Siirry suoraan sisältöön

Blanes

Blanes on portti karkeahiekkaiselle Costa Bravalle, joka ulottuu aina Ranskan rajalle saakka. Blanesissa paikalliskulttuuri ja turistit sekoittuvat sujuvasti keskenään. Blanes ei ole pelkkä turistikohde, vaan sekoitus tyypillistä eläväistä katalaanikylää ja rantalomakohdetta.

Kesäkuukaudet ovat vuoden vilkkainta aikaa, jolloin kylässä paukkuu ja tapahtuu. Vuoden suurin festivaali on heinäkuussa järjestettävä Festa Major de Santa Anna, jolloin taivaan täyttää ilotulitteiden räiskyvä spektaakkeli eri joukkueiden kilpaillessa mestaruudesta.

Blanes, Espanja

Missä asua

Sa Palomera on pieni kalliomuodostelma, joka näkyy meressä kylän edustalla. Sa Palomeran pohjoispuolelta löytyy Blanesin ranta (Platja de Blanes), jonka takana sijaitsevat vanhakaupunki ja ostosalueet.

Sa Palomeran eteläpuolella olevat alueet ovat vähän modernimpia, mutta se on vähemmän mielenkiintoinen alue kuin vanhakaupunki. Hotellitarjonta Sa Palomeran eteläpuolella on kuitenkin laajempi, mutta Blanesissa etäisyydet ovat melko lyhyitä kävellä.

Passeig de Dintre, Blanes
Vanhankaupungin Passeig de Dintre toimii päivisin torialueena ja iltaisin terassikatuna.

Löydä hotelli Blanesissa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Blanes valokuvavideona

Nähtävyydet ja tekemistä

Luonto ja historia ovat keskeisessä osassa Blanesin aktiviteetteja. Lisää koko perheelle sopivaa tekemistä löytyy Lloret de Marissa, joka sijaitsee vain viiden kilometrin päässä Blanesista.

Marimurtran kasvitieteellinen puutarha

Marimurtra kuuluu Euroopan mielenkiintoisimpien kasvitieteellisiin puutarhoihin. Siellä voi ihastella yli kolmea tuhatta kasvilajia idyllisessä ympäristössä Välimeren äärellä.

Puutarha on jaettu kolmeen erilliseen alueeseen: subtrooppinen, lauhkea, sekä välimeren alue, joiden sisältä löytyy kasveja viideltä mantereelta.

Marimurtra sijaitsee vain kilometrin päässä Blanesin keskustasta, mutta tie on jyrkkää ylämäkeä.

Marimurtra, Blanes
Marimurtra on yksi Euroopan kauneimpia kasvitieteellisiä puutarhoja.

Miten päästä: Kävellen, taksilla, tai turistibussilla/junalla, joka lähtee Sa Palomeran vierestä Katalonia-aukiolta.
Lisätietoja: marimurtra.cat

Castell de Sant Joan

Paras näkymä yli Blanesin on kukkulalta, jolla Castell de Sant Joan sijaitsee. 173 metrin korkeudessa olevalta muurilta näkee kirkkaina päivinä aina Montjuicin kukkulalle asti Barcelonan keskustassa. Castell de Sant Joanin linnake rakennettiin puolustukseksi merirosvojen hyökkäyksiltä. Ensimmäisen kerran linnake mainitaan vuonna 1002.

Nykypäivänä linnakkeesta on vain jäljellä vartiotorni, ja vierailun paras anti on 360° näkymä Blanesiin ja sen lähialueille. Sivun ylälaidassa oleva kuva on otettu Castell de Sant Joanista.

Miten päästä: Kävellen tai taksilla.

Rannat - Blanes

Blanesin kylää reunustaa noin 2,5 kilometrin mittainen hiekkaranta. Hiekkaranta jaetaan kahteen osaan: Blanesin ranta (Platja de Blanes) ja S'Abanellin ranta (Platja de S'Abanell). Näiden kahden rannan lisäksi Blanesin alueella on muutamia idyllisiä lahdenpoukamia.

Hiekka Blanesin rannoilla on karkeata, kuten koko Costa Bravan alueella, millä on hyvät ja huonot puolensa. Toisaalta hiekka on helppo pestä pois rantapäivän jälkeen, mutta herkkäihoisia hiekka saattaa pistellä. Merenpohja Blanesin edustan rannoilla syvenee nopeasti, joten kahlaukseen rannat eivät ole ideaaleja.

