Siirry suoraan sisältöön

Espanja – Lomakohteet

Espanjan lomakohteet täyttyvät ympäri vuoden ja maa on yksi Euroopan suosituimmista matkailukohteista. Lämpimä ilmasto ja valtava määrä aurinkoisia päiviä, joiden parissa nauttia sen hiekkarannoista, kulttuuritarjonnasta, luonnonmaisemista, nähtävyyksistä, festivaaleista, historiasta ja ruokakulttuurista, ovat syitä miksi Espanja valikoituu niin monien lomakohteeksi.

Ranta Barcelona - Parhaat valokuvauspaikat

Espanjan rantalomakohteet ovat yhä lomakohteista suosituimmat

Espanja on ennen kaikkea suosittu rantalomakohdemaa, jossa yhdistyvät puhtaat meret, hoidetut hiekkarannat ja runsaslukuinen määrä aurinkoisia päiviä. Kanariansaaret, Baleaarit, Costa del Sol ja Costa Blanca ovat suosituimmat Espanjan lomakohteet.

Costa del Sol – flamencoa, rantoja ja tapaksia Aurinkorannikolla

Andalusian itsehallintoalueella, Manner-Espanjan eteläkärjessä sijaitseva Costa del Sol on suosituimpia Espanjan lomakohteita. Se tunnetaan letkeästä elämänasenteesta, herkullisista tapasruoista sekä flamencosta. Alueen pääkaupunki Malaga ja sen kansainvälinen lentokenttä on monille vain kauttakulkuportti pienempiin rantakyliin. Näistä suosituimpia ovat Malagan lentokentän vieressä sijaitseva Torremolinos sekä Fuengirola, jonne moni suomalainen on lähtenyt ilmastopakolaiseksi tai vetäytynyt nauttimaan eläkepäivistä.

Hieman kauempana lännessä sijaitseva Marbella on jo vuosikymmenten ajan hurmannut upeilla rannoillaan ja sympaattisen somalla vanhallakaupungillaan, jota ei pidä sekoittaa pröystäilevään Puerto Banuksen alueeseen. Puerto Banus tunnetaan hulppeista jahdeista, urheiluautoista ja muotiliikkeistä. Malagan itäpuolella sijaitseva Nerja tunnetaan luonnonkauniista rannoistaan ja upeista tippukiviluolistaan.

Malagueta-ranta - Malaga - Espanjan lomakohteet
Malagueta-ranta Malagan keskustan edustalla. Kuva: Valery Bareta - stock.adobe.com.

Kanariansaaret - talviparatiisi Atlantin syleilyssä

Espanja tarjoaa kesäkelejä myös talvella – reilun kuuden tunnin lentomatkan päässä sijaitsevat Kanariansaaret on talvisin suosittu lomakohde, sillä lämpötila nousee lähes ympäri vuoden yli 20 asteen. Suosituimmat lomakohteet ovat Teneriffa ja Gran Canaria, joiden jälkeen tulevat Lanzarote ja Fuerteventura.

Gran Canarian tunnetuimmat lomakohteet ovat saaren pääkaupunki Las Palmas sekä saaren eteläosassa sijaitsevat rantalomakohteet Playa del Ingles ja hiekkadyyneistään tunnettu Maspalomas. Teneriffan suosituimmat kohteet ovat saaren eteläosassa sijaitseva Playa de las Americas ja pohjoisosassa sijaitseva idyllinen Puerto de la Cruz, joka on tunnettu mustista laavahiekkarannoistaan. Teneriffa on peräti 130 kilometriä pitkä, ja saarelle lennetäänkin joko eteläiselle tai pohjoiselle lentokentälle.

Costa Blanca - vaaleaa hiekkaa ja paellaa

Valencian itsehallintoalueella sijaitseva Costa Blanca kuuluu Espanjan suosituimpien lomakohteiden joukkoon. Espanja ja paella yhdistetään toisiinsa, mutta juuri Valencian alue on paellan synnyinpaikka. Paella onkin tämän rannikon ylpeyden aihe ja kansallisruoka. Costa Blancan keskus on Alicante, joka rannikon suosituimpia lomakohteita, sillä kaupungista löytyy rannan ohella myös kulttuuritarjontaa.

Alicanten kansainväliseltä lentokentältä jatketaan usein lähikyliin viettämään rantalomaa. Näistä yksi tunnetuimmista on suomalaistenkin suosima Torrevieja. Costa Blancan varrelta löytyy valtava määrä niin laajoja hienohiekkaisia rantoja kuin sympaattisia lahdenpoukamiakin. Viehättäviä rantakyliä ovat Alicanten pohjoispuolella sijaitsevat Moraira, Calpe, Altea ja Villajoyosa.

Costa Blancan huvittelu- ja bilekeskus on Benidorm, joka on ollut vuosikymmenien ajan ollut Espanjan tunnetuimpia rantalomakohteita.

Playa del Postiguet - Alicante, Espanja
Playa del Postiguet - Alicante

Baleaarit – saaret, missä Espanja muistuttaa Karibiaa

Manner-Espanjan itäpuolella sijaitsevat Baleaarit ovat saarirykelmä, joista tunnetuimmat saaret ovat Mallorca, Menorca, Ibiza ja Formentera.

Mallorca on Baleaarien suosituin saari ja samalla kaikkein monipuolisin. Saaren pääkaupunki Palma de Mallorca tarjoaa kulttuurinähtävyyksiä ja ostosmahdollisuuksia, puhumattakaan saaren upeista rannoista ja henkeäsalpaavista vuoristomaisemista.

Pienemmät saaret Menorca ja Formentera voisivat ensi silmäyksellä sijaita yhtä hyvin Karibialla. Saarten vitivalkoinen hiekka ja turkoosit vedet tarjoavat upeat puitteet rantalomailulle. Ibiza on tunnetaan ennen kaikkea kuuluisista yökerhoistaan ja yöelämästään, mutta saaren rannat eivät juurikaan häviä naapureillensa.

Katalonian rannikko Costa Bravalta Costa Doradaan on Espanjan suosituin rantaosuus

Barcelonan pohjoispuolelta Blanesista alkava Costa Brava ulottuu aina Ranskan rajalle asti ja matkan varrelta löytyy monia mielenkiintoisia kohteita. Costa Bravan sydän, Girona, hurmaa historiallisella Vanhallakaupungillaan ja gastronomiallaan.

Costa Bravan rannikolta taas löytyy viehättäviä kalastajakyliä, kuten Cadaqués, Tossa de Mar ja Figueres, joka on Salvador Dalín synnyinkaupunki. Lloret de Mar on taas Costa Bravan sykkivimpiä kaupunkeja, jossa yökerhot täyttyvät juhlijoista aamuun asti. Empuriabravan mielenkiintoisessa kanavakylässä voi ihastella hulppeita huviloita kanaalien varrella Floridan malliin.

Tossa de Mar - Espanja - Espanjan lomakohteet
Platja d’es Codolar Tossa de Marissa kuvastaa Costa Bravan viehättäviä lahtia.

Barcelonan eteläpuolelta alkaa Costa Dorada, jonka rannat ovat hienohiekkaisempia kuin Costa Bravan. Costa Doradan tunnetuimpia kohteita on Tarragona, joka oli yksi roomalaisajan tärkeimpiä kaupunkeja Iberian niemimaalla. Kaupungissa voi yhä ihailla jäänteitä roomalaisajasta.

Tarragonan kyljessä sijaitsee kestosuosikki rantalomakohde Salou, jonka tärkeimpiä vetovoimia on vesi- ja huvipuistokeskittymä PortAventura World. Se Espanjan suurin teemapuisto.

PortAventura - Salou, Espanja
PortAventura on Saloun suurimpia vetovoimia. Kuva: boryanam - stock.adobe.com.

Yhdistä rantaloma ja kaupunkiloma

Espanjasta löytyy mielenkiintoisia suurkaupunkeja, joissa rantaloman voi yhdistää kaupunkilomaan. Antoni Gaudín unenomaista arkkitehtuurista sekä El Gòticin pimeistä ja kapeista kujista tunnettu Barcelona on yksi tällaisista kohteista. Rantalomailuun soveltuu myös itärannikolla sijaitseva Espanjan kolmanneksi suurin kaupunki Valencia, jossa ultramoderni arkkitehtuuri yhdistyy satoja vuosia vanhoihin goottilaisrakennuksiin.

Rannat löytyvät myös Andaluciassa sijaitsevan Málagan keskustan alueelta. Kaupunki on viime vuosina muuttunut uusien museoiden, kuten Carmen Thyssen -museon, avaamisen myötä rosoisesta satamakaupungista merkittäväksi taidekaupungiksi. Ja onhan Pablo Picasso lähtöisin Málagasta.

Barceloneta-ranta – Barcelona - Espanjan lomakohteet
Barceloneta on Barcelonan suosituin ranta.

Espanjan lomakohteet tarjoavat historia- ja kulttuurielämyksiä

Espanjan pääkaupunki Madrid on koko maan sykkivä keskus, josta löytyy ylivertainen tarjonta taidetta, arkkitehtuuria, urheilutapahtumia, festivaaleja, yöelämää ja gastronomiaa.

Santiago de Compostela on Espanjan luoteisnurkassa sijaitsevan Galician itsehallintoalueen pääkaupunki. Kaupunki ei ole ainoastaan vaellusreitti Camino de Santiagon päätepiste, vaan yksi Espanjan suosituimmista kaupungeista. Sen katedraali ja viehättävä vanhakaupunki ovat vierailun arvoisia, unohtamatta galicialaista gastronomiaa.

Pohjois-Espanjassa sijaitsevan Baskimaan pääkaupunki Bilbao nousi kertaheitolla matkailukartalle, kun Guggenheim-museo avattiin kaupungissa. Taiteen lisäksi Bilbao tunnetaan erinomaisesta ravintolatarjonnasta, jonka joukkoon mahtuu lukuisia Michelin-tähtiravintoloita. Monet yhdistävät Bilbaon matkan rantalomaan 100 kilometrin päässä sijaitsevassa San Sebastiánissa. Se on Pohjois-Espanjan kuuluisin rantakaupunki ja Bilbaotakin suositumpi kohde.

Kuninkaanlinna Madrid, Espanja
Palacio Real, Kuninkaanlinna – Madrid. Kuva: Novikov Aleksey/Shutterstock.com

Espanja oli maurien suurilta osin maurien hallinnassa 700-luvun alusta  1400-luvun loppuun. Maurilaisajasta jäi runsaasti jälkiä muun muassa kieleen, taiteisiin ja arkkitehtuuriin.

Andalucian pääkaupunki Sevilla on arkkitehtonisesti ainutlaatuinen paikka, jossa maurilaisen ja goottilaisen rakennustyylien taidenäytteet ovat säilyneet erinomaisesti tähän päivään asti. Lisää maurilaisaikaisia historiallisia nähtävyyksiä Andaluciassa tarjoavat Cordoba ja Granada. Cordoban moskeija sekä Granadan Alhambra-palatsi ovat koko Espanjan tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Suosittuja historiapainotteisia päiväretkikohteita Madridista ovat Espanjan vanha pääkaupunki Toledo ja roomalaisaikaisesta akveduktistaan kuuluisa Segovia.

Laskettelua etelässä tai pohjoisessa

Espanja ei tule ensimmäisenä mieleen hiihtokohteena, mutta maasta löytyy useampiakin merkittäviä laskettelukeskuksia. Vain kahden ajotunnin päästä Barcelonasta, Pyreneiden juurella, sijaitseva La Molina on yksi maan kuuluisimmista laskettelualueista. Espanjan suurin hiihtokeskus Sierra Nevada sijaitsee Andaluciassa, 30 kilometrin päässä Granadasta. Sierra Nevadan pisin rinne on yli kuuden kilometrin mittainen.


Katso lisää tietoa Espanjasta

Katso yleistä tietoa Espanjasta täältä.
Katso lisätietoa Espanjan nähtävyyksistä täältä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *