Siirry suoraan sisältöön

Gozo

Gozo on pienempi, rauhallisempi ja sympaattisempi versio Maltan pääsaaresta. Gozo on tarpeeksi iso sisältääkseen eri tyylisiä kohteita, mutta kuitenkin tarpeeksi pieni, jotta paikasta toiseen liikkuminen on nopeaa.

Victoria linnakkeineen on pääkaupunki saaren keskellä ja Xlendi sekä Marsalforn lomakohteita rannikolla. Gozolla kannattaa tutustua eri paikkoihin mieluummin kuin viettää koko loma yhdessä kohteessa, sillä harvemmin siitä on tehty yhtä helppoa - kylät ovat lähes kävelyetäisyydellä toisistaan.

Il-Kappella ta' Lourdes -kirkko Gozolla
Il-Kappella ta' Lourdes -kirkko näkyy heti Mgarrin satamasta.

Gozo valokuvavideona

Lomakohteet - Gozo

Victoria

San Gorg -aukio, Victoria Gozo
San Gorg -aukio ja St George's Basilica Victorian keskustassa.

Gozon pääkaupunki Victoria, joka tunnetaan paikallisten keskuudessa ja kartoissa myös nimellä Ir-Rabat, sijaitsee saaren keskellä ja on kaiken liikenteen solmukohta. Kapeita kujia, viihtyisiä aukioita, kirkkoja, sekä saaren parhaat ostosmahdollisuudet.

Victoriassa on myös Gozon hienoin nähtävyys, muurien suojaan rakennettu linnoitus, Cittadella, jonka ensimmäisiä osia on rakennettu jo 1400-luvulla. Cittadellan kujille ja muureille pääsee kävelemään ilmaiseksi, muutamaan nähtävyyteen kuten katedraaliin tarvitaan pääsylippu.

Cittadella Gozo
Cittadellan kapeita katuja.

Victorian viihtyisin osa sijaitsee Cittadellan ja pääkadun Triq ir-Repubblikan eteläpuolella, missä sijaitsevat mm. aukiot Pjazza San Gorg ja Pjazza l-Indipendenza. Näillä aukioilla on terasseja, joilla voi pitää hengähdys- tai ruokataukoa.

Gozon parhaat ostospaikat löytyvät Pjazza l-Indipendenzalta vähän mäkeä alas (itään päin) Triq ir-Repubblikan varrelta, josta löytyvät pienet ostoskeskukset Tiġrija Palazz ja The Duke.

Xlendi

Xlendi Gozo

Xlendi on entinen kalastajakylä ja nykyinen lomakohde kirkasvetisen, pitkän ja kapean lahden pohjukassa. Varsinainen hiekkaranta on minimaalisen pieni; lahden reunalle onkin rakennettu useita mereen johtavia portaita, joten uimaan pääsee helposti myös sitä kautta. Xlendi Bay on suosittu myös sukeltajien ja snorklaajien keskuudessa.

Xlendi Bay

Xlendi on hyvin rauhallinen aikuisten lomapaikka, jossa on helppo rentoutua pari päivää. Miksei pidempäänkin, sillä esimerkiksi Victoria on vain kolmen kilometrin päässä ja saaren vastakkaisella puolella oleva Marsalforn seitsemän kilometrin päässä. Gozolla ei tarvitse välimatkojen vuoksi olla jumissa yhdessä paikassa. Rannan puute voi olla lapsiperheille Xlendissä ongelma, vaikka siellä pieni kaistale onkin.

Marsalforn

Marsalforn Gozo

Marsalfornissa on Xlendiin verrattuna vaihtelevampi ympäristö ja enemmän liikkumatilaa. Kylä on pieni ja Marsalfornin sydän on rantakatu terasseineen sekä sen edessä oleva pieni soraranta.

Lahden itäpuolella on auringonottokallioita, joilta on myös uintimahdollisuus. Tosin huonolla kelillä virtaukset siellä voivat olla vaarallisia. Jos lähtee kävelemään rannikkoa länteen/pohjoiseen päin, niin ensin tulee vastaan pieni puisto ja pari kilometriä myöhemmin suola-altaita.

Marsalforn
Auringonottokallioita Marsalfornin itäpuolella.

Gozon paras hiekkaranta Ramla Bay on muutaman kilometrin päässä. Bussilinja 322 kulkee Marsalfornin ja Mgarrin sataman väliä ja käy Ramla Bayn bussipysäkin kautta ( 400 m päässä rannasta). Matka Marsalfornin ja Ramla Bayn välillä kestää 16 minuuttia. Muutaman kilometrin kävely rannalle näyttää kartalla helpolta, mutta ei ole sitä, sillä välissä on korkea kukkula.

Löydä majoitus Gozolla Booking.comin karttahausta

Booking.com

Muuta saarella

Ghanjsielem ja Mgarrin satama

Ghanjsielem ja Mgarrin satama

Jos Gozo on lomapaikkana pidempään, kannattaa asua jossain edellä mainituista kohteista. Jos taas viettää saarella vain yhden tai kaksi yötä ja tarkoitus on kierrellä paikkoja aamusta iltaan, voi sijainti Mgarrin sataman vieressä olla hyvä paikka tukikohdaksi, sillä Malta-Gozo-lautta rantautuu siihen. Tavaroita ei tarvitse raahata pitkälle, ja Cominon/Blue Lagoonin veneetkin lähtevät tarvittaessa samasta satamasta.

Ghajnsielem on kylä sataman takana ilman ihmeempiä turistipalveluita sataman viereisiä auto- ja välinevuokraamoita lukuun ottamatta. Ghajnsielemissä on muutama kirkko, Betlehem-kylä joka herää eloon joulukuussa (linkki), loma-asuntoja, ravintoloita ja Grand Hotel Gozo. Hyvä tilaisuus nähdä paikallista elämää.

Ghjansielemissa Mgarrin sataman vieressä korkealla kalliolla sijaitsee myös Fort Chambray, jota rakennettiin 1700-luvulla linnoitukseksi uuteen kaupunkiin, joka korvaisi Victorian Gozon pääkaupunkina. Suunnitelma ei kuitenkaan koskaan valmistunut. Linnoitus on toiminut välissä mm. sotilassairaalana ja nykyään siellä on lomahuoneistoja uima-altailla.

San Lawrenz

Merijärvi, San Lawrenz, Gozo
Merijärven kautta pääsee helposti luolan läpi merelle.

Gozon länsirannikolla San Lawrenzissa on pienellä alueella hienoja nähtävyyksiä:

  • Pieni merivesijärvi sisämaan puolella, jonne vesi tulee merestä kallioluolan kautta. Luolan alue on suosittu sukelluspaikka ja pienveneet vievät turisteja luolan läpi avomerelle katselemaan maisemia mereltä käsin.
  • Sininen aukko on luonnon muodostama syvä aukko kalliossa/meressä. Myös tämä on suosittu sukelluspaikka.
  • Pieni kirkko
Sininen aukko, San Lawrenz
Sininen aukko

Alueen keskellä on suuri parkkipaikka, jonne on helppo ajaa vuokra-autolla tai muulla välineellä. Grillivaunuista löytyy syötävää ja juotavaa.

Paikan tunnetuin nähtävyys oli ennen Sininen ikkuna (tai Azuren ikkuna), joka oli veneen läpimentävä kalliokaari, mutta se romahti maaliskuussa 2017.

Kirkot

Rotunda St. John Baptist
Rotunda St. John Baptist -kirkko Ix-Xewkijan kylässä.

Maltalaiset ovat uskonnollista kansaa, eikä Gozo ole poikkeus. Kirkkoja voi olla pienessäkin kylässä useita ja jotkut niistä ovat hyvinkin massiivisia ympäristöön nähden.

Saarella on Wikipedian mukaan yhteensä 46 kirkkoa. Samassa suhteessa väkilukuun nähden Tampereella pitäisi olla 329 kirkkoa.

Rannat - Gozo

Ramla Bay

Ramla Bay Gozo

Gozon kirkkaasti isoin ja paras hiekkaranta Ramla Bay sijaitsee saaren itäpuolella Marsalfornista etelään. Kullanvärinen hiekka on hienoa ja tilaakin riittää. Ranta on melko matala, mutta tuulisella ilmalla voi syvemmällä esiintyä vedenalaisia virtauksia.

Heti rannan takaa löytyvät snackbaari, jäätelöbaari sekä ravintola.

Ramlan bussipysäkki on 400 metrin päässä; sen ja rannan välinen alue on pysäköintialuetta.

