Siirry suoraan sisältöön

Tartto

Tartto, Viron entinen pääkaupunki ja Euroopan vuoden 2024 kulttuuripääkaupunki, on ytimekäs yhdistelmä historiaa, taidetta ja akateemista elinvoimaa. Rauhallinen pikkukaupunki herää eloon kesäisin tarjoten konsertteja, markkinoita ja aurinkoisia kesäterasseja kaupunkia halkovan Emajoen rannoilla.

Raatihuoneentori - Tartto

Tarton historia pähkinänkuoressa

  • Tartto on yksi Viron vanhimmista kaupungeista, jonka historia ulottuu yli tuhannen vuoden taakse. Viikingit perustivat alueelle kaupankäyntikeskuksen 600-luvulla. Tarton ensimmäinen kirjallinen maininta on peräisin 1030-luvulta, kun Kiovan ruhtinas Jaroslav Viisas valloitti sen ja rakennutti linnoituksen, jota kutsuttiin "Yurjevin linnoitukseksi".
  • Vuosina 1224–1558 Tartto kuului Liivinmaan ritarikunnan hallintaan, minkä jälkeen se tuli osaksi Puola-Liettuan valtakuntaa. Tartto tuli osaksi Hansaliittoa vuonna 1280, jonka aikana kaupunki kehittyi merkittäväksi kaupan, käsityön ja kulttuurin keskukseksi.
  • 1600-luvulla Tartto liitettiin Ruotsin valtakuntaan, jolloin se koki taloudellisen ja kulttuurillisen nousun. Ruotsin hallinnon aikana perustettiin myös Tarton yliopisto vuonna 1632. Vuonna 1721 Tartto liitettiin Venäjään Uudenkaupungin rauhassa.
  • 1800-luvulla Tartosta tuli merkittävä tieteellinen keskus, kun Tarton yliopisto avattiin uudelleen. Tartto oli tärkeä paikka myös kansallisen heräämisen liikkeelle Virossa.
  • 1900-luvulla Tartto kärsi monista konflikteista ja sodista, mukaan lukien molemmat maailmansodat ja Viron itsenäisyystaistelu. Tarton rauhansopimus, jossa tunnustettiin Viron itsenäisyys, allekirjoitettiin kaupungissa vuonna 1920.

Tartto – Nähtävyydet

Tarton nähtävyydet houkuttelevat vuosittain tuhansia matkailijoita. Historiallisen charminsa säilyttänyt Vanhakaupunki on kaupungin sydän tunnelmallisine mukulakivikatuineen ja uusklassistisine rakennuksineen. Tarton nähtävyydet tarjoavat iloa varsinkin historiaa ja kulttuuria janoaville; Tartto onkin yksi kolmesta Euroopan kulttuuripääkaupungeista vuonna 2024.

Tarton raatihuoneentori

Raatihuoneentori (Tartu Raekoja plats) on yksi tunnetuimmista ja historiallisimmista Tarton nähtävyyksistä. Raatihuoneentori on aina ollut kaupungin sosiaalisen ja kaupallisen elämän keskus. Kesäaikana ravintolaterassit levittäytyvät torille ja talvella siellä järjestetään Tarton joulumarkkinat.

Toria komistaa punapinkkinen raatihuone, joka saatiin lopullisesti valmiiksi vuonna 1789, kun vanha raatihuone oli osin tuhoutunut Tarton suurpalossa 1775.

Toinen suosittu nähtävyys Raatihuoneentorilla on pronssinen Suutelevien opiskelijoiden suihkulähde, joka toimii leikkisänä muistutuksena kaupungin pitkistä yliopistohistoriasta. Tarton yliopisto on hieman Turun yliopistoakin vanhempi instituutio.

Suutelevat opiskelijat -suihkulähde Raatihuoneentorilla. Photo: Arcady / Shutterstock.com

Toomemägi

Toomemäen puisto on yksi mielenkiintoisimmista Tarton nähtävyyksistä, josta löytyy runsaasti muistomerkkejä ja historiallisia rakennuksia. Toomemägi oli keskiaikaisen Tarton ydin, jossa sijaitsi vanha, sittemmin tuhoutunut, Piispanlinna sekä Tarton tuomiokirkko, josta alue on saanut nimensä.

Goottilaistyylisen tuomiokirkon rakentamisen arvellaan alkaneen noin 1200-luvun puolivälissä. Sen kukoistuskausi kesti noin 300 vuotta, kunnes uskonpuhdistus saavutti Tarton 1520-luvulla, jonka jälkeen katolisen tuomiokirkon rapistuminen alkoi asteittain. Tuomiokirkon holvit romahtivat 1600-luvun alussa Suuren Pohjan sodan aikana, mutta 1800-luvun alussa tuomiokirkon kuori kunnostettiin Tarton yliopiston kirjastoksi.

