Siirry suoraan sisältöön

Valletta

Muurien ympäröimä Valletta on erinomainen kaupunkikohde ympäri vuoden. Se ei ole perinteinen merenrantakaupunki juuri muuriensa vuoksi, vaan enemmänkin kaupunki jota meri ympäröi.

1566 perustettu Valletta on Unescon maailmanperintökohde, jossa historiaa ja nähtävyyksiä riittää runsaasti pieneksi kaupungiksi, eikä kohteesta kohteeseen pidä kävellä pitkiä matkoja - Valletta on EU:n pienin pääkaupunki ja vuoden 2018 Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Triq il-Merkanti, Valletta

1. Missä asua

Valletta on erittäin pieni kaupunki, joten muurien sisällä (kaupunginportin ja Triton Fountainin koillispuolella) on melko sama missä päin majoittuu.

Ainoa huomioitava seikka on, että maasto on melko epätasaista. Ihan keskustaa lukuun ottamatta alue on joko ylämäkeä, alamäkeä tai portaita. Mutta jos pienet korkeuserot eivät haittaa, niin koko Valletta on hyvää aluetta etsiä majapaikkaa. Ja koko kaupunki on leveyssuunnassa vain noin 500 metriä ja pituussuunnassa noin kilometri, joten ei siellä pääse itseään kävelemällä väsyttämään.

Jos sopivaa hotellia ei Vallettasta löydy, lahden toisella puolella Sliemassa on monipuolisempi ja edullisempi valikoima. Lautta kulkee Slieman ja Vallettan väliä aamusta iltaan ja matka kestää noin vartin. Lautalle on tosin joskus jonoa, ja tuulisellä säällä yhteys ei ole toiminnassa.

Löydä hotelli Vallettassa Booking.comin kartalta

Booking.com

Valletta valokuvavideona

2. Tekemistä ja nähtävyyksiä - Valletta

Upper Barrakka Gardens ja tykistö (Saluting Battery)

Upper Barrakka Gardens, Valletta
Upper Barrakka Gardens

Upper Barrakka Gardens on kahdesta Barrakkan puutarhasta suurempi. Näkymät ovat hienot satamaan sekä lahden toisella puolella sijaitsevaan "Kolmeen kaupunkiin".

Yhdellä muurilla sijaitsevan tykkirivistön tykeistä ammutaan kahdesti päivässä laukaus, joka on oikeasti luja pamaus-, liekki- ja savuefekti. Tämän voi nähdä ilmaiseksi ylemmältä tasanteelta, jolta on itse asiassa parempi näkyvyys kuin alemmalta, joka on lähempänä tykkejä ja jonne tarvitaan pääsylippu.

Saluting Battery, Valletta

Lower Barrakka Gardens

Suuremmasta Upper Barrakka Gardensista 500 metriä itään sijaitsee pienempi puisto, Lower Barrakka Gardens.

Lower Barrakka Gardens
Lower Barrakka Gardens

Lascaris War Rooms

Lascaris War Rooms pitää sisällään salaisia maanalaisia tunneleita ja huoneita, joita käytettiin toisessa maailmansodassa liittoutuneiden onnistuneesti piilossa pysyneenä komentopaikkana. Paikka toimi myöhemmin Naton komentopaikkana sekä muissa sotilaallisissa operaatioissa, kunnes käyttö lakkautettiin.

Tunnelit kunnostettiin myöhemmin ja avattiin yleisölle museona.

Pääsymaksu sisältää 45 minuutin opastetun kierroksen huone huoneelta, jossa selostetaan niiden käyttötarkoitusta ja kerrotaan aika viihdyttävästikin yksityiskohtia ja sodan kulkua. Paikkaan voi tutustua myös omin päin, mutta enemmän saa irti opastuksen kanssa.

Fort St Elmo ja sotamuseo

Fort St Elmo on monikulmainen linnoitus Vallettan kärjessä, joka rakennettiin juuri ennen vuoden 1565 Maltan suurta piiritystä. Linnoituksen sisällä toimii nykyään sotamuseo.

Koko alueelle pääsee vain maksamalla pääsymaksun, sillä eri aikakausista kertovat näyttelyt sijaitsevat linnoituksen eri osissa ja koko piha-alue kuuluu museon piiriin.

Suurmestarin palatsi

Suurmestarin palatsia kunnostetaan. Ensimmäisen osan pitäisi valmistua lokakuussa 2022 ja toisen osan vuonna 2025.

Casa Rocca Piccola

1500-luvulla rakennettu maltalaisen aatelisperheen asunto, joka on osittain avattu yleisölle.

St John’s Co-Cathedral

Suuri katedraali aivan Vallettan keskustassa.

