Siirry suoraan sisältöön

Hersonissos

Hersonissos on vahvasti turismista elävä kaupunki Kreetan pohjoisrannikolla. Matkailijalle on tarjolla koko paketti pienellä alueella: hienoja rantoja, kiva rantakatu, vaatekauppoja, ravintoloita, kahviloita ja baareja lähes loputtomiin.

Hersonissos on tunnettu erittäin vilkkaasta yöelämästään, ja kohde sopiikin parhaiten joko nuorille, jotka tykkäävät laajasta baari/-klubitarjonnasta tai lapsiperheille, jotka arvostavat monipuolisia lomailuvaihtoehtoja, sillä lukuisten rantojen lisäksi lähistöllä on tarjolla mm. erilaisia teemapuistoja eri ikäisille vesipuistoista alkaen.

Ravintola ja auringonlasku
Hersonissoksen rantakadulla on paljon viihtyisiä ravintoloita.

Missä asua

Hersonissos on jakaantunut kahteen täysin erilaiseen osaan. Vanha Hersonissos on hyvin pieni kylä pari kilometriä merenrannasta sisämaahan päin ja matka sinne on melko jyrkkää ylämäkeä. Se ei ole kuitenkaan syy miksi Hersonissokseen yleensä matkustetaan, vaan varsinainen lomakohde sijaitsee meren äärellä.

Uudempi keskusta tunnetaan nimellä Hersonissos Limenas (tai Limenas Chersonisou), jossa Limenas tarkoittaa satamaa. Kun puhutaan Hersonissoksesta, niin lähes aina tarkoitetaan juuri Limenasia eikä vanhaa kylää.

Keskusta alkaa satamasta ja jatkuu noin 1,5 kilometriä kohti etelää. Sataman aallonmurtaja ja sen viereinen niemi erottuvat kartalla erittäin hyvin. Hersonissoksen pääkatu on kaupungin läpi kulkeva El. Venizelou, jonka varrelta löytyy paljon palveluita. Keskustaksi voi laskea sen alueen, jossa El. Venizeloun ja rannan välissä on sunsaasti sivukatuja, joten sijainti tällä alueella olisi erittäin keskeinen, ja lähettyvillä olisi myös hyvä valikoima rantoja.

El. Venizelou, Limenas Chersonisou
El. Venizelou on Hersonissoksen pääkatu.

Satamasta kohti etelää ja keskustaa alkaa baarikatu (Agias Paraskevis), joka on öisin yksi Kreetan vilkkaimmista kaduista lukuisine yökerhoineen, joten sen läheisyyttä kannattaa välttää, mikäli haluaa nukkua ilman korvatulppia. Baarikatu on noin 400 metrin mittainen ja loppuu etelässä McDonald'siin. Tosin rantakadulla myös McDonald'sin eteläpuolella on ravintoloita. Mutta vähän kauempana baarikadusta ympäristö on todennäköisemmin rauhallista.

Lapsiperheiden kannattaa myös huomioida mahdollinen sijainti Star Beachin läheltä, josta on lisää rantaosiossa. Suuria hotellikomplekseja uima-altailla on enemmän pisimmän rannan takana sataman ja niemen pohjoispuolella kuin keskustassa.

Löydä hotelli Hersonissoksessa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Hersonissos videona (kesäkuu 2023)

Hersonissoksen rannat

Hersonissos on hyvä rantalomakohde, vaikka aivan Kreetan parhaita paratiisirantoja kohteesta ei löydykään. Muutaman kilometrin säteellä voi käydä kahden viikon lomalla vaikka eri rannalla joka päivä, ja rantojen tyyppi vaihtelee keskenään hyvinkin paljon.

Välimeri, Kreeta
Varsinkin Hersonissoksen pohjoispuolelta voi löytää pieniä rantapoukamia.

