Siirry suoraan sisältöön

Tallinna – Nähtävyydet ja tekemistä

Tunnetuimmat Tallinnan nähtävyydet, kuten Raatihuoneentori tai Bastionin tunnelit sijaitsevat Unescon maailmanperintölistalla olevassa Vanhassakaupungissa, mutta etenkin lasten kanssa kannattaa suunnata muurien ulkopuolelle, josta löytyy tekemistä koko perheelle.

Tallinnan nähtävyydet Vanhassakaupungissa

Unescon maailmanperintölistalla oleva keskiaikainen Vanhakaupunki on kaupungin sykkivä keskus ja tunnetuin Tallinnan nähtävyys. Sinne mahtuu sulassa sovussa ravintoloita laidasta laitaan, trendikkäitä viinibaareja, suomalaisten suosimia karaokebaareja, salaperäisiä maanalaisia tunneleita, Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti toiminut apteekki sekä Viron eduskunta.

Vanhakaupunki jaetaan ylempään osaan: Toompeanmäkeen, ja alempaan osaan: alakaupunkiin. Kaupungin alku lasketaan vuodesta 1219, jolloin tanskalaiset valtasivat Toompealla sijaitsevan linnan, mistä luultavasti kaupungin nimi juontaa juurensa - Tallinna -> Taani linn (tanskalaisten linna).

Vanhankaupungin tunnetuimmat nähtävyydet kiertää kävellen helposti päivän aikana, kunhan vain noudattaa jonkinlaista järjestystä. Alta löytyvät Vanhankaupungin tunnetuimmat kohteet kätevästi yhden reitin varrelta.

1. Olevisten kirkko (Oleviste kirik)

Kävelykierros Vanhassakaupungissa kannattaa aloittaa sen pohjoispäädystä tutustumalla Tallinnan korkeimpiin rakennuksiin kuuluvaan Olevisten Kirkkoon. Luterilaisen kirkon torni ulottuu 123.8 metrin korkeuteen. KGB käytti sitä kylmän sodan aikaan radiotornina.

2. Pyhän Pietarin ja Paavalin katedraali (Peeter-Pauli katedraal)

Jatka matkaa Vene-kadulle, joka on yksi Vanhankaupungin kauneimpia katuja. Kadun puolivälissä vastaan tulee katoliseen kirkkoon kuuluva Pyhän Pietarin ja Paavalin katedraali, joka rakennettiin 1841-1844 vanhan keskiaikaisen luostarin paikalle.

3. Katariinankuja (Katariina käik)

Pyhän Pietarin ja Paavalin katedraalin vierestä pääset pujahtamaan keskiaikaiselle Katariinankujalle. Tällä kujalla sijaitsee  käsityöläisstudioita, joissa valmistetaan mm. koruja, keramiikkaa ja tekstiilitöitä 1400-1600-lukujen menetelmillä. Kuja on itsessään viehättävä, joten se kannattaa käydä tarkistamassa, vaikka käsityöt eivät kiinnostaisikaan.

4. Raatihuoneentori (Raekoja plats)

Raatihuoneentori on ollut Tallinnan tunnetuin kohtaamispaikka 1200-1300-luvulta lähtien. Keskiaikaisella aukiolla järjestetään konsertteja ja tapahtumia ympäri vuoden. Kesäisin aukion reunoja syleilevät ravintolaterassit, jotka kuhisevat auringonpaisteesta ja virvoittavista juomista nauttivista vierailijoista. Joulukuussa aukiolla järjestetään Tallinnan joulumarkkinat.

Aukion nimi tulee sen laidalla sijaitsevasta, 1400-luvun alussa rakennetusta vaikuttavasta goottilaistyylisestä raatihuoneesta, joka toimii nykyään edustustilana sekä konserttisalina.

Raatihuoneentori on Tallinnan keskeisin paikka.

Euroopan vanhin yhtä mittaan toiminut apteekki, Raeapteek, sijaitsee Raatihuoneentorin kulmassa, Apteegi-kadun päässä. Vuodesta 1422 asti toimineessa apteekissa pääsee tutustumaan kiehtoviin keskiaikaisiin lääkkeisiin ja rohtoihin, kuten käärmeennahkaan sekä muumiomehuun. Apteekki on toiminnassa yhä tänä päivänä.

