Siirry suoraan sisältöön

Sopot

Sopot on pieni mutta suosittu rantalomakohde lähellä Gdanskia. Hienohiekkaisen ja tilavan rannan lisäksi Sopotissa on vilkas yöelämä, ja ihmisiä tulee kesäisin naapurikaupungeista Gdanskista ja Gdyniasta Sopotiin yökerhoihin.

Kaupungin sydän on kävelykatu Bohaterów Monte Cassino ja keskusaukio sen alussa. Euroopan pisin puinen laituri on mukava vaihtoehto rannalle ja pienelle keskustalle.

Sopot ranta

Plac Przyjaciół Sopotu
Keskusaukio ja sen takana kirkon ohi kulkeva pääkatu Monte Cassino.

Missä asua

Keskeisin paikka asua on laiturin ja pääkatu Monte Cassinon, eli tuttavallisemmin Monciakin, tuntumassa. Tällä alueella on ylivoimaisesti paras valikoima palveluja. Sopot on kuitenkin pieni kaupunki, eivätkä välimatkat ole isoja, joten kauempikin sijainti kannattaa ottaa huomioon.

Bohaterów Monte Cassino, Sopot
Pääkatu Monte Cassino varhain keväällä.

Löydä hotelli Sopotissa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Sopot videona (elokuu 2022)

Sopot on hyvä kohde kesäaktiviteeteille

Sopotin ranta

Sopotin ranta on kilometrien mittainen ja tunnetaan Puolan Rivierana. Hiekka on erittäin hienoa ja vaaleaa. Rannalla on lukuisia ravintoloita, jäätelökioskeja, ym., ja keskustan palvelut ovat luonnollisesti aivan vieressä.

Sopot, Puola ranta
Rantaa laiturilta pohjoiseen.

Lintukammoisille Sopot ei kuitenkaan sovi kohteeksi, sillä varsinkin laiturin ympäristössä lokkeja ja puluja on melko paljon. Lisäksi vedessä ja rannalla saattaa olla välillä paljonkin merilevää – ja välillä ei yhtään.

Plussia ja miinuksia rantalomalle Sopot vs. Välimeren kohteet

+ Laaja ja hienohiekkainen ranta voittaa suurimman osan Välimeren kohteista
+ Lyhyt lentomatka
+ Hieman edullisempi hintataso (myös lento) kuin Välimerellä
+ Harvemmin tukalan kuumaa

- Linnut rannalla
- Tuulista ja merivirroista riippuen rannalla ja vedessä saattaa olla paljon merilevää
- Selvästi suurempi riski viileästä ja sateisesta ilmasta
- Viileämpi merivesi

Sopotin laituri

Sopotin laituri

511 metriä pitkä Sopotin laituri on Euroopan pisin puinen laituri. Se avattiin jo vuonna 1827.

Laituri sijaitsee aivan ydinkeskustan vieressä ja on hyvä paikka kävellä kuumana kesäpäivänä. Kesäisin laiturille on pääsymaksu. Laiturin päässä on ravintola.

Majakka

Sopotin majakka näkyy yllä olevassa kuvassa heti laiturin vasemmalla puolella. Ylhäällä on 360° näköalatasanne, josta Sopot näkyy kokonaisuudessaan. Sinne pääsee kävelemään portaita pitkin pääsymaksua vastaan.

Sopot ranta
Rantaa majakasta kuvattuna.

Crooked House

Crooked House, Sopot Puola

Pääkatu Monte Cassinolla sijaitseva Crooked House (puol. Krzywy Domek) sisältää unenomaisesta ja satujen kuvituksista insiroidusta julkisivustaan huolimatta normaalin kahvilan, baareja sekä muita yrityksiä.

Merirosvilaiva

Merirosvolaiva

Noin 40 minuutin risteily Gdanskinlahdella kesäaikaan. Lähtö laiturin päästä, laivassa on ravintola.
Lisätietoja: statekpirat.pl

Vesipuisto

Kylpylästä löytyy sekä sisä- että ulkoalue, joten se on hyvä vaihtoehto sadepäiville. Sijainti on noin 2 km kävelykadulta pohjoiseen lähellä rantaa.
Lisätietoja: aquaparksopot.pl

Oliwa-puisto ja eläintarha

Oliwa Park
Modernin taiteen museo on osa Gdanskin kansallismuseota.

Park Oliwski on metsäinen puisto Oliwan kaupunginosassa, joka kuuluu Gdanskiin, mutta on paljon lähempänä Sopotin keskustaa. Etäisyys Sopotin laiturilta puistoon on vain 4,5 kilometriä. Oliwan puistosta löytyy lampia, puroja sekä istutuksia. Alueella on myös suuri Oliwan katedraali, modernin taiteen museo, etnografinen museo sekä palmukasvihuone.

600 metrin päässä puistosta on Oliwan rautatieasema, johon pääsee SKM:n lähijunalla viidessä minuutissa. Oikeat pysäkit ovat Sopot (mikä kolmesta asemasta onkaan itseä lähimpänä) ja Gdansk Oliwa.

