Siirry suoraan sisältöön

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos on tyylikäs ja viihtyisä kreetalainen kaupunki, joka tarjoaa myös hyvät puitteet rantalomaan. Kaupungin sydän on pieni ja syvä Voulismeni-järvi, jota ympäröivät lukuisat tasokkaat ravintolat luoden uniikin ympäristön, jossa on helppo viihtyä sekä päivällä että illan pimetessä.

Agios Nikolaos ei ole yhtä vilkas turistikohde kuin Kreetan suosituimmat lomapaikat, joten esimerkiksi ravintoloiden sisäänheittäjistä ei ole samalla lailla harmia, eikä koko kaupunki ole täynnä vain turisteille suunnattuja paikkoja, vaan ilmapiiri on leppoisampi ja autenttisempi.

Agios Nikolaoksen rantakatu
Sataman talot eivät ole tyypillisintä kreikkalaista arkkitehtuuria.

Missä asua – Agios Nikolaos on mäkinen kaupunki

Agios Nikolaoksen keskusta sijoittuu pienelle alueelle Voulismeni-järven eteläpuolelle Venizelou-aukion ympäristöön, joten se olisi keskeisin paikka asua.

Maasto on epätasaista kaikkialla muualla paitsi järven vieressä sekä rantakaduilla. Aivan keskustassa ei ole kovin jyrkkiä mäkiä, mutta jos ottaa majoituksen vaikka järven lounaispuolelta, niin nousut ovat tiukempia.

Rantalomailijoiden kannattaa katsoa majoitusta esimerkiksi Ammos- tai Ammoudi-rantojen lähistöiltä. Mikäli valitsee kaupungin eteläpuolen eli Ammos-rannan, niin tällöin myös Agios Nikolaoksen paras ranta Almyros olisi kävelyetäisyyden päässä.

Löydä sopiva hotelli Agios Nikolaoksessa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Agios Nikolaos videona (kesäkuu 2023)

Agios Nikolaoksen rannat

Agios Nikolaoksessa on useita rantapoukamia, joissa on tarjolla sekä hiekkarantoja että kivirantoja. Hiekkarannat ovat pääosin hienoa hiekkaa ja vesi on erittäin kirkasta.

Keskustan rannat ovat hyvin pieniä, joten Agios Nikolaos ei ole yhtä hyvä rantakohde kuin moni muu kaupunki Kreetalla. Hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevalla Almyrosilla mahtuu kuitenkin hyvin viettämään lomapäivää hienolla rannalla.

Ammos

Ammos on keskeinen hiekkaranta heti keskustan eteläpuolella. Se tunnetaan myös nimellä Agios Nikolaos Beach.

Ammos-ranta, Agios Nikolaos

Ammoksella ei ole rantaviivaa kuin noin 100 metriä, mutta syvyysssuunnassa tilaa on enemmän. Rannalla on kahvila ja lähellä useita ravintoloita. Huvivenesatama sijaitsee aivan Ammoksen vieressä.

Almyros

Almyros on valko- ja hienohiekkainen ranta pari kilometriä Agios Nikolaoksen keskustasta kohti etelää. Merenpohja on erittäin matala, joten ranta on hyvä kaikille vesileikeille.

Jos haluaa viettää rauhallista rantapäivää, niin kannattaa valita mieluummin Almyros kuin ahtaammat keskustan rannat. Tosin varsinaista ravintolatarjontaa rannalla ei ole, vaan pelkästään pieni itsepalvelurantabaari.

Almyros Beach, Agios Nikolaos

Rannan eteläpäähän laskee kirkasvetinen ja viileä Almiros-joki. Almyrosilla on vesiurheiluvälinevuokrausta sekä aurinkotuolien vuokrausta (tuoli 3€ + varjo 2€).

Almyros on helppo löytää, kun lähtee keskustasta ja seuraa merenrantaa myötäilevää tietä. Ammos-rannalta on kävelymatkaa 1,3 kilometriä.

Ammoudi

Ammoudi on pieni hienohiekkainen ranta Voulismeni-järven vierestä kohti pohjoista lähtevän rantakadun päässä. Etäisyys järveltä on noin kilometri. Rannan takana on pari ravintolaa ja tarjolla on aurinkotuoleja sekä vesiurheiluvälineitä.