5. Vapaudenaukio (Vabaduse väljak)

Toompeanmäen juurella sijaitseva Vapaudenaukio on Viron itsenäisyyden ja kansallistunnon symboli, jossa järjestetään erinäisiä tapahtumia, joista suurimpia on kansallispäivän sotilasparaati. Aukion länsilaidalla sijaitseva mahtipontinen pilari on omistettu vuosina 1918-1920 Neuvosto-Venäjän joukkoja vastaan käydyn vapaussodan muistolle

Vapaudenaukio

6. Kiek in de Kök ja Bastionin tunnelit

Kiek in de Kök -tornin näyttelyä uudistetaan! Torni avataan uudelleen kesäkuussa 2024.

Vapaudenaukion vieressä sijaitsevat Tykkitorni Kiek in de Kök ja Bastionion tunnelit ovat suosituimpia Tallinnan nähtävyyksiä ja sopivat jännittäviksi vierailukohteiksi lasten kanssa.

Kiek in de Kökissä, suomeksi kurkkaa keittiöön, läpileikataan Tallinnan sotahistoriaa tykkitornin uumenissa. Kierroksella pääsee myös kulkemaan pitkin puolustusmuurien laitamia.

1600-1700-luvuilla rakennetuissa Bastionin tunneleissa sukelletaan Tallinnan mittavaan maanalaiseen puolustusverkostoon ja sen moninaisiin käyttötarkoituksiin.

Kiek in de Kökiin ja Bastionin tunneleihin voi ostaa erillisliput tai yhdistelmälipun.

Kotisivu: Kiek in de Kök

7. Aleksander Nevskin katedraali

Aleksander Nevskin katedraali, Tallinna
Ortodoksinen pääkirkko Tallinnassa on Toompeanmäellä sijaitseva Aleksander Nevskin katedraali.

Aleksander Nevskin katedraalin näyttävät sipulikupolit kohoavat korkealle Toompeanmäen laella. Vuonna 1900 valmistunut ortodoksinen kirkko on arkkitehtonisesti Tallinnan kauneimpia rakennuksia ja suosittu nähtävyys Toompeanmäen kierroksella. Kirkon sisällä oleva mosaiikkien ja ikonien kokoelma kannattaa myös katsastaa.

8. Eduskunta / Toompean linna (Riikikogu)

Viron eduskuntarakennus on osa keskiaikaista Toompean linnaa, joka oli rapistunut vuosien saatossa raunioiksi. Eduskuntarakennus pystytettiin vuosien 1920-22 välillä. Vaaleanpunainen satulinnamainen rakennus on tiettävästi ainoa ekspressionistityylinen eduskuntarakennus maailmassa.

9. Tallinnan episkopaalinen tuomiokirkko (Toomkirik)

Toompean laella sijaitseva vitivalkoinen Tuomiokirkko on ulkopuolelta kursailematon, luterilaisen kirkon perikuva. Sen sijaan kirkon sisällä on runsaslukuinen määrä taidokkaasti veisteltyjä hautavaakunoita sekä hautakiviä, joissa lepää saksalaista aatelistoa sekä muita Viron historian merkkihenkilöitä.

Tuomiokirkkoon peritään erillinen 5 euron sisäänpääsymaksu.

10. Kohtuotsan näköalatasanne (Kohtuotsa vaateplatvorm)

Kävelykierros on hyvä päättää Kohtuotsan näköalatasanteelle. Satoi tai paistoi, niin näköalapaikka on taatusti täynnä innokkaita valokuvaajia, sillä tältä parvekkeelta Tallinna avautuu suoraan syliisi.