Blanesin ranta

Blanes-ranta

Ranta sijaitsee Blanesin venesataman ja Sa Palomera -kivirykelmän välissä aivan kylän keskustan edessä, mikä tekee siitä Blanesin suosituimman rannan. Rannan vieressä on mukavasti ravintolapalveluja ja rannalla on rantavahti.

S'Abanellin ranta

S'Abanell-ranta

Sa Palomerasta etelään kulkeva kahden kilometrin pituinen rannanpätkä S'Abanell on hyvin samankaltainen kuin Blanesin ranta. S'Abanell sijoituu Blanesin modernimman alueen eteen, jolla sijaitsee myös suurin osa kylän hotelleista. Rantakadulta löytyy mukavasti ravintolapalveluja.

Cala Sant Francesc / Cala Bona

Cala Sant Francesc
Suojaisa lahdenpoukama Cala Sant Francesc.

Sant Francescin lahti (Cala Sant Francesc) sijaitsee Marimurtran kasvitieteellisen puutarhan vieressä, noin kahden kilometrin päässä Blanesin vanhastakaupungista.

Noin 200 metrin pituista lahtea piirittävät kalliot ja havupuut, mikä tekee rannasta todella viehättävän. Kallioiden viereltä löytyy myös pieniä välimerenkaloja, joten ranta soveltuu hyvin snorklaukseen. Rannalta löytyvät peruspalvelut, kuten rantatuolien vuokraus, rantavahti sekä rantabaari.

Ostokset - Blanes

Blanesissa on kohtuullinen valikoima vaatelikkeitä, kuten Mango, Benetton tai Stradivarius. Tunnetusti vaatteiden hintataso on Espanjassa alhainen, joten laukun pohjalle kannattaa jättää tilaa. Suurin osa liikkeistä sijaitsevat vanhassakaupungissa Carrer Ample ja Passeig de Dintre -katujen varsilla.

Blanesin hintataso

Blanesin hintataso sekä ruoan että majoituksen suhteen on yksi alhaisimpia Katalonian rannikon lomakohteista. Majoituksen hinnat pomppaavat hieman korkeasesongin alkaessa kesäkuussa, ja hinnat ovat korkeimmillaan heinä-elokuussa.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Blanesissa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, joissa on lähteenä Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

9-12 €

2.6 €

85 €

132 €

Miten päästä Blanesiin

  • Gironan lentokentältä bussilla. Matka kestää noin tunnin ja maksaa noin 10 euroa. Aikatauluja: sagales.com.
  • Barcelonan lentokentältä junalla (lentokentän terminaali 2). Matka kestää reilu 2 tuntia. Junaa pitää vaihtaa Barcelona-Sants-asemalla. Aikatauluja: renfe.com.
  • Barcelonan lentokentältä (Aeroport del Prat de Llobregat) bussilla. Matka kestää reilu 2 tuntia ja maksaa noin 11 euroa. Bussia ei tarvitse vaihtaa, joten bussivaihtoehto on helpompi kuin junavaihtoehto, jos saavut Barcelonan lentokentälle. Aikatauluja:  sagales.com.

Sää

Blanesin ranta

Talvi: Talvilämpötilat Blanesissa ovat leutoja, päivän ylin lämpötila kulkee 10 asteen tienoilla alkutalvesta ja myöhemmin helmikuussa noin 15 asteen tienoilla. Sateet ovat talvella yleisiä.

Kevät: Maalis-huhtikuussa lämpötilat voivat nousta 20 asteen tienoille ja ylikin. Takki on silti hyvä olla, sillä aamuin ja illoin on vielä kylmä. Merivesi on vielä yleensä liian kylmää uimiseen, sateita on kuitenkin jo vähemmän kuin talvella. Toukokuussa lämpötila nousee alituiseen yli 20 asteen, jolloin rannat alkavat pikkuhiljaa täyttyä.

Kesä: Kesäkuu on luultavasti paras kuu vierailla Blanesissa. Kesäkuussa lämpötila nousee 30 asteeseen ja pahimmat kuumuudet eivät ole vielä alkaneet. Heinä- ja elokuu ovat kuumimpia ja kuivimpia kuukausia koko vuotena ja lämpötila varjossakin saattaa olla 35 asteen lähistöllä.

Syksy: Alkusyksy on vielä varsin lämmin ja merivesi on oikein lämmintä. Rantakausi jatkuu noin lokakuun puoliväliin, jolloin lämpötila alkaa tippua 20 asteeseen ja alle. Sademäärä kasvaa mitä pidemmälle syksy etenee.

---

Teksti: Ville Ryynänen
Kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Bottle Of Something / TrackTribe – Videokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Blanesista
Inline Feedbacks
View all comments