Siirry suoraan sisältöön

Reykjavik

Reykjavik on mukavan idyllinen kaupunki ja keskusta helposti kierrettävissä kävellen. Ympäröivä meri ja taustalla siintävät vuoret luovat lisäeksotiikkaa muuten melko suomalaisen oloiseen miljööseen.

Reykjavik on hyvä tukikohta erilaisiin retkiin Etelä- ja Länsi-Islannissa ja itse pääkaupungistakin löytyy monenlaista tekemistä, mutta Islanti on maana niin hieno ja monimuotoinen, että parhaat nähtävyydet löytyvät kuitenkin muualta. Joten liian montaa matkapäivää ei kannata varata pelkästään kaupungin sisäiseen kiertelyyn, mikäli haluaa ottaa Islannista mahdollisimman paljon irti.

Sun Voyager, Reykjavik
Jón Gunnar Árnasonin veistos Sun Voyager (Sólfar) sijaitsee Reykjavikin pohjoispuolella.

Missä asua

Keskusta sijoittuu pääkatu Laugavegurin ympärille. Laugavegur tosin jatkuu vielä ydinkeskustasta kilometrin verran itään päin, mutta varsinainen keskustaosuus on lyhyempi.

Jos asuu jossain sataman ja Hallgrímskirkjan (kirkko) välimaastossa tai sen läheisyydessä, eli suunnilleen kartalla näkyvän lammen pohjois- tai itäpuolella, niin kaikki keskustan palvelut ovat vieressä. Muu Reykjavik on pääosin asuinalueita.

Löydä hotelli Reykjavikissa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Reykjavik – Tekemistä ja nähtävyyksiä

  • Nauthólsvíkiin on rakennettu kylpylä sekä hiekkaranta. Altaissa on kuumaa vettä, pienessä laguunissa lämmintä ja meressä kylmää. Nauthólsvíkiin on kesällä vapaa pääsy, talvella peritään pääsymaksu (rajoitetut aukioloajat). Lisätiedot: nautholsvik.is
  • Reykjavik on todellinen kylpyläkaupunki ja Nauthólsvíkin lisäksi niitä löytyy lukuisia muitakin. Suurin näistä on Laugardalslaug ja uusin on keskustan ulkopuolella sijaitseva Sky Lagoon.
  • Musiikkitalo Harpa on vaikuttava myös sisältä. Sijainti on aivan keskustan vieressä.
  • Hallgrímskirkja on suosittu nähtävyys ja maamerkki. Sisäänpääsy on ilmainen, mutta näköalalliseen torniin peritään pääsymaksu.
  • Tales from Iceland - Lyhyitä videoita Islannista ja islantilaisista.
Nauthólsvíkin ranta, Reykjavik
Nauthólsvík
Musiikkitalo Harpa, Reykjavik
Musiikkitalo Harpa
Hallgrímskirkja
Hallgrímskirkja

Retkiä Reykjavikin ulkopuolella

  • Valas- ja lunniristeilyitä sekä kalastusretkiä. Reykjavikin edustalla järjestetään veneretkiä, joissa pääsee katsomaan valaita ja lunneja (valaita ei näe varmuudella). Lähdöt vanhasta satamasta aivan keskustan pohjoispuolelta.
  • Blue Lagoon -kylpylä laavakentän keskellä on rentouttava kokemus. Siellä on maksimimäärä ihmisille joita otetaan sisään, joten kannattaa varata liput ajoissa, varsinkin jos aikoo mennä viikonloppuiltapäivänä. Lisätiedot: Blue Lagoon
  • Kultainen kierros on Islannin suosituin nähtävyyskierros ja Reykjavik on siihen kohtuullisen matkan päässä (reilu 100 km) hyvä tukikohta.
  • Snaefellsnesin niemimaa on hyvä kohde omatoimiretkelle, johon kannattaa varata koko päivä, vähintään.
  • Mustia rantoja ja vesiputouksia kannattaa ajaa katsomaan Etelä-Islannin rannikolle.
Vanha satama, Reykjavik
Vanha satama
Seljalandsfoss
Seljalandsfoss Islannin etelärannikolla.

Ostokset

Paras alue ostoksille on pääkatu Laugavegur. Yli 180 liikkeellä varustettu ostoskeskus Kringlan löytyy muutaman kilometrin päästä keskustasta.

Suosittuja ostoksia Islannissa ovat villapaita, Lopapeysa, sekä islantilainen design.

Laugavegur, Reykjavik
Laugavegur

Reykjavikin hintataso

Islanti on kallis maa Suomenkin mittapuulla. Paljon voi kuitenkin säästää, jos matkustaa ihan suosituimpien kesäkuukausien ulkopuolella. Ei vain huoneiden hinnoissa, mutta myös autonvuokrauksessa hintoihin voi tulla heinäkuussa hyvinkin noin 80% korotus toukokuuhun verrattuna.

Alta löytyy joitain esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Hotellihuoneet ovat mediaanihintoja Reykjavikin keskustassa Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

3* hotelli (toukokuu)

3* hotelli (heinäkuu)

Hinta

21-24 €

8 €

199 €

273 €

Lentokentältä keskustaan

Keflavikin lentokenttä sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Reykjavikista. Koska rautateitä ei Islannissa ole, on bussi ainoa vaihtoehto (privaattikyydin tai oman auton ohella).

Flybus

Flybus lähtee 35-40 minuuttia jokaisen lennon jälkeen ja vie keskustan tuntumaan BSI-linja-autoasemalle. Matkaan voi ostaa jatkoyhteyden hotellille tai sitä lähimmälle bussipysäkille (jos keskustan hotellille ei voi ajaa bussilla); tätä varten vaihdetaan asemalla minibusseihin. Haku hotellilta tai lähimmältä bussipysäkiltä toimii myös toiseen suuntaan lentokentälle mennessä.

Matka-aika on n. 45 minuuttia.

Lisätiedot: re.is/flybus

Airport Direct

Airport Directin omilta sivuilta löytyy aikataulu, joka ei ole riippuvainen koneiden saapumisajoista. Päätepysäkki on Skógarhlíð 10, joka on ihan vähän kauempana keskustasta kuin BSI-linja-autoasema. Myös heillä on mahdollisuus jatkoyhteyteen hotellille tai lähimmälle bussipysäkille.

Matka-aika on n. 45 minuuttia.

Airport Directilla on tarjolla myös privaattikyytejä eri kokoisille seurueille.

Lisätiedot: airportdirect.is

Bussi 55

Lentokentältä lähtee bussi nro 55 muutaman kerran päivässä Reykjavikiin. Linja on halvempi mutta hitaampi kuin lentokenttäbussit. Reittiopas: straeto.is. (kirjoita KEF Airport - kohdeosoitteesi)

Sää - Reykjavik

Gróttan majakka
Gróttan majakka Reykjavikin luoteiskärjessä.

Islannissa sää vaihtelee nopealla aikataululla; aurinkoinen ilma voi vaihtua pilviseen tai sateiseen ja taas takaisin aurinkoiseen monta kertaa päivän aikana. Kovin montaa aurinkoista päivää putkeen tuskin on koko kesän aikana, mutta ei myöskään tauotonta sadetta joidenkin alppikaupunkien tapaan.

Pääpaino on kuitenkin pilvissä, sateissa ja erityisesti tuulessa, joten sateenkestävä hupullinen takki kannattaa ottaa mukaan kesälläkin.

Luotettavin sään ennustaja löytyy täältä: vedur.is.

---

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Reykjavikista
Inline Feedbacks
View all comments