Siirry suoraan sisältöön

Splitin rannat

Split on erinomainen rantakohde, josta löytyy erityyppisiä rantoja ja kristallinkirkasta vettä. Kivirannoilla kannattaa olla mukana uimatossut, niin ei tarvitse huolehtia mahdollisista terävistä kivistä vedessä tai rannan soran karkeudesta.

Splitin rannat videona (kuvattu syys-lokakuussa 2021)

Splitin rannat keskustasta itään

Keskustan itäpuoli on lähes pelkkiä rantoja toisensa perään noin kolmen kilometrin ajan. Väliin tulee vain venesatama, joka jakaa rantarykelmät kahteen osaan, ja nämä ovatkin aika erilaisia keskenään.

Ennen satamaa (keskustasta päin) ovat Bačvice, Ovčice ja Firule. Näistä Bačvice ja Firule ovat Splitin ainoita hiekkarantoja ja rannat ovat hyvin matalia. Välissä oleva Ovčice on kiviranta.

Sataman jälkeiset rannat ovat hyvin tasaisia keskenään, eli rannat ovat pientä kiveä ja vesi syvenee melko nopeasti. Toisaalta näillä sataman jälkeisillä rannoilla on paremmin tilaa ja ne ovat luonnonkauniimpia.

1. Bačvice

Bačvicen ranta Split

Bačvice sijaitsee 10-15 minuutin kävelymatkan päässä Rivalta. Lahden pohja on erittäin matala, joten se sopii hyvin kaikenlaisiin vesileikkeihin. Suosittu peli paikallisten keskuudessa on picigin, jossa pientä kumipalloa lyödään kämmenellä (tai päällä) pelaajalta toiselle ringissä. Vanhemmatkin herrasmiehet tekevät tarvittaessa näyttäviä syöksyjä polvenkorkuisessa vedessä, sillä omalla vuorolla pallo ei tietenkään saa tippua.

Matalan lahden päässä on pieni hiekkaranta, joka tosin on kesäisin aika tukossa. Merenpohja on tiiviiksi pakkautunutta hienoa hiekkaa, eikä itse rantakaan pääosin ole kovin pehmeää alustaa. Suosiosta ja keskustan läheisyydestä huolimatta Bačvice on Blue Flag -sertifioitu ranta, minkä yhtenä kriteerinä on veden hyvän laatu.

Bacvice beach

Lahden länsirannalla on betonialusta ja sieltä on muutamasta paikasta portaat mereen. Aurinkotuoleja voi vuokrata, mutta voi myös maata omalla pyyhkeellä. Länsipuolella on pari rantabaaria.

Lahden itärannalta alkaa ravintoloiden ketju. Näiden vieressä on betonialuetta, jolta voi vuokrata aurinkotuoleja. Ravintoloista saa pääasiassa tyypillistä rantaruokaa, eli salaatteja, burgereita, pizzoja, grillattua lihaa ja mereneläviä – cocktaileja tietenkään unohtamatta.

Bacvicen ravintoloita
Ravintoloita ja baareja on Bačvicen ja Ovčicen välissä yli kymmenen.

Bačvice tunnetaan myös vilkkaasta yöelämästä, joten baarit eivät tyhjene auringonlaskun jälkeenkään.

2. Ovčice

Ovčicella heti ravintolakadun jälkeen on rauhallisempi tunnelma, sillä hiekkarantaa sieltä ei löydy ja merenpohja on melko kivikkoinen sekä syvenee nopeasti. Samalla myös rantatuolin hintakin tippuu puoleen (14 --> 7 euroa vuonna 2021).

Ovcice

Ovcice

Ovčice sopii hyvin rentoutumiseen ja satunnaisiin uintireissuihin. Ranta on pikkukiveä, melko ohut, ja osuus sen takana on betonia.

3. Firule

Firulen ranta sijaitsee samannimisen lahden perällä heti Ovčicen jälkeen. Se muistuttaa Bačvicen rantaa, sillä lahti on matala ja itse ranta on hiekkaa. Rannan hiekka ei ole niin tiiviiksi pakkautunut kuin Bačvicella, joten se on vähän miellyttävämpi pyyhkeen alla.

Firule-ranta, Split

Tosin itse ranta on pieni, ja suurin osa lahdesta on betonireunusta. Firulen takana on pari kahvilaa/rantabaaria. Näkösuojaa vaatteiden vaihtoon saattaa joutua hakemaan seuraavan kulman takaa, jossa on vielä pari pientä kivirantaa ennen rantojen muuttumista satama-alueeksi.

Sataman jälkeen

Sataman jälkeiset rannat muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Rannat ovat pientä kiveä ja vedessä kivien koko vaihtelee. Merenpohja on melko jyrkkää joka puolella, joten pitkälle ei pääse kahlaamaan. Rannalla kivien koko pienenee Trstenikin kivirannoista Žnjanin osittaisiin sorarantoihin. Jokaisella rannalla on suihkuja ja näkösuojia vaatteiden vaihtoon.