Noin 1,5 kilometrin päässä puistosta (poispäin rautatieasemalta) on Gdanskin eläintarha.

Ostokset

Ostosmahdollisuudet Sopotissa ovat melko niukat ja keskittyneet pääasiassa pääkatu Monte Cassinolle. Keskusaukion vieressä on myös lyhyt ostoskäytävä Molo Boutiques, jossa on pieniä vaateputiikkeja. Rautatieaseman yhteydessä sijaitsevasta Sopot Centrumista löytyy lähinnä päivittäistavarakauppoja ja pikaruokaa.

Dom Zdrojowy, Sopot
Dom Zdrojowy-rakennus (suomeksi kylpylätalo) laiturin läheisyydessä sisältää mm. vaateputiikkeja sekä taidegallerian.

Lähistöllä junaradan varressa on kuitenkin kaksi isoa ostoskeskusta:

 • Galeria Bałtycka on Gdanskin suurin ostoskeskus. Se sijaitsee Gdansk-Wrzeszcz-aseman vieressä 8 kilometriä Sopotista etelään. Kotisivut: galeriabaltycka.pl.
 • Riviera Gdyniassa on vielä hieman isompi. Se sijaitsee Gdynia Wzgórze Św.Maksymiliana -aseman vieressä 8 kilometriä Sopotista pohjoiseen. Kotisivut: centrumriviera.pl.
 • Jos aikoo käydä Gdanskin vanhassakaupungissa, niin sen vieressä on myös uudehko suuri ostoskeskus Forum Gdansk, joten ei ole välttämättä tarvetta pysähtyä matkalla Wrzeszczin asemalla. Kotisivut: forumgdansk.pl.

Sopot on edullinen kohde suomalaisille

Sopot saattaa olla Puolan kallein lomakohde, mutta suomalaisittain se on kuitenkin edullinen. Alta löytyy esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Sopotin keskustassa Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

0.33 l olut

3* hotelli (heinäkuu)

3* hotelli (syyskuu)

Hinta

8-11 €

2-3 €

160 €

110 €

Kuinka Sopotiin pääsee

 • Gdanskin lentokentältä bussilla: ztm.gda.pl (lentokentän pysäkki on Port Lotnizy)
  Bussi 122 ajaa kentältä Sopotin läpi Kamienny Potokin juna-asemalle noin 50 minuutissa. Harvan kannattaa mennä päätepysäkille asti, vaan mieluummin jäädä keskustassa pois kyydistä. Kaksi keskeisintä pysäkkiä ovat Chopina ja Grand Hotel.
 • Gdanskin lentokentältä junalla: skm.pkp.pl
  Sopotissa on kolme rautatieasemaa, joista päärautatieasema sijaitsee keskustassa.
  Aikataulut löytyvät yllä olevasta linkistä valitsemalla: Gdansk Port Lotniczy (lentokentän asema) - SOPOT (päärautatieasema) tai jommankumman toisista asemista
  Matka kestää noin 34-57 minuuttia riippuen aikatauluista ja vaihdoista. Todennäköisesti junaa joutuu vaihtamaan asemalla GDAŃSK WRZESZCZ. Lentokentältä on vain vähän suoria junia Sopotiin.
 • Gdanskista junalla: Klikkaa edellistä linkkiä ja valitse sopiva lähtöasema. päärautatieasema on GDAŃSK GŁÓWNY vanhassakaupungissa. Matka kestää 20 minuuttia. Junaa ei tarvitse vaihtaa ja niitä kulkee usein.

Sopot on parhaimmillaan kesällä

Autioranta Puolassa
Rantaa aurinkoisena maaliskuun päivänä.

Talvi: Lämpötila vaihtelee yleensä joulukuussa nollan molemmin puolin. Tammikuu ja helmikuu ovat kylmempiä, jolloin lämpötila voi painua alle -10°C.

Kevät: Maaliskuu on vielä melko talvinen kuukausi pakkasöineen. Huhtikuu on arvaamaton, mutta toukokuussa on yleensä jo lämmintä ja lämpötila saattaa nousta useinkin päivisin päälle 20 asteen, jopa hellelukemiin. Illat ovat vielä melko kylmiä.

Kesä: Kesä-elokuussa lämpötila nousee kuumimpina päivinä yli 30 asteen ja vuorokauden keskilämpötila on jo yli 20°C. Aurinkovarma kohde Sopot ei kuitenkaan keskikesälläkään missään tapauksessa ole.

Syksy: Syyskuussa saattaa olla vielä hyvin kesäisiä kelejä ja lokakuussakin lähes kesäisiä silloin tällöin, tosin 10-15°C on todennäköisempää, ja yöt ovat jo kylmiä. Marraskuussa menee ajoittain jo pakkasen puolelle.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Summer Nights / The 126ers – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
2 kommenttia Sopotista
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
1 year ago

Voiko Gdanskissa käydä risteilyllä tms.? Vai onko maareitti ainoa vaihtoehto?