Siirry suoraan sisältöön

Wienin nähtävyydet

Suurin osa Wienin nähtävyyksistä sijaitsevat lähellä toisiaan, joten niitä on mukava kierrellä kävellenkin. Suosituimmat Wienin nähtävyydet liittyvät Habsburgin suvun valtakauteen – sen ajan palatseihin sekä niitä ympäröiviin puutarhoihin.

1. Belvederen palatsi

Alueella on ylempi ja alempi palatsi, ja näiden välissä on puutarha suihkulähteineen. Molemmissa palatseissa järjestetään näyttelyitä, mutta erityisesti ylempi ja isompi palatsi olisi hieno vierailukohde jo ilman maailmankuuluja teoksia seinillään.

Ylempi Belvederen palatsi - Wienin nähtävyydet
Ylempi Belvederen palatsi

Puutarhaan on ilmainen pääsy sen aukioloaikoina. Alue on vajaan kilometrin mittainen ja sen kiertää (myös koristelammen ylemmän palatsin toisella puolella) noin 30-45 minuutissa. Sisälle palatseihin peritään pääsymaksu.

Belvedere sijaitsee kaupungin eteläpuolella 1.5 km päässä vanhankaupungin keskiöstä Stephansplatzilta.

Jos kävelee palatsille keskustasta, niin kannattaa valita vasen puoli Hochstralbrunnen-suihkulähteeltä (katu: Rennweg), jolloin sisäänkäynti on 250 metrin päässä alemman palatsin kohdalla. Jos menee oikeaa puolta (Prinz Eugen-Strasse), niin saa kävellä paljon pidempään, ja sisäänkäynti löytyy vasta ylemmän palatsin kohdalta.

Lisätiedot: belvedere.at

2. Schönbrunnin palatsi

Wienin nähtävyyksistä se vaikuttavin on ainoa selvästi keskustan ulkopuolella oleva. Mutta jos vierailee kaupungissa enemmän kuin päivän, niin Schönbrunnin palatsi on lähes pakollinen kohde.

On helppo viettää pari tuntia jo pelkissä mahtavissa puutarhoissa kävelemällä. Alue on reilun kilometrin pitkä ja lähes yhtä leveä, mutta iso osa toisesta päädystä on metsää. Puutarhassa kävely on pääosin ilmaista, mutta joihinkin osiin siitä, sekä palatsiin ja muihin nähtävyyksiin peritään pääsymaksu.

Itse palatsi on Habsburgin suvun entinen kesäasunto, ja palatsikierroksella pääsee tutustumaan sen entisöityihin, upeisiin huoneisiin. Tarjolla on joko lyhyempi Imperial Tour (22 huonetta) tai pidempi Grand Tour (40 huonetta). Huoneita voi kiertää omaan tahtiin äänitetyn opastuksen kanssa.

Lippu käy porttiin vain valitun 15 minuutin ajan, joten myöhästyä ei kannata, mutta turhan etuajassakaan ei kannata olla.

Metrolinja 4 (vihreä) kulkee läheltä palatsialuetta. Oikea pysäkki on Schönbrunn, jolta on 600 metrin kävely portille. Raitiovaunulla tai bussilla pääsee lähemmäksi.

Lisätietoja lipuista: schoenbrunn.at

3. Hofburgin palatsi

St. Michael's Wing, Hofburg - Nähtävyydet Wien
Hofburgin St. Michael's Wing

Hofburg on Habsburgin suvun entinen keisarillinen palatsi aivan Wienin keskustassa. Sitä on laajennettu useasti, joten se koostuu useasta rakennuksesta, jotka ovat kaikki nykyisen palatsin siipiä. Osa on rakennettu erikseenkin ja yhdistetty muihin palatsin osiin myöhemmin, joten palatsikompleksi on kaukana symmetrisestä.

Nykyään palatsin osat toimivat mm. museoina.

Helpoin tapa tutustua Hofburgin palatsin muinaiseen loistoon on Sisi-museo, joka jakaantuu kolmeen osaan:

  • Sisi-museossa on esillä pääasiassa Itävallan keisarinna Elisabetin (lempinimeltään Sisi) vaatteita ja tavaroita
  • Kaiserappartements tai Imperial Apartments: Useita eri huoneita makuuhuoneista kokoushuoneisiin sellaisina kuin ne aikanaan olivat.
  • Silberkammer tai Silver Collection: näytteillä vitriineissä palatsin pöytähopeita, kynttilänjalkoja, kattausvälineistöä, ym.

Mukaan tulee audiolaite, josta voi kuunnella opastusta eri kielillä (ei suomi) omaan tahtiin kaikissa kolmessa kohteessa kiertäessä huoneiden ja selostusten ollessa numeroituja. Sen voi myös ladata etukäteenkin audiona tai pdf:nä täältä.

Jos aikoo käydä Schönbrunnin palatsissa, eikä ole niin kiinnostunut Sisin vaatteista tai palatsin pöytähopeista, niin kuninkaallisten huoneiden takia tämän voi ehkä jättää väliinkin, sillä Schönbrunnissa niitä on kymmeniä. Jos ei aio mennä Schönbrunniin, niin tämä on oikein hyvä vaihtoehto.