Näille rannoille pääsee kävelemään keskustasta helpoiten, kun kääntyy Put Firula -kadun päästä tenniskenttien jälkeen alas oikealle, tai jatkaa Firulen rannalta suoraan sataman läpi. Rivalta on matkaa ensimmäiselle rannalle 2.5 km. Edelliseltä Firulen rannalta etäisyys on kilometri.

4. Trstenik

Trstenik-ranta

Pelin avaa Trstenik, joka on rannoista selvästi rauhallisin ja pisin. Trstenik sopii vaikka kirjan lukemiseen satunnaisten uintipulahdusten lomassa.

Trstenikin jälkeen on vielä pari vastaavaa pienempää rantaa, joista yhdellä on Mistral Beach Club. Se kuuluu Radisson Blu -hotellille, mutta on avoinna muillekin. Beach Clubin molemmilla puolilla on tilaa omillekin pyyhkeille. Ranta tunnetaan myös nimellä Radisson Beach.

5. Žnjan

Znjan-ranta, Split Kroatia

Kohti Žnjan beachiä kierrokset alkavat pikkuhiljaa nousta ja musiikki soida. Alueella on useita rantoja ja rantabaareja. Lapsille on mm. pomppulinnoja, erilaisia trampoliineja ja minikartingrata. Rannat syvenevät nopeasti, mutta ovat väreiltään kauniimpia kuin edellä olevat rannat.

Kesäisin Znjan-rannalla on rantavahdit, tallelokeroita sekä monipuolisesti vesiurheiluvälinevuokrausta. Etäisyys keskustasta on jo useampi kilometri.

Znjan-ranta

Splitin rannat keskustasta länteen

Keskustan länsipuolen rannat sijaitsevat ympäri Marjan-kukkulaa. Hiekkarantoja ei löydy, mutta Marjanin jylhät maisemat tuovat oman mausteensa tämän puolen pikkukivirantoihin, joista jokainen tuntuu lähes autiorannalta. Eivätkä ne kaukana siitä olekaan.

Kaikki rannat syvenevät nopeasti, joten ne eivät sovi kovin pienille lapsille. Kaikille rannoille pääsee bussilinjalla 12, joka lähtee Rivan länsipäästä ja ajaa Marjan-kukkulan eteläpuolta. Linjan päätepiste on Bene beach, josta se palaa samaa reittiä takaisin.

6. Kaštelet

Kastelet beach
Suuremman rannan takana on ravintola.

Keskustasta länteen ensimmäisenä tulee vastaan Kaštelet beach. Sinne on lyhyt kävelymatka merenrantaa pitkin betoni-/mukulakivitietä sataman jälkeiseltä hotelli Jadranilta. Rivalta matkaa tulee pari kilometriä.

Paikka tunnetaan myös nimellä Obojena beach. Vieressä on myös Ježinac beach, joten nimet saattavat mennä sekaisin.

Kastelet beach - Splitin rannat
Pienempi ranta niemen toisella puolella.

Kašteletin rannan takana on ravintola, mutta aurinkotuolivuokrausta ei ole. Rantoja on pienen niemen molemmin puolin.

7. Kašjuni

Jos haluaa viettää viihtyisää rantapäivää keskellä ei-mitään, mutta mahtavilla maisemilla ja klubifiiliksellä, niin Kašjuni on hyvä vaihtoehto. Jylhä Marjan vieressä, rantabaarin musiikki taustalla ja kirkas meri edessä.

Kašjuni Beach Split

Rannan voi jakaa kahteen osaan: vilkkaampaan rantabaarin puoleen, ja rauhallisempaan puoleen kukkulan juurella mäntyjen varjossa, jonne musiikki ei kuulu. Tosin myös siellä puolella on oma hiljaisempi baarinsa.

Kasjuni Beach
Hiljaisempaa puolta.

Toisella puolella Joe's Beach Lounge & Barissa rantapäivä jatkuu auringonlaskuun asti.

8. Bene

Benen ranta on metsän suojassa oleva kallioranta, jonne on rakennettu kallioiden väliin auringonottotasanteita, joilta uimaanmeno on helppoa. Varsinaista rantaa ei siis ole, mutta aurinkotuoleja löytyy.

Bene beachillä on paljon aktiviteetteja tenniksestä jalkapalloon ja pikkulapsille on omat härvelinsä. Koko alueesta tulee vähän mieleen seurakunnan kesäleiripaikka, josta löytyy jokaiselle jotakin. Tosin täällä rantabaarissa virtaavat drinkit.

Bene Beach
Ravintolakin on piilossa puiden suojassa.

Marjan-kukkulan pohjoispuolelle on tehty erillinen kävely-/pyörätie, jonne autoilla ei ole asiaa. Se on 1.6 kilometrin pituinen, alkaa Špinutin satamalta ja päättyy Benen rannalle. Matkan varrella on paljon kallioita, joille voi myös pysähtyä ottamaan aurinkoa ja uimaan. Tosin kukkulan pohjoispuolelle paistaa osittain vasta ilta-aurinko, vähän kallion sijainnista ja maastonmuodoista riippuen.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Dodo Bird / Quincas Moreira – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Splitin rannoista
Inline Feedbacks
View all comments