Aivan keskustassa rantakadun vieressä on pari hiekkarantaa, jotka ovat melko kapeita ja erittäin suosittuja. Kun kävelee keskustasta pohjoiseen tai etelään, niin vastaan tulee useita vaihtoehtoja, joita ei ole edes merkitty Googlen karttoihin. Ne löytää paremmin, jos vaihtaa satelliittiversioon.

Keskustassa ja sen eteläpuolella rannat ovat tummempaa hienoa hiekkaa, mutta kohti pohjoista mentäessä hiekka muuttuu vaaleammaksi ja karkeammaksi.

Alle on listattu Hersonissoksen parhaat rannat, joista osa menee jo kaupungin rajojen ulkopuolelle.

Hersonissos ranta
Keskustan rannalla on aamukymmeneltä vielä tilaa.

Star Beach

Star Beach on laaja kompleksi rantoja, uima-altaita, liukumäkiä, baareja, auringonottoalueita sekä vesiurheilua. Kuva Star Beachin aktiviteeteista löytyy tästä. Lisäksi tarjolla on myös mm. benjihyppyä sekä merenneitokoulu lapsille.

Alue sopii hyvin lapsiperhelle tai nuorisolle, jotka tykkäävät notkua allasbaarissa tai vesiurheilla.

Star Beach, Hersonissos
Star Beachiltä löytyy myös Lazy River.

Star Beachin alueelle on vapaa pääsy, mutta kukkaroa joutuu kaivamaan, mikäli haluaa tehdä jotakin. Jos asuu Star Beach Villagessa (linkki Booking.comiin), niin suurin osa alueesta on ilmaista.

Etäisyys Hersonissoksen keskustasta on 1,5 kilometriä kohti etelää.

Chrysi Ammos

Chrysi Ammos Beach sijaitsee heti Star Beachin jälkeen, eli noin pari kilometriä keskustasta etelään. Ranta on melko pieni, mutta hiekka on hienoa ja merenpohja on matalaa, joten se nousee yhdeksi Hersonissoksen parhaista rannoista. Chrysi Ammos tunnetaan myös nimellä Meltemi Beach sen takana sijaitsevan ravintolan mukaan.

Meltemi-ranta
Chrysi Ammos Beach

Chrysi Ammoksen vieressä on myös Alekos Garden Beach, joka on suunnilleen yhtä hyvä ranta kuin Chrysi Ammoskin, mutta vähän pienempi. Myös sen takana on Alekos Garden -ravintola.

Alekos Garden Beach
Alekos Garden Beach

Pohjoinen ranta

Sataman pohjoispuolella on Hersonissoksen pisin ranta (n. 500 m), jota voisi kutsua kaupungin päärannaksi. Se on sekoitus hienompaa tummaa hiekkaa ja karkeampaa vaaleaa hiekkaa. Merenpohja on ajoittain kallioinen.

Hersonissos Beach

Ranta alkaa hyvin kapeana, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, mutta levenee kohti pohjoista. Rannalta löytyy hyvin palveluita.

Gefiri

Gefiri Beach (Παραλία Γεφύρι, sijainti 35.3310, 25.3856) sijaitsee noin kilometrin päärannasta pohjoiseen ja kuuluu jo vaaleamman ja vähän karkeamman hiekan rantoihin.

Gefiri-ranta, Hersonissos, Kreeta
Gefiri

Sarantari

Sarantari on lähes autioranta kallioiden suojassa vain pari sataa metriä edelliseltä Gefiri-rannalta kohti pohjoista, eli pari kilometriä keskustasta pohjoiseen.

Sarantarille pitää laskeutua portaita pitkin. Portaiden yläpäässä on ravintola.

Sarantari, Hersonissos
Sarantari-rannalle laskeudutaan portaita pitkin.

Anissaras Beach

Anissaras on kylä Hersonissoksen pohjoispuolella, jonka alueella jo kaksi edellistä rantaa sijaitsevat. Kylän pääranta alkaa, kun rannikko muuttuu etelä-pohjoissuuntaisesta itä-länsisuuntaiseksi. Pitkä ranta on edellisten tavoin pääosin vaaleaa ja karkeampaa hiekkaa, ja rannan takana on useita tasokkaita hotelleita uima-altailla sekä paljon palveluita.

Anissaras Beach, Kreeta
Anissaras Beach

Tekemistä Hersonissoksessa

Vesipuistot

Kreetan suurin vesipuisto Acqua Plus sijaitsee reilun viiden kilometrin päässä Hersonissoksesta sisämaahan päin.

Lisätiedot: acquaplus.gr

Lisäksi Hersonissoksen alueelta löytyy pienempi Star Beach, josta löytyy tietoa ranta-osiosta.

Veneretket

Hersonissoksen satama sijaitsee heti keskustan pohjoispuolella. Sen erottaa hyvin kartalla näkyvästä niemestä ja aallonmurtajasta.

Satamassa myydään erilaisia risteilyjä, mm. alla olevan kuvan merirosvolaivassa. Risteilyt ovat yleensä uimataukoja kauniissa lahdissa ja siirtymisiä niiden välillä.

Hersonissoksen satama

Vanha Hersonissos

Kuten Missä asua -osiossa todettiin, se tunnetumpi ja uudempi Hersonissos sijaitsee meren äärellä ja vanhempi kylä n. 2-3 kilometrin matkan päässä ylämäkeä sisämaahan päin.

Old Hersonissos
Vanhan Hersonissoksen pääaukio on täynnä ravintoloita.

Kylä on hyvin pieni ja periaatteessa ihan kiva, mutta kuten alempi kaupunkikin, melko turistivetoinen.

Yöelämä

Hersonissos on Kreetan tunnetuimpia yöelämän keskuksia, jossa useat baarit ja yökerhot ovat auki aamuun asti. Baareja on myös pääkatu El. Venizeloun varrella, mutta varsinainen keskittymä on pohjoisempana, erityisesti Agias Paraskevisin varrella, joka alkaa McDonald'silta ja päättyy 400 metriä myöhemmin satamaan.

Baarikatu, Hersonissos
Agias Paraskevisin varrella on runsaasti sisäänheittäjiä.

Mikäli haluaa loman aikana vaihtelua, niin yöelämästään ehkä vielä tunnetumpi kuin Hersonissos, Malia, sijaitsee noin 8 kilometrin päässä Hersonissoksesta. Siellä on myös oma baarikatunsa.

Aquaworld – Mereneläviä ja matelijoita

Kreetan ensimmäisenä avatusta akvaariosta löytyy merenelävien lisäksi matelijoita ympäri maailmaa. Suurin osa eläimistä on pelastettuja, ja joidenkin kanssa pääsee myös kosketusetäisyydelle.

Kylämuseo

Lychnostatis Open Air Museum esittelee kreetalaista kulttuuria kylän muodossa. Näytteillä on vanhaa välineistöä laidasta laitaan useissa rakennuksissa. Kylää voi kiertää omaan tahtiin ja kuunnella halutessaan audio guiden välityksellä tietoa kyseisestä kohteesta.

Paitsi rakennuksia ja välineistöä, kylästä löytyy myös erilaisia kasveja, yrttejä, ym. Paikka on lapsillekin kiinnostavampi kuin olisi pelkkä sisämuseo, jossa on vain asioita vitriineissä.

Kylämuseo Hersonissos
Sisutukseen ja välineistöön pääsee tutustumaan useissa taloissa.

Museo sijaitsee Chrysi Ammos ja Alekos Garden -rantojen välittömässä läheisyydessä, joten Lychnostatis on helppo yhdistää rantapäivään niillä.

Lisätiedot: lychnostatis.gr

Dinosauruspuisto

Dinaosauria Park sijaitsee n. 10 km Hersonissoksesta länteen kohti Iraklionia.

