Siirry suoraan sisältöön

Amsterdamin lentokenttä

Amsterdamin lentokenttä Schiphol kuuluu matkustajamääriltään Euroopan viiden vilkkaimman kentän joukkoon, mutta se on kuitenkin rakenteeltaan erittäin yksinkertainen, eikä Amsterdamissa tarvitse vaihtaa terminaalia bussilla tai miettiä etukäteen mihin päin lentokenttää pitää keskustasta suunnata.

Kaikki liikenne ulos ja sisään tapahtuu saman Schiphol Plazan kautta, joten Amsterdamin lentokentällä on vaikea eksyä, ja kulkuvälineet löytyvät helposti.

Schiphol Plaza - Amsterdamin lentokenttä
Schiphol Plaza

Amsterdamin lentokenttä – Saapuminen ja miten keskustaan?

Schipholilla on vain yksi matkatavara-aula, jonka jälkeen saavutaan Schiphol Plazalle, eli yleiselle alueelle ennen ulko-ovia. Plazalta eteenpäin vaihtoehtoja ovat juna, bussi ja taksi.

Sopivan kulkuvaihtoehdon määrittää eniten majoituksen sijainti, eli onko se lähellä rautatieasemaa vai bussin kulkureitillä. Taksi häviää esimerkiksi junalle huomattavasti sekä hinnassa että nopeudessa, joten taksiin hyppääminen ei ole välttämättä syvätaskuillekaan paras vaihtoehto. Taksimatka keskustaan kestää noin puoli tuntia.

Juna

Junia lähtee Schiphol Plazan alta ympäri Alankomaita, sillä Amsterdamin lentokenttä on vilkas liikenteen solmukohta. Mikäli tähtää aivan Amsterdamin keskustaan, niin sopiva asema on päärautatieasema eli Amsterdam Centraal. Suoraan asemalle menevän junan matka-aika on 14-17 minuuttia.

Muille Amsterdamin asemille mentäessä määränpäänä ei ole kyseinen asema, vaan esimerkiksi eteläiselle rautatieasemalle, Amsterdam Zuidille, mentäessä kannattaa vain katsoa ensimmäinen juna, joka menee mihin tahansa sen aseman kautta, eli "via Amsterdam Zuid". Matka-aika sinne on vain 6-8 minuuttia, ja se on heti seuraava asema lentokentältä lähdettäessä. Myös päärautatieasemalle saattaa mennä junia vain kyseisen aseman kautta, "via Amsterdam Centraal".

Vaikka laiturit sijaitsevat kerrosta alempana, niin kaikki info ja lipunmyyntiautomaatit löytyvät Schiphol Plazalta. Lippua ei osteta tiettyyn junaan, vaan tietylle asemalle. Sen jälkeen voi mennä seuraavaan junaan mihin ehtii ja mikä pysähtyy halutulla asemalla. Oikea laituri (spoor/platform) näkyy aikataulunäytöllä ja eri laitureille on omat liukuportaansa. Lippu tulee säilyttää, sillä perillä aseman automaattiportista ei pääse läpi ilman tätä lippua. Sama asia pätee myös metron portteihin keskustassa.

Aikatauluja voi tarkistaa 9292.nl:stä.

Lisätietoja lipuista löytyy lentokentän sivuilta.

Bussi

Amsterdam Airport Express -bussin numero on 397. Se lähtee Schiphol Plazan edestä ja ajaa keskustan lounaispuolen keskeiselle Leidseplein-aukiolle päätepisteenään Elandsgracht.

Oikean laiturin infotaulussa bussin numero ja nimi on 397 AMS Elandsgracht. Syksyllä 2023 bussi lähti laiturista B15. Infotaululta näkee kuinka monen minuutin päästä seuraava bussi lähtee.

Lentokenttäbussi Amsterdam

Lippuja voi ostaa Schiphol Plazan automaateista, aikataulut löytyvät 9292.nl:stä.

Taksi

Taksitolppa on heti ulko-ovien edessä. Jo Schiphol Plazalla on nuolitarroja lattiassa osoittaen oikeaan suuntaan tekstillä "Route to official taxi stand".

Virallisten taksien tolppa on selvästi merkitty (kuva alla). Epävirallisten taksien kuljettajat huutelevat asiakkaita tien toisella puolella: "Taxi! Taxi! Come on, you can do it! Taxi! Taxi!" Näistä ei kannata välittää, ellei halua maksaa matkastaan vähän enemmän.

Alla olevassa kuvassa näkyy viittellisiä hintoja ja maksimihintoja paljonko virallinen taksi saa veloittaa kilometriltä tai minuutilta. Esimerkiksi kyyti ydinkeskustan Dam-aukiolle maksaisi noin 77,50 euroa ja kestäisi 28 minuuttia.

Taksitolppa, lentokenttä Amsterdam
Hinnastoa lokakuussa 2023

Amsterdamin lentokenttä paluumatkalla – lähtöalueet ja terminaalit

Amsterdamin lentokenttä on kokonaan saman katon alla, eikä hajallaan olevista eri terminaaleista tarvitse paluumatkallakaan välittää. Lähtöalueita on kolme (1,2 ja 3), joista tosin joskus näkee käytettävän nimitystä terminaali. Näiden välillä on turvatarkastuksen jälkeen helppo kävellä, mutta koska Amsterdamin lentokenttä on Euroopan suurimpia ja vilkkaimpia, etäisyydet voivat olla pitkiä. Joten liian kauas ei vartti ennen koneeseen nousua kannata lähteä.

Kaikki alkaa jälleen Schiphol Plazalta, jonne junat ja bussit saapuvat. Plazalla tulee ensin katsoa näytöltä mikä on oma lähtöselvitysalue (1, 2 tai 3) ja millä kyseisen alueen tiskeillä lähtöselvitys tapahtuu.

Amsterdamin lentokenttä - lähtöalueet
Klo 12.35 lennon Newcastleen lähtöselvitysalue on 2 ja siellä tiskit 12-16. Ykkös- ja businessluokan lähtöselvitystiskit ovat 10-11.

Turvatarkastuksen jälkeen näkee tarkemmin, miltä portilta oma lento lähtee.

Kaupat, ravintolat ja kahvilat sijaitsevat melko yhtenäisesti puoliympyrän alueella eri lähtöalueisiin jakautuen. Tästä puoliympyrästä lähtee suoria lonkeroita (B, C, D, E, G), joissa on kaikki lähtöportit, mutta ei juurikaan palveluita.

Joten jos haluaa istua jossain muualla kuin oman portin edessä mahdollisimman pitkään, on oman harkinnan varassa koska lähtee kohti porttia. Helpointa on ladata puhelimeen Amsterdamin lentokentän sovellus Schiphol App, jossa on myös kartta, joten siitä näkee kuinka kaukana oma portti on. Myös joiltain infotaluilta näkee arvioituja aikoja kyseisestä pisteestä (kuva alla).

Schipholin lähtöportteja

Lähtöalueella 1 on portit Bxx, Cxx ja Dxx. Tämä on myös Schengen-alueen lentojen aluetta, joten jos lentää Suomeen, niin todennäköisesti lento lähtee alueelta 1.


Kuvat ja teksti: Jussi Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Amsterdamin lentokentästä
Inline Feedbacks
View all comments