Siirry suoraan sisältöön

Kroatia

Kroatia on tunnettu kristallinkirkkaasta merestään ja useista sadoista saaristaan.

Majoitu jossain Adrianmeren lomakohteessa tai hyppele lautalla saarelta toiselle – Kroatia tarjoaa loistavat puitteet lomalle lähes jokaiseen makuun.

Hvar
Hvar on yksi Kroatian suosituimmista saarikohteista.

Tietoa Kroatiasta

Lomakohteet Kroatiassa

Pääkaupunki Zagrebia lukuunottamatta kaikki tunnetuimmat Kroatian matkakohteet sijaitsevat meren äärellä - joko rannikolla tai saarilla. Osassa voi viettää puhdasta rantalomaa vesiaktiviteeteilla, osassa voi tutustua myös historiallisiin kaupunkeihin.

Rannikolla on kolme keskittymää ylitse muiden, nämä on helppo jaotella lentokenttien mukaan: Pohjoisessa Istrian niemimaalla on matkakohteita mm. Pula, Rovinj, Porec ja Umag. Näistä suosituin on Pula ja tämän vierestä löytyy myös lentokenttä. Pulan ympäristöstä on löytynyt merkkejä asutuksesta jo tuhansien vuosien takaa ja kaupungissa on myös antiikin Rooman aikainen amfiteatteri.

Split on vilkas satamakaupunki, yksi Kroatian parhaista lomakohteista, ja sen läheltä löytyy Kroatian toiseksi vilkkain lentokenttä. Splitin ympäristön tunnettuja lomakohteita ovat mm. Šibenik, Trogir, Omiš ja Makarskan riviera. Splitistä pääsee myös lautoilla sujuvasti eri saarille, kuten Hvar, Brač, Korčula ja Vis.

Kolmas keskittymä on aivan etelässä, jonka keskipiste on itseoikeutetusti Dubrovnik. Tämän lisäksi suuria kohteita ei sieltä suunnasta löydy. Dubrovnikista pääsee myös sujuvasti lautalla suosituille saarille kuten Korčulalle, Mljetille tai läheisille Elafiti-saarille.

Perustietoa

Asukaslukun. 4.5 miljoonaa
PääkaupunkiZagreb
PääkieliKroatia
EU-maaKyllä
Schengen-maaKyllä (alk. 1.1.2023)
PistokemalliSama kuin Suomessa
RahayksikköEuro (alk. 1.1.2023)

Sää ja milloin matkustaa

Talvet ovat usein sateisia ja tuulisia, eikä Kroatiaa voi suositella matkakohteeksi talvella muiden kuin isoimpien kaupunkien osalta, joiden kaduilla on silloin hyvin tilaa.

Kevät on usein arvaamatonta aikaa, mutta huhtikuu ja toukokuu ovat keskimäärin hyvää aikaa vierailla Kroatian suosituimmissa lomakohteissa Splitissä ja Dubrovnikissa (paitsi rantalomailijoiden kohdalla), sillä päivisin on usein jo lämmintä, mutta turistimassat eivät ole vielä saapuneet kaupunkeihin.

Kesät ovat hyvin lämpimiä ja aurinkoisia. Kroatia on keskikesällä suosittu lomakohde ja hotellien hinnat nousevat lämpötilan kanssa korkealle. Rantalomakohteet ja Kroatian saaristo ovat kesällä parhaimmillaan.

Sademäärät alkavat pikkuhiljaa nousta kohti talvea, mutta lämpötilojen puolesta (sekä ilma että vesi) kesä jatkuu Kroatiassa ainakin syyskuulle asti, jopa pidemmällekin. Pahimmat kuumuudetkin ovat silloin jo ohi ja rannoilla on enemmän tilaa, joten syyskuu on hyvin varteenotettava vaihtoehto lomakuukaudeksi Kroatiassa.

Znjan-ranta, Split Kroatia
Rannoilla ei ole syyskussa ruuhkaa.

Kroatian hintataso

Krotian hintataso on selvästi Euroopan keskiarvon alapuolella. Tosin siinä on huomattava ero, syökö ja juoko Dubrovnikin Vanhassakaupungissa vai jossain pienemmässä Kroatian lomakohteessa.

Myös ajankohdalla on väliä - suurimmissa Kroatian kohteissa hotellien hinnat tuplaantuvat keskikesällä syksyyn ja kevääseen verrattuna.

Turvallisuus

Kroatia on yksi Euroopan turvallisimmista matkakohteista. Vesijohtovesikin on erinomaista, ja englantia puhutaan yleisesti.

Matkakohteet, Kroatia – Loma Euroopassa

Cavtat Kroatia

Cavtat sijaitsee Dubrovnikin lentokentän vieressä ja on täydellinen kohde lepolomaan kiireettömässä kylässä, kauniin luonnon äärellä.

Lue lisää Cavtatista

Banje Beach, Dubrovnik, Kroatia

Dubrovnik ja sen Vanhakaupunki tuskin kaipaavat esittelyjä – kyseessä on yksi Euroopan mielenkiintoisimmista paikoista. Dubrovnikista löytyy tämän lisäksi myös lukuisia rantoja sekä rauhallisempia alueita, joissa voi viettää ranta- tai aktiivilomaa.

Lue lisää Dubrovnikista

Omis, Kroatia

Omiš on pieni kaupunki vuorten juuressa, jossa on hyvät mahdollisuudet kiireettömään rantalomaan sekä aktiivilomaan maalla, merellä ja joella. Pieni ja idyllinen vanhakaupunki lisää Omišin viehättävyyttä.

Lue lisää Omisista

Split, Kroatia

Split on yhdistelmä Rooman valtakunnan aikaisen kaupungin raunioita, hienoa luontoa sekä lukuisia rantoja. Split on samalla hyvä tukikohta ympäristön kiertelyyn, sieltä on hyvät yhteydet joka suuntaan sekä maitse että meritse.

Lue lisää Splitistä

Trogir, Kroatia

Pienellä saarella sijaitseva muurien ympäröivä keskiaikainen Trogir kuuluu Unescon maailmanperintäluetteloon. Vanhankaupungin kapeat kujat ovat tunnelmallisia ja saaren ympäristöstä löytyy myös rantalomailuun sopivia alueita.

Lue lisää Trogirista

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Kroatiasta
Inline Feedbacks
View all comments