Labyrinttipuisto

Labyrinth Park sijaitsee 5-6 kilometrin päässä Hersonissoksesta sisämaahan päin. Etäisyys Acqua Plus -vesipuistolta on alle 2 kilometriä.

Ostokset

Hersonissoksen pääostoskatu on kaupungin läpi kulkeva El. Venizelou. Sen varrelta noin kilometrin matkalta löytyy paljon vaate-, koru,- ja matkamuistomyymälöitä.

Lisää kauppoja löytyy E. Venizeloun pohjoispään sivukaduilta kohti rantaa ja baarikatua, kuten alla olevan kuvan kävelykatu Agias Paraskevikselta.

Ostoskatu Hersonissoksessa Kreetalla
Monet kaupat ovat auki jopa puoleenyöhön asti.

Lentokentältä Hersonissokseen

Hersonissos sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Kreetan pääkaupungin Iraklionin kansainvälisestä lentokentästä. Vaihtoehtoina siirtymiseen ovat bussi tai taksi.

Bussi

Iraklionin linja-autoasemalta lähtevät bussit pysähtyvät lentokentällä matkalla kohti itää ja Hersonissosta. Matka Iraklionista kestää 45 minuuttia, lentokentältä vähän vähemmän.

Iraklionin lentokentän bussipysäkki
Lentokentän bussipysäkki ja lipunmyyntipiste.

Huono puoli on, että jos bussi tulee täyteen jo Iraklionin bussiasemalla, se ei pysähdy enää lentokentällä, jolloin on sen armoilla että bussissa on tilaa. Jos välttämättä haluaa paikan bussista, niin varmin vaihtoehto on lähteä ensin väärään suuntaan Iraklionin linja-autoasemalle ja nousta sieltä ensimmäiseen bussiin johon saa lipun.

Netistäkin saa ostettua lippuja, mutta lipunmyyjän mukaan ajat eivät aina täsmää, eikä ostettu lippu kellonaikoineen välttämättä takaa, että Iraklionista lähtevään bussiin olisi varattu paikkoja etukäteen liput ostaneille, jolloin bussi saattaa pyyhkäistä ohi joka tapauksessa. Em. linkin aikatauluissa Hersonissos on nimellä Chersonisos ja Iraklion nimellä Iraklio.

Paras suunnitelma onkin käydä lentokentän pysäkin lipunmyynnissä kysymässä tilannetta ja tehdä ratkaisu sen perusteella. Itse bussit ovat tilavia ja hyvin ilmastoituja.

Hersonissoksessa ei ole bussiasemaa, vaan autot ajavat päätietä kaupungin läpi ja jatkavat kohti itää. Pysäkit matkalla ovat numeroitu ykkösestä alkaen. Kannattaa katsoa etukäteen vaikka Googlen kartasta, mikä pysäkki on lähimpänä omaa majoitusta. Hersonissoksen keskustan pysäkit (bus stop) ovat 20, 21 ja 22.

Bussissa on rahastaja, joka paitsi tarkastaa liput, myös ilmoittaa mikä pysäkki on seuraavana. Hänelle kannattaa myös ilmoittaa poistuessa, jos pitää saada pysäkillä matkalaukut mukaan tavarasäiliöstä. Kreetalla kuljettaja hoitaa ajamisen, rahastaja kaiken muun.

Taksi

Taksitolppa on terminaalin edessä ja matka maksetaan mittarin mukaan. Etukäteen tilattu taksi Iraklionin kentältä Hersonissokseen maksaa noin 38-45 euroa ja matka kestää 20-25 minuuttia.


Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikit: Bottle Of Something/TrackTribe, Dodo Bird/Quincas Moreira, Summer/JHS Pedals – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
2 kommenttia Hersonissoksesta
Inline Feedbacks
View all comments
P-P
P-P
9 months ago

Miksi vanha Hersonissos on turistimainen?