Museot

Fotografiska

Tukholmastakin tunnettu valokuvataidekeskus Fotografiska avattiin kaupunkiin 2019 saavuttaen välittömästi suuren suosion. Fotografiskan ansiosta Tallinna on noussut pykälän kansainvälisemmälle tasolle kulttuuritarjonnassaan. Fotografiska esittelee kausittain vaihtuvia valokuvanäytteilyitä. Fotografiskan ylimmässä kerroksessa toimii suosittu ravintola-cocktailbaari.
Kotisivu: Fotografiska

Fotografiska - Tallinna
Fotografiska-museo keskellä Telliskiveä on Tallinnan johtavia vetonauloja.

Taidemuseo KUMU

Viron tunnetuin taidemuseo löytyy Kadriorgin vierestä, minkä takia vierailu Kadriorgin puistossa kannattaa yhdistää vierailuun KUMU:ssa. Vuonna 2006 avattu museo on muotoilultaan jo itsessään arkkitehtuurinen taideteos, mutta sen taidekokoelmat ovat tietysti pääjuttu.

KUMUn vahvuus on että se miellyttää montaa eri tyyppistä vierailijaa; esillä on eri tyylisuuntia ja teoksia 1700-luvun taiteesta nykytaiteeseen, joissa pääosassa ovat paikalliset taiteilijat.
Kotisivu: KUMU

Miehitysten ja vapauden museo (Vabamu)

Toompeanmäen laidalla sijaitseva Miehitysten ja vapaudenmuseo Vabamu esittelee, millaista elämä oli Virossa ensin Saksan ja sitten Neuvostoliiton vallan alla. Eri artefaktien lisäksi pääosassa ovat aikalaiskertomukset, joita kuunnellaan audiokierroksen aikana.
Kotisivu: VABAMU

KGB-museo

Kaikkien suomalaisten tuntemassa Viru-hotellissa sijaitsevassa KGB-museossa pääsee kurkistamaan Neuvostoliiton salaisen palvelun toimintatapoja opastetun kierroksen kautta. Neuvostoaikana Viru-hotelliin majoitettiin Virossa vierailevat ulkomaiset vieraat KGBn valvovan silmän ja korvan alle. Museossa on esillä muun muassa mikrofoneja, langatonta kuuntelutekniikkaa, sekä radiohuoneen laitteet. Vierailuun vaaditaan ennakkovaraus.
Kotisivu: KGB-museo

Kadriorgin puisto

Pari kilometriä keskustan ulkopuolella sijaitseva Kadriorgin puisto on mitä parhain kohde pidemmälle kävelyretkelle ja puistopiknikille. Puistoon kannattaa suunnata toukokuun alusta syyskuun loppuun, jolloin voi nauttia sen millintarkasti trimmatusta vihreästä puutarhasta sekä värikkäästä kukkaloistosta. Myös lokakuussa ruskan aikaan puutarha on vierailun arvoinen.

Puisto kuuluu osana Kadriorgin palatsiin, jota itse Pietari Suuri oli avaamassa vuonna 1718. Nykyisin palatsissa toimii Viron taidemuseo. Puisto on suurempi alue kuin miltä se ensisilmäykseltä näyttää, ja piilossa metsätien päästä löytyykin vuonna 2011 avattu harmoninen japanilainen puutarha.

Kadriorgin puisto, Tallinna
Kadriorgin kukkaloistoa palatsin edustalla.

Balti Jaama Turg

Balti Jaama Turg on herkuttelijoiden paratiisi, josta löytyy torikauppiaiden tuotteiden lisäksi lukuisia katukeittiöitä maailmalta kahdessa kerroksessa. Balti Jaama Turgilla on hyvä poiketa matkalla Telliskiveen, sillä ne sijaitsevat vieri vieressä.
Kotisivu: Baltijaama Turg

Balti Jaama Turg, Tallinna
Balti Jaama Turg tarjoaa makuja niin Virosta kuin maailmalta.

Telliskivi

Telliskiven luova kaupunki, kuten kaupunginosaa mainostetaan, on Vanhankaupungin vieressä sijaitseva sykkivä kulttuurihubi sekä gastronominen keskus, josta löytyy tapahtumatarjontaa ympäri vuoden. Vanhan teollisuusalueen tilalle on pystytetty trendikkäitä baareja, ravintoloita, designer-studioita sekä start-up yrityksiä. Telliskiven tapahtumakalenteri kannattaa vilkaista läpi ennen Tallinnan matkaa heidän kotisivuiltaan.
Kotisivu: Telliskivi

Telliskivi
F-hooneen ravintolaterassi Telliskivessä.

