Siirry suoraan sisältöön

Dubrovnik – Majoitus ja kaupunginosat

Dubrovnik on jaoteltavissa useaan alueeseen, jotka poikkeavat jopa täysin toisistaan. Kaikki sijaitsevat kuitenkin noin kuuden kilometrin sisällä, joten kaupungissa on helppo viettää esimerkiksi rantalomaa toisaalla ja vain käydä välillä Vanhassakaupungissa – tai toisinpäin.

Dubrovnik on epätasainen kaupunki, jossa lähes joka puolella on ylämäkeä, alamäkeä ja portaita, joten mitä lähempänä merta majoitus on, sitä helpommalla pääsee kävelemisen suhteen.

Ylivoimainen enemmistö Dubrovnikin majoituksista on huoneistoja eikä varsinaisia hotelleja. Usein isäntäväki asuu vanhan kalkkikivitalon alimmassa kerroksessa, ja ylempään/ylempiin kerroksiin on kunnostettu huoneita, jotka ovat usein hotellitasoisia, mutta paikkaa ei ole kuitenkaan luokiteltu hotelliksi.

Ne voivat olla eri nimillä, kuten villa (jos se on erillistalo), apartments, guest house, rooms tai apartman. Dubrovnikissa on myös muutamia hostelleja. Jos majoitus ei ole lomalla kovin tärkeässä roolissa, niin kannattaa katsoa hinnan vuoksi ehdottomasti huoneistoja eikä hotelleja.

Dubrovnikin asuinalueet

1. Vanhakaupunki

Dubrovnik Vanhakaupunki

Muurien ympäröimä Dubrovnikin Vanhakaupunki.

Vanhakaupunki on useimmille suurin syy valita Dubrovnik matkakohteeksi, ja muurien sisältä löytyykin kattava valikoima sekä lomahuoneistoja että pieniä hotelleja. Myös ylivoimainen enemmistö Dubrovnikin nähtävyyksistä sijaitsee Vanhassakaupungissa.

Kannattaa kuitenkin huomata, että Vanhaankaupunkiin ei pääse autolla ja korkeuserot ovat suuria, joten matkalaukkua saattaa joutua kantamaan pitkänkin matkan. Jos haluaa välttyä tältä, niin kannattaa etsiä majoitus mahdollisimman keskeiseltä kadulta, sillä ne ovat matalalla ja maasto nousee kohti ympäröiviä muureja.

Stradun, Dubrovnik

Vanhankaupungin pääkatu Stradun ilta-auringossa kesäkuussa.

Kesällä 2023 tuli voimaan uusi sääntö, että pyörillä varustettuja matkalaukkuja ei saa vetää perässään Vanhassakaupungissa, vaan ne pitää melun välttämiseksi kantaa. Sakko tämän rikkomisesta voi olla yli 260 euroa.

Vanhakaupunki on erittäin sokkeloinen ja pieniä portaita saa kävellä koko ajan ylös tai alas. Mutta suunnistus on helppoa: ylöspäin mentäessä törmää jossain vaiheessa muureihin, alaspäin mentäessä keskustaan.

2. Vanhankaupungin ympäristö – Pile ja Ploče

Vanhakaupunki saattaa olla kesällä meluisa ja kallis, joten majoitus sen vierestä Pilestä tai Pločesta voi olla parempi vaihtoehto. Sijainti olisi kuitenkin vain joidenkin minuuttien päästä Vanhastakaupungista.

Maasto nousee molemmissa jyrkästi heti rannasta, joten tämä kannattaa huomioida majoitusta valitessa. Tiet kulkevat päällekkäin rannan suuntaisesti, mutta niiden väleissä kulkee paljon portaita, joita pitkin pääsee oikaisemaan.

Ploce, Dubrovnik

Ploče alkaa heti Vanhankaupungin vierestä ja nousee jyrkästi.

Keskustan suosittu ranta Banje Beach sijaitsee Vanhankaupungin itäpuolella eli Pločessa.

Vanhankaupungin länsipuolella on enemmän palveluita kuin itäpuolella, joten se on vähän keskeisempi paikka asua kuin itäpuoli, mikäli haluaa asua Vanhankaupungin lähellä, mutta ei muurien sisällä. Alue tunnetaan nimellä Pile.

Pile Gate

Pilen kaupunginosa alkaa Pile-portilta.

3. Lapadinlahti

Lapadin rannan takana oleva alue sijaitsee Vanhastakaupungista 3-4 kilometriä luoteeseen. Tämä alue muistuttaa pientä Välimeren rantalomakohdetta ja on kuin toinen maailma Vanhaankaupunkiin verrattuna. Nähtävyyksiä Lapadinlahdelta on turha hakea, mutta rentoon rantalomaan on hyvät puitteet.

Palveluita on lähellä ja ravintoloita löytyy erityisesti sen keskeiseltä kävelykadulta Šetalište kralja Zvonimira. Pieni DOC-ostoskeskuskin on muutaman sadan metrin päässä rannalta.

Tämä alue on myös tasaisempaa kuin Dubrovnik keskimäärin, joten siellä on miellyttävämpi liikkua.

Lapad, kävelykatu, Dubrovnik

Lapadinlahden kävelykatua

Lapadinlahden pohjoisreunaa pitkin kulkee kävelytie, joka on mukava erityisesti ilta-auringossa. Matkalla on tasokkaita ravintoloita meren äärellä.

Lapadin rantaa kutsutaan nimellä Sunset Beach, sillä auringonlasku näkyy hyvin lahden alueelle ja sen moniin ravintoloihin.

Lapad kävelyreitti

4. Babin kuk

Babin kuk on kaupunginosa ja niemimaa Dubrovnikin luoteiskärjessä Lapadinlahden pohjoispuolella. Se on melko metsäinen alue, joka tunnetaan 4-5 tähden hotellikomplekseista. Mikäli etsii hyvätasoista hotellia uima-altaalla rauhallisella sijainnilla, niin Babin kuk on hyvä vaihtoehto.

Royal-hotellit sijaitsevat niemimaan lounaisrannassa edellisessä osiossa mainitun kävelykadun päässä. Valamar-hotellien keskittymä on Royal-hotellien pohjoispuolella sisämaassa. Näiden keskellä on myös pieni yleinen ulkoilmaostoskeskus, josta löytyy pari minimarkettia, ravintoloita sekä pari muuta kauppaa, joten kauaksi oman hotellin uima-altaalta ei tarvitse välttämättä seikkailla, mikäli ei niin tahdo.

Em. ostoskeskukselta on vain lyhyt alamäki Copacabanan rannalle ja Lapadinlahden palvelut ovat noin 20 minuutin kävelyn päässä. Vanhaankaupunkiin pääsee Babin kukista taksilla 10-15 minuutissa, mutta myös bussilinja kiertää Babin kukin kautta.

Babin kukissa on myös beach club Coral.

5. Gruž

Gruž on kaupunginosa Dubrovnikin pohjoisosassa kartalla hyvin näkyvän kapean lahden itäpuolella. Gružissa sijaitsevat mm. risteilijäsatama sekä linja-autoasema.

Alue aivan lahden pohjukassa, joka on jo Lapadin ja Gružin välimaastoa, on Dubrovnikin moderneinta seutua. Pienellä alueella on parikin ostoskeskusta (Minčeta ja Atlas Centar), suuria ruokakauppoja, erikoisliikkeitä sekä vähän kauempana vihannestori (Gruž market). Pidempiaikaiseen asumiseen tämä alue on hyvin soveltuva, sillä läheltä löytyvät kaikki palvelut.

Muutaman päivän lomaan Gruž ei ole kuitenkaan enää niin hyvä vaihtoehto, sillä sekä rannat että Vanhakaupunki sijaitsevat melko kaukana. Vanhaankaupunkiin on noin puolen tunnin kävelymatka.

Tosin busseja kulkee usein, joten huono ratkaisu Gruž ei kuitenkaan ole lyhyelläkään lomalla, mikäli täältä löytää hinta-laatusuhteeltaan sopivan majoituksen, mutta pääosa päivästä tulee varmasti vietettyä muualla.

Gruz, Dubrovnik

Pienvenesatama on kiva lisä Gružin kaupunginosaan (näkyy taustalla).

6. Boninovo ja Montovjerna

Boninovo ja Montovjerna sijaitsevat Vanhankaupungin/Pilen ja Lapadin välissä. Alue on sekä nähtävyyksien että palveluiden puolesta melko tyhjää aluetta eikä sinänsä kiinnostavaa, mutta hinta-/laatusuhteeltaan hyviä asuntoja molemmista löytyy, joten alue on majoituksen puolesta varteenotettava vaihtoehto.

Löydä hotelli Dubrovnikissa Booking.comin karttahausta

Booking.com
Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Dubrovnikin asuinalueista
Inline Feedbacks
View all comments