Koti » Kohteet » Turkki

Turkki

Turkki sijaitsee Euroopan, Kaukasian ja Lähi-Idän kulttuurien törmäyspisteessä. Vuosisatojen aikana ohikulkijat ovat jättäneet oman jälkensä maahan, mikä näkyy monessa muodossa.

Jäljet näkyvät muun muassa turkkilaisessa keittiössä sekä arkkitehtuurissa, mutta ennen kaikkea ne näkyvät aidossa ja anteliaassa vieraanvaraisuudessa, mikä on syntynyt eri kulttuurien yhteentörmäyksistä. Sama vieraanvaraisuus takaa Turkin suosion lomailumaana vuosi toisensa jälkeen.

Tietoa maasta

Turkin lomakohteet sijaitsevat maan luoteis-, länsi- ja eteläpuolella. Välimatkat ovat yleensä pitkät, joten maan sisällä matkustamiseen lentokone on usein paras vaihtoehto. Turkki jakautuu kahdelle niemimaalle: Anatolia ja Balkan, joita ympäröivät Mustameri, Aigeianmeri ja Välimeri. Niemimaiden raja kulkee Bosporinsalmessa, jossa Balkanin puoleinen osa kuuluu Euroopan mantereeseen ja Anatolia Aasian mantereeseen.

Turkin vierailluin kohde ja suurin kaupunki on Istanbul, joka on ympärivuotiseen matkailuun sopiva kohde. Istanbulin eksoottisuus viehättää. Istanbulin parasta antia ovat sen vivahteikas historia, ainutlaatuinen arkkitehtuuri, ja haju- ja makunystyröitä salpaava katukeittiö, joka on saanut vaikutteita joka ilmansuunnasta. Ja missäpä muussa kaupungissa voisi vierailla kahdella mantereella samanaikaisesti?

Turkki tarjoaa valtavan määrän aurinkoisia päiviä lähes vuoden ympäri. Maan lounais- ja eteläosa ovat suosittua rantalomaseutua, joiden vahvuudet ovat takuuvarma aurinko ja edulliset hinnat. Rantalomakohteet kuten Bodrum, Marmaris, Antalya ja Alanya ovat olleet jo vuosikymmeniä suosittuja pakettimatkakohteita.

Maan länsiosassa, Aigeianmeren rannalla sijaitseva Izmir on arkeologisesti mielenkiintoinen kohde. Ja vain tunnin ajomatkan päässä Izmiristä sijaitsevat Cesmen upeat hiekkarannat.

Turkki ei ole ainakaan vielä kuuluisa hiihtolomakohde, mutta maa tarjoaa mainioita hiihtokohteita vuoristoisen maanmuotonsa ansiosta. Tunnetuimmat hiihtokeskukset ovat Palandöken idässä ja Erciyes keskellä Turkkia.

Asukasluku n. 83.2 m.
Pääkaupunki Ankara
Kieli Turkki
EU-maa Ei
Schengen-maa Ei
Pistokemalli C (Eurooppamalli)
Rahayksikkö Turkin liira

Turkin eri osat ovat varsin erilaisia keskenään, minkä takia ne soveltuvat vierailulle eri vuoden aikoina.

Kesäaika huhtikuusta lokakuuhun on mitä mainiointa aikaa rantalomailulle, kun taas maan itäosat ovat kauneimmillaan talvikuukausina.

Turkin eteläosissa keskikesät ovat erittäin kuumia ja talvet leutoja. Keskimäärin etelässä sataa vain 30 päivää vuodessa.

Maan koillis- ja itäosat ovat sitä vastoin kylmiä ja lumisia. Kesät tällä alueella ovat lämpimiä.

Turkin hintataso on Euroopan keskiarvon alapuolella. Matkailijan kannalta oleelliset asiat, kuten majoitus sekä ravintolat olivat Eurostatin vuonna 2019 teettämän tutkimuksen Euroopan halvimmasta päästä.

Maan sisällä sekä Istanbul että pääkaupunki Ankara ovat selvästi maan muita osia kalliimpia.

Vaatteiden hinnat ovat Turkissa selvästi Euroopan halvimmat, joten maassa voi tehdä erinomaisia hankintoja. Kannattaa siis jättää tilaa matkalaukkuun.

 

Turkki on yleisesti ottaen turvallinen matkustusmaa, mutta sen Syyrian vastainen kaakkoisraja on tällä hetkellä epävakaa sotatilanteen takia.

Istanbulissa sekä yleisimmillä turistialueilla taksit saattavat ylihinnoitella, joten hinta kannattaa sopia etukäteen.

Turkin lomakohteet

Turkin Rivieralla sijaitseva Alanya on pohjoiseurooppalaisten pakettimatkalaisten suosikkikohde. Kauniit rannat, takuuvarma aurinko ja halpa hintataso takaavat suosion vuosi vuodelta. Lue lisää kohteesta

Etelä-Turkin pääkaupunki Antalya kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Tässä kasvavassa miljoonakaupungissa mielenkiintoinen historia ja eläväinen paikalliskulttuuri yhdistyvät leppoisaan rantalomailuun. Lue lisää kohteesta

guest
0 kommenttia Turkista
Inline Feedbacks
View all comments