Siirry suoraan sisältöön

Kööpenhamina

Tanskalaiset ovat olleet perinteisesti maailman kolmen onnellisimman kansan joukossa, mikä näkyy Kööpenhaminan kaduilla. Välittömyys on käsin kosketeltavissa ja ihmiset ovat aidosti ystävällisiä!

Kööpenhamina on täydellinen kohde viikonloppulomalle, sieltä löytyy kaikki olennainen kävelyetäisyydeltä - maailmanluokan taidemuseoita, Michelin-ravintoloita ja tarunomaisia linnoja. Tanskalainen tyyli on simppeliä, ajatonta ja suorasukaista, oli kyse designista, muodista tai ruokakulttuurista. Kööpenhaminasta on vaikeaa olla pitämättä!

Nyhavn, Kööpenhamina
Nyhavn on suosittu illallispaikka.

Missä asua Kööpenhaminassa

Paras sijainti helppoon kaupunkilomaan on asua lähellä kävelykatu Strøgetia. Suurin osa tärkeimmistä nähtävyyksistä sekä paras ostos- ja ravintolatarjonta löytyvät tältä alueelta.

Vesterbro sopii niille, jotka hakevat Kööpenhaminasta trendikkäitä elämyksiä. Vesterbron alueella sijaitsee valtava määrä mielenkiintoisia baareja ja ravintoloita sekä putiikkeja ja gallerioita. Vanha teurastamoalue Kødbyen, joka nykyään tunnetaan kööpenhaminalaisten hipsterien ruokasalina ja olohuoneena, sijaitsee itäisellä Vesterbron alueella.

Nørrebro on niin ikään trendikäs, keskustan vieressä sijaitseva naapurusto, joka sopii mainiosti majapaikaksi. Alueella on runsain mitoin laadukkaita kahviloita ja baareja.

Löydä hotelli Kööpenhaminassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Nähtävyydet ja tekemistä - Kööpenhamina

Kööpenhamina on eläväinen kaupunki, jossa riittää tekemistä ympäri vuoden. Alla on esitelty tärkeimmät Kööpenhaminan nähtävyydet sekä vinkkejä mitä muuta tehdä kaupungissa.

1. Kanaaliajelua GoBoatilla

GoBoat-sähkömoottoriveneellä kruisailu ympäri keskustan viehättäviä kanaaleja on mukava tapa viettää kesäistä päivää Kööpenhaminassa. GoBoatin vuokraaminen ei vaadi veneenajolupia tai aiempaa kokemusta.

Veneet kulkevat ekologisesti aurinkoenergialla ladattavilla akuilla korkeintaan 3.5 solmua tunnissa, joten vauhti on korkeintaankin verkkaista. Veneissä on jopa pieni pöytä, joten retkelle on hyvä ottaa piknik-kori mukaan. Piknik-korin voi tilata myös GoBoat-firman kautta.

Lisätiedot: Goboat.dk

Myös useat muut venefirmat järjestävät kanaalikierroksia ja valinnanvaraa riittää isoista sightseeingveneistä yksityisjahteihin, joissa oma kapteeni hoitaa navigoinnin.

2. Tivoli

Tivoli - Kööpenhamina
Sisäänkäynti Euroopan toiseksi vanhimpaan huvipuistoon.

Tivoli on Euroopan toiseksi vanhin huvipuisto ja sijaitsee päärautatieaseman vieressä. Tivolin ympäristö on huvipuistoksi poikkeuksellisen kaunis. Upea arkkitehtuuri, suihkulähteet ja istutukset upeassa iltavalaistuksessa luovat mahtavat puitteet iltakävelylle alueella tai illalliselle yhdessä Tivolin monista ravintoloista.

Vaikka monet laitteet ovat nostalgista mallia, niin modernejakin menovempaimia löytyy. Vertigo äänestettiin Euroopan parhaaksi laitteeksi vuonna 2014. Laitteessa mennään ympyrää vanhassa lentokoneessa 100 km/h vauhdilla.

Lisätiedot: Tivoligardens.com

3. Sininen Planeetta - Tanskan kansallisakvaario

Pohjois-Euroopan suurin akvaario sijaitsee Kastrupin lentokentän tuntumassa kaupungin eteläpuolella. Koko perheen aktiviteetti sopii hyvin esimerkiksi ajanviettoon ennen myöhäistä lentoa. Denblåplanet.dk.