Sisi-museon lipunmyynti löytyy yllä olevan kuvan rakennuksen keskeltä. Jos on lippu puhelimessa tai Vienna Pass tms. ostettuna valmiiksi, niin sisäänkäynti on saman rakennuksen sisäpihan kautta. Se näkyy tässä kuvassa patsaan takana punaisten lippujen luona.

Lisätietoja: sisimuseum-hofburg.at

Muita kohteita

  • Keisarillisiin arvoesineisiin kruunusta ja valtikasta lähtien pääsee tutustumaan Imperial Treasuryssa (Kaiserliche Schatzkammer Wien), jonka sisäänkäynti sijaitsee pienellä sisäpihalla Sisi-museon sisäänkäynnin kaakkoispuolella. Lisätietoja löytyy täältä.
  • Keisarisuvun hautakammio löytyy Neuer Markt -aukion laidalla sijaitsevan vaatimattoman näköisen kirkon alta. Lisätiedot: kapuzinergruft.com
  • Hevosvaunuja, ym. museossa Schönbrunnin palatsilla: schoenbrunn.at
  • Haarniskoita, ym. maailmanmuseon (Weltmuseum) yhteydessä: khm.at

Löydä hotelli Wienissä Booking.comin karttahausta

Booking.com

4. Keskustan puistot

Stadtpark

Johan Strauss, Stadtpark
Johan Straussin patsas kaupunginpuistossa.

Stadtpark, eli Kaupunginpuisto, sijaitsee vanhankaupungin kaakkoispuolella Wien Mitte -juna-aseman vieressä. Se on enemmänkin oleskelupuisto, jossa voi vetää henkeä kävelyn lomassa vähän syrjemmällä puiden varjossa.

Puiston keskellä on pieni lampi ja ympärillä paljon puistonpenkkejä ja patsaita. Stadtparkissa on myös nurmialueita eväitä varten, ja kahvia ja virvokkeita voi ostaa pyörillä liikkuvista myyntivaunuista.

Alueella on myös Kursalon-musiikkitalo sekä ravintoloita ja kahviloita.

Volksgarten

Volksgarten, Wien
Volksgarten

Volksgarten, eli Kansanpuutarha, sijaitsee parlamenttitaloa vastapäätä aidan toisella puolella. Se on hieno ja hyvin hoidettu puisto suihkulähteillä, ruusutarhalla ja monilla istutuksilla varustettuna.

Jos kävelee kaupungintalon, parlamenttitalon, Hofburgin, ym. ympäristössä, niin Volksgarteniin törmää väkisinkin, sillä se sijaitsee keskeisellä paikalla kaikkien välissä.

Burggarten

Keskustan ja Ringstrassen ympäröimänä keskellä kaikkea on pieni puisto, joka on suosittu viihtymispaikka iltaisin, ja miksei päivisinkin mm. piknikin muodossa. Burggartenissa on pieni lampi ja muutama patsas, mutta muuten se on vain istuskeluun sopivaa nurmialuetta.

5. Naschmarkt

Naschmarkt on noin puolen kilometrin pituinen torialue keskustan eteläpuolella katujen Linke Wienzeile ja Rechte Wienzeile välissä.

Alue lähimpänä keskustaa on omistettu ruoalle. Vihanneksia, hedelmiä, mausteita, juomia sekä ravintoloita toisensa jälkeen. Kylmempinäkin kevät-/syysiltoina muun torialueen ollessa suljettuina useat ravintolat ovat auki ja terasseilla on lämmittimet. Naschmarkt on erilainen vaihtoehto keskustan ruokapaikoille.

Alueelta kauempana keskustasta ja lähempänä Kettenbrückengassen metroasemaa löytyy lauantaisin tavaraa aivan joka lähtöön – mitä vaan joku keksii myydä.

6. Opastettuja kierroksia Wienin kuuluisissa rakennuksissa

Kuten todettu, Wienin nähtävyydet sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan, ja näistäkin kuuluisista rakennuksista kolme on lähes vieri vieressä. Vain oopperatalo on n. 1.5 km päässä muista.

Wienin oopperatalo
Wienin valtionooppera

Näihin voi varata paikan opastetulle kierrokselle, jos haluaa päästä tutustumaan myös sisätiloihin:

Parlamenttitalo on tällä hetkellä (vuonna 2022) remontissa, joten sen kierrokset on hajautettu eri rakennuksiin, joissa parlamentti tällä hetkellä toimii.

7. Etelänloma Wienissä

Wien ei kuulu aivan Euroopan tunnetuimpien rantalomakohteiden joukkoon, mutta sellainenkin päivä Wienissä on hyvinkin mahdollista viettää, jos yhdistää kaupungin uimalat tai uimarannat sekä Neue Donaun rantaravintolat.

Rantaravintolat

Varpaat voi upottaa hiekkaan ja drinkin ottaa käteen myös keskustassa, kun valitsee jonkin kanaalin rantabaareista, joista joihinkin on tuotu hiekkaakin tunnelman lisäämiseksi.

Keskustan Donaukanalin ympäristö ei ole kuitenkaan graffiteineen läheskään yhtä houkutteleva kuin leveämpi ja kirkasvetisempi Neue Donau, joten kannattaa mieluummin ottaa metro Donauinselin asemalle (punainen linja 1) ja suunnata jommallekummalle puolelle rantaa aseman pohjoispuolelle. Puolta voi helposti vaihtaa tarvittaessa Ponte Cagrana -sillan kautta, joka yhdistää molempien rantojen ravintola-/baarialueet.

Copa Beach, Wien
Laituri yhdistää Neue Donaun kaksi puolta.

Monet ravintolat ja ruokarekat avaavat jo lounasaikaan ja sulkeutuvat klo 22-23 aikoihin. Baarit saattavat jatkaa aamuneljään asti. Alueelta saa myös vuokrattua vesiurheiluvälineitä.

Uimarannat ja -altaat

Wienissä on useita maauimaloita, Freibadeja. Joissain paikoissa on kuitenkin myös sorarantoja, joilta pääsee uimaan Tonavaan. Tällöin niitä nimitetään Strandbadeiksi. Tonavan padotussa sivuhaarassa Alte Donaussa on kaksi suosittua Strandbadia: Alte Donau ja saaressa sijaitseva Gänsehäufel.

Alte Donau Strandbadissa on pientä mukulakiveä/soraa oleva uimaranta ja kaksi uima-allasta sekä vauvojen allas. Juuri ennen Alte Donau Strandbadia metrolta tultaessa (pysäkki: Alte Donau) on myös Alte Donau Bundesbad, josta löytyy rauhallisempaa nurmikkoaluetta auringonottoon sekä uimaranta (vähän suurempaa mukulakiveä), mutta ei uima-altaita. Ei kannata sekoittaa näitä kahta.

Strandbad Alte Donaun soraranta kesäkuun alussa.

Gänsehäufel on suurempi kompleksi, joka kattaa lähes koko pienen saaren. Harrastusmahdollisuuksia on paljon enemmän kuin Alte Donaussa ja rantojakin on eri puolilla saarta, mutta ei ihan yhtä hyviä kuin Alte Donaussa. Etäisyydetkin saaressa ovat pidempiä, joten Gänsehäufel sopii paremmin koko päivän viihtymispaikaksi ja Alte Donau 1-2 tunnin uimareissuun. Gänsehäufelissa on myös uima-altaita sekä aalto-allas.

Alte Donau Strandbadilta on parin kilometrin kävelymatka edellä mainitulle ravintola-alueelle Donauparkin viihtyisän puistoalueen läpi, joten uintireissun jälkeen on helppo hoitaa ruokailu tai after swim siinä lähellä. Kartalta kannattaa ottaa kohteeksi Copa Beach. Myös Gänsehäufelista toisesta suunnasta on suunnilleen sama matka.

8. Wienin nähtävyydet ja tekemistä perheille

Prater-huvipuisto

Kanaalin toisella puolella Leopoldstadtin kaupunginosassa on huvipuisto Prater, josta löytyy laitteiden lisäksi mm. planetaario ja Madame Tussaud Wien -vahakabinetti. Sisäänpääsy alueelle on ilmainen, laitteet ovat maksullisia.

Prater, Wien

Pratersternin metroasemalta on muutaman sadan metrin kävelymatka pääportille. Lisätietoja löytyy täältä.

Schönbrunnin eläintarha

Vuonna 1752 avattu Schönbrunnin palatsin alueella sijaitseva eläintarha on maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva eläintarha.

Lisätietoja löytyy täältä.

Perhostalo Schmetterlinghaus

Aivan keskustassa Burggarten-puiston vieressä on pieni trooppinen kasvihuone, jossa lentelee suuria perhosia.

Lisätiedot: schmetterlinghaus.at

Butterfly House Wien

Haus des Meeres -akvaario (Aqua Terra Zoo)

Haus des Meeres, eli Meren talo, on monipuolinen akvaario Mariahilfin kaupunginosassa noin kilometrin päässä keskustasta. Lähin metroasema on Neubaugasse (linja 3) parin sadan metrin päässä. Korkea rakennus ei ole vaikea löytää.

Lisätiedot: haus-des-meeres.at

Family Fun

Wienin suurin leikkipuisto. Sijainti 10 km keskustasta. Lähin metroasema Rennbahnweg (linja 1) kilometrin päässä.

Lisätiedot: familyfun.at

Miniature Tirolerland

Pienoismallien harrastajien unelmapaikka. Kaupunkeja, junia, ym. pienoiskoossa. Sijainti keskustan tuntumassa, etäisyys lähimmältä metroasemalta 200 metriä (Kettenbrückengasse, linja 3). Lisätiedot: miniatur-tirolerland.at

Kannattaa huomata myös ylempänä oleva aktiviteetti Uimarannat ja -altaat, joka sopisi tähänkin osioon.

---

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Wienin nähtävyyksistä
Inline Feedbacks
View all comments