Tarton tuomiokirkko
Tarton tuomiokirkon holvien rauniot

Tuomiokirkon ja Tarton yliopiston historiaan pääsee tutustumaan tuomiokirkon sisällä sijaitsevassa Tarton Yliopiston museossa. Sisäänpääsyn hintaan kuuluu pääsy kirkon torneihin toukokuusta syyskuuhun.

Toomemäen kukkulalla sijaitsee myös arkkitehtonisesti mielenkiintoinen Tarton tähtitorni, joka on yksi maailman vanhimmista tähtitorneista. Observatorio ei ole ainoastaan aktiivinen tutkimuslaitos, vaan se toimii myös museona. Siellä on esillä vanhoja astrologisia instrumentteja ja näyttely tähtitieteen historiasta.

Toomemägi
Toomemägiä Enkelinsillalta kuvattuna

Supilinn

Supilinn on Tarton kaupunginosa, joka sijaitsee muutaman minuutin kävelymatkan päässä Tarton keskustan pohjoispuolella. Entinen köyhälistön kaupunginosa on nykyisin keskiluokkaistunut alue, jossa voi ihailla laajoja viheralueita sekä vanhoja puutaloja. A. Le Coqin oluttehdas ja museo sijaitsee Supilinnan alueella.

Hippivivahteisen Supilinn-kaupunginosan puutaloja

Karlova

Mikäli et saanut kylläksesi puutaloista Supilinnassa, niin Karlovassa niitä riittää runsaasti lisää. Kaupunginosa on hyvin samankaltainen kuin Supilinn, paitsi että se sijaitsee keskustan eteläpuolella.

Karlova on niin ikään entinen köyhän väen kaupunginosa, joka liitettiin Tarttoon 1900-luvulla. Karlovan kartanon maille rakennetut puutalosokkelot hallitsevat maisemaa yhä nykypäivänä.

Katujen varsilla voi bongata Karlovan viherkeltalipun, jonka keskeltä löytyy ruskea puu. Keltaisen sanotaan edustavan aurinkoa sekä lämpöä ja vihreän kaupunginosan viheralueita ja vihreää ajattelua.

Karlova - Tartto
Karlovan vehreää puutalonaapurustoa

Tarton Museot

Viron kansallismuseo (ERM)

Viron kansallismuseon (Eesti Rahva Muuseum, ERM) vaikuttava rakennus antaa jo ulkopuolelta käsin vaikutelman sen tärkeydestä koko maalle. Museon pysyvissä näyttelyissä voi tutustua Viron arkeologiseen menneisyyteen esihistoriallisista ajoista nykypäivään kansanperinteen, taiteen ja käsitöiden kautta. Erikoisnäyttelyt tarjoavat katsauksia teemoihin, kuten Viron itsenäisyyteen, neuvostomiehitykseen sekä maan musiikki- ja elokuvaperinteeseen.

Osoite: Muuseumi tee 2 / Kotisivu

Viron kansallismuseo
Perinneasuja Viron kansallismuseossa.

KGB:n sellimuseo

Tartun KGB Selli -museo valottaa Neuvostoliiton salaisen poliisin, KGB:n, toimintaa ja sen vaikutuksia Viron kansaan. Museo esittelee autenttisia sellitiloja ja kuulusteluhuoneita, jotka on säilytetty lähes alkuperäisessä asussaan. Vankien karut olot ja kokemukset eivät jää epäselväksi. Museon näyttelyt dokumentoivat poliittista vainoa ja vastarintaa neuvostomiehityksen aikana valokuvia ja kertomuksien kautta.

Osoite: Narva maantee 23/ Kotisivu

A. Le Coqin olutmuseo

A. Le Coq -olutmerkki on varmasti tuttu jokaiselle oluen ystävälle ja sen kotipaikka on Tartu.

A. Olutmuseo esittelee oluenvalmistuksen vaiheet käytännönläheisesti, alkaen raaka-aineista aina valmiiseen tuotteeseen, sekä kattavan kokoelman historiallisia panimovälineitä ja mainosmateriaaleja. Lipun hintaan kuuluu ilmainen olut museon aulabaarissa, ja halutessaan baariin voi jäädä maistelemaan valikoimaa laajemminkin.

A. Le Coq -museon sisäänkäynti

Tarton yliopiston museo

Tarton yliopiston museo sijaitsee Toomemäellä, tuomiokirkon uumenissa. Museo esittelee Tarton yliopiston sekä tieteen historiaa. Pienille lapsille museossa on erillinen "Hullun työmiehen huone", josta löytyy erilaista touhuttavaa. Toukokuusta syyskuuhun lipun hintaan kuuluu pääsy katedraalien torneille.

Osoite: Lossi 25 / Kotisivu

Tekemistä perheille

AHHAA-tiedekeskus

AHHAA-tiedekeskus tarjoaa nimensä mukaisesti ahaa-elämyksiä kaikenikäisille vierailijoille, mutta tietysti pääasiallisesti museo on suunnattu lapsille. Museossa pääsee osallistumaan ja kokeilemaan runsain määrin vekottimia, jotta tutustuminen teknologiaan ja tieteeseen olisi mielekästä.

