Siirry suoraan sisältöön

Tallinna – Ravintolat

Tallinnan ravintolat ja niiden tarjonta elää vilkkaana vuoden ympäri — keskinkertaisuudet tippuvat pois ja uusia yrittäjiä versoaa tilalle. Laaturavintolat pysyvät suosiossa vuodesta toiseen ja niiden makuelämyksiä Tallinnan monipuolinen ravintolatarjonta tarjoaa matkailijoille runsain määrin.

Tässä artikkelissa esittelemme parhaat Tallinnan ravintolat ja annamme vinkkejä siihen, mitä kannattaa kokeilla vierailun aikana.

Jahu - Tallinnan ravintolat

Moderni virolainen keittiö

Viime vuosina Tallinnan ravintolat ovat jalostuneet suurella määrällä moderneja virolaisia ravintoloita. Moderni virolainen keittiö panostaa ruokaan, jossa kausikohtaiset, läheltä tulevat raaka-aineet näyttelevät pääosaa. Tätä keittiötyyppiä voi kutsua paikallisravintolaksi, sillä varsinaiset virolaiset ruokalajit ovat harvinaisuus.

Rataskaevu 16 & Väike Rataskaevu (Vanhakaupunki)

Rataskaevu-kadulla sijaitseva Rataskaevu 16 sekä sen läheisyydessä sijaitseva sisarravintola, Väike Rataskaevu, ovat kestosuosikkeja. Erinomainen ruoka läheltä tulevine raaka-aineineen, rento ilmapiiri ja ystävällinen palvelu kuvaavat Rataskaevuja. Molemmissa ravintoloissa on tarjolla kompakti ruokalista, josta kuitenkin löytyy valinnanvaraa jokaiselle. Pöytävaraus kannattaa tehdä jo erittäin hyvissä ajoin.
Kotisivu: Rataskaevu 16

Rado (Vanhakaupunki)

Kantarellirisottoa ravintola Radossa.

Keskellä Vanhaakaupunkia Vene-katu 7:ssä sijaitseva Rado tarjoaa herkullisia, moderneja annoksia, joissa tärkeintä ei ole näyttävyys, vaan maku. Maun suhteen Rado kilpailee muiden samaan hintaluokkaan ja keittiötyyppiin putoavien ravintoloiden kanssa ykköspaikasta, joista Tallinnassa ei puutu tarjontaa. Ravintolan miljöö on viihtyisä; raikas skandinaavinen sisustus peilaa ruokalistaa, joka vaihtelee päivittäin raaka-aineiden saatavuuden mukaan. Raaka-aineiden sesonkiluontoisuus on Radossa korkeassa arvossa.
Kotisivu: Rado

Moon (Kalamaja/satama)

Linnahallia lähellä sijaitseva, slaavilaiseen ruokaan erikoistunut Moon, on pieni, kodikas olohuone, jossa ystävällinen palvelu yhdistyy simppeleihin slaavilaisen keittiön klassikkoihin, kuten Borsch-keittoon tai pelmeneihin. Moon-ravintola on erinomainen ensi askel, mikäli slaavilaisen keittiön herkut ovat jääneet tuntemattomiksi!
Kotisivu: Moon

LEE (Vanhakaupunki)

Vanhankaupungin keskelle piilotettu Ravintola LEE jatkaa samaa linjaa sen edeltäjänsä Leib-ravintolan kanssa, tarjoten modernin virolaisen keittiön herkkuja. Raikkaat, kausiluontoiset ja luovat annokset yhdistettyinä kohtuulliseen hintatasoon tekevät LEE:stä hyvän vaihtoehdon rennolle illalliselle. Kesäaikaan LEEn valtava puutarha on tunnelmaltaan vertaansa vailla.
Kotisivu: LEE

LEE-ravintolan valtava puutarha on Tallinnan tunnelmallisimpia terasseja.

