Siirry suoraan sisältöön

Dubrovnik – nähtävyydet ja tekemistä

Dubrovnikin nähtävyydet sijoittuvat pääosin Vanhaankaupunkiin, joka on Unescon maailmanperintökohde, sekä sen lähiympäristöön Srd-kukkulalle sekä Lokrum-saarelle.

Nähtävyyksiä Dubrovnikin Vanhassakaupungissa

Kellotorni, Dubrovnik

Kellotorni Vanhankaupungin pääkatu Stradunin päässä huhtikuussa.

Kirkot

Vanhassakaupungissa on lähekkäin useita toinen toistaan upeampia kirkkoja, joihin pääsee tutustumaan vapaasti ja ilmaiseksi.

Suurimpia kirkkoja keskustassa ovat pääkatu Stradunin itäpäässä sijaitseva St Blaise -kirkko, tästä 100 metriä etelään sijaitseva Dubrovnikin katedraali, sekä katedraalista reilu 100 metriä lounaaseen portaiden yläpäässä sijaitseva St. Ignatius -kirkko.

St Blaise -kirkko, Dubrovnik

St Blaise -kirkko (Crkva sv. Vlaho)

Dubrovnikin katedraali

Dubrovnikin katedraali sijaitsee Rehtorin palatsin (vasemmalla) vieressä.

Luostarit

Muurien sisällä on kaksi luostaria: dominikaaniluostari sijaitsee koillisen Ploce-portin vieressä ja fransiskaaniluostari läntisen Pile-portin vieressä. Ne ovat hyvin samankaltaisia; molemmat on rakennettu pienen sisäpihan ympärille ja molemmista löytyy pieni museo. Fransiskaaniluostarin yhteydessä on myös yksi Euroopan vanhimmista yhä toiminnassa olevista apteekeista.

Palatsit

Rehtorin palatsi, eli Rector's Palace, sijaitsee keskeisellä paikalla katedraalin vieressä. Rehtoriksi kutsuttiin aikoinaan Dubrovnikin edeltäjän, Ragusan kaupunkivaltion hallitsijaa. Palatsi sisältää hienon arkkitehtuurin lisäksi kulttuurihistorian museon.

Sponza-palatsi sijaitsee heti kellotornin vieressä lähellä Rehtorin palatsia. Se on selvästi pienempi palatsi ja sisältää vaihtuvia näyttelyitä.

Rehtorin palatsi Dubrovnikissa

Rehtorin palatsi oikealla, Sponza-palatsi kadun päässä.

Game of Thrones

Dubrovnik oli yksi suositun Game of Thrones -sarjan kuvauspaikoista (pääkaupunki King's Landing), eikä Vanhassakaupungissa kierrellessä voi välttyä GoT-mainoksilta. Tarjolla on esimerkiksi kiertokävelyitä, joissa käydään läpi kuvauspaikkoja oppaan mukana. Sarjan alkuperäinen miekoista tehty valtaistuin, Iron Throne, löytyy nykyään luostarista Lokrumin saarelta heti Dubrovnikin edustalta.

Dubrovnikin muurit ja Fort Lovrijenac

Muurit

Muureilla kävely on yksi Dubrovnikin parhaista nähtävyyksistä ja kokemuksista. Näkyvyys Vanhaankaupunkiin on erinomainen, joten siitä saa parhaan käsityksen nimenomaan muureilta. Matkalla on myös upeita merimaisemia sekä usein vilvoittava merituuli.

Muurit ja tornit ympäröivät Vanhaakaupunkia kauttaaltaan, joten niiden ympäri pääsee kävelemään poistumatta muurilta kertaakaan. Kulkusuunta on merkitty selvästi, eikä molempiin suuntiin saa kävellä ruuhkien välttämiseksi. Matkalla on pari kahvilaa, sekä mm. Minčeta-linnake.

Portaat ylös muurille löytyvät muutamasta kohdasta ympäri Vanhaakaupunkia. Näistä paikoista saa myös ostettua lipun. Ainakin heti Pile-portin (kaupungin länsipuolella) ja Ploce-portin (kaupungin koillispuolella) vieressä on sisäänkäynnit. Hinnat ja aukioloajat löytyvät täältä.

Fort Lovrijenac

Fort Lovrijenac muureilta kuvattuna.

Fort Lovrijenac

Samalla lipulla kuin muureille pääsee myös Lovrijenacin linnakkeelle Vanhankaupungin viereen. Sen katolta on vastaavasti yhtä hienot näkymät Vanhaankaupunkiin kuin muureilta on linnakkeeseen, mutta hirveästi muuta kuin maisemia ja kiviseiniä linnake ei tarjoa, joten Dubrovnikin hienoimpia nähtävyyksiä se ei ole.

Imperial-linnake Srd-kukkulalla

Srd-kukkulan päällä Vanhankaupungin takana sijaitseva Imperial-linnake näkyy lähes joka puolelle Dubrovnikia. Se oli tärkeä puolustusasema Kroatian itsenäisyyssodassa 1990-luvun alussa.

