Siirry suoraan sisältöön

Dubrovnik – nähtävyydet ja tekemistä

Dubrovnikin nähtävyydet sijoittuvat pääosin Vanhaankaupunkiin, joka on Unescon maailmanperintökohde, sekä sen lähiympäristöön Srd-kukkulalle ja Lokrum-saarelle.

Dubrovnikin nähtävyydet eivät ole edullisimmasta päästä, mutta kustannuksissa voi säästää joko Dubrovnik-passin tai museokortin hankkimalla. Näistä löytyy lisätietoja sivun lopusta.

Nähtävyyksiä Dubrovnikin Vanhassakaupungissa

Kellotorni, Dubrovnik
Kellotorni Vanhankaupungin pääkatu Stradunin päässä huhtikuussa.

Kirkot

Vanhassakaupungissa on lähekkäin useita toinen toistaan upeampia kirkkoja, joihin pääsee tutustumaan vapaasti ja ilmaiseksi.

Suurimpia kirkkoja keskustassa ovat pääkatu Stradunin itäpäässä sijaitseva St Blaise -kirkko, tästä 100 metriä etelään sijaitseva Dubrovnikin katedraali, sekä katedraalista reilu 100 metriä lounaaseen portaiden yläpäässä sijaitseva St. Ignatius -kirkko.

Myös heti Pile-portin jälkeen vasemmalla on kaksi kirkkoa, joista pienemmässä järjestetään iltaisin klassisen musiikin konsertteja.

St Blaise -kirkko, Dubrovnik
St Blaise -kirkko (Crkva sv. Vlaho)
Dubrovnikin katedraali
Dubrovnikin katedraali sijaitsee Rehtorin palatsin (vasemmalla) vieressä.

Luostarit

Muurien sisällä on kaksi luostaria: dominikaaniluostari sijaitsee koillisen Ploce-portin vieressä ja fransiskaaniluostari läntisen Pile-portin vieressä. Ne ovat hyvin samankaltaisia; molemmat on rakennettu pienen sisäpihan ympärille ja molemmista löytyy pieni museo. Fransiskaaniluostarin yhteydessä on myös yksi Euroopan vanhimmista yhä toiminnassa olevista apteekeista.

Palatsit

Rehtorin palatsi, eli Rector's Palace, sijaitsee keskeisellä paikalla katedraalin vieressä. Rehtoriksi kutsuttiin aikoinaan Dubrovnikin edeltäjän, Ragusan kaupunkivaltion hallitsijaa. Palatsi sisältää hienon arkkitehtuurin lisäksi kulttuurihistorian museon. Rakennuksesta löytyy maalauksia, huonekaluja, yksi ennallaan pidetty makuuhuone sekä pieni vankityrmä. Sisäänpääsy sisältyy sekä Dubrovnik-passiin että museokorttiin.

Sponza-palatsi sijaitsee heti kellotornin vieressä lähellä Rehtorin palatsia. Se on selvästi pienempi palatsi ja sisältää vaihtuvia näyttelyitä ilman sisäänpääsymaksua.

Rehtorin palatsi Dubrovnikissa
Rehtorin palatsi oikealla, Sponza-palatsi kadun päässä.

Game of Thrones

Dubrovnik oli yksi suositun Game of Thrones -sarjan kuvauspaikoista (pääkaupunki King's Landing), eikä Vanhassakaupungissa kierrellessä voi välttyä GoT-mainoksilta. Tarjolla on esimerkiksi kiertokävelyitä, joissa käydään läpi kuvauspaikkoja oppaan mukana. Sarjan alkuperäinen miekoista tehty valtaistuin, Iron Throne, löytyy nykyään luostarista Lokrumin saarelta heti Dubrovnikin edustalta.

Dubrovnikin muurit ja Fort Lovrijenac

Muurit

Muureilla kävely on aivan Dubrovnikin nähtävyydet ja kokemukset -listan kärkipäätä. Näkyvyys Vanhaankaupunkiin on erinomainen, joten siitä saa parhaan käsityksen nimenomaan muureilta. Matkalla on myös upeita merimaisemia sekä usein vilvoittava merituuli.

Muurit ja tornit ympäröivät Vanhaakaupunkia kauttaaltaan, joten niiden ympäri pääsee kävelemään poistumatta muurilta kertaakaan. Kulkusuunta on merkitty selvästi, eikä molempiin suuntiin saa kävellä ruuhkien välttämiseksi. Matkalla on muutama kahvila, sekä mm. Minčeta-linnake. Jos aikoo juoda kävellessä vain vettä, se kannattaa ostaa kaupasta, sillä hinta pomppaa jopa moninkertaiseksi muurien kahviloissa.

Portaat ylös muurille löytyvät muutamasta kohdasta ympäri Vanhaakaupunkia. Näistä paikoista saa myös ostettua lipun. Ainakin heti Pile-portin (kaupungin länsipuolella) ja Ploce-portin (kaupungin koillispuolella) vieressä on sisäänkäynnit. Lipun voi myös ostaa netistä täältä.

Fort Lovrijenac
Fort Lovrijenac muureilta kuvattuna.

Fort Lovrijenac

Samalla lipulla kuin muureille pääsee myös Lovrijenacin linnakkeelle Vanhankaupungin viereen. Sen katolta on vastaavasti yhtä hienot näkymät Vanhaankaupunkiin kuin muureilta on linnakkeeseen, mutta hirveästi muuta kuin maisemia ja kiviseiniä linnake ei tarjoa, joten Dubrovnikin hienoimpia nähtävyyksiä se ei ole.

Video kaupunginmuureilta ja Lovrijenac-linnakkeesta (lokakuu 2023)

Museot ja näyttelyt

Alla olevat museot sijaitsevat kaikki Vanhassakaupungissa tai sen tuntumassa kahta ensimmäistä lukuun ottamatta. Dubrovnik-passiin kuuluvat paikat ovat tummennetulla. Näistä museoista löytyy kootusti lisätietoja osoitteessa dumus.hr, ellei perässä ole erikseen linkkiä.

  • Red History Museum – Infotauluja, videoita, tavaroita ja sisustettuja huoneita kommunismin ajalta. Sijainti on Gružin sataman vieressä, Ul. Svetog Križa 3. Lisätiedot: redhistorymuseum.com
  • Homeland War Museum – Laaja museo Kroatian itsenäisyyssodasta vuosilta 1991-1995. Infotauluja, valokuvia sekä video. Sijainti Srd-kukkulan huipulla, lisätietoa seuraavassa osiossa. Lisätiedot: mdrd.hr
  • War Photo Limited – Vaikuttavia ammattikuvaajien ottamia valokuvia eri sodista. Pääosissa Jugoslavian hajoamissodat sekä Ukrainan sota. Antuninska ul. 6. Lisätiedot: warphotoltd.com
  • Cultural History Museum – Kulttuurihistorian museo Rehtorin palatsissa, lisätietoja ylempänä palatsit-osiossa.
  • Maritime Museum – Paljon merenkulkuun liittyvää vanhaa ja vähän uudempaa välineistöä kahdessa tasossa. Sijainti aivan Vanhankaupungin itäosassa portaiden yläpäässä.
  • Ethnographic museum – Etnografinen museo, jossa on näytteillä runsaasti vanhoja alueen esineitä, vaatteita, työkaluja, aseita, ym. Sijainti Vanhankaupungin lounaiskulmassa, Ul. od Rupa 3.
  • Natural History Museum – Useassa tasossa oleva museo, mutta ei kovinkaan kattava. Sijainti on lähellä St. Ignatius -kirkolle johtavia kuuluisia portaita.
  • House of Marin Držić – Pieni museo, joka kertoo kirjailija ja näytelmäkirjailija Marin Držićin elämästä.
  • Archeological Museum – Pieni arkeologinen museo, jossa on pääasiassa rapistuneiden rakennusten osia. Sijainti Ploce-portin sisäpuolella.
  • MOMAD Museum of Modern Art Dubrovnik – Nykytaidetta Banje Beachin läheisyydessä. Lisätiedot: ugdubrovnik.hr
  • Museum of Selfies & Memories – Lisätiedot: selfiemuseumdubrovnik.hr
  • Love Stories Museum – Lisätiedot: lovestoriesmuseum.com

Dubrovnikin museot ovat yleensä yhtenä päivänä viikosta kiinni, eri museot eri päivinä, joten kannattaa suunnitella käyntipäivät etukäteen, niin ei tule yllätyksiä.

Imperial-linnake Srd-kukkulalla

Srd-kukkulan päällä Vanhankaupungin takana sijaitseva Imperial-linnake oli tärkeä puolustusasema Kroatian itsenäisyyssodassa 1990-luvun alussa. Nykyään linnoituksessa toimii kyseisestä sodasta kertova museo, ja kaapelihissin yläpäässä on kahvila ja ravintola.

Srd Hill, Dubrovnik
Dubrovnik ja Srd-kukkula Lokrum-saarelta kuvattuna. Masto on aivan linnakkeen vieressä.

Vaikka kaapelihissillä pääsee ylös ja alas, voi kävely vähintään alaspäin olla hyvä idea. Ylöspäin kesäkuumalla kävely on ehkä turhan kova urakka. Tästä kuvasta näkee millainen tie on. Kivet ovat paikoitellen melko isoja ja teräviä. Googlen kartoista näkee reitin alku- ja loppupäät (vihreä katkoviiva). Kaapelihissi lähtee Vanhankaupungin pohjoispuolelta (Ul. Kralja Petra Krešimira IV. 10). Ylös pääsee myös taksilla tai edullisemmin taksisovelluksella.

Lokrum

Lokrum on saari ja suosittu päiväkohde Dubrovnikin edustalla. Vajaan kahden kilometrin mittaisen saaren parhaita nähtävyyksiä ovat vanha luostarikompleksi sekä Napoleonin rakennuttaman linnoituksen rauniot. Game of Thrones -fanien kannattaa käydä ainakin luostarissa, sillä siellä on nähtävillä sarjan alkuperäinen kuninkaan valtaistuin Iron Throne.

Lokrum-saari

Muuten Lokrum on enemmän viihtymispaikka kuin nähtävyyksien katselupaikka. Saaren eteläosa on pyhitetty uimiselle ja auringonotolle; vaihtoehtoina ovat joko laaja kallioalue tai aurinkotuolit. Uimassa voi käydä myös pienessä suolaisessa järvessä, Kuolleessameressä, joka saa vetensä pienistä luolista ja halkeamista sen ympärillä. Myös Lokrumin sataman vieressä on auringonottokallioita.

Kuollutmeri Lokrum-saarella
Kuollutmeri

Etelän uinti- ja auringonottopaikkojen vieressä on kuntoilualue, pieni jalkapallokenttä, sekä jäniksiä ja riikinkukkoja, jotka kirmailevat alueella vapaasti.

Napoleonin rakennuttaman linnoituksen Fort Royalin sekä pienen kirkon rauniot sijaitsevat Lokrumin korkeimmalla kohdalla 96 metrin korkeudessa. Aivan kuumimmalla ilmalla kannattaa miettiä siellä käymisen hyöty-haittasuhdetta, jos ylämäkikävely ei ole suosikkipuuhia, sillä muuta kuin raunioita ja hienoja maisemia siellä ei ole. Dubrovnik näkyy jokseenkin hyvin aivan korkeimmalta kohdalta (kuva Srd-kukkulasta ylempänä).

Lokrumilta löytyy myös mm. pieni kasvitieteellinen puutarha. Saaren kartta opasteineen näkyy tässä kuvassa (vesibussi ajaa ykkösen kohdalle Portočin satamaan).