Rentoon illanviettoon

Mantel ja Korsten (Kadriorg)

Kadriorgin kaupunginosassa, sympaattisessa puutalossa sijaitseva Mantel ja Korsten on ehdottomasti Tallinnan ravintoloiden parhaimmistoa. Lämmin ja kodikas sisustus antaa oivallisen tunnelman treffi-illalliselle tai mukavalle illanvietolle kaveriseurassa. Mantel ja Korstenin ruokalista on modernilla tavalla välimerihenkinen ja rajoittuu muutamaan alku- ja pääruokavaihtoehtoon, jotka ensipuraisun jälkeen haluaa testata läpi yksi toisensa jälkeen.
Kotisivu: Mantel & Korsten

Mantel ja Korsten - Tallinnan ravintolat
Mantel ja Korsten -ravintolan tunnelma henkii lämpöä.

Barbarea

Trendikkäällä Põhjala tehas -alueella Tallinnan Koplissa sijaitseva Barbarea tarjoilee annoksia, joissa sekoittuvat maut eri kansainvälisistä keittiöstä. Rehdisti sanoen syrjässä sijaitseva ravintola vaatii hieman matkustamista, mutta Barbarean tarjoama makumaailma on matkan väärti. Ravintolan alakerrassa toimivalla Karjase Sai-leipomolla on vahva vaikutus Barbarean ruokalistaan – ravintolan hapanjuuripitsat ja hummus vastaleivotulla talon pitaleivällä ovat suussa sulavia. Ravintola sopii hyvin seurueille, sillä ruoat on suunniteltu jaettaviksi.
Kotisivu: Barbarea

Odeon Bar (Karjamaa)

Telliskiven takana, Karjamaan edustalla sijaitseva boheemi Odeon Bar on sisustukseltaan kuin jenkkihenkinen diner-kuppila olisi isketty neuvostoaikaisen sairaalan odotusaulaan. Mutta lopputuloksena yhdistelmä on aika toimiva. Odeon Bar sopii menevään illanviettoon jo sen takia, että äänieristys ravintolassa on melkein olematon ja puheensorina yltyy illan mittaan. Ravintola on mainio vaihtoehto, jos seurueessa on kasvissyöjiä, sillä lyhyt ruokalista on jaettu noin 50-50 kasvis- ja ei-kasvisruokien kesken. Odeon Barin mielenkiintoinen ja maistuva cocktail-lista viekottelee maistamaan drinkin jos toisen.
Kotisivu: Odeon Bar

Odeon Bar - Tallinnan ravintolat
Luuydintä Odeon Barissa

F-hoone (Telliskivi)

Telliskivessä sijaitseva ikiklasssikko F-hoone sopii erinomaisesti rentoon illalliseen maistuvien cocktailien lomassa. Retromainen sisustus tekee vanhasta tehdashallista viihtyisän olohuoneen, jossa maistuu niin illallinen, lounas kuin brunssikin. Kursailemattomalta ruokalistalta, jonka hintoja voi sanoa edullisiksi, löytyy varmasti vaihtoehto jokaiselle.
Kotisivu: F-hoone

Tallinnan parhaat aamiaiset & brunssit

Loulou (Porto Franco)

Jos laivassa jäi aamiainen väliin, niin rannassa odottaa erinomainen tankkauspaikka: Loulou. Keskellä Porto Francon rakennustyömaata, Citybox-hotellin yhteydessä sijaitseva Loulou tarjoilee klassisia aamiais- ja brunssiannoksia, kuten eggs benedictiä, jonka herkullisuus ei ole itsestäänselvyys. Liian usein Tallinnan kahviloissa törmää kardinaalivirheisiin, kuten ylikeitettyyn uppomunaan tai liian juoksevaan hollandaisekastikkeeseen. Mutta ei Louloussa, jossa maut ja koostumus ovat kohdallaan.
Kotisivu: Loulou

Ravintola Loulou - Tallinna
Röstiperuna-, graavilohi- & uppomuna-annos Ravintola Louloussa

Cafe Maiasmokk (Vanhakaupunki)

Astumalla sisään Cafe Maiasmokkiin astuu sisään toiseen maailmaan. Tallinnan vanhin kahvila vuodelta 1864 huokuu vanhan ajan henkeä. Menusta löytyy laajan leivonnaistarjonnan lisäksi ruokia alkuruuista pääruokiin.
Kotisivu: Maiasmokk

Kahvila Maiasmokk henkii historiaa

RØST (Rotermann)

Rotermannissa sijaitsevan RØST-leipomokahvilan ohi on vaikea kävellä pysähtymättä, sillä sisältä leijaileva tuoreen kanelikorvapuustin tuoksu houkuttelee sisälle, halusi tai ei. Kahvilassa on saatavilla niin suolaista kuin makeata aamiaista: täytettyjä leipiä, wrappeja ynnä muuta, mutta paikan tavaramerkiksi ovat muodostuneet kaneli- ja kardemummakorvapuustit.
Kotisivu: RØST

Rukis (Vanhakaupunki)

Kahvila Rukis Vanhassakaupungissa tarjoilee herkullisia aamiaisklassikoita sekä laajan valikoiman leivonnaisia. Kahvila täyttyy etenkin kesäaikana jo pian avaamisen jälkeen, joten kannattaa suunnata ajoissa paikalle.
Kotisivu: Rukis

Aamiainen Rukis-ravintolassa, Tallinna
Rukis, Tallinna

T35  - Topellier kohvik (Kalamaja)

Keskellä Kalamajaa sijaitseva T35 on lämmin, koiraystävällinen kahvila, jonka ruokalistalta löytyy laaja valikoima tavallisia sekä harvinaisempia lämpimiä annoksia. Paikan erikoisuutena on Pohjois-Afrikasta tuleva brunssiklassikko shakshuka.
Kotisivu: T35

T35 - Shakshuka
Tulinen shakshuka saa aamun käyntiin.

Ristikheinä (Pelgulinn)

Pelgulinnan alueelta löytyvä pieni Ristikheinä on yksi sympaattisimmista ja herkullisimmista aamiais- ja lounaspaikoista kaupungissa. Jos se sijaitsisi keskustassa, niin sinne olisi varmasti joka aamu jonoa. Nykyisellä sijainnillakin paikka on usein täynnä. Ristikheinä sijaitsee hieman syrjässä aamiaispaikaksi, mutta mikäli ohjelmassa on rantapäivä Stroomissa, niin Ristikheinä sijaitsee kätevästi matkan varrella.
Kotisivu: Ristikheinä

Vegaaniset ja kasvisruokavaihtoehdot

Peet Ruut (Vanhakaupunki)

Vanhassakaupungissa, Rataskaevu-kadulla sijaitseva Peet Ruut tarjoaa ytimekkäällä ruokalistallaan vegaanivaihtoehdon ohella liha- ja kala-annoksia. Vegaaniannokset ovat niin maukkaita, että sen vuoksi Peet Ruut-ravintolaa voi mainostaa tässä kategoriassa ilman huonoa omaa tuntoa. Kolmikerroksisen ravintolan rento ilmapiiri ja maukasta ruokalista sopii mainiosti sekaruokavalioseurueille.
Kotisivu: Peet Ruut

Vegan Restoran V (Vanhakaupunki)

Vegaaniravintola, Vegan Restoran V, vilkkaalla Rataskaevu-kadulla on pieni ja sympaattinen, täysin vegaaniruokaan keskittynyt, ravintola Vanhassa kaupungissa. Ravintola on erittäin suosittu, minkä takia pöytävaraus kannattaa tehdä ajoissa.
Kotisivu: Restoran V

Vegaaniruokaa Vegan Restoran-V - Tallinna
Herkullista sitruunarisottoa ja talon leipää Vegan Restoran V:ssä.

