Siirry suoraan sisältöön

Amsterdamin nähtävyydet

Amsterdamin parhaat nähtävyydet sijoittuvat pääosin joko ydinkeskustaan tai Museoaukion ympärille. Mikäli parin kilometrin kävelyt paikkojen välillä eivät tuota ongelmia, niin Keukenhofin puutarhaa lukuun ottamatta kaikki seuraavat nähtävyydet ovat kävelyetäisyyden päässä toisistaan.

1. Museoaukio

Museumplein eli Museoaukio on enemmänkin puisto, jonka ympärillä on erinomainen kattaus erilaisia taidemuseoita. Museoaukiolta löytyy myös pieni torialue, josta voi ostaa käsitöitä, matkamuistoja tai ruokarekoista syötävää.

Museoaukion tunnetuimmat nähtävyydet ovat Kansallismuseo ja Van Gogh -museo. Varsinkin jälkimmäiseen voi olla vaikea saada lippuja edes viikkoja aiemmin, joten kannattaa olla niin ajoissa liikkeellä kuin mahdollista.

Molempiin ostetaan liput tietylle kellonajalle, jonka jälkeen pääsee sisään 15 minuutin ajan, minkä jälkeen oma aikaikkuna sulkeutuu. Tällä yritetään kontrolloida, että museoissa ei ole liikaa ihmisiä kerralla, mutta ainakaan jälkimmäisessä ei ole silti päivällä kovin väljää. Kannattaakin varata lippu heti museoiden aukeamishetkelle mikäli mahdollista, jolloin pääsee kiertämään paljon vapaammin.

Museumplein, Amsterdam
Museoaukiota, taustalla konserttitalo.

Van Gogh -museo

Van Gogh -museo on yksi Amsterdamin suosituimmista nähtävyyksistä. Se sisältää hollantilaisen Vincent van Goghin maalauksia eri aikakausilta neljässä kerroksessa. Mukana näyttelyssä on myös Van Goghin ystävien kuten Paul Gauguinin, Émile Bernardin ja Léon-Augustin Lhermitten töitä.

Infotauluilta voi samalla seurata Van Goghin elämän eri vaiheita nuoruudesta myöhemmin puhjenneisiin mielenterveysongelmiin sekä traagiseen kuolemaan. Museossa on erikseen sekä pysyvä että vaihtuva näyttely.

Liput kannattaa varata niin aikaisin kuin mahdollista. Jos jää ilman ja haluaa ehdottomasti käydä museossa, niin kannattaa käydä katsomassa ennen matkaa silloin tällöin, sillä lippuja saattaa tulla myyntiin päiville, jotka olivat aiemmin täyteen varattuja.

Vaikka museo on neljässä kerroksessa, niin se on huomattavasti pienempi kuin Kansallismuseo. Jos aikoo käydä vain toisessa eikä ole nimenomaan Van Goghin taiteen ystävä, niin Kansallismuseo on paljon monipuolisempi jo pelkkien maalauksienkin osalta, mutta hinta on melkein sama.

Lisätiedot ja liput: vangoghmuseum.nl

Kansallismuseo – Rijksmuseum

Kansallismuseo, eli Rijksmuseum, on erittäin laaja museo, jonka pääpaino on kotimaisten taiteilijoiden maalauksissa. Näistä tunnetuimpia ovat mm. Rembrandtin Yövartio, Pienemanin Waterloon taistelu sekä Van Goghin omakuva (yksi monista, näitä löytyy lisää Van Gogh -museosta).

Kansallismuseo Amsterdam
Taustalla Kansallismuseo, vasemmalla ruokakojuja, ym.

Museosta löytyy maalausten lisäksi myös mm. erittäin kattava kokoelma astioita ja jopa ensimmäisen maailmansodan aikainen taistelulentokone.

Kansallismuseossa saa menemään aikaa hyvinkin pari tuntia, jos kiertää kaikki kerrokset.

Lisätiedot ja liput: rijksmuseum.nl

Nykytaidetta Museoaukiolla

Museoaukiolta löytyy em. museoiden ja pienen torialueen lisäksi modernin taiteen ja muotoilun museo Stedelijk Museum sekä modernin ja nykytaiteen museo Moco Museum.

2. Kuninkaallinen palatsi

Alankomaiden Kuninkaallinen palatsi sijaitsee aivan Amsterdamin ydinkeskustassa Dam-aukiolla. Rakennus on entinen kaupungintalo, josta tehtiin vuonna 1808 Kuninkaallinen palatsi.

Amsterdamin Kuninkaallinen palatsi
Palatsi vasemmalla, Nieuwe Kerk eli Uusi kirkko oikealla.

Palatsi on aktiivikäytössä mm. valtiovierailuilla ja juhlavastaanotoissa, joten aina vierailu ei onnistu. Useimmiten se on kuitenkin mahdollista, jolloin tietyissä huoneissa melko pienellä alueella voi kiertää vapaasti audiolaitteen kanssa (kuuluu hintaan).

Huoneet ovat hienoja ja prameita, mutta useisiin voi vain katsoa oviaukosta ja ne sijaitsevat lähellä toisiaan, joten palatsivierailuun ei tarvitse varata turhan paljon aikaa, ellei halua kuunnella audiolaitteen pidempää versiota, jossa selitetään palatsin historiaa ja huoneiden käyttötarkoituksia. Silloin siihen kannattaa varata noin tunnin verran. Hätäisempi selviää ulos n. puolessa tunnissa.