Ammoudi Beach

Rantaosuus näkyy lähes kokonaan yllä olevassa kuvassa, mutta takana on lisää rantatuolialuetta.

Ammoudi on ravintoloidensa vuoksi viihtyisä paikka, mutta tunnelma on joka tapauksessa keskikesällä tiivis. Rannan vieressä on tosin betonilaiturialuetta, jossa on myös aurinkotuoleja.

Kitroplatia

Kitroplatia on huvivenesataman koillispuolella eli keskustan vieressä sijaitseva pieni ja suosittu ranta. Hiekan seassa on myös kiviä, joten Kitroplatia ei nouse rantana samalle tasolle kolmen edellisen kanssa. Kitroplatian vieressä on useita tasokkaita kalaravintoloita.

Nähtävyyksiä ja tekemistä Agios Nikolaoksessa

Voulismeni-järvi

Voulismeni-järvi on lähes 50 metriä syvä, nykyään meriveden täyttämä allas, jonka vierestä löytyy hyviä ravintoloita ja jonka ympärille Agios Nikolaos on aikojen saatossa rakentunut. Järven ympäristön alaosa on merenpinnan tasolla, mutta yläosa selvästi korkeammalla. Myös ylhäällä on ravintoloiden terasseja hienoilla näköaloilla.

Voulismeni-järvi, Agios Nikolaos
Kuva on otettu matkalta aivan korkeimmalle kohdalle.

Järvi muodostui luolan romahdettua aikana, kun alueella ei ollut vielä asutusta, jolloin maanalaiset lähteet täyttivät järven pääasiassa makealla vedellä. Ranskalaiset sotilaat yhdistivät järven ja meren kanaalilla vuonna 1907, sillä lähteiden vesi oli maanjäristyksen vuoksi ehtynyt ja vesi piti saada vaihtumaan.

Spinalonga-saari

Spinalonga-saaren ikivanhan linnan jäänteiden paikalle rakennettiin Venetsian vallan aikana vuosina 1579-1586 suuri linnoitus suojelemaan viereistä satamaa. Vuonna 1715 ottomaanit kuitenkin valtasivat saaren ja asuttivat linnoitusta lähes 200 vuoden ajan.

Vuonna 1903 kreikkalaiset tekivät saaresta siirtolan lepratartunnan saaneille. Yhteisö hajosi vasta vuonna 1957 viimeisenä leprasiirtolana Euroopassa. Tänä päivänä Spinalongan saari on suosittu turistikohde.

Spinalonga-saari
Spinalonga-saari – Kuva: GTzach / Shutterstock.com

Agios Nikolaoksesta pääsee Spinalongalle Nostos Cruisesin lautoilla. Kierroksille sisältyy muutakin kuin pelkkä käynti saarella, esimerkiksi uintitauko Kolokytha Bayssa, ja reissu kestää vähintään 4,5 tuntia, riippuen minkä risteilyn valitsee.

Oliiviöljyfarmi

Cretan Olive Oil Farmilla voi tutustua oliiviöljyn ja juustojen tekemiseen. Tarjolla myös mm. savenvalantaa, viinimaistelua sekä kokkauskursseja.

Sijainti on vajaa kolme kilometriä keskustasta pohjoiseen. Lisätiedot: cretanoliveoilfarm.com

Farmin vieressä on kiva Mirabello Beachin alue, jossa on kaksi pientä rantaa sekä joitain baareja/ravintoloita.

Pyörän lainaus

Polkupyöriä voi lainata Agios Nikolaoksessa passia vastaan ilmaiseksi joko turisti-infosta järven vierestä (klo 9-21 kesällä) tai huvivenesatamasta niemen toiselta puolelta (klo 9-15.30)

Turisti-info löytyy Googlen kartalta nimellä Office du tourisme ja huvivenesataman vuokrauspiste nimellä Free Bike Rental.

Elämää pinnan alla

Semi-submarinella pääsee tutustumaan vedenalaiseen elämään istumalla itse sisällä puolittaisessa "sukellusveneessä". Yksi ajelu kestää 1 h 25 min ja lähtö tapahtuu keskustan satamasta kanaalin itäpuolelta.