ÜLO (Telliskivi)
Telliskivessä sijaitseva kodikas ravintola ÜLO tarjoilee näyttäviä drinkkejä sekä herkullisia liha- että kasvisruoka-annoksia, joissa kasvikset nostetaan jalustalle. Ilmapiiriltään rento ravintola sopii mainiosti vaikka juhlaillan alkajaisiksi.
Kotisivu: ÜLO

Kansainvälisiä makuja Tallinnassa

Elevant (Intialainen ravintola, Vanhakaupunki)

Tallinnasta voisi nostaa useammankin intialaisravintolan listalle, mutta sen parhaimmistoa edustaa Vanhassakaupungissa sijaitseva ikisuosikki Elevant, jossa hyvä palvelu ja herkullinen ruoka kohtaavat kohtuullisessa hintatasossa. Miellyttävän palvelun ja tunnelmallisen interiöörin takia Elevantiin on mukava istahtaa pidemmällekin illalliselle.
Kotisivu: Elevant

Odessa (Ukrainalainen ravintola, Vanhakaupunki)

Ukrainalaisen keittiön herkkuja tarjoileva Odessa saattaa jäädä monelta huomaamatta vaatimattoman sisääntulon takia. Odessan kellariin taivaltaessa avautuu lämminhenkinen yllätys, joka ei jätä kylmäksi. Tunnelmallinen kellariholvi antaa mainiot puitteet ikimuistoiselle illalliselle. Odessan mielenkiintoinen läpileikkaus ukrainalaisen keittiön herkuista on kätevä tapa tutustua tähän hiemaan tuntemattomampaan maailmaan.
Kotisivu: Odessa

Vorschmack Odessan tapaan.

Gianni (Italialainen ravintola, Keskusta/Satama)

Italialainen keittiö on maailman suosituin, eikä Tallinna tuo tähän poikkeusta. Kaupungista löytyy jopa italialaisravintoloiden ylitarjontaa verrattuna muihin keittiöihin. Ravintola Gianni sataman läheisyydessä on kaupungin italialaisravintoloiden aatelia kaikin puolin. Sisustukseltaan elegantti ravintola sopii niin juhlatilaisuuksiin kuin kasuaaliin illanviettoon. Hintataso on tallinnalaisittain kalliimmasta päästä, mutta ruuan, palvelun ja puitteiden takia hinta perusteltu.  Laajalta ruokalistalta löytyy pitsojen ja pastojen lisäksi italialaisia kala- ja lihaklassikoita.
Kotisivu: Gianni

Vasikkaa roomalaisittain – Saltimbocca alla romana.

La Cucina di Orm (Italialainen ravintola, Vanhakaupunki)

Vene-kadulla sijaitseva La Cucina di Orm jatkaa laadukusta italialaisravintolaperinnettä samassa tilassa sijainneen La Trattoria Bottegan tilalla. Ravintola kantaa perustajansa Orm Ojan nimeä, joka tuli tunnetuksi Noa Chef's Hall -ravintolan pääkokkina. Ruokalistalta löytyy laaja tarjonta erinomaisesti toteutettuja italialaisia klassikoita. Ravintolan tyylikäs, trattoriamainen sisustus antaa ravintolalle huolettoman ilmapiirin, jota kompensoi valkotakkisten tarjoilijoiden kohtelias mutta rento asenne.
Kotisivu: La Cucina di Orm

Texas Cantina (TexMex-ravintola, Vanhakaupunki)

Meksikolaiseen ruokaan ja teksasilaiseen barbequehun erikoistunut saluuna on sijainnut Pikk-kadulla jo yli 20 vuoden ajan. Niin turistien kuin paikallisten suosiossa oleva letkeä Texas on Tallinnan taco- ja bbq-paikkojen parhaimmistoa. Tulisen ruuan ystäville Texas ei tuota pettymystä — kunhan muistaa mainita pitävänsä extratulisuudesta, sillä lähtökohtaisesti Tallinnassa ruoka ei ole kovin tulista.
Kotisivu: Texas

Texas Cantina - Tallinnan ravintolat
Tuliset Kanansiivet Eron tapaan vievät pikajunalla suoraan Meksikoon.

