Siirry suoraan sisältöön

Kaupunginosat

Ateena on monikirjava metropoli, jonka kaupunginosien monimuotoisuus on iso osa sen viehätystä. Elitistisessä Kolonakissa viihtyvät Ateenan silmäätekevät, Exárcheian katutaide on kuin iso anarkistinen manifesti ja Psirrin alituinen ihmisvilske saa jokaisen viikonpäivän tuntumaan lauantailta.

Syntagma-aukio - Ateena

Keskeisimmät Ateenan kaupunginosat

Psirri — Ateenan värikäs yöelämän keskus

Psyri, Psiri tai Psirri, kaikkia nimivariaatioita käytetään, on Ateenan värikkään menevä kaupunginosa, joka on päässyt eroon sen entisestä vaarallisen paikan maineesta ja muuttunut yhdeksi kaupungin mielenkiintoisimmista alueista. Päivällä aika kuluu kuljeskellessa sen kapeita kujia ja ihastellessa taidokkaasti tehtyjä muraaleja kerrostalojen kyljissä.

Psirrin ravintola- ja baaritarjonta on Ateenan monipuolisimpia ja iltaa kohden sen kapeat kadut täyttyvät ihmisvirrasta. Psirrin keskeinen sijainti aivan Monastirakin vieressä tekee siitä kätevan sijainnin kulkea joka suuntaan.  Psirrin ainainen vilinä ja melu yöaikaan saattaa häiritä, mikä on hyvä ottaa huomioon majapaikkaa valitessa.

Psirri, Ateena
Psirrin yöelämän vilskettä

Löydä hotelli Ateenassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Monastiraki ja Syntagma-aukio — Ateenan keskeisin alue

Monastiraki on Ateenan keskustan ydin, jossa riittää menoa Monastirakissa päivän ympäri.  Niille, joita ympärillä vellova kuhina ei haittaa, on Monastiraki täydellinen majoitusalue — valtava ravintola- ja baaritarjonta, Ateenan tunnetuin ostoskatu Ermou sekä antiikkiset nähtävyydet, kuten Roomalaisesta markkina sekä Hadrianuksen kirjasto löytyvät niin ikään Monastirakista.

Monastirakin keskeisyys tekee siitä mainion tukikohdan, josta suunnistaa kävelleen Ateenan tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Monastirakin metroasema on kaupungin keskeisimpiä asemia, josta pääsee sekä lentokentälle että Piraeuksen satamaan.

Monastiraki, Ateena
Monastirakin aukio on Ateenan tunnetuimpia kokoontumispaikkoja

Plaka — kylätunnelmaa kaupungin keskustassa

Akropoliksen juuressa sijaitseva Plaka on Monastirakin ja Psirrin ohella Ateenan keskeisimpiä paikkoja. Plakan kapeiden katujen varsia täyttävät keramiikka- ja koruliikkeet sekä pienet ja tunnelmalliset tavernat. Kaupunginosan asutus koostuu suurilta osin paikallisista, mikä antaa alueelle autenttisen tunnelman.

Korkeasesongin ulkopuolella Plaka on tunnelmaltaan kylämainen, kun taas kesän korkeasesonkina Plaka on turistien valloittama muurahaiskeko, joten rauhaisampaa asuinpaikkaa kaipaavalle Plaka ei ole se paras vaihtoehto.

Plaka, Ateena
Plaka, Ateena

Thissio

Akrolipoliksen juuressa, Psirrin ja Monastirakin kyljessä sijaitsevan Thission kaupunginosan voi laskea yhdeksi Ateenan keskeisimmistä kaupunginosista. Thissio on pääosin rauhallista aluetta, jossa on runsaasti paikallisasutusta. Thissio muuttuu vilkkaammaksi mentäessä kohti sen saman nimistä metroasemaa ja Apostolou Pavlou -katua, jota pitkin ihmismassat vaeltavat kohti  Akropolis- ja Filipappos-kukkuloita. Saman kadun varrella sijaitsevat ravintolaterassit alkavat täyttyä iltapäivästä, sillä niiltä on upeat maisemat vieressä avautuvalle Akropolis-kukkulalle sekä Hefaistoksen temppelille.