San Blas

San Blasin pieni ranta on myös kullanväristä hiekkaa, sijainti on yksi poukama etelään Ramla Baylta. Rannan kunto vaihtelee paljon vuodenajan mukaan. Keskikesällä se saattaa olla hyvin hoidettu ja ravintola olla auki, mutta keväällä se saattaa näyttää tältä. Jos aikoo mennä San Blasiin, kannattaa tutkia vaikka Tripadvisorin tuoreista arvioista rannan tilanne.

Tie alas on pitkä ja erittäin jyrkkä. Kesäisin mäessä toimii kuljetuspalvelu parin euron maksua vastaan.

Mgarr ix-Xini

Mgarr ix-Xini

Mgarr ix-Xini on lahti, jonka perukoilla on pieni soraranta. Tosin ranta ei ole suurin syy tulla Mgarr ix-Xiniin, vaan luonnonkaunis satojen metrien pituinen kapea lahti korkeiden kallioiden suojassa, joilta pääsee myös uimaan. Mgarr ix-Xini on myös suosittu sukellus- ja snorklauspaikka. Rannan takana on snackbaari. Tie alas on kapea ja busseja ei kulje.

Angelina Jolien ja Brad Pittin elokuva Meren äärellä kuvattiin lähes kokonaan Mgarr ix-Xinissä. Hotelli ja muut elokuvan rakennukset ovat lavasteita ja elokuva on tapahtuvinaan Ranskassa, mutta kuvauspaikka on tämä lahti.

Muita rantoja

Gozolla on paljon pieniä poukamia ja sora-/kalliorantoja, mutta kunnon hiekkarannat ovat tiukemmassa. Edellisten lisäksi saaren kaakkoiskulmassa on pieni Hondoq Ir-Rummienin ranta.

Jos asuu Gozolla, kannattaa käydä myös Cominon saaren Sinisellä laguunilla.

Liikkuminen

Jos Gozo olisi maastoltaan tasainen, kylien välit voisi vaikka kävellä. Mutta asia on täysin päinvastainen; korkeuseroja riittää ja jonkinlainen kulkupeli tarvitaan. Pääkaupunki Victoria on saaren keskellä korkeimmassa kohdassa ja matka sieltä kohti rantoja ja lomakohteita on merta lähestyttäessä lähes pelkkää alamäkeä - ja takaisin tullessa ylämäkeä.

Mgarrin satamassa, johon lautta rantautuu, on paikkoja joista voi vuokrata kulkuvälineitä; skootteri ja mönkijä ovat pikkuauton lisäksi suosittuja vaihtoehtoja. Mgarr Tourist Services on yksi vaihtoehto josta vuokrata myös polkupyöriä. Autojen puolelta mm. Hertz ja Avis löytyvät myös Mgarrin satamasta.

Bussilinjat ovat myös toimivia ja nettisivut hyvät. Gozo löytyy sivun alareunasta ja reittioppaaseenkin on linkki valikossa. Bussien koko on ainoa ongelma, sillä ainakin satamasta lähtevät bussit sattavat tulla nopeasti täyteen käytäväpaikkoja myöten, jolloin varavaihtoehto tarvitaan, ellei ole aikaa odottaa seuraavaa bussia.

Päiväretkellä voi harkita kuljetusvaihtoehdoksi myös Hop-on Hop-off -busseja, joilla Gozo tulee kierrettyä kätevästi.

Lentokenttä-Gozo

Maltalla on vain yksi lentokenttä (Luqa) ja se sijaitsee pääsaarella. Sieltä voi mennä bussilla tai privaattikyydillä Cirkewwan satamaan saaren pohjoispäähän, josta edelleen lautalla Gozolle. Bussien reittiopas löytyy täältä.

Lauttoja lähtee melko tiheään ja matka kestää n. 25 minuuttia. Hinta on alle 5 euroa/hlö.

Lautoilla on tilavat kahvilat ja kannella voi katsella matkalla maisemia. Maksu peritään vasta paluumatkalla, joten mennessä voi kävellä vapaasti lauttaan. Lisätietoja löytyy täältä.

Gozo, Mgarrin satama
Mgarrin satama. Kuvassa näkyy Gozo Channelin kaksi isoa lauttaa (toinen on matkalla).

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Home / JHS Pedals – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Gozosta
Inline Feedbacks
View all comments