Kävelyreitti: Floriana ja Waterfront

Jos haluaa tehdä kävelylenkin Vallettan ulkopuolella, niin Floriana on pieni kylä puolen kilometrin päässä Vallettan portilta. Siellä näkee vähän enemmän paikallista elämää kuin Vallettassa.

Il-Mall

Florianan keskustan pohjoispuolella, Vallettan Triton Fountainin lounaispuolella on muutaman sadan metrin mittainen puisto (kuva yllä). Sen päässä on Argottin kasvitieteellinen puutarha (linkki). Puisto alkaa pari sataa metriä lounaaseen Vallettan Triton Fountainilta.

Puiston eteläpuolella on iso aukio, St. Publius' Square, jonka päässä on St. Publiuksen kirkko. Florianan keskusta on tämän aukion ja meren välissä.

Jos kävelee Florianan läpi kohti merta, niin pääsee Vallettan satamaan (Valletta Waterfront), johon isot risteilylaivat ankkuroituvat. Satamassa voi vaikka syödä lounasta yhdellä monista terasseista ja kävellä takaisin Vallettaan joko Upper Barrakka Gardensin hissin kautta tai takaisin Florianan läpi.

Valletta Waterfront
Valletta Waterfront

3. Ostokset

Ostostarjonta Vallettassa on keskittynyt pieniin kauppoihin, jotka sijaitsevat pääasiassa kahden keskeisimmän kadun varrella: Republic Street (Triq Ir-Repubblika) ja Merchants Street (Triq Il-Merkanti). Lahden toisella puolella Sliemassa sijaitsee Maltan suurin ostoskeskus The Point. Sinne voi mennä helposti lautalla, jolta on muutaman sadan metrin kävely ostoskeskukselle.

Republic Street, Valletta
Republic street

4. Hintataso

Alta löytyy esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Hotellihuoneet ovat mediaanihintoja Booking.comissa. Malta on kaikkiaan suomalaisittain edullinen maa, mutta hotellien hinnat Vallettassa ovat melko pilvissä naapurikaupunkeihin verrattuna.

Tuote

Pizza ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

4* hotelli (huhtikuu)

4* hotelli (heinäkuu)

4* hotelli (syyskuu)

Hinta

11-14 €

3,00 €

200 €

224 €

251 €

5. Lentokentältä Vallettaan

Luqan lentokenttä on ainoa Maltalla, se sijaitsee 8 kilometrin päässä Vallettasta. Maassa ei ole junia, joten bussi on ainoa julkinen vaihtoehto. Bussi X4 kulkee Vallettan ja Birzebbugan väliä käyden lentokentän kautta. Oikea suunta on siis Birzebbuga-Valletta ja lentokentän pysäkki (Airport 1) löytyy plus-merkistä Hal Luqan alta. Matka-aika on noin 20 minuuttia.

Kiinteät taksihinnat eri kohteisiin löytyvät täältä, lipun voi ostaa kentältä. Hintaan saatetaan lisätä muutaman euron palvelumaksu. Bolt (entinen Taxify) toimii Maltalla ja se on usein edullisempi tapa liikkua ympäriinsä kuin perinteiset taksiyhtiöt.

6. Sää ja koska matkustaa

Upper Barrakka Gardens
Upper Barrakka Gardens

Talvi: Lämpötilat nousevat päivisin 13-19 asteen välille ja laskevat öisin kymmenen asteen molemmille puolille. Vesisateet ajoittuvat Maltalla pääasiassa loka-helmikuulle.

Kevät: Jo maaliskuussa saattaa olla usein päivisin yli 20°C ja huhtikuussa menee välillä jo helleraja rikki. Illat ovat vielä viileitä, joten pitkää vaatetta kannattaa olla mukana. Ajoittain tulee vielä sateita, mutta selvästi vähenemään päin.

Kesä: Kesät ovat kuumia ja kuivia. Lämpötila nousee päivisin säännöllisesti 30:n asteen lähelle ja heinä-elokuussa yleensä yli. Kesäkuussa voi yöllä laskea vielä 20°C tuntumaan, mutta myöhemmin kesällä yölämpötilatkin pyörivät 25°C tienoilla.

Syksy: Syksy on pitkälle lämmin ja vielä lokakuussa päivän ylin lämpötila pyörii 25°C molemmin puolin. Vasta marraskuussa lämpötila alkaa laskea päivisin 20°C tuntumaan ja öisin 10-15°C välille. Sateet alkavat kohti talvea mentäessä ja lokakuussa on jo keskimäärin noin joka kolmas päivä sateinen päivä.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Ersatz Bossa / John Deley and the 41 Players – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
1 kommentti Vallettasta
Inline Feedbacks
View all comments
De Valette
De Valette
2 years ago

Valletta olisi varmaan suosikkikaupunkini Euroopassa, ellei olisi niin kovin pieni ja äkkiä koluttu läpi. No, syksyllä kuitenkin varmaan taas!