Thissio - Ateenan kaupunginosat

Ateenan kaupunginosat kävelyetäisyydellä nähtävyyksistä

Exárcheia — räväkkä, anarkistinen kaupunginosa

Omonoia-aukiosta koilliseen sijaitseva Exárcheia tunnetaan historiallisesti anarkistien tyyssijana, jossa poliittiset kannanotot näkyvät muraaleina ja bannereina katujen varsilla.  Sittemmin keskiluokkaistuneen Exárcheian asutus on suurimmassa osin paikallista, eikä alueella ole kuin kourallinen hotelleja. Sen sijaan Exárcheiassa on runsas määrä mukavia kukkaroystävällisiä kuppiloita ja ravintoloita.

Exárcheaian anarkismi juontaa juurensa teknillisen korkeakoulun opiskelijoiden mielenosoitukseen marraskuussa 1973, jolloin Kreikkaa hallitsi sotilasjuntta. Opiskelijat lukitsivat itsensä sisään korkeakoulun alueelle protestina sotilasjunttaa vastaan, tunnuslauseenaan: leipää, koulutusta ja vapautta.  Kolme päivää myöhemmin sotilasjuntta mursi kapinan ja tätä seurasi yhteenottoja ympäri Ateenaa kansalaisten ja virkavallan välillä. Näissä mainingeissa kuolleiden siviilien tarkkaa lukua ei tiedetä, mutta uhrimäärä lasketaan varmasti kymmenissä.

17 marraskuuta on vapaapäivä kreikkalaisissa opetuslaitoksissa ja tuona päivänä järjestetään perinteisesti mielenosoituksia vuoden 1973 tapahtumien muistoksi. Vuosikymmenten varrella yhteenotot mielenosoittajien ja virkavallan välillä ovat olleet brutaaleja ja johtaneet jopa kuolemiin. Viimeisin kuolemantapaus sattui talousmyllerryksen aikaan vuonna 2008, jolloin poliisi ampui 15-vuotiaan Alexis Grigoropouloksen. Hänen muistomerkki löytyy Mesolongiou- ja Tzavella-katujen kulmasta.

Exarcheia, Ateena
Poliittiset kannanotot värittävät Exarcheian katujen varsia

Omonia

Omonoia- tai Omonia-aukio on yksi liikenteen solmukohdista, josta pääsee hyppäämään metrolinjoihin 1 ja 2.  Toisaalta Omonia-aukio on näppärällä kävelyetäisyydellä tärkeimmistä nähtävyyksistä sekä Psirrin, Exárcheian tai Metaxourgeion baareista ja ravintoloista. Omonia-aukiolla ja sen läheisyydessä on runsaasti sopuhintaista hotellitarjontaa.

Omonia-aukiolla on huono maine, sillä sen läheisyydessä sijaitsevilla pienemmillä sivukaduilla voi törmätä bordelleihin ja huumeongelmaisiin.  Tästä syystä Omonia-aukio ei ole perheille suositeltavimpia alueita. Iltaisin kannattaa turvallisuuden takia suosia isompia teitä, joita pitkin pääsee liikkumaan ympäriinsä.

Omonia-aukio, Ateena
Omonia-aukio on yksi Ateenan liikenteen solmukohdista

Kolonaki

Kolonakin kaupunginosa on tunnettu Ateenan silmäätekevien asuinpaikkana. Elitistisen kaupunginosan maineessa olevan Kolonakin valkokankaisissa lounaspöydissä vai helposti törmätä ateenalaiseen politikkoon tai tv-tähteen. Syntagma-aukion vieressä sijaitseva Kolonaki on näppärällä kävelyetäisyydellä Ateenan nähtävyyksistä. Kolonakin sisällä riittää runsaasti baari ja ravintolatarjontaa. Lisäksi alue on tunnettu lukuisista vaatekaupoistaan. Kolonaki on siisteytensä ja turvallisuutensa takia suosittu majoituspaikka perheiden keskuudessa.

Kolonaki - Ateena
Tsakalof on Kolonakin vilkkaimpia kahvilakatuja

Metaxourgeio / Kerameikos / Gazi

Ateenan ydinalueiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevat Metaxourgeio, Kerameikos ja Gazi ovat Ateenan trendaavia alueita, joiden huono maine on karissut pois viime vuosina työlään siivoamisen seurauksena.

Metaxourgeion ja Kerameikoksen on rosoisesta katukulttuurista pitäville ainakin vierailun arvoinen paikka. Kapeiden katujen ympäröimät verstaat ja tehdashallit ovat enenevissä määrin vaihtuneet originelleihin kuppiloihin. Alueen keskeisimpiä osia on Avdin aukio (Plateia Avdi), jonka ympärystön ravintolat ja baarit täyttyvät illan tullen.

Avdin aukio - Ateena
Avdin aukion tunnelmalliset baariterassit täyttyvät illan tullen

Gazin alue on menevämpi paikka kuin edellä mainitut naapurinsa. Gazi sijoittuu suurin piirtein Kerameikoksen metroaseman ympärille,  joka on samalla alueen keuhkot. Kerameikoksen metroaseman ympärystön yökerhot ovat auki aina aamuun asti. Gazi tunnetaan Ateenan LGBT-keskuksena. Gazin ja Thission väliltä löytyvä Technopolis on mielenkiintoinen kulttuurikeidas, jonka tarjonta kannattaa katsastaa.

Pagrati

Kansallispuutarhan takana sijaitseva Pagrati on leppoisa asuinalue, jonka kaltevia katuja ympäröivät keskiluokan asuintalot ja hipsterimäiset kahvilat, jos sellaista sanontaa enää voi käyttää. Voi tai ei, niin hipsterimäisyys kuvastaa kaiken kaikkiaan parhaiten Pagratia, jossa ihmiset työskentelevät macin äärellä kahviloissa ja naukkailevat jääkahvejaan. Pagratista löytyy mukavia tavernoja ja modernimpia ravintoloita, joten ydinkeskustaan ei tarvitse joka aterialle suunnistaa.

Pagrati - Ateenan kaupunginosat
Platia Nikolaou Plastira - Pagrati

Rantalomailuun soveltuvat alueet

Glyfada

Suur-Ateenaan kuuluva Glyfada sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Ateenan ydinkeskustasta. Glyfadalla on eklusiivinen maine, jota ei pidä hätkähtää, sillä hinnat ruuan ja majoituksen suhteen ovat maltillisia. Glyfadassa on runsaasti laadukasta ravintolatarjontaa ja baaritarjontaa, mutta alue tunnetaan ennen kaikkea massiivisista yökerhoistaan, jonne suunnataan joka puolelta Ateenaa. Glyfada on kuin pieni lomakohde itsessään, joka sijaitsee suhteellisen lyhyen raitiovaunumatkan päässä Ateenan ydinkeskustan nähtävyyksistä.

Glyfada - Ateena
Glyfada kuuluu Ateenan moderneimpiin alueisiin

Varkiza & Vouliagmeni

Pienet ja leppoisat rantakylät Varkiza ja Vouliagmeni sopivat mainiosti kohteeksi, jos pääpaino on rentoutumisessa ja rantalomailussa. Varkiza ja Vouliagmeni sijaitsevat noin 20 kilometrin matkan päässä Ateenaan ydinkeskustasta, jonka taittaminen sujuu näppärästi metro-bussi-yhdistelmällä. Molemmissa kylissä on mukava määrä kahvila-ja ravintolatarjontaa ja matalalahtinen, kirkasvetinen ranta. Lisää tietoa Varkizan ja Vouliagmenin rannoista löytyy Ateenan rantaosiosta.

Varkiza
Varkizan rantakatua

---
Teksti ja kuvat: Ville Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Ateenan kaupunginosista
Inline Feedbacks
View all comments