4. Kaupunkipyöräily

Kööpenhamina on Amsterdamin ohella Euroopan parhaita kaupunkeja kulkea nähtävyydestä toiseen polkupyörällä. Vuokraamoita löytyy ympäri kaupunkia, tai vaihtoehtoisesti voi vuokrata pyörän nykyteknologian avulla. Donkey Republic -mobiilisovelluksen avulla voi vuokrata pyörän melkeinpä mistä päin Kööpenhaminaa tahansa ja jättää pyörän kätevästi minne vaan.

5. Christiania

Christiania on vapaakaupungiksi julistautunut alue Kööpenhaminan keskustan itäpuolella. Hippien 70-luvulla perustama autovapaa kaupunginosa on yksi Kööpenhaminan tunnetuimpia maamerkkejä. Alueella järjestetään runsaasti konsertteja sekä muita kulttuuritapahtumia.

Kannabiksen käyttö ja myynti on Christianiassa yleistä, vaikkakin laitonta, mutta vähenemään päin, eikä sitä tehdä enää yhtä julkisesti kuin aiemmin. Valokuvaamisen kanssa ollaan kuitenkin edelleen tarkkoja, ennen se oli kokonaan kiellettyä.

6. Amalienborgin palatsi

Amalienborg - Kööpenhamina - Nähtävyydet
Tanskan kuningasperheen asuinpalatsi Amalienborg

Amalienborgin palatsi sijaitsee keskustassa Nyhavnin pohjoispuolella. Palatsiin kuuluu neljä samannäköistä rakennusta sisäpihan ympärillä ja niissä asuu Tanskan kuninkaallisia, mm. kuningatar Margareeta II. Palatsissa järjestetetään opastettuja kierroksia ja pihalla voi seurata vahdinvaihtoa päivittäin klo 12.00.

Palatsin länsipuolella sijaitseva Fredrikin kirkko ja pihan keskellä Frederik V:n ratsastajapatsas kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa, sekä itäpuolella kanaalin varressa sijaitseva palatsin puutarha.

Lisätiedot: Amalienborg Palace

7. Christiansborgin palatsi

Slotsholmenin saarella kaupungin ydinkeskustassa sijaitseva Christiansborgin palatsi on jälleen yksi uskomaton kohde lukemattomien linnojen valtakunnassa. 1720-luvulla rakennetussa linnassa toimii useita valtiollisia elimiä, kuten Tanskan korkein oikeus ja pääministerin toimisto. Rakennus tunnetaan kuitenkin ennen kaikkea Tanskan parlamentin kotina.

Lisätiedot: Christiansborg Palace

8. Rosenborgin linna

Rosenborgin linna - Kööpenhamina - Nähtävyydet
Rosenborgin linna vieressä sijaitsevasta ruusutarhasta kuvattuna.

Kävelyetäisyyden päässä keskustan pohjoispuolella sijaitsevan linnan rakennutti 1600-luvun alussa kuningas Christian IV. Nähtävyyksiin kuuluvat mm. valtaistuimet sekä kruununjalokivet.

Linnan ja keskustan välistä löytyy laaja Kuninkaanpuisto, joka on suosittu piknikpaikka paikallisten keskuudessa.

Lisätiedot: Rosenborg Castle

9. Kastellet ja Pieni merenneito

Kastellet - kööpenhamina - Nähtävyydet

Kastellet on linnake keskustan koillispuolella, tai oikeastaan rykelmä armeijan rakennuksia pienellä keinotekoisella saarella, jonka ympäri kiertää vallihauta. Linnakkeen rakennutti kuningas Christian IV vuonna 1626.

Sinne on noin kilometrin matka Amalienborgilta. Kastelletiin on näppärä kävellä vaikka kanaalinvartta pitkin, jossa kulkee kävelykatu. Vallihaudan ja keskipihan välissä kulkevalla korkealla vallilla pääsee kävelemään helposti saaren ympäri. Paikallisille se on myös suosittu lenkkeilypolku.

Lisätiedot: Kastellet

Pieni merenneito -patsas

Kastelletin itäpuolella kanaalinrannassa on yksi Kööpenhaminan kuvatuimmista nähtävyyksistä, Den lille Havfrue, eli Pieni merenneito -patsas. Sen lahjoitti Kööpenhaminan kaupungille Carlsbergin panimon perustaja Carl Jacobsen vuonna 1913. Hans Christian Andersenin satuun perustuva neitokainen istuu rannassa kivirykelmän päällä odottamassa prinssiään.

10. Tanskan kansallismuseo

Kansallimuseossa vierähtää helposti kokonainen päivä, jos vain jalat kestävät. Esillä on koko Tanskan kattavin kokoelma historiallisia esineitä, taidetta, ja kaikkea mikä liittyy Tanskan historiaan.
Lisätiedot: Kansallismuseo

11. Nykytaiteen museo ARKEN

Kööpenhaminan tärkein nykytaiteen museo ARKEN sijaitsee Ishøjn saarella noin 20 kilometrin päästä kaupungin ydinkeskustasta. Rakennus on jo itsessään taideteos, mutta sisältä löytyy yksi Pohjoismaiden laajimpia modernin taiteen kokoelmia. Retkestä Arkeniin voi näppärästi kehitellä vaikka kokonaisen pyöräretkipäivän, jossa paluumatkalla voi poiketa joko Ishøjn ja Brøndbyn hiekkarannoille.
Lisätiedot: Arken

Arken - Kööpenhamina - Museot
ARKEN-nykytaiteenmuseo on arkkitehtuurisesti vaikuttava rakennus. Kuva: Tuomas Hauhia

12. Cisternerne

Fredriksbergissä sijaitsevassa Cisternernessä laitetaan kumpparit jalkaan ja mennään maan alle ihailemaan taidetta! Vanhan maanalaisen vesilaitoksen tiloissa toimiva näyttelytila Cisternerne on erikoinen kokemus. Vaihtuvissa näyttelyissä ihaillaan taideteoksia surrealistisessa ympäristössä maanalaisissa vettä tihkuvissa katakombeissa. Kokemusta on vaikea pukea sanoiksi.
Lisätiedot: Cisternerne

13. Ny Carlsberg Glyptotek

Tivolin vieressä sijaitseva Glyptoteket on oluttehtailija Carl Jacobsenin perustama taidemuseo, joka esittelee antiikin ajan taidetta Egyptistä, Lähi-idästä, Kreikasta ja Italiasta. Modernissa osassa on esillä tauluja ja veistoksia 1800- ja 1900-luvuilta.
Lisätiedot: Glyptoteket

Ostokset - Kööpenhamina

Tanskalaiset ovat niittäneet mainetta designosaamisellaan. Etenkin huonekalujen, vaatteiden, kellojen, sekä laukkujen valmistuksessa he ovat erityisen menestyneitä. Shoppailu Kööpenhaminassa designin perässä ei tosin ole halpaa puuhaa. Mutta mikäli kukkaro kestää, niin kaupungin keskusta ja sen kuuluisin shoppailukaturypäs, Strøget, pursuaa korkealuokkaisia liikkeitä. Strøgetin varrelta löytyy myös pienemmälle budjetille sopivia liikkeitä kuten Zara ja H&M.

Strøget-ostoskaturyppään varsille mahtuvat sulassa sovussa niin Zara kuin Guccikin

Keskustan alueella sijaitsevat premiummerkkejä myyvät ostoskeskukset, kuten Illum sekä Magasin Du Nord. Fisketorvet-ostoskeskuksesta löytyy huokeampia kansainvälisiä vaateliikeketjuja. Visit Copenhagen on listannut pienempien paikallisten vaate- sekä huonekalusuunnittelijoiden liikkeitä.

Ruoka ja ravintolat - Kööpenhamina

Tanskalainen keittiö on edelläkävijä pohjoismaisen ruokakulttuurisuunnan, niin sanotun New Nordic -keittiön kehittämisessä. René Redzepin Noma-ravintola voitti 2010-luvun alussa maailman parhaan ravintolan palkinnon peräti neljä kertaa. Noma on asettanut riman korkealle myös muille kööpenhaminalaisille ravintoloille, mikä on varmasti edesauttanut kaupungin runsasta Michelin-tähtiravintoloiden määrää.

Toisaalta paikalliset rakastavat helppoa ja kursailematonta ruokaa, kuten Smørrebrødejä tai vielä simppelimmin hot dogeja. Kysytpä melkeinpä keltä tanskalaiselta hyvänsä, mistä parhaat hot dogit maailmassa tulevat, niin vastaus on tietysti Tanska. Paikallisia nakkikioskeja eli pølsevogneja löytyy ympäri kaupunkia.

Ruokakokemuksia Kööpenhaminassa

Smørrebrød

 

Smørrebrød - Kööpenhamina - Ruoka
Smørrebrød sillillä, perunalla, punasipulilla ja kananmunalla. Kuva: kate_smirnova - stock.adobe.com

Smørrebrød on tanskalaisen ruokakulttuurin ikoniannos, jonka maistaminen kannattaa ehdottomasti sisällyttää matkasuunnitelmaan. Paikoitellen ne ovat lähempänä ravintola-annosta kuin voileipää; annokset syödään usein haarukalla ja veitsellä ja huuhdotaan alas snapseilla ja oluella. Järjestys on etiketin mukaan seuraava: alkuun sillit, seuraavaksi jotain muuta kalaa tai merenelävää, sitten lihat ja lopuksi juustot. Ja aina välissä kilistetään: Skål!

Kööpenhaminasta löytyy laaja valikoima smørrebrødejä tarjoavia ravintoloita, mutta paikka kannattaa valita huolella, ettei joudu pettymään.

Alla hyväksitodettuja smørrebrød-ravintoloita:
Aamanns 1921
Orangeriet
Grøften
Told & Snaps

Lounas tai illallinen Nyhavnissa

Nyhavnin värikkäät talot ovat maamerkki Kööpenhaminalle. Vanha kauppasatama on nykyisin kööpenhaminalaisten olohuone, jonne paikalliset kokoontuvat lounaalle, illalliselle tai vaikkapa vain huurteisille alueen monille terasseille.

Joulukuussa Kööpenhaminan joulumarkkinat pystytetään Nyhavnin alueelle, jolloin alue on mahtavasti valaistu jouluvaloihin.

Nyhavn - Kööpenhamina
Nyhavn on kööpenhaminalaisten olohuone ja erinomainen paikka tunnelmalliselle illalliselle.

Juoma ja yöelämä - Kööpenhamina

Kukapa ei yhdistäisi Tanskaa olueen, sillä maasta on lähtöisin kansainvälisesti tunnettuja olutmerkkejä, kuten Carlsberg, Tuborg ja Faxe. Innovaatiohenkisenä kansana Tanska oli ensimmäisiä paikkoja Euroopassa, jossa pienpanimokulttuuri alkoi kukoistaa. Vuonna 2006 perustettua Mikkellerin pienpanimoa voi tuskin enää pitää pienpanimona, sillä sen toiminta on laajentunut voimakkaasti. Mikkellerillä löytyy ravintoloita esimerkiksi Barcelonasta, Pariisista ja Berliinistä.

Kööpenhaminassa pienpanimokulttuuri elää vahvasti edelleen. Nørrebron sekä Vesterbron alueilla voi harrastaa baarihyppelyä cocktailbaarista mikropanimoon. Kööpenhaminan tunnetuimmat yökerhot sijaitsevat ydinkeskustan alueella.

Mikropanimo - Kööpenhamina
Artesaaniolutvallankumous elää myös Kööpenhaminassa. Kuva: radiokafka - stock.adobe.com

Carlsbergin olutpanimo

Yksi maailman tunnetuimmista olutmerkeistä tulee Kööpenhaminasta. Ensimmäiset oluet valmistuivat jo vuonna 1847 Kööpenhaminan keskustassa, mutta nykyaikaisemmat tilat sijaitsevat Vesterbron kaupunginosassa lähellä keskustaa.

Saatavilla on opastettuja kierroksia sekä oluenmaisteluita, jossa vieraat johdatetaan J.C. Jacobsenin luoman imperiumin historiaan.

Lisätiedot: visitcarlsberg.com

Kødbyen

Kødbyen on entinen teurastamoalue, joka on nykyään kehittynyt trendikkääksi olohuoneeksi, josta löytyy erinomainen laadukkaita street-food-henkisiä ravintoloita. Sykkivä Kødbyen tunnetaan erityisesti kuplivasta yöelämästään ja trendikkäästä ilmapiiristään. Alue sijaitsee Vesterbron kaupunginosassa, lähellä päärautatieasemaa.

Broens Gadekøkken

Katukeittiökeskittymä Broens Gadekøkkenin terassit täyttyvät aurinkoisena päivänä takuuvarmasti! Merellisillä näkymillä höystettynä, Inderhavsbroenin juuressa sijaitseva Broens Gadekøkken on täynnä elämää, iloa ja rikasta tarjontaa maailman eri katukeittiöistä.

Alennuskortit

Kööpenhaminakortti 

Kööpenhaminakortilla voi käyttää pääkaupunkiseudun liikennevälineitä rajattomasti, mukaan lukien matkat lentokentältä keskustaan. Lisäksi kortilla pääsee ilmaiseksi yli 70 nähtävyyteen ja museoon. Kortilla saa myös lisäetuja ravintoloissa, vuokraamoissa ynnä muissa paikoissa.

Kortin voi tilata verkosta ja noutaa infotiskiltä Kööpenhaminan lentokentällä terminaali 3:sta, jolloin korttia voi käyttää jo heti ensimmäisellä matkalla kohti keskustaa.

Kortti on kannattava hankinta varsinkin lyhyillä visiiteillä, tai jos aikoo vierailla monessa nähtävyyydessä.
Lisätietoa: Copenhagen card

Kaupunkipassi julkisiin kulkuneuvoihin

Kaupunkipassilla voi kulkea rajattomasti busseissa, junissa sekä metroissa vyöhykkeiden 1-4 alueella. Lipun voi ostaa saapuessa Kööpenhaminan lentokentälle. Samalla aikuisen lipulla voi matkustaa kaksi alle 12-vuotiasta lasta ilmaiseksi.
Lisätietoa: Citypass

Kööpenhaminan hintataso

Kööpenhamina on yksi Euroopan Unionin kalleimpia kohteita majoituksen ja ruoan suhteen. Majoituksen hinnat nousevat hieman, mitä lähemmäksi kesän turistisesonkia mennään.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Kööpenhaminassa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, joissa on lähteenä Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

3* hotelli (huhtikuu)

3* hotelli (heinäkuu)

Hinta

15-20 €

6-7 €

160 €

180 €

Lentokentältä keskustaan

Kastrupin lentokenttä sijaitsee noin 8 kilometrin päässä keskustasta. Metro ja juna lähtevät kolmosterminaalista, määränpää ratkaisee kumpi kannattaa valita - metrolla keskustaan vai junalla rautatieaseman lähelle.

Ykkösterminaalista pääsee kolmoseen ilmaisella bussilla ja matka kestää 5 minuuttia. Kakkosterminaali on käytännössä samaa terminaalia kolmosen kanssa, joten kävellen pääsee nopeasti asemille.

Metro: M2 menee keskustan läpi ja ydinkeskustan Kongens Nytorv -asemalla voi vaihtaa muihin linjoihin. Erehtymisen vaaraa linjan valinnassa ei ole, koska lentokentältä lähtee vain yksi linja ja vain yhteen suuntaan.

Metrossa pitää ostaa lippu sen mukaan kuinka monta vyöhykettä suunnittelee kulkevansa. Vyöhykkeet eli zonet löytyvät täältä.

Juna: Junia lähtee kymmenen minuutin välein lentokentän asemalta (terminaali 3) keskustan päärautatieasemalle. Matka-aika on 13 minuuttia.

Kööpenhaminan sää

kanaaliristeily Kööpenhamina
Yksi tapa nähdä kaupunkia on osallistua kanaaliristeilylle.

Talvi: Talvikuukaudet ovat golfvirran ansiosta leutoja. Lämpötilat joulukuusta helmikuuhun vaihtelevat nollan asteen molemmin puolin. Kylmimpinä päivinä lämpötila saattaa laskea jopa -10 asteeseen.

Kevät: Keväällä kaupunki alkaa vihertämään ja päivälämpötilat vaihtelevat 8-15 asteen välillä. Toukokuu saattaa olla jo erittäin lämmin kuukausi, jolloin päivän korkein lämpötila saattaa nousta yli 20 asteen. Illat ja aamut ovat viileitä, joten takkia ja pitkiä housuja tarvitsee Kööpenhaminassakin kesään asti.

Kesä: Kööpenhaminan lämpimimmät kuukaudet ovat kesä-, heinä- ja elokuu, mutta ne ovat myös vuoden sateisimpia kuukausia. Päivän korkein lämpötila vaihtelee pääsääntöisesti 20-30 asteen välillä.

Syksy: Syyskuukausina lämpötila tippuu jälleen 8-15 asteeseen. Kööpenhamina on oiva kohde syyskuussa, jolloin lämpötila on vielä miellyttävä. Marraskuussa lämpötila voi olla jo lähellä nollaa. Syys- ja lokakuu ovat vuoden sateisimpia kuukausia kesäkuukausien ohella.

---
Teksti: Ville Ryynänen. Kuvat: Jussi Ryynänen, Tuomas Hauhia & Adobe Stock

Subscribe
Notify of
guest
1 kommentti Kööpenhaminasta
Inline Feedbacks
View all comments
Iivari
Iivari
1 year ago

Smörrebrödejä ja asiaankuuluvia ruokajuomia, Kööpenhamina on kiva kaupunki!!