Lisätiedot ja liput: paleisamsterdam.nl

3. Kanaaliristeily

Useimmat Amsterdamin nähtävyydet vaativat jonkin verran kävelyä, joten jos haluaa istua välillä paikallaan ja kuunnella hyvin hiottua kaupunkiesittelyä, niin helppo tapa on osallistua kanaaliristeilylle.

Amsterdam on kanaalien täyttämä kaupunki, joten ydinkeskustassa on helppo kierrellä veneellä. Myös oman moottoriveneen vuokraaminen on mahdollista, mutta siinä menettää oppaan selostukset ja se on myös selvästi hintavampaa.

Kanaaliristeilyveneitä Amsterdamissa
Risteilyveneitä ja Pyhän Nikolauksen basilika

Useimmat kanaaliristeilyt lähtevät päärautatieaseman edestä ja tekevät kierroksen ydinkeskustan ympäri noin tunnissa. Risteilyjen hinnat ovat noin 15-20 euroa.

4. Keukenhofin puutarha

Amsterdam on tunnettu tulppaanikaupunki, ja keväisin hyvä paikka niiden katseluun on Keukenhofin laaja kevätpuutarha, josta löytyy tulppaaneita sekä ulkoa että sisätiloista. Tarjonta ei rajoitu pelkkiin tulppaaneihin, mutta ne ovat pääosassa.

Puutarha on auki vuonna 2024 välillä 21.3.-12.5.

Keukenhofin puutarha
Tulppaaniloistoa huhtikuun alussa.

Keukenhofin puutarha sijaitsee noin 30 kilometrin päässä keskustasta, ja helpoin kulkuväline siirtymiseen on Keukenhof Express -bussi. Kannattaa ostaa lippu etukäteen, niin saa haluamansa päivän ja sisäänkäyntiajan. Samalla kerralla voi ostaa yhdistelmälipun, joka sisältää sekä sisäänpääsyn puutarhaan että bussikuljetuksen.

Lisätiedot ja liput: keukenhof.nl

5. Vondelpark

Vondelpark on laaja lampien täyttämä puisto Museoaukion läheisyydessä.

Vondelpark
Kuva: Z. Jacobs - Shutterstock

6. Albert Cuyp market

Albert Cuyp Markt on 600 metrin mittainen torikatu trendikkäässä De Pijpin kaupunginosassa parin kilometrin päässä ydinkeskustan Dam-aukiolta. Kojuissa myydään tavaraa laidasta laitaan ja kadun (Albert Cuypstraat) reunoilla on lisäksi kivijalkaliikkeitä.

Albert Cuyp Markt
Albert Cuyp Markt kylmänä lokakuun aamuna.

Koska De Pijpissä ollaan, niin ruoka on hyvin edustettuna. Eri maiden keittiöiden tarjontaa löytyy kojuista matkan varrella, sekä perinteisiä vihannesten ja hedelmien myyjiä ja leipomotuotteita totta kai. Tuoreet osterit ja taskuravut on helppo hakea Albert Cuyp Marketilta.

7. Foodhallen

Amsterdamin Foodhallen on vuonna 2014 pystytetty ravintola- ja ruokakeskittymä. Entisen raitiovaunujen säilytys-/huoltohallin sisältä löytyy pari kymmentä pientä ravintolaa, joiden tarjonta on hyvinkin kansainvälistä. Väleissä on pöytiä, joten seurue voi hakea ruoat ja juomat vaikka monesta eri paikasta ja syödä saman pöydän ääressä, mihin vain sattuu mahtumaan.

Food Hallen, Amsterdam
Kuva: fokke baarssen - Shutterstock

Foodhallenin yhteydessä on joitain kauppoja ja vieressä torikatu Ten Katestraat, josta löytyy lisää ruokakojuja sekä perinteistä torimyyntiä.

Sijainti on pari kilometriä ydinkeskustasta lounaaseen. Hallin eri ruokapisteet löytyvät täältä: foodhallen.nl

8. Punaisten lyhtyjen alue

Jos ei varsinainen nähtävyys, niin Punaisten lyhtyjen alue on eittämättä yksi Amsterdamin kuuluisimmista paikoista.

Alue ei ole mitenkään rajattu, ja varsinkin päivänvalossa se muistuttaa taloineen ja kanaaleineen muita keskustan kortteleita. Punaisten lyhtyjen alueella vaatekaupat ja leivoskahvilat muuttuvat kuitenkin baareiksi ja mietoja huumeita myyviksi coffee shopeiksi, eikä näyteikkunoistakaan juuri vaatteita löydy.

Punaisten lyhtyjen kortteli
Oudezijds Achterburgwal -kanaali

Punaisten lyhtyjen alue sijoittuu ydinkeskustan De Wallenin kaupunginosaan. Alue alkaa Amsterdamin vanhimman rakennuksen Oude Kerkin eli Vanhan kirkon ympäristöstä ja jatkuu sen eteläpuolelle, erityisesti katu ja kanaali Oudezijds Achterburgwalille sekä sen sivukaduille.

9. Heineken Experience

Heineken Experience

Tutustu oluen valmistuksen saloihin Heinekenin vanhimmassa, nykyään lopetetussa olutpanimossa Amsterdamin keskustassa Museoaukion läheisyydessä.

Lisätiedot: heinekenexperience.com


Teksti: Jussi Ryynänen
Kuvat: Jussi Ryynänen ja Shutterstock

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Amsterdamin nähtävyyksistä
Inline Feedbacks
View all comments