Osoite: Sadama 1 / Kotisivu

Ahhaa-tiedekeskus

Tarton yliopiston luonnontieteellinen museo

Tarton yliopiston luonnontieteellisessä museossa perehdytään geologiaan, kasvistoon ja eläinkuntaan. Näytteillä on mm. mineraaleja ja fossiileja sekä paikallisia että vierasperäisiä eläimiä.

Osoite: Vanemuise tänav 46 / Kotisivu

Löydä hotelli Tartossa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Tarton hintataso

Tarton hintataso on yleisesti ottaen hieman matalampi kuin Tallinnan hintataso. Seuraavassa taulukossa on suuntaa antavia hintatietoja Tarton ravintoloissa:

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

33 cl Coca-Cola

3* hotelli (huhtikuu)

3* hotelli (heinäkuu)

Hinta

11-13 €

4.5 €

2.5 €

75 €

100 €

Ostokset

Tartto tarjoaa monipuoliset ostosmahdollisuudet suurista ostoskeskuksista pieniin putiikkeihin ja paikallisiin käsityöliikkeisiin.

Lõunakeskus, joka on Viron suurimpia ostoskeskuksia, sijaitsee noin 4 kilometrin päässä Tarton keskustasta. Ostoskeskuksessa on yli 200 liikettä, ravintoloita, seikkailupuisto ja jääkiekkokaukalo, jossa pelataan mm. Viron jääkiekkoliigaa.
Kotisivu: Lõunakeskus

Lõunakeskus tarjoaa hyvien shoppailumahdollisuuksien ohella pääsarjatason jääkiekkoa

Tasku Keskus sijaitsee Tarton keskustassa, linja-autoaseman vieressä. Ostoskeskuksesta löytyy mm. vaate-, kosmetiikka- ja elektroniikkalliikkeitä.
Kotisivu: Tasku Keskus

Kaubamaja on Tarton keskustassa sijaitseva tavaratalo sekä ostoskeskus, josta löytyy kattava valikoima muotia, kodintarvikkeita, kosmetiikkaa ja elektroniikkaa. Kaubamaja, jota voi verrata Stockmann-tavarataloon, on oma tavaratalonsa samannimisen ostoskeskuksen sisällä.
Kotisivu: Kaubamaja

Aparaaditehas on entinen tehdasalue, joka on kunnostettu luovaksi keskukseksi. Alueelta löytyy mm. erilaisia käsityöliikkeitä.
Listan Aparaaditehaksen valikoimasta löydät täältä.

Rae Käsitöö, Raatihuoneentorin laidalla, myy matkamuistoja, kuten paikallisten taiteilijoiden koristamaa keramiikkaa sekä erilaisia ​​katajatuotteita.

Tarton kauppahalli (Tartu Turg) sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa, Kaubamaja-ostoskeskuksen ja Emajoen välissä. Tartun kauppahallista voit ostaa paikallisia tuotteita, kuten virolaisia ​​makkaroita, juustoja ja muita herkkuja.
Kotisivu: Tartu Turg

Kauppahalli - Tartto
Tarton uudistettu kauppahalli

Miten päästä Tallinnasta Tarttoon?

Juna

Juna on nopein tapa matkustaa Tallinnasta Tarttoon. Nopein vuoro kestää hieman yli 2 tuntia. Junat muistuttavat Helsingin lähijunia, eikä yleisessä luokassa ole istumapaikkavarausta tai virvoke-/ruokamyyntiä. Junat saattavat olla täysiä, joten istumapaikka ei ole varmaa. Liput maksavat noin 10-12€, riippuen vuoron kestosta.

Ainoa tapa varmistaa istumapaikka, on varata ensimmäisen luokan lippu, jossa on numeroidut istuinpaikat ja enemmän jalkatilaa. Ensimmäinen luokka varataan usein loppuun, joten junaliput kannattaa varata ajoissa. 1. luokan junalippu maksaa noin 2-5€ enemmän kuin yleisen luokan lippu, riippuen junavuorosta.
Junaliput ja vuorot: Elron

Bussi

Tallinnasta Tarttoon menee tiheästi bussivuoroja päivittäin. Bussit lähtevät Tallinnan linja-autoasemalta (Tallinna Bussijaam), joka sijaitsee noin 2 kilometrin päässä Tallinnan keskustasta.

Matka-aika bussilla Tallinnan linja-autoasemalta Pärnun linja-autoasemalle on noin 2 tuntia ja 30 minuuttia ja maksaa n. 12-14€ per suunta. Tarton linja-autoasema sijaitsee aivan kaupungin ydinkeskustassa.

Lux Express:n linja-auto on mukava matkustustapa matkustaa Tarttoon. Busseista löytyvät ilmastointi, sähköpistoke, wifi ja WC.

---

Teksti & kuvat: Ville Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
1 kommentti Tartosta
Inline Feedbacks
View all comments
AP
AP
4 months ago

Tartto on mielestäni paljon sympaattisempi kuin Tallinna!