La Prima Pizza (Italialainen ravintola, Vanhakaupunki & Keskusta)

Turistisesta nimestään huolimatta Tallinnan paras pitsa löytyy La Prima Pizzasta. Tämä on subjektiivinen mielipiteeni, mutta tätä tukee ykkössija Tripadvisorin Tallinnan ravintolalistalla. Nimen takia ravintolaan astuminen epäilytti pitkään ja mielsin ravintolan turistiloukuksi. Onneksi keräsin rohkeuteni, sillä enää en muualle astele, kun mieli tekee pitsaa.

Ruokalistalta löytyy paljon muutakin, mutta heidän leipälaji on pitsa. Mikä parasta — hintataso on erittäin kohtuullinen, jopa alhainen ruuan tasoon verrattuna. Sittemmin La Prima Pizza avasi ravintolan Gonsiori-kadulle, mutta alkuperäinen ravintola sijaitsee Vapaudenaukion vieressä Vanhassakaupungissa.

Ravintolassa on miellyttävä syödä sen lämpimän trattoriamiljöön takia. Silloin tällöin paikan päällä on italialainen trubaduuri laulamassa italialaisia klassikoita, mikä miellyttää tai ei.
Kotisivu: La Prima Pizza

PÄRIS (ranskalainen ravintola, Keskusta)

Maakrin alueelta, tornitalojen keskeltä, löytyy raikas tuulahdus ranskalaista brasseriekulttuuria nimeltään PÄRIS. Raikas pariisilainen kepeys näkyy niin interiöörissä kuin ruokalistassakin, joka on tiivis, mutta monipuolinen. PÄRISin klassikot kuten entrecote tai lohitartar on tehty kuten ne kuuluukin tehdä, ja lopputulos on herkullinen. Päris tarjoilee myös aamupalaa arkipäivisin sekä brunssia sunnuntaisin.
Kotisivu: PÄRIS

Fine dining -ravintolat

NOA Chef's Hall (Pirita)

NOA-ravintolan sisällä sijaitseva NOA Chef's Hall sai vuonna 2022 viimeinkin ansaitsemansa Michelin-tähden. NOA Chef's Hallia ei pidä sekoittaa NOA-ravintolaan, vaikka se sijaitsee NOAn sisällä, sillä ainoastaan NCH:n voi luokitella fine dining -ravintolaksi. Kauniissa ympäristössä meren rannalla, Piritan ja Viimsin rajalla, sijaitseva ravintola valmistaa moderneja yhdeksän tai yhdentoista ruokalajin menuja avokeittiössä. Ravintola on valittu useita kertoja Viron parhaaksi.
Kotisivu: NOA Chef's Hall

180 Degrees by Matthias Diether (Noblessner)

Trendikkäällä Noblessnerin alueella, viidentoista minuutin kävelymatkan päässä Vanhastakaupungista sijaitseva 180 Degrees by Matthias Diether sai vuonna 2023 toisen Michelin-tähtensä, ollen ensimmäinen ravintola Virossa tässä kategoriassa. 180 Degrees tarjoilee moderneja, joko neljän tai kuuden ruokalajin, kiinteitä menuja rennossa ilmapiirissä ja tyylikkäässä miljöössä.
Kotisivu: 180 Degrees

Tippikulttuuri

Tallinnassa jätetään yleisesti ottaen ravintoloissa tippiä ruokailun yhteydessä. Yleistä ohjesääntöä ei ole, mutta noin 5% on hyvä alakantantin nyrkkisääntö. Jos palvelu miellyttää ja haluat palkita tarjoilijaa hyvästä työstä, niin 10-15% on tuolloin sopiva.

Lounastarjous

Arkipäivisin useat Tallinnan ravintolat tarjoavat lounastarjoushintaan päivän annosta. Katso täältä suosikkipaikat.


Katso myös seuraavat Tallinnan oppaan alasivut:


Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Tallinnan ravintoloista
Inline Feedbacks
View all comments