Srd Hill, Dubrovnik

Dubrovnik ja Srd-kukkula Lokrum-saarelta kuvattuna. Masto on aivan linnakkeen vieressä.

Nykyään linnoituksessa toimii sodasta kertova museo, ja kaapelihissin yläpäässä on kahvila ja ravintola.

Vaikka kaapelihissillä pääsee ylös ja alas, voi kävely vähintään alaspäin olla hyvä idea. Ylöspäin kesäkuumalla kävely on ehkä turhan kova urakka. Tästä kuvasta näkee millainen tie on. Kivet ovat paikoitellen melko isoja ja teräviä. Googlen kartoista näkee reitin alku- ja loppupäät (vihreä katkoviiva). Kaapelihissi lähtee Vanhankaupungin pohjoispuolelta (Ul. Kralja Petra Krešimira IV. 10).

Lokrum

Lokrum on saari ja suosittu päiväkohde Dubrovnikin edustalla. Vajaan kahden kilometrin mittaisen saaren parhaita nähtävyyksiä ovat vanha luostarikompleksi sekä Napoleonin rakennuttaman linnoituksen rauniot. Game of Thrones -fanien kannattaa käydä ainakin luostarissa, sillä siellä on nähtävillä sarjan alkuperäinen kuninkaan valtaistuin Iron Throne.

Muuten Lokrum on enemmän viihtymispaikka kuin nähtävyyksien katselupaikka. Saaren eteläosa on pyhitetty uimiselle ja auringonotolle; vaihtoehtoina ovat joko laaja kallioalue tai aurinkotuolit. Uimassa voi käydä myös pienessä suolaisessa järvessä, Kuolleessameressä, joka saa vetensä pienistä luolista ja halkeamista sen ympärillä. Myös Lokrumin sataman vieressä on auringonottokallioita.

Kuollutmeri Lokrum-saarella

Kuollutmeri

Etelän uinti- ja auringonottopaikkojen vieressä on kuntoilualue, pieni jalkapallokenttä, sekä jäniksiä ja riikinkukkoja, jotka kirmailevat alueella vapaasti.

Napoleonin rakennuttaman linnoituksen Fort Royalin sekä pienen kirkon rauniot sijaitsevat Lokrumin korkeimmalla kohdalla 96 metrin korkeudessa. Aivan kuumimmalla ilmalla kannattaa miettiä siellä käymisen hyöty-haittasuhdetta, jos ylämäkikävely ei ole suosikkipuuhia, sillä muuta kuin raunioita ja hienoja maisemia siellä ei ole. Dubrovnik näkyy jokseenkin hyvin aivan korkeimmalta kohdalta (kuva Srd-kukkulasta ylempänä).

Lokrumilta löytyy myös mm. pieni kasvitieteellinen puutarha. Saaren kartta opasteineen näkyy tässä kuvassa (vesibussi ajaa ykkösen kohdalle Portočin satamaan).

Lokrum pitää sisällään muutaman baarin sekä ruokapaikan. Sinne pääsee vesibussilla vartissa, joita lähtee puolen tunnin välein Vanhankaupunginsatamasta. Edestakainen lippu maksaa noin 27 euroa. Suurin osa lipun hinnasta koostuu sisäänpääsymaksusta saarelle, joten itse matka ei ole kovin kallis.

Saarella saa helposti kulumaan aikaa pari tuntia tai enemmänkin, joten ihan pikavisiittiin ei kannata varautua.

Lisätietoja: lokrum.hr

Vesiurheilu

Dubrovnik on hyvä kohde vesiurheilulle, sillä komeita merimaisemia ja kirkasta, turkoosia vettä löytyy ympäri kaupunkia. Vanhankaupungin ja Lokrum-saaren ympäristössä erityisen suosittua on merimelonta, jossa pääsee tutustumaan ympäristöön eri näkökulmasta joko järjestetyllä kierroksella tai vapaasti omaan tahtiin. Merikajakki (päälläistuttava malli) on hyvä väline täysin aloittelijallekin, sillä sitä on vaikea saada kaatumaan, ja siinä voi istuakin paljon vapaammin kuin perinteisessä kajakissa. Niitä löytyy sekä yksikköinä että kaksikkoina.

Kajakinvuokraus Dubrovnikissa

Pile-portin vierestä on näppärää vuokrata kajakki.

Paras paikka etsiä kajakki on Pile-portin vierestä pienestä rannasta. Sinne pääsee vallihaudan kautta, johon pääsee portaita pitkin Pile-portin vierestä. Paikalla on useitakin vuokraamoita, mm. tämä ja tämä.

Banje-rannalla Vanhankaupungin vieressä on kattavammin vesiurheiluvälineitä, lisätietoja löytyy täältä. Vesiskootterisafareille pääsee Babin kukin niemimaalta, lisätiedot täällä.

Vesiurheilu, Banje Beach, Dubrovnik

Banje Beachillä on kajakkien lisäksi myös vauhdikkaampia välineitä.

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Dubrovnikin nähtävyyksistä
Inline Feedbacks
View all comments