, joka alkaa kehätieltä museokorttelin kohdalta (MuseumsQuartier).
Kohlmarkt

Kohlmarkt

Ostoskeskuksia Wienin keskustassa tai sen tuntumassa

  • Ringstrassen-Galerien sijaitsee ydinkeskustaa kiertävän kehän varrella Kärntner Ringillä, vain pari korttelia Kärntner Strasselta. Tyylikäs ostoskeskus sisältää n. 50 pientä putiikkia. (linkki)
  • Donau Zentrum sijaitsee Tonavan toisella puolella ja on Wienin suurin ostoskeskus noin 260 kaupallaan. Keskustasta pääsee Donau Zenrumille helposti U1-metrolla (punainen linja), kun jää pois Kagran-asemalla. (linkki)
  • BahnhofCity sijaitsee päärautatieaseman yhteydessä. Sisältää n. 90 kauppaa. (linkki)
  • Wien Mitte / The Mall sijaitsee Wien Mitte -aseman yhteydessä, joka on sekä lentokenttäjunan päätepysäkki että metroasema. Sisältää n. 60 kauppaa. (linkki)
  • BahnhofCity Wien West sijaitsee Westbahnhof-rautatieaseman yhteydessä, Mariahilferstrasse-ostoskadun päässä (itse katu jatkuu leveämpänä autotienä vielä aseman jälkeenkin). Sisältää n. 90 kauppaa. (linkki)
Mariahilfer Strasse

Mariahilfer Strasse

Wienin hintataso

Wien on hintatasoltaan hieman Suomea edullisempi. Alta löytyy esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hinnoista. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Wienin keskustassa Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

Pihviateria ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

10-14 €

20-35 €

3.50 €

128 €

128 €

Lentokentältä keskustaan

City Airport Train (CAT)

CAT on helpoin ja nopein vaihtoehto. Junia menee puolen tunnin välein (06-23) ja matka lentokentän ja ainoan pysäkin Wien Mitten välillä kestää 16 minuuttia.

Lippuja voi ostaa monesta paikasta lentokentältä ja CAT-asemalle on hyvät opasteet. Hinta on 11 euroa pelkkä meno tai 19 euroa meno-paluu.

Jos paluulento on illalla, on osalla lentoyhtiöistä mahdollista checkata laukut koneeseen jo päivällä Wien Mitten asemalla ja viettää päivä keskustassa ilman laukkuja. CAT-lippu vaaditaan tätä varten. Finnairin lennolla tämä ei ole toistaiseksi mahdollista.

Lisätietoja: cityairporttrain.com

Express train S7

S7 on monien pysähdyksien vuoksi hitaampi kuin CAT, mutta myös selvästi edullisempi. Aikataulut: oebb.at. Lentokenttä on aikatauluissa nimellä Flughafen Wien.

Lentokenttä ei ole Wienin kaupungin alueella, joten normaali kaupunkilippu ei riitä, vaan pitää ostaa lippu yhdelle vyöhykkeelle enemmän.

Railjet-junat

Railjetit ovat kaukojunia, mutta pysähtyvät Wienin päärautatieasemalla sekä myös Wien Meidlingillä. Hinta on sama kuin S7-junissa, mutta matka-aika on vain 15 minuuttia, joten se on hyvä vaihtoehto mikäli asuu päärautatieaseman lähellä, tai joutuu käyttämään metroa joka tapauksessa.

Valittavat asemat ÖBB:n sivuilla ovat Flughafen Wien (lentokenttä) ja Wien Hbf (Hauptbahnhof=päärautatieasema). Aikataulut: oebb.at.

Päärautatieaseman metroasema on monissa paikoissa nimellä Südtirolel Platz. Se on punaisella ykköslinjalla. Metrokartta: Wikipedia

Bussi

Bussi saattaa olla paras vaihtoehto, ellei löydy sopivaa metroasemaa hotellin läheltä.

Lisätietoja: viennaairportlines.at

Sää - Wien

Volksgarten Wien Itävalta

Volksgarten

Talvi: Lämpötila pyörii nollan molemmin puolin, yleensä ainakin päivisin sen yläpuolella. Lumisateita tulee joskus, mutta lumeton keli on huomattavasti todennäköisempää.

Kevät: Maaliskuussa on varsinkin yöllä vielä viileää. Huhtikuussa ilma voi vaihdella kuun alun lähes hellelukemista kuun lopun räntäsateeseen - mikä vain on mahdollista. Toukokuussa päivälämpötilat nousevat pääasiassa jo 20 asteen paremmalle puolelle, välillä selvästikin. Yöt ovat vielä viileitä.

Kesä: Kesäkuu on vuoden sateisin kuukausi, eikä sateilta vältytä heinä- ja elokuussakaan. Yli puolet päivistä on kuitenkin poutaisia (keskimäärin). Päivän ylin lämpötila on lähes aina yli 20°C ja varsinkin heinä- ja elokuussa 30°C voi mennä hyvinkin rikki. Öisin lämpötila laskee yleensä alle 20°C.

Syksy: Syyskuussa päivälämpötilat ovat vielä lähes kesäkuun kaltaisia, mutta yölämpötilat voivat painua kuun lopulla jo lähelle nollaa. Lokakuussakin saattaa vielä joitakin lämpimiä päiviä esiintyä ja päivän ylimmät lämpötilat pysyttelevät pääasiassa vielä 15°C yläpuolella. Marraskuussa alkaa olla jo yöpakkasia ja päivälämpötilatkin painuvat ajoittain alle 10 asteen.

---

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Kaikki kohteet Itävallassa

guest
0 kommenttia Wienistä
Inline Feedbacks
View all comments