Semi-sukellusvene, Kreeta

Lisätiedot: semi-submarine.gr

Ostokset Agios Nikolaoksessa

Agios Nikolaos on paljon kokoaan monipuolisempi ostoskaupunki, jonka tarjonta on keskittynyt melko pienelle alueelle.

Hyviä ostoskatuja ovat järven ja meren välisen kanaalin vierestä lähtevät kadut Roussou Koundourou sekä sen viereinen kävelykatu 28is Oktovriou, josta löytyy enemmän turisteille suunnattuja liikkeitä kuin ensin mainitusta. Nämä kadut päättyvät keskeiselle Venizelou-aukiolle, mutta ostosalue jatkuu myös sen jälkeen lähes Ammos-rannalle asti.

28is Oktovriou, Agios Nikolaos
28is Oktovriou on toinen Agios Nikolaoksen ostoskaduista.

Ravintolat

Agios Nikolaoksessa on paljon tasokkaita ravintoloita – jopa aivan keskeisimmillä paikoilla järven ympäristössä. Kalaravintolat ovat hyvin edustettuina, mutta useimmista ravintoloista löytyvät laajat listat, joista löytyy jokaiselle jotakin.

Useat ravintolat tarjoavat aina jotain talon puolesta, esimerkiksi alku-/ jälkiruoan tai vähintään lasillisen rakia digestiiviksi.

Loma Euroopassa suosittelee ainakin ravintola Pelagosia, jossa on kiva sisäpihan terassi ja hyvä ruoka. Sijainti on järven koillispuolella parin korttelin päässä.

Pelagos, Agios Nikolaos
Ravintola Pelagosin loistava Saganaki, eli friteerattua graviera-juustoa.

Lentokentältä Agios Nikolaokseen

Agios Nikolaos sijaitsee n. 60 kilometrin päässä Iraklionin (Heraklion) lentokentältä. Vaihtoehtoja siirtymiseen ovat bussi tai taksi.

Bussi

Bussit lähtevät Iraklionin linja-autoasemalta ja ajavat lentokentän kautta Agios Nikolaokseen. Matka kestää keskustasta 90 minuuttia, lentokentältä vähän vähemmän. Bussipysäkki on lähellä terminaalia ja löytyy, kun lähtee terminaalin ovista oikealle. Pysäkki on pitkän rakennuksen takana kulkevalla tiellä (kuva alla). Vieressä on myös lipunmyyntipiste.

Iraklionin lentokentän bussipysäkki

Ongelma on, että jos bussi on täynnä, se ei pysähdy lentokentällä. Ja kesäisin bussit ovat helposti täynnä. Joten varmin tapa päästä bussiin on mennä ensin lentokenttäbussilla linja-autoasemalle ja ostaa lippu sieltä. Yllä olevassa kuvassa näkyvältä lipunmyyntikojulta kannattaa käydä kuitenkin varmistamassa tilanne.

Itse bussit ovat tilavia ja hyvin ilmastoituja.

Agios Nikolaoksen linja-autoasema sijaitsee keskustan luoteispuolella vajaan kilometrin päässä keskustasta, eivätkä bussit aja keskustaan asti.

Aikataulut löytyvät täältä: ktelherlas.gr. Iraklion on valikossa nimellä Iraklio. Bussit ovat numeroitu, joten linja-autoaseman infotaululta näkee mikä bussi lähtee Agios Nikolaokseen ja mistä laiturista.

Taksi

Taksimatka kestää n. 50 minuuttia. Taksitolppa (Taxi Station) löytyy heti terminaalin edestä vasemmalta ja matka maksetaan mittarin mukaan.

Etukäteen tilattuna kuljetus maksaa vähän päälle 70 euroa. Taksisovelluksia (Uber, Bolt, ym.) Kreetalla ei ole.


Teksti ja video: Jussi Ryynänen
Kuvat: Jussi Ryynänen ja Shutterstock
Videon musiikki: Some Obsession / Silent Partner – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Agios Nikolaoksesta
Inline Feedbacks
View all comments