Noblessner

Vanhaa neuvostoarmeijan telakka-aluetta ei enää tunnista samaksi, sillä Noblessnerin huvisatama-alue on kehittynyt kovalla vauhdilla yhdeksi Tallinnan viihtyisimmäksi ja tyylikkäimmiksi alueiksi. Design-asuintaloista ja trendikkäistä ravintoloista meren äärellä tunnettu Noblessner on Tallinnan uusi Telliskivi, joka toimii parhaiten varsinkin kesäaikaan laskevan auringon hyväillessä alueen terasseja. Nobblesnerin kohokohtia designin lisäksi ovat panimoravintola Põhjala Tap Room, Proto-keksintötehdas, sekä keikkapaikka Noblessneri Valukoda.
Kotisivu: Noblessner

Noblessner
Noblessnerin ravintolaterasseja meren äärellä.

Tekemistä Tallinnassa koko perheelle

Teletorni

Tallinnan TV-torni ei ole ainoastaan vain Viron korkein rakennus, vaan se on historiallisesti tärkeä symboli Viron itsenäisyydessä. Moskovan olympialaisiin vuonna 1980 avattu Teletorni kipuaa 314 metrin korkeuteen, mutta vierailijat pääsevät sisäänpääsylipulla 170 metrissä olevalle näköalatasanteelle, josta sanotaan pilvettömällä säällä näkevän Helsinkiin asti.

Teletornin alakerrassa pääsee tutustumaan videoiden ja valokuvien avulla 21.8.1991-tapahtumiin. Viro oli julistautunut päivää aikaisemmin itsenäiseksi vallankaappausyrityksen syövereissä painivasta Neuvostoliitosta, mutta 21. elokuuta Neuvostoliiton joukot yrittivät kaapata TV-tornin panssarivaunujen voimin takaisin ja estää virolaisten itsenäistymishenkiset lähetykset.
Kotisivu: Teletorni

Teletorn - Tallinn
Näkymät Teletornin näköalatasanteelta.

Lentosatama

Lentosatama on yksi parhaita koko perheen vierailukohteita Tallinnassa, sieltä löytyy kiehtovaa katseltavaa sekä aikuisille että lapsille. Avaran museohallin sisältä löytyy laaja näyttely erilaisia sotahistoriaan sekä merenkulkuun liittyviä esineitä. Museon vetonauloja ovat vesitaso Short 184 sekä Englannissa rakennettu Lembit-sukellusvene, jonka sisään pääsee tutkimaan miltä elämä sukellusveneen sisällä näyttää.

Museossa on huomattava määrä erilaisia videofilmejä, simulaattoreita, sekä erillinen lasten leikkialue, jotta kenelläkään ei tule aika pitkäksi. Kannattaa muistaa käydä katsastamassa museohallin takana rannassa sijaitsevat museolaivat, jotka sisältyvät pääsylipun hintaan.
Kotisivu: Lentosatama

Tallinnan Eläintarha

Tallinnan eläintarha sijaitsee noin 5 kilometriä keskustan ulkopuolella Rocca al Maressa. Eläintarhassa on varsin monipuolinen asukaskunta, kuten lumileopardeja, jääkarhuja ja suippohuulisarvikuonoja.
Kotisivu: Tallinn Zoo

Proto

Vuonna 2020 avattu Proto sijaitsee Noblessnerin alueella Lentosataman lähellä. Protosta löytyy hauskoja vempaimia, joissa satavuotiaiden teknisten keksintöjen prototyypit yhdistetään nykyaikaan virtuaalitodellisuuden avulla.
Kotisivu: Proto


Katso myös seuraavat Tallinnan oppaan alasivut:


Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Tallinnan nähtävyyksistä
Inline Feedbacks
View all comments