Lokrum pitää sisällään muutaman baarin sekä ruokapaikan. Sinne pääsee vesibussilla vartissa, joita lähtee puolen tunnin välein Vanhankaupunginsatamasta. Edestakainen lippu maksaa noin 27 euroa. Suurin osa lipun hinnasta koostuu sisäänpääsymaksusta saarelle, joten itse matka ei ole kovin kallis.

Saarella saa helposti kulumaan aikaa pari tuntia tai enemmänkin, joten ihan pikavisiittiin ei kannata varautua.

Lisätietoja: lokrum.hr

Vesiurheilu

Dubrovnik on hyvä kohde vesiurheilulle, sillä komeita merimaisemia ja kirkasta, turkoosia vettä löytyy ympäri kaupunkia.

Vanhankaupungin ja Lokrum-saaren ympäristössä erityisen suosittua on merimelonta, jossa pääsee tutustumaan ympäristöön eri näkökulmasta joko järjestetyllä kierroksella tai vapaasti omaan tahtiin. Merikajakki (päälläistuttava malli) on hyvä väline täysin aloittelijallekin, sillä sitä on vaikea saada kaatumaan, ja siinä voi istuakin paljon vapaammin kuin perinteisessä kajakissa. Niitä löytyy sekä yksikköinä että kaksikkoina.

Kajakinvuokraus Dubrovnikissa
Pile-portin vierestä on näppärää vuokrata kajakki.

Paras paikka etsiä kajakki on Pile-portin vierestä pienestä rannasta. Sinne pääsee vallihaudan kautta, johon pääsee portaita pitkin Pile-portin vierestä. Paikalla on useitakin vuokraamoita, mm. tämä ja tämä.

Banje-rannalla Vanhankaupungin vieressä on hieman kattavammin vesiurheiluvälineitä, lisätietoja löytyy täältä. Vesiskootterisafareille pääsee Babin kukin niemimaalta, lisätiedot täällä.

Vesiurheilu, Banje Beach, Dubrovnik
Banje Beachillä on kajakkien lisäksi myös vauhdikkaampia välineitä.

Dubrovnik Pass ja museokortti

Dubrovnik Pass

Dubrovnik Pass myydään joko päiväksi (35 e), kolmeksi päiväksi (45 e) tai viikoksi (55 e). Talvella marraskuun alusta helmikuun loppuun asti hinta on selvästi edullisempi. Passilla on ilmainen pääsy muureille ja Fort Lovrijenaciin, fransiskaaniluostariin, yhdeksään museoon tai näyttelyyn sekä Bukovac Houseen läheisessä Cavtatin kylässä. Lisäksi saa ilmaiset bussimatkat kaupungin sisällä.

Lippuja ei tarvitse kohteissa jonottaa, vaan QR-koodin näyttäminen puhelimesta riittää sisäänpääsyyn.

Lisäksi joissain paikoissa saa alennusta passilla, joten kannattaa kysyä, mikäli nähtävyys ei listalla ole. Vuonna 2023 sai aina War Photo Limitedissä parin euron alennuksen, ja Red History -museossakin sitä kysyttiin, joten jotain etua olisi saanut. Kumpaakaan näistä ei ole kuitenkaan mainittu passin sivuilla.

Lisätiedot ja kauppa löytyy täältä. Passia ei kannata ostaa välittäjän kautta (esim. tiqets.com), sillä ne perivät jopa yli tuplahintaa samasta passista.

Museokortti

Jos ei aio käydä muureilla, niin museokortti on parempi vaihtoehto kuin Dubrovnik Pass, sillä se on edullisempi (20 e ja voimassa 7 päivää) ja kattaa myös Homeland War -museon Srd-kukkulalla. Ei tosin sisällä fransiskaaniluostaria tai Bukovac-museota Cavtatissa. Lippukauppa ja museolista löytyy täältä.


Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Ersatz Bossa / John Deley and the 41 Players – Audiokirjasto, Youtube 

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Dubrovnikin nähtävyyksistä
